Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Quasar

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4 Edition 1.5 TSI MT
Обратна връзка:

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Quasar »

Драгомир написа: 15.10.2022, 22:13:59 Като върл фен на Continental, вчера заложих на WinterContact TS 870 P с размер 205/55 R17 за зимния комплект джанти.
Тази седмица пристига новата каляска (Октавия) и оставих в ЕураТек комплект TS 870, които да сложат за издаването. В момента карам Аудито ми с 860, вече на 5 години - не са мръднали и поведението им в сняг поставя в малкия си джоб джипове - лично изпитано в Странджата в снежна буря. А на баща ми му се изправиха косите, когато взех 90 градусов завой на заснежен асфалт с 35-40 км/ч. Ще се завъртим, вика. Казах му с твоите летни гуми и с 5 км/ч ще се завъртим, но с тези гуми - не. Очаквам такова, че и по-добро поведение от 870.
Изображение
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

Quasar написа: 31.10.2022, 12:23:02 А на баща ми му се изправиха косите, когато взех 90 градусов завой на заснежен асфалт с 35-40 км/ч
Тази година пропусни екстремните истории. Гумите стареят много кофти и стават пластмасови. За 5 години вече трябва да са се втвърдили (не се подвеждай по идеалният им външен вид).
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

На моите зимни сега ще им е 3-ти (и последен) сезон. Визуално, както казва @Мичев, са кат нови. Съхранявам ги, както си пише в дебелите книги, нооо напролет ще ги пусна в ОЛХ-а някой друг да им се радва ;) Не съм усетил до последно нещо да им е паднал "перформанса", но предполагам след 4-тия 5-тия сезон стареенето на гумата ще си проличи.
Аватар
Quasar

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4 Edition 1.5 TSI MT
Обратна връзка:

Мнение от Quasar »

Мичев написа: 31.10.2022, 13:34:00
Quasar написа: 31.10.2022, 12:23:02 А на баща ми му се изправиха косите, когато взех 90 градусов завой на заснежен асфалт с 35-40 км/ч
Тази година пропусни екстремните истории. Гумите стареят много кофти и стават пластмасови. За 5 години вече трябва да са се втвърдили (не се подвеждай по идеалният им външен вид).
Знам как се отразяват годините на гумата, но поне миналата зима нямах никакви забележки. В Бургас сняг не вали, но падне ли такъв във Странджата с жена ми задължително отиваме да се порадваме и ако София, примерно, откарва цял ден с непочистени улици, представи си в планината по пътчетата между селата какво е. Така или иначе не съм екстремен шофьор, особено с малко детенце на задната седалка. На баща ми му обяснявах защо трябва да си сложи зимни гуми, а не да прави неволни пергели по пътищата и в края на краищата да го е страх да се качи в колата, тъй като ми обясняваше как 30 години е карал старата шкода с летните гуми и не е имал проблеми. Как пък му се опря аудито, което си купи, да се чуди човек... [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Quasar написа: 31.10.2022, 12:23:02 Очаквам такова, че и по-добро поведение от 870
И аз купих такива от ЕТ и се надявам големите им предимства, с които ги хвалят да се окажат истина.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Quasar написа: 31.10.2022, 14:52:06 като ми обясняваше как 30 години е карал старата шкода с летните гуми и не е имал проблеми
То и аз заварих от това време, когато гумите бяха едни, но по сегашните разбирания те по-скоро бяха всесезонни, а не летни. Това, като гледаш протектора, а каква е била каучуковата смес... [smilie=scratch_one-s_head.gif]
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Аз от половин месец съм с Crossclimate 2. За момента съм доволен, ще ги видим в Софийски "зимни" условия как се представят... [smilie=sarcastic.gif]
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

digitalundgrd написа: 31.10.2022, 14:18:46 На моите зимни сега ще им е 3-ти (и последен) сезон.
Напълно съм съгласен и даже за зимни гуми в нашите не много зимни условия през зимата, ако човек има финансова възможност, бих казал че два сезона са достатъчни. Или да кара зимата с
Pijomir написа: 31.10.2022, 15:07:57 Crossclimate 2
:)
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

Мичев написа: 31.10.2022, 13:34:00 ...За 5 години вече трябва да са се втвърдили (не се подвеждай по идеалният им външен вид).
има и изключения. все пак е важен и пробега, както и стила на шофиране, освен съхранението. преди месец продадох конти TS850 в размер 195/65/15 на 7 сезона и пробег 26 700 км без никакви признаци на втвърдяване. грайферът беше 2х8 мм и 2х9 мм, карани на единичката от подписа ми.
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

Днес сложих чисто новите зимни (Bridgestone LM005), понеже не очаквам да карам идната седмица извънредно много, а след нея очаквам да почне да става мазало по гумаджийниците.

Сега, обаче, понеже винаги като съм сменявал и хвърлял гуми, съм оставял другосезонния комплект за хвърляне в гумаджийницата, а този път отидох с новите зимни, а летните също ще се ползват още (2те предни са нови), в мазето останаха 4те стари зимни + 4те летни върху тях, което, по мои изчисления за размер 195/65/15 прави много яка кула с височина около метър и шеесе. Понеже ми пречи тая кула долната й част, но и не искам да ги слагам на казана (то май не е и редно), понеже зимата филиповци ми е близо и като суша филета на терасата, не искам да ги и опушвам, или поне не искам да допринасям за това, какво бихте посъветвали да ги направя? И нали, за София, на някой ако случайно му трябват за нещо 4 зимни 15ки мишелин алпин 5, две с дот 13, другите 2 - 14, подарявам на драго сърце.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Еми аз като слагам нови гуми, старите от същия сезон ги оставям в гумаджийниците те да им берат гайлето. Пусни ги в темата "Подарявам" ако има още хляб в тях, или направо в гумаджийницата. Мисля, че те знаят кво да ги правят.
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

donci написа: 01.11.2022, 20:14:31 Пусни ги в темата "Подарявам" ако има още хляб в тях
Накрая може и така да стане, макар че на 10 години карани гуми не знам колко е целесъобразно да се ползват или поне активно, но мерси :)
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Мнение от icohohi »

Поръчах Goodyear ultragrip performance + джанти от Margel Враждебна и ми направиха 35% отстъпка [smilie=thank_you2.gif]
Не беше трудно да се реша да не ползвам "акцията" на Еуратек. Kodiaq-a ще падне с един размер от 18" на 17" хем повече да драпа, хем по-евтино.
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Мнение от pdimanov »

@sasho можеш да ги предложиш на някой, който се занимава с дрифт. Доста ще им се зарадва. :)

Лятото си ползвах един ваучер от Drift Taxi за учене на дрифт и хората там казаха, че изкупуват гуми от гумаджийниците. Като нищо ти да им даваш на гумаджиите безплатно ползвани гуми, а после те на твой гръб да взимат някой лев. Оттогава вече си знам, че като ще сменям гуми, първо ще пиша на такива хора да ги питам дали размерът ги устройва.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”