Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Без да ми се сърдиш ама….. ти кога го разбра?Като я направи ст.3 и сега седи под бурката?
Щото ти гарантирам,че всички споменати,освен за тунинг,наливат и толкова за поддръжка.
Аз лично незнам за друг освен мен и @SilverBullet, да сменя масло на кутия на 30к и да обслужва 4х4 на 20к
Може ли по някакъв начин да се изключи автоматичното чистене на фарове (пръскалките), което се включва от време на време, когато си чистиш стъклото? Търсих в менютата навсякъде и не видях опция? Благодаря.
Има начин с VCDS да се направи да мие фаровете само когато задържиш ръчката за повече от 2 сек (или повече)
Headlamp washers Delay
Go into [09] Central Electronics
Go into Security Access and enter 31347
Go to adaptation channels and set the following:
Type "Windshield wiper:"
select "SRA Verzoegerungszeit:"
set to "2000 ms"
Select "Anzahl Betaetigungen Frontwaschanlage pro SRA Aktivierung"
Adjust value to preference (no of times you can operate the windscreen washer stalk before the headlight washer activate). so set it as 1 for every time.
Това е при Октавия 3 преди фейслифта, не знам при Супърб дали е същото. По дифолт втората настройка Anzahl… беше 5, т.е. пръска фаровете на всяко пето измиване на предното стъкло
Последно промяна от frass на 17.12.2022, 13:40:20, променено общо 1 път.
С ОБД11 го направих при мен на О3 да е на всяко десето чистене и само ако съм задържал лостчето за чистене над 2.5сек. Виждам, че същите apps ги има и за superb.
Последно промяна от mykacu на 17.12.2022, 16:16:15, променено общо 1 път.
YYakovliev написа: 17.12.2022, 13:05:59
Може ли по някакъв начин да се изключи автоматичното чистене на фарове
Изцяло не.
Може да се настрои:
- кога да се включва - спрямо колко време дърпаш лоста за измиването.
- интервала кога да мие пак - спрямо броя издърпванията на лоста.
- колко секунди да мият.
Все пак не съм човъркал фейсов обстойно, но не мисля, че ще е по-различно от нашите
В бришкода пишат, че може да се кодира пълно изключване:
1) Select Central Electrics
2) Select Security access
3) Enter 31347
4) Select Adaptation
5) Search for "Scheinwerferreinigung" and select Headlamp washer system
6) set to "not installed"
Но за мен е най-хитро да се настрои да се включва само при изрично поискване, т.е. при продължително задържане на лоста.
@YYakovliev, мога да ти дам obdeleven да се забавляваш, там няма нужда да смяташ разни битчета, всичко е един клик. Има интересни настройки. Аз го изключих напълно при мен.
igeorgiev82 написа: 17.12.2022, 15:36:47
А защо ги изключвате?
Абсолютно безсмислена концепция като цяло - не мие нищо. Все едно да си напръскаш прозореца и да не мине чистачката отгоре, точно толкова чисти и фара това.
Измил си си колата, подсушил си я, сложил си препарат за след измиване. Стъклото се зацапва след 1-2 дена, пускаш да го измиеш (само него) - изкачат долу пръскалките и ти правят цялата предница, капак и калници в пръски, които като изсъхнат остават следи... И псуваш всеки път.
Спрял съм на светофар, зад мен няма кола, но до мен има спрени. Пускам да си измия стъклото, които пръскалки не стрелят настрани, но тия долу го правят, понеже им е супер силна струята и колите до теб стават леж. Понеже нямаш контрол кога се пуска, както се видя горе е на X брой натисната пръскалка за стъкло, отново псувам, защото мразя такива селски изпълнения.
Пръскал съм и пешеходци, минаващи покрай колата на нормална дистанция, които с пръскалките на стъклото не бих.
stefan L написа: 17.12.2022, 16:08:51
Никога не си чистя стъклото, когато съм спрял
Това не променя първите 2 точки, които са напълно достатъчни за тая "екстра", да е една от най-големите глупости като цяло. То и само първата е показателна според мен.
Отделно пръскането на съседни коли може да се случи и в движение, не е нужно да си спрял.
Надявам се никой не си прави илюзии, че тази пръскалка чисти каквото и да е било от фара. Няма как физически да се случи това. Същото е като да се опиташ да махнеш засъхнала мръсотия от колата само с водоструйка (която има в пъти по-голямо налягане от въпросните пръскалки). А и фаровете са едни от най-силно замърсените части на колата винаги.
Миенето на фаровете нали се случва само, когато те работят?
2-3 пъти ми се е случвало да пръскам да мия стъклото, но преди това спирам фаровете за да не мие и тях, че наистина доста се омазва с течност.
Явка, не си много прав. Пробвай когато са много мръсни в тъмното. Ще видиш как се променя светлината. Освен това, тази “екстра” е задължителна откакто има Ксенон заводски. Също не е случайно. Ксенона се “разпръсква” от мръсотията и е*ва мамата на всички. За това е направено да пръска “задължително” и да нямаш право на избор. Същото важи за “ауто” нивелирането на фаровете, по спомен и то се появи с ксенона и да нямаш право от вътре с копче да си ги вдигаш.
Предполагам всичко това важи и за ЛЕДа.
Последно промяна от Rangel на 17.12.2022, 16:36:45, променено общо 1 път.