LED матрични светлини - Проблем със заслепяване на насрещни автомобили

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
pvpetkov

Шкода Новак

Мнение от pvpetkov »

Здравейте,
От скоро съм собстеник на О4 Scout. Оборудването включва LED матрични светлини, с динамичен контрол на ъгъла. В ръководството чета, че тези интлигентни светлини се само-регулират автоматично и би трябвало докато карам на къси да се регулира нивото, така че да не заслепявам насрещния трафик. Проблема е, че вече няколко пъти ми се случва да ми присветват- обикновено се случва извън града при тъмен участък. При такива условия по принцип когато съм сам на пътя и светлините са в положение "къси" ми изглежда сякаш лъча е доста висок и в действителност би заслепил насрещните автомобили. До колкото виждам по време на движение атоматиката постоянно регулира посоката на светлинните лъчи, въпроса е дали това се случва адекватно, така че да не заслепявам колегите... За съжаление при този тип LED матрични светлини няма възможност за регулиране нивото на светлините от infotainment системата- описано е че това става напълно автоматично.
Ще съм благодарен, ако някой колега може да сподели опит във връзка с подобен проблем. По принцип до колкото виждам под капака самите фарове имат механични винтове, които явно служат за ръчна настройка. Вероятно ако проблема продължи, все пак ще трябва да се обърна към Еуратек...
Благодаря предварително!
Аватар
saniti

Škoda Фен

Гараж: BMW

Мнение от saniti »

Според мен самите фарове са силни,моят Superb е с матрични фарове и на мен ми присвяткат от време на време. Няма как да предпазиш всички водачи на 100% и то най-вече защото всеки има различна чувствителност на очите към светлина, на някой ако не му пречи,друг ще се заслепи. Най-голямият проблем е,че със сигурност заслепяват водачите на камиони, на моменти направо им виждам кътните зъби горе в кабината [smilie=pardon.gif] - когато се подават над баир и първо видимост има шофьора от кабината, а сензора не е засякъл светлините му.
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

saniti написа: 02.12.2022, 00:09:31 Според мен самите фарове са силни
+1, и на мен ми се е случвало да присвяткат, но много, много рядко
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Камионите най-мръсно ги заслепява на магистралата. Техните фарове са ниско и като се скрият зад мантинелата не ги вижда сензора на Шкодата. И като им се облещи на дълги... А тираджията седи високо и директно го стреля в очите.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 02.12.2022, 10:49:11 И като им се облещи на дълги...
За дългите светлини е ясно. Но колегата всъщност пита за късите. Те контролират ли се от компютъра по същия начин - загасят ли се секции и променя ли се вертикалното им ниво от "компютъра"?
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

И аз това забелязах. Колегата може би има предвид за автоматичното регулиране на дълги и къси, което заслепява доста често ))
Само на къси няма как да заслепиш никого ..
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
LZ0

Шкода Новак

Гараж: Yeti, 1.8TSI, 160 к.с., 4x4

Мнение от LZ0 »

Да, това със заслепяването е много неприятно. Според мен проблема е във времето на реакция на автоматиката. Като ми блесне някой насреща за части от секундата, това е достатъчно, да ми наруши възприятието. Като че ли вместо подобрение с тази технология, то става по-зле. Забелязали ли сте и задните светлини колко са станали ярки на новите автомобили?
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

peyopetrishki написа: 02.12.2022, 11:14:37 Колегата може би има предвид за автоматичното регулиране на дълги и къси
При матричните LED-фарове има ли такова нещо? Аз когато поръчвах моята O4, питах дилъра каква е тази опция "Auto Light Assist - автоматичен контрол на светлините с мултифункционална камера" при матрични фарове. Той ми каза, че това вероятно е грешка в ценовата листа, понеже според него тази опция била само при обикновените фарове, а при матричните, когато се включат дългите, "компютърът" автоматично гаси и пуска отделните им секции в зависимост от светлините на автомобилите отсреща и пред колата. Но това все пак изисква водачът ръчно да е превключил на дълги. Да не би тази опция всъщност да включва/изключва автоматично дългите (а не само отделните им матрични секции, когато вече са включени дългите)?
Аватар
andreev

Škoda Racer

Мнение от andreev »

smoke написа: 02.12.2022, 11:42:36 когато се включат дългите, "компютърът" автоматично гаси и пуска отделните им секции в зависимост от светлините на автомобилите отсреща и пред колата.
да, така работят матричните и аз поне не знам да има опция за автоматично пускане/спиране
иначе за "пресвяткането" , когато съм на къси никога не е имало проблем (а между другото и късите са бая силни и светят много добре)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ами то при мен като му кажеш автомат, то си играе само всичко - дълги, къси, секции пали, изключва...

