USB не работи

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
TeodoRR

Шкода Новак

Гараж: Octavia III FL 1.5 TSI DSG (2018)

USB не работи

Мнение от TeodoRR »

Здравейте! Нов съм в Skoda-клуба, за първи път имам кола от марката. Засега (2 седмици) съм повече от доволен :)
Колата е Octavia III Facelift от 12/2018, 1.5 TSI DSG седан (макар че за мен това си е хечбек). До момента съм установил един проблем и той е, че USB не работи - изобщо не отчита, че има нещо включено, отсрещното устройство също не реагира. Пробвах с флашка и с телефон (с няколко кабела) - никаква реакция, вкл. и не зарежда телефона. Имам Columbus с Android Auto/CarPlay/Mirror Link, иска ми се да ползвам AA (с Google Pixel съм). Всички бушони са здрави, рестартиране на Columbus-а не даде ефект. Дали някой от вас е имал подобен проблем?
Идеален вариант за мен би било ако мога да ползвам USB-то за AAWireless (скрит някъде), а на мястото на USB-то да имам само USB за зареждане. Намерих вариант как да го направя това, но първо ще трябва да отстраня проблема с USB-то.

И един страничен въпрос - имам front assist, но съм със стандартен cruise control. Заслужава ли си адаптивния (аз никога не съм пробвал такъв)? Предполагам не е много трудно да се retrofit-не, след като сензорът в решетката е наличен.
TeodoRR

Шкода Новак

USB не работи

Мнение от TeodoRR »

Близо 2 седмици - нито един отговор, явно проблемът с USB-то е уникален :) Както и да е, почти си отговорих сам на въпроса. С нов кабел/неразработен конектор USB-то захапа, телефонът се свърза и имах Android Auto за няколко минути, докато не разместих телефона. Усетих някакво движение вътре в конектора, явно е поразбит. Поръчал съм нов, до 2-3 дни идва и приключвам с този проблем.
Относно адаптивния cruise control - отказах се, т.е. цената и сериозното количество работа ме отказаха.
Монтирах Highline RVC - много съм доволен. Монтажът и кодирането минаха почти безболезнено, като се има предвид, че съм начинаещ с Шкода и с VCDS. Липсва калибриране, но доколкото разбирам не е болка за умиране. Може и да го направя някой ден.
Имам някаква идея да монтирам DVB-T тунер, но цените ми изглеждат фрапиращи предвид крайния резултат (просто някакъв си телевизор). А и засега не съм намерил информация някой да е правил такъв retrofit на Octavia. Някой тук да го е правил?
Намерих и втори проблем, той е с шофьорската врата. Случи се един-два пъти да не мога да я отворя, след като съм отключил с централното. Дръжката вътре работи, отвън - не. По информация от форумите разбирам, че проблемът е често срещан, дори и при съвсем нови коли на по няколко месеца. Намерих такива модули - оригинален за около 200€, неоригинален за около 80€, намерих и упътване за ремонт. Има ли дълготраен ефект от ремонта или направо да сменям? Ако съветът е да сменям - какво да слагам, оригинал или по-евтиното? Засега проблемът се случи еднократно, но грешката се появява няколко пъти, очаквам някой ден пак да не сработи бравата.
Аватар
mitkosoft

Шкода Новак

Гараж: Skoda Scala 1.5 TSI

USB не работи

Мнение от mitkosoft »

Привет, колега!

Сподели малко повече информация за адаптивния cruise control. Колко като цена и защо е сериозно количеството работа за него? И това в Еуратек или някъде другаде като сервиз?
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

USB не работи

Мнение от redalex »

На моята октавия и бяха изгорили УСБто преди години - бях я дал да я мият на мивка с кабел за айфон вкаран в усбто. Момчето, което миеше колата бутнал другия край на кабела в запалката и в резултат и УСБто и кабела заминаха.
смениха ми усб порта гаранционно в ЕТ...иначе беше някакви смешни пари.
бушонът също май беше заминал - до колкото помня в схемата обаче бяха сбъркали кой номер бушон е за усбто.
TeodoRR

Шкода Новак

USB не работи

Мнение от TeodoRR »

mitkosoft написа: 19.09.2022, 10:25:41 Привет, колега!

