Какво гориво зареждате? Използвате ли добавки, какви?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
А аз вчера заредих бензин в Турция на Opet на цена 1.82 лв без отстъпки ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
-
optimax
- Гараж: Шкода Октавия 2 Комби 1.9тди 4х4
Фолксваген Пасат комби 2.8 V6 4моушън
digitalundgrd, как е положението с газта там?Знам че не е твоето гориво но може да си обърнал внимание...
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
-
n_todorov
- Гараж: Skoda Octavia 1.6 TDi
Някой с мнения за добавката на Бардал. От скоро карам дизелов автомобил, Октавия 2-1.6 и се колебая дали да я използвам, добавкатаа. Това ще ми е първа зима на дизел и с тая нафта която продават тук явно много трябва да се внимава. Кое е по добре според вас за предпазване от замръзване и др проблеми, да се сипва добавка и обикновен дизел или да ползвам от скъпия дизел от време на време.
По темата зареждах в началото на ЕКО и не съм доволен, при по студено сутрин като паля работеше неравномерно и спрях. Сега зареждам на Петрола и Ромпетрола и съм по доволен.
По темата зареждах в началото на ЕКО и не съм доволен, при по студено сутрин като паля работеше неравномерно и спрях. Сега зареждам на Петрола и Ромпетрола и съм по доволен.
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
ползвам Bardahl BDC от ден първи на две коли - октавия 1 1.9 помпа-дюза и октавия 3 2.0 комън рейл. не съм имал никакви драми с вървене, замръзване и подобни проблеми. лятото по 2 капачки на резервоар, зимата по 3 или 4. не мога да коментирам какво би било без добавката, обаче
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
За зимата имаше някакво условие, при каква минимална температура трябва да се мешат с нафтата. Т.е. не можеш в студа да ги мешаш. А и като цяло тая добавка не мисля, че има някакво отношение към зимните параметри на нафтата. Т.е. ако сипеш калпава нафта - с и без добавката, тя ще си замръзне.
Иначе аз съм карал и с нея и без нея... разлика не съм намерил. За мен е безмислена.
Иначе аз съм карал и с нея и без нея... разлика не съм намерил. За мен е безмислена.
Бееееее.....
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Аз също слагам БДЦ редовно от ден първи и съм доволен, че правя нещо за двигателя.
Мога да коментирам, обаче, какво е без добавка.
Ами най-вероятно пак същото.
Мой близък приятел през 2004 г. си купи нова Тойота Корола Версо, дизел D4D и вече 280 000 км си я кара с кеф без да слага добавки и без проблем.
Мога да коментирам, обаче, какво е без добавка.
Ами най-вероятно пак същото.
Мой близък приятел през 2004 г. си купи нова Тойота Корола Версо, дизел D4D и вече 280 000 км си я кара с кеф без да слага добавки и без проблем.
-
mykacu
- Гараж: 2016 Octavia 3 Combi DSG 2.0 150 (CRMB)
Май е добре да се внимава да не се предозира. За конкретната добавка не знам дали е опасно, но съм чувал, че подобни подобрители при предозиране могат да повишат температурата и материалите да не издържат.
Аз също ползвам BDC, спазвам си дозировката - сипвам предимно на Ромпетрол. От време на време слагам супер дизел на лики моли.
Ами не успявам да постигна мъркането, което едва се чуваше, когато взех колата и беше още с горивото от Германия.
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
това е от сайта на производителя: "Начин на приложение: Дизел Зима - 1 л. BDC за 500 л. дизел;Дизел Лято - 1 л. BDC за 1000 л. дизел" пълна догоре капачка е 30 ml, т.е. за 50 литра дизел през зимата ни трябват 100 ml. добавка, което е 3 1/3 капачки, за лятото количеството е наполовина. не мисля, че предозирам.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Не може да се предозира с хомеопатия ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
n_todorov
Аз също от Bardahl BDC съм купил но се колебая дали да я ползвам още. Един познат с по нов Супърб дизел ми каза че от официалния сервиз на шкода му казали че тия добавки не били полезни за ДПФ-а и да ги избягвал да сипва, някъде бях чел и подобна теория. На друго място пък ги препоръчват.
- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
За 4 години и нещо както съм с Шкодата съм я карал без добавки. Това лято преди събора взех Барнал и почнах да сипвам. Еми разлика във вървежа не намирам. Имам още половин литър, ще я изразходвам и повече мисля да не ползвам. Проблеми не съм имал с нафтата и без нея, и с нея.
-
krasi8
- Гараж: 1,6 TDI CR 90hp+
Ползвам вече 2години BDC Bardal от 1л. в предписаното съотношение, и даже съвсем малко закръглям в повече, понеже капачките са по 30мл. и е трудно да се налее с точност за зареденото гориво. Усещам подобряване реакцията на педала за газта, ускорението и икономия на гориво до около 0,5-1,2л/100км. спрямо преди да ползвам добавката. Напоследък не усещам вече по-тихата работа на двигателя при празни обороти,защото може би свикнах. Не смятам да спирам ползването на BDC въпреки че зареждам само от Ромпетрол. На опаковката е записано че не трябва да се слага при температура под 5С и че предпазва от замръзване до -30С. Миналата зима отворих опаковката при минусови температури и вътре добавката беше се сгъстила и с мътен цвят, т.е. наистина не се налива в резервоара когато е под 5С, няма да ви помогне. Заради това разделих в две опаковки. Едната е в къщи на топло, а другата в багажника постоянно. Когато за първи път купувах добавката бях малко скептичен защото никога не бях ползвал, но тогава един земеделец купи пред мен една касетка около 7-8 опаковки по 1л. Сподели че ги купува за комбайни и трактори за стотици хиляди левове и не би рискувал да се развалят точно когато му е жътвата или сезона, а и не знае кога може да зареди машините си с лошокачествена нафта.
-
edinichensluchai
- Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG
Бухам бардал от както беше на 8 км по една капчка зиме и лете. Засега на 92,000 нищо му няма, питах ги в ЕТ - тогава вдигнаха рамене , че не знаят какво е по-добре. В книжката пише " we recommend that you do not add any fuel additives to the diesel - - there is a risk of engine damage or damage to the exhaust system", ама нали уж всеки сам си преценя....n_todorov написа: 15.12.2022, 19:27:19 Един познат с по нов Супърб дизел ми каза че от официалния сервиз на шкода му казали че тия добавки не били полезни за ДПФ-а и да ги избягвал да сипва
Тая разлика никога не съм можел да я усетя в звука и във вибрациите (но аз съм малко глух).Според мен сипвайки в читава бензиностанция в БГ няма чак толкова голяма разлика с чужбинската нафта. Пък и като знам, как всеки втори франчайз в немско се държи от някой си Мурад и Анил,и всеки първи камион-цистерна се кара от Асен и Михай не съм много убеден, че порочните практики и там не са ги усвоили.mykacu написа: 15.12.2022, 18:34:13 Ами не успявам да постигна мъркането, което едва се чуваше, когато взех колата и беше още с горивото от Германия.
-
n_todorov
Ясно е, ще сипвам и аз Бардала при следващо зареждане. Последно питане колеги, на всяко зареждане ли сипвате от добавката или през едно зареждане.