Може би не се изразих правилно - да, механизъм има, защото всички сме го виждали, но не го прави в движение. След начално им нивелиране при палене - повече този механизъм не сработва в движение. Корекция на снопа на къси не съм наблюдавал в superb-а до сега а хич да не е ми правят впечатление тези неща. Може в О4 да има все пак промяна в това.smoke написа: 02.12.2022, 12:11:41 Когато запаля колата в подземния гараж, виждам как късите първо светват надолу, след което се вдигат нагоре, т.е. и при късите има някакъв автоматичен механизъм за контрол на нивото им, вероятно свързан с датчика за наклон.
LED матрични светлини - Проблем със заслепяване на насрещни автомобили
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
То по принцип идеята на тази система е да не разбираш, че работи. Тя корекцията на снопа на късите, която предполагам, че няма как да няма на толова модерните матрични светлини се изразява в поддържане на снопа светлина в една и съща позиция независимо от товара в колата на предна и задна ос.Мичев написа: 02.12.2022, 12:58:02 Корекция на снопа на къси не съм наблюдавал в superb-а до сега а хич да не е ми правят впечатление тези неща
Може да провериш като застанеш срещо стена слагаш една мярка на снопа и започваш да товариш колата. Първо 2 отпред, послеле само 2 от зад. И евентолано четирима. Снопа трябва да стой на една и съща позиция. Така е при мен на Би ксенона. При матрицата може това реголиране на нивото да става посредством гасене на ред ледове .
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
Моето наблюдение е, че това се случва еднократно при палене. В последствие не прави никакви корекции. Дали минаваш през неравност или си си натоварил колата отзад повечко не е ли същото за един датчик за ниво на наклон? Защото при наклони и неравности в движение, определено не виждам да прави каквито е да е опити за корекция. Въпреки всичко ще проведа експеримента с товарене на автомобила, че ми стана любопитно (може пък да работи ако си стационарен).
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Ние с Цецо говорим за същото нещо предполагам, просто има две "ауто"-та. Едното се пуска от врътката за фаровете на таблото, а другото се пуска като бутнеш веднъж напред лостчето за дългите. Когато направиш второто нещо, колата си пуска къси/дълги и пали/гаси секции както прецени.smoke написа: 02.12.2022, 11:57:00 При мен не е така. Дългите не се палят автоматично (даже и когато бутонът за светлините е на "Auto"), а се палят само когато съм ги включил аз с лостчето.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
Zhelyazkov89
- Гараж: Citigo 1.0 MPI
EX Octavia 3 FL 1.8 TSI Vision
EX Fabia 3 FL Edition 1.0 MPI
EX Superb 2 FL, 2.0 TDI CR, 4x4
EX Superb 3 FL Edition, 2.0 TDI 7DSG, 4x4
EX Haval H6 3rd gen 2.0 204, 4x4
Octavia 4 FL 1.5 mHEV Edition 130
Колеги,
Аз съм забелязал, че понякога ми светкат дори още да са далеко и извън обсега на дългите. Обяснявам си го, че понеже виждат, че дългите са включени и свети високо, превантивно мигат, без реално да са заслепени и без да знаят, че матрицата гаси само отделенията, отговорни за заслепяването в конкретния момент.
Аз съм забелязал, че понякога ми светкат дори още да са далеко и извън обсега на дългите. Обяснявам си го, че понеже виждат, че дългите са включени и свети високо, превантивно мигат, без реално да са заслепени и без да знаят, че матрицата гаси само отделенията, отговорни за заслепяването в конкретния момент.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Онова auto на врътката, си е както на старите коли, просто минава от дневни на къси като се стъмни.
Баш автоматичните са с лостчето и тогава става дискотеката, появява се иконка на таблото.
Между другото при мен има някаква щуротия в софтуера или аз не го разбирам, ама връщането от Auto към ръчни е странно. Понякога се връща на къси, понякога се връща на дълги, не мога да му хвана логиката. Карам аз зад някой на Auto, реша да ги изключа, то му се облещи на дълги. Докато ги спра човека пред мен сигурно се чуди какво съм се размигал...
Баш автоматичните са с лостчето и тогава става дискотеката, появява се иконка на таблото.
Между другото при мен има някаква щуротия в софтуера или аз не го разбирам, ама връщането от Auto към ръчни е странно. Понякога се връща на къси, понякога се връща на дълги, не мога да му хвана логиката. Карам аз зад някой на Auto, реша да ги изключа, то му се облещи на дълги. Докато ги спра човека пред мен сигурно се чуди какво съм се размигал...