Иначе на къси само - са си къси и няма игра със секциите. Къси, дълги, автомат... това са настройките.

На автомат като има други коли насреща или пред теб си играе със секциите, ама като не вижда фарове, пали дълги и тираджията направо е на рентгенова снимка.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 02.12.2022, 11:50:24 Ами то при мен като му кажеш автомат, то си играе само всичко - дълги, къси, секции пали, изключва...
При мен не е така. Дългите не се палят автоматично (даже и когато бутонът за светлините е на "Auto"), а се палят само когато съм ги включил аз с лостчето. Тогава вече секциите на дългите се палят/гасят автоматично в зависимост от светлините насреща. Иначе "Auto"-то автоматично пали/гаси късите в зависимост от светлината навън - вечерно/нощно време и в тунел автоматично ги запалва, но не пали автоматично дългите.
Последно промяна от smoke на 02.12.2022, 11:59:09, променено общо 1 път.
Аватар
andreev

Škoda Racer

Мнение от andreev »

Ето нагледно как работят и точно към края (някъде 1:08) се вижда как се "объркаха" фаровете (първо изключи секциите, после ги пусна пак и след като му премигна пак се оправи)
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

smoke написа: 02.12.2022, 11:05:50 Те контролират ли се от компютъра по същия начин - загасят ли се секции и променя ли се вертикалното им ниво от "компютъра"?
В superb 3fl - късите са абсолютно фиксирани и по вертикала (при неравности и наклони не се извършва корекция по време на движение) и по секции (ако изобщо имат секции), та предполагам и в О4 няма да е по-различно.
Секциите са само при дълги светлини.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Мичев написа: 02.12.2022, 12:02:05 късите са абсолютно фиксирани и по вертикала (при неравности и наклони не се извършва корекция по време на движение)
Когато запаля колата в подземния гараж, виждам как късите първо светват надолу, след което се вдигат нагоре, т.е. и при късите има някакъв автоматичен механизъм за контрол на нивото им, вероятно свързан с датчика за наклон. Още по-интересно - когато влизам отвън в подземния гараж и се включат късите, виждам на стената насреща как някои секции се включват, а други се изключват, т.е. коригират снопа светлина наляво-надясно, но това може да е свързано с промяната на ъгъла на завой на волана. ? ? ?

Доколкото съм чел, при ксеноновите фарове механизмът им позволява както да се движат нагоре-надолу, така и наляво-надясно. Докато матричните LED-фарове се движели само нагоре-надолу, а контролът на снопа светлина наляво-надясно се извършвал от "компютъра" чрез палене-гасене на отделните матрични секции. Късите светлини също са на секции.

Иначе доколкото знам, механичните врътки на матричните LED-фарове са за коригиране на стандартното им вертикално ниво (т.е. за настройване на фаровете вертикално колко напред да светят). Доколкото разбирам за това е въпросът на колегата.
Аватар
Quasar

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4 Edition 1.5 TSI MT
Обратна връзка:

Мнение от Quasar »

smoke написа: 02.12.2022, 12:11:41 LED-фарове се движели само нагоре-надолу, а контролът на снопа светлина наляво-надясно се извършвал от "компютъра" чрез палене-гасене на отделните матрични секции. Късите светлини също са на секции
Това е точно така. И според моето наблюдение снопът се изменя в завой с палене и гасене на секции. При стартиране на автомобила се извършва някакъв вид калибрация по вертикала на късите, но не ми е направило впечатление височината им да се променя според наклон на пътя и прочее. Забелязал съм, че хоризонта на снопът светлина е точно на правилната височина и си мисля, че ако прави впечатление на @pvpetkov, че са му високи късите (примерно светят над линията на разделителната мантинела) и при движение на къси му присветват, то може би е редно да се консултира със сервиза на ЕТ. В допълнение, още щом взех моята О4 се случих първо нощно време на първокласен път, а после и нощно време на магистралата, като и в двата случая карах на автоматични дълги, и съм с впечатлението, че разделителна мантинела и пътни знаци лесно объркват компютъра и се допуска заслепяване на насрещните водачи. В настройките за светлините има три нива на чувствителност за тази автоматика и първоначално бях на "ниска", промених я на "нормална", но пък се застоях в града и не съм имал възможност да проверя как се отразява това на засичането на насрещни коли.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”