Сподели малко повече информация за адаптивния cruise control. Колко като цена и защо е сериозно количеството работа за него? И това в Еуратек или някъде другаде като сервиз?
Привет! Не знам защо бях останал с впечатление, че ми трябват Traffic Sign Recognition + Front Assist, за да мога да мина лесно с ACC - само подмяна на ръчките за фарове/мигачи/чистачки/... + кодиране. Аз нямам разпознаване на знаците, нямам голямата камера в предното стъкло и затова отписах тази екстра (смяна на оригиналното предно стъкло - абсурд, ако не е счупено). Обаче въпросът ти ме накара да прегледам пак информацията и може да се навия да го направя, освен ако не излезе някой друг подводен камък. Във всеки случай - камерата не е необходима, а радарът (от Front Assist) го имам.
Има разлика в ABS-модулите за коли с ACC и без ACC (поне преди FL е така), различно е и окабеляването, това е подводният камък, който може да ме спре. В някакъв момент ще задълбая по темата и ще разбера какъв модул имам, след това ще преценя дали да продължа.
За сервизи не съм гледал - тресе ме еуфорията и на този етап бих го направил само ако сам мога да го инсталирам. Конкретно на ACC не знам до каква степен бих се доверил да ме вози, така че гледам на него повече като на глезотия, отколкото като на полезна придобивка. В този ред на мисли, бих го направил само ако е достатъчно евтино :) По информация от чужди форуми - дилърите се въздържат да инсталират такава екстра, а в други сервизи излиза 1000-1400€, според това с какво разполага колата. Аз бих се разделил със 100-200€ за целта, но 1000 определено не бих дал за ACC. По-скоро за Traffic Sign Recognition бих ги дал :)
redalex написа: 19.09.2022, 10:40:59 ...
смениха ми усб порта гаранционно в ЕТ...иначе беше някакви смешни пари.
бушонът също май беше заминал ...
При мен бушоните определено са здрави, това, че USB проработи в някакъв момент го потвърждава. Портът е около 45€ (5Q0 035 726 E), вероятно към края на седмицата ще ми остане време да го сменя. Да не би при теб да става дума за USB порт само за зареждане? Те са значително по-евтини и има резон да минават през предпазител. При мен не мисля, че има отделен предпазител, USB минава през мултимедията и се захранва от нея.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

USB не работи

Мнение от Мичев »

TeodoRR написа: 19.09.2022, 18:40:14 Конкретно на ACC не знам до каква степен бих се доверил да ме вози, така че гледам на него повече като на глезотия
Е, разбира се, че не трябва да се доверяваш на коя да е екстра напълно. Отделно това е само темпомат а не самоуправляващ автопилот. ACC си има настройка какво разстояние да поддържа спрямо предходният автомобил, та лесно би се хванало, ако случайно не "види" автомобила пред теб. Хубаво е да се знае, че темпомата не отчита завоите и съотвено, може човек да направи беля. Полезна екстра за магистрала или движение в колона.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

USB не работи

Мнение от Цецо75 »

На мен лично ACC то хич не ми допада. Все ми се струва, че изкуствения интелект намалява и ускорява прекалено рязко и създава дискомфорт на пътниците. Освен това някой път намалява без нужда, друг път пък се бави и след това натепва спирачките....

Абе като цяло може би има смисъл ако има някаква монотонно движеща се колона. Ама такова чудо във БГ пътните реалности не съществува.

Виж, FA то - е смислена екстра. За нея си заслужава парите.
Бееееее.....
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

USB не работи

Мнение от redalex »

TeodoRR написа: 19.09.2022, 18:40:14 Да не би при теб да става дума за USB порт само за зареждане? Те са значително по-евтини и има резон да минават през предпазител. При мен не мисля, че има отделен предпазител, USB минава през мултимедията и се захранва от нея.
Не, портът си е и за зареждане и за медия.
Но те го сменяха гаранционно, та може и да бъркам за цената… не съм го плащал :)
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

USB не работи

Мнение от Мичев »

Цецо75 написа: 19.09.2022, 19:37:03 Все ми се струва, че изкуствения интелект намалява и ускорява прекалено рязко и създава дискомфорт на пътниците.
Нямам подобни наблюдения. При мен работи коректно и не натиска рязко спирачка, нито фалшиво. Има настройка за ACC как да работи - еко, нормален или в спортен режим (карам на нормален режим). Не знам дали оказва влияние и на спирачките, освен на газта, но е странно да се държи нервно и несигурно при теб.
FA наистина е яко, но ако помня правилно имаше сравнително нисък лимит на скоростта в която работи. Дали не беше нещо като до 60км/ч.
В комбинация с ACC обаче нацепва яко спирачките и при високи скорости (100+) когато нещо рязко се изпречи (наприимер като ТИР решаващ, че няма да чака повече).
Цецо75 написа: 19.09.2022, 19:37:03 Абе като цяло може би има смисъл ако има някаква монотонно движеща се колона. Ама такова чудо във БГ пътните реалности не съществува.
Лятото между Бургас и Варна който пътува знае какви колони се образуват и са далеч от монотонни като скорост. При мен ACC се справя доста добре в тия случаи.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”