Бееееее.....
-
peyopetrishki
И аз съм го забелязал. И на пасата и на аудито, възможно е обаче да не правя нещо като хората
- Архимандрит Дионисий
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Кантарите следят само промяна в окачването между предна и задна ос. Не следят наклона на колата и имат известно забавяне около секунда, точно според мен да се избегне постояната корекция от релефа на пътя. Автоматичното коригиране на нивото замества старите врътки който бяха с 4-5 позиций.Мичев написа: 02.12.2022, 14:09:39 Дали минаваш през неравност или си си натоварил колата отзад повечко не е ли същото за един датчик за ниво на наклон
Интересно е при вашите фарове намерих една схема

Лупата играе роля на къси и матрични дълги, но има и още една секция Лед дълги който са си стационарни.
Дали матричните дълги и стационарните работят заедно или в зависимост от режимите който изброявате ръчен или автоматичен.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Тази схема горе е на фарове на Супърб.
При О4, за която е въпросът, фаровете са доста различни, с две лупи са:

-
peyopetrishki
При аудито е само една също. На пасатко бяха две или три
-
pvpetkov
Здравейте отново,
Благодаря за коментарите!
Да уточня още веднъж - въпроса ми е свързан с режим "auto" при който лоста е на положение "къси". При това положение забелязвам, че има динамична промяна в посоката на лъча по време на движение. Да речем на магистралата може да повдигне десния лъч, за да освети по- добре табелите. Въпросните няколко случая при които ми присветнаха съм бил на къси. До колкото разбирам и от вашите коментари единия вариант да ми присветват е от чисто субективен характер - на някои от колегите им се струват прекалено силни фаровете. И другия вариант - да има необходимост от механичен реглаж на самите фарове... До колкото разбирам явно не е правил някой от колегите тук подобен реглаж. При първа възможност ще направя експеримент с приятел, за да ми потвърди в тъмното колко сериозно е заслепяването...
Благодаря за коментарите!
Да уточня още веднъж - въпроса ми е свързан с режим "auto" при който лоста е на положение "къси". При това положение забелязвам, че има динамична промяна в посоката на лъча по време на движение. Да речем на магистралата може да повдигне десния лъч, за да освети по- добре табелите. Въпросните няколко случая при които ми присветнаха съм бил на къси. До колкото разбирам и от вашите коментари единия вариант да ми присветват е от чисто субективен характер - на някои от колегите им се струват прекалено силни фаровете. И другия вариант - да има необходимост от механичен реглаж на самите фарове... До колкото разбирам явно не е правил някой от колегите тук подобен реглаж. При първа възможност ще направя експеримент с приятел, за да ми потвърди в тъмното колко сериозно е заслепяването...
-
peyopetrishki
Човек, няма вариянт фаровете са се регулират сами, а да си на къси. Бутнеш ли лоста напред вече всичко е автоматично и дали да си на къси или дълги, колата си преценя сама. Много е възможно докато превключи от дълги на къси да ти светят хората.
На мен също ми светят понякога, по като пусна дългите и виждат, че може и по-зле да е![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
На мен също ми светят понякога, по като пусна дългите и виждат, че може и по-зле да е
- Архимандрит Дионисий
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Да отговарям на колегата @Мичев, в подписа е Супърб.
- Quasar
- Гараж: Skoda Octavia 4 Edition 1.5 TSI MT
- Обратна връзка:
Смятам, че това е най-правилно като постъпка. Разбрах, че късите са ти проблем, затова и споменах до каква височина ми се струва нормално да светят. Твоята О4 е скаут, а моята има защита за лоши пътища, което я вдига, до колкото знам до нивото на просвета на скаут. На мен на къси не са ми присветвали - нито извън града нито в него. Дано не откриеш проблем, а само капризни шофьориpvpetkov написа: 02.12.2022, 15:48:03 При първа възможност ще направя експеримент с приятел, за да ми потвърди в тъмното колко сериозно е заслепяването...
- bbbkompot
- Гараж: Skoda Superb III Facelift Combi 4x4 L&K
Малко да вметна за тези автоматични дълги светлини - при издаването на колата ми служителите изрично предупредиха на магистрала да не съм с този режим, тъй като тази система не е от най-интелигентните и много пречела(подчерта ми, че при мерцедесите например е било друга бира тази екстра и да не ги сравнявам
).