Подготовка на автомобила за Есенно-Зимният Сезон

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

blindbard написа: 22.09.2022, 10:01:46 В указанията за Bosh C 3 пише, че не е необходимо сваляне на акумулатора. Задължително се спазва последователността при свързване/откачане на кабелите с клемите. Ако има изведена метална "минусова" планка в коша на двигателя, "минусовият" кабел се свързва/откача там.
Мисля и аз да си взема едно такова зарядно, щом няма нужда от сваляне на акумулатора. Идеята ми е да си заредя профилактично батерията преди зимния сезон, че е оригиналната, а колата е 2016 година... Имам някакво старо зарядно Einhell, но то май не е за AGM акумулатори.
П.П.: При Октавия 3 има ли такава "минусова" планка, че не съм видял такова нещо до сега?
Изображение
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Simov написа: 27.09.2022, 11:17:44 П.П.: При Октавия 3 има ли такава "минусова" планка, че не съм видял такова нещо до сега?
Погледни около акумулатора дали има изведен дебел кабел и планка хваната за купето. В книжката на моята Шкода 2014 пише, че автомобили със "старт-стоп" задължително се зареждат през планката, а не директно на "-" клемата на батерията.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Аз като развален касетофон, да напомня да си спрете ауто чистачките, да няма БАУУУ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

И аз като касетофона - като сменяте гумите да изчистите корите на подкалниците. :)
Бееееее.....
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

Simov написа: 27.09.2022, 11:17:44 Идеята ми е да си заредя профилактично батерията преди зимния сезон
Аз го направих преди два дни, въпреки че акумулатора е сравнително нов - произведен в началото на м. септември 2019 г. и досега не е давал смущаващи сигнали. Зареждането отне около 1ч. и 30 мин. преди да влезе в "поддържащ" режим.
Имам познат със значително по-викотехнологична кола от моята, която не се кара през зимата. Зарядното му е постоянно закачено на акумулатора в "поддържащ" режим и батерията "пее".
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

Ако ви трябва перфектно зарядно за акумулатор и не ви бърка цената му, това е правилния избор :
CTEK MXS 5.0Изображение
Това е модерно зарядно устройство с микропроцесорно управление, комбинирано с автоматична температурна компенсация на заряда. Предназначено е за акумулаторни батерии от 1.2 Ah до 110 Ah. Процесът на работа е изграден от 8-стъпков режим.

P.S.>> Минимално преди зимата и след нея зареждам акумулатора на автомобила!
Изображение
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Мнение от Simov »

stanley написа: 27.09.2022, 11:41:02 Погледни около акумулатора дали има изведен дебел кабел и планка хваната за купето. В книжката на моята Шкода 2014 пише, че автомобили със "старт-стоп" задължително се зареждат през планката, а не директно на "-" клемата на батерията.
До самия акумулатор е - в посока челното стъкло. В книжката добре е посочена къде е. Аз снощи закачих да зареждам към 18:30 и тази сутрин в 8:20 още мигаше зарядното, че зарежда. Тази вечер пак ще го включа. Акумулаторът е Varta, AGM, произведен в Германия, 68 Ah.
Изображение
Аватар
Scub40

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Кодиак 2.0TSI LPG 190к.с 4х4 ДСГ7
Шкода Октавия Комби 3 фейслифт 1,6тди ръчка 2020

Мнение от Scub40 »

Аз да добавя:
За зимния сезон си изключете автоматичното сгъване на огледалата, че вечер може да е над нулата като спрете, но сутрин като смръзне и става мяу понякога... Звукът е мнооого неприятен [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

Моята подготовка е доста скромна. Подходящи гуми, проверка антифриз,зимна течност за чистачки,мазане на уплътнения. Четката за сняг си е целогодишно в багажника,чегърталката и тя. Лопатата е на терасата,да моа стигна до колата,ако се наложи.
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Мнение от Simov »

Имам някакъв проблем със зареждането на акумулатора, по-скоро не разбирам нещо. Както писах, купих и аз зарядно Bosch C3, закачих го на "+" клемата на акумулатора и на минусовата планка в коша на мотора и го включих да зарежда на режим AGM/зимен. Лампичката за зареждане на зарядното започва да мига (т.е. зарежда, мерих - около 14V поддържа), но не изключва и не светва лампичката "OK". Това упражнение го повторих 3 вечери, за не по-малко от 12ч, като акумулаторът го зареждам профилактично, не съм усетил проблем с него все още. Пробвах и на режим за автомобилни акумулатори - зарежда на около 13,5V, но отново не изключва.
Пробвах на един MonBat 60 Ah, но него го свалих от колата на баща ми - пуснах го на режима за автомобилни акумулатори - зарежда го около 30 мин. и лампичката "OK" светна.
Тааааа... мисля си аз, неразкачането от клемите и зареждането през ел. системата на колата ли пречи на зарядното да отчете, че е зареден? Или има нещо друго?

Изображение
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Колата сигурно си има някаква консумация. Тя може и да не е постоянна, а на някакви пикове, ама знам ли какъв алгоритъм е зададен в зареждачката. Вероятно и това, че акумулатора е пенсионер си оказва влиянието, вътрешното му съпротивление е нараснало с годинките.

Не, че е някаква драма де. От акумулатор на 6 години - колкото и да изкара занапред, все е бонус.
Бееееее.....
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

Здравейте, преди време имах утечка и акумулатора ми падаше за няколко дена, когато застудееше.
Докато отстраня проблема търсих варианти за стартиране на двигателя и намерих в Алиекспрес това
https://a.aliexpress.com/_mtgyyIU
Изпробвано е доста пъти и върши много добра работа. Сега стои винаги в багажника за бърза помощ. Даже може да се използва за фенер или външна батерия.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

nasmen написа: 14.11.2022, 13:30:08 Сега стои винаги в багажника за бърза помощ.
Хубаво стои, ама трябва поне веднъж месечно да се зарежда.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Аз по принуда ползвах подобна джажда миналата есен, че ми беше умрял акумулатора. За 1 палене на дизела - запали без проблем. Ама...щеше да стопи кабелчетата. Те и тея като ги гледам са някакви афиф... Просто споделям, да имате едно на ум с подобни стартери/jumper-и. Най-малкото - не ги барайте кабелчетата веднага след палене, когато го разкачате - мое да Ви залепне кожата [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

С един заряд съм палил пет- шест пъти в рамките на седмица. Кабелите са ОК и не съм усетил да греят.
Според мен е по-добрият вариант от това да търсиш някой да ти даде ток, особено рано сутрин, когато повечето хора още спят.
stefan L написа: 14.11.2022, 15:23:42
nasmen написа: 14.11.2022, 13:30:08
Хубаво стои, ама трябва поне веднъж месечно да се зарежда.
Е, като всяко нещо, трябва от време на време да се поглежда.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”