На фабията поръчах такива и макар само за два месеца каране с тях /щото в началото на Февруари всех колата/, наистина си заслужават. Няколко пъти се минаваше през Петрохан в дъжд и сняг и никакви грижи. Много са добри.
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
На предишната кола, която беше Рено Сценик, както и на сегашната, през зимата съм карал с BFGoodrich G-Force Winter 2.
Когато я взимах на реното, не съм гледал никакви ревюта или статистики, а просто по грайфера на гумата реших, че ще свърши работа. Имаше няколко ситуации, в които съм попадал на чист лед и обратен наклон на завоя, но гумите ме спасяваха. Оттогава реших, че и за скаута ще взема такива.
Едната ситуация с реното, която даже я имам снимана. След един завой, който беше изкачване се озовах в буквално замръзнало езеро. През лятото по пътя блика едно поточе и явно в този конкретен ден си е замръзвало постепенно през нощта. Нямаше как да реагирам, защото до последно нямах видимост и слънцето светеше в очите ми. След като видях върху какво съм, пробвах да не губя скорост и да продължа, за да премина ледената пързалка, но колата просто загуби сцепление и тръгна назад, заъвртайки се на 180 градуса през това време. През цялото време не съм натискал спирачката, а само газта и смяна на скорости. След като колата се завъртя и тръгна надолу, видях, че наклонът на пътя е надясно към дерето и ако натисна спирачка в такава ситуация съм "чао". Дадох първа скорост, подадох газ и завих наляво, за да стигна до пътчето от което дойдох. Успях да избягам точно на косъм. След това като се върнах да снимам, едвам седях изправен, защото дори на място, започвах да се хлъзгам надолу по леда. На снимките си личат следите от гумите.

Когато я взимах на реното, не съм гледал никакви ревюта или статистики, а просто по грайфера на гумата реших, че ще свърши работа. Имаше няколко ситуации, в които съм попадал на чист лед и обратен наклон на завоя, но гумите ме спасяваха. Оттогава реших, че и за скаута ще взема такива.
Едната ситуация с реното, която даже я имам снимана. След един завой, който беше изкачване се озовах в буквално замръзнало езеро. През лятото по пътя блика едно поточе и явно в този конкретен ден си е замръзвало постепенно през нощта. Нямаше как да реагирам, защото до последно нямах видимост и слънцето светеше в очите ми. След като видях върху какво съм, пробвах да не губя скорост и да продължа, за да премина ледената пързалка, но колата просто загуби сцепление и тръгна назад, заъвртайки се на 180 градуса през това време. През цялото време не съм натискал спирачката, а само газта и смяна на скорости. След като колата се завъртя и тръгна надолу, видях, че наклонът на пътя е надясно към дерето и ако натисна спирачка в такава ситуация съм "чао". Дадох първа скорост, подадох газ и завих наляво, за да стигна до пътчето от което дойдох. Успях да избягам точно на косъм. След това като се върнах да снимам, едвам седях изправен, защото дори на място, започвах да се хлъзгам надолу по леда. На снимките си личат следите от гумите.

-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @pdimanov - Малеее, егати пързалката. Трябвало е още да намалиш, като не си виждал макар и за Секунди..
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
@tuningmania, не намалих предварително, защото самият завой си има стръмно изкачване и ми трябваше някаква засилка с реното, за да го мина спокойно. Също така на 3-тата снимка се вижда, че баш на завоя си е сянка и там очаквах да е заледено, а ако спра там, наклонът отново си ме тегли към дерето.
Има и нещо друго, което вече си е чист късмет. Ако бях намалил някъде, нямаше да имам достатъчно пространство, където колата да се пързаля назад, да се обърне на 180 градуса и после да избягам наляво.
Има и нещо друго, което вече си е чист късмет. Ако бях намалил някъде, нямаше да имам достатъчно пространство, където колата да се пързаля назад, да се обърне на 180 градуса и после да избягам наляво.
-
MrBean
Аз винаги съм карал със зимни гуми, 2 зими и 2 лета и на третата зима нови. Сега сефте карам с всесезонни, ще ги видя зимата как ще се държат. По-страшно от лед и сняг върху лед ми се видя карането върху нещо между скреж и слана в Румъния тази зима, някъде 2-3 пръста дебел слой.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Всъщност късмета ти е, че си се завъртял точно на 180 градуса. Щото тия маневри в рамките на секунди на заден ход под напрежение... аз поне няма шанс да ги осъществя.
Бееееее.....
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Преди хиляди години, имах книжка от пролетта, се качвам с жигулетката на Витоша. Първо каране на сняг. Беше със Семперит някакъв, зимен, за съвременните стандарти перфектен на 2 години. В багажника вериги, едни стари на баща ми, кой знае на колко годинин. В колата 4 човека и пърпоркаме нагоре, имаше една хижа Иглика. Сняг много, пътя намачкана гняс от сняг и пясък. А сме тръгнали по раншко, да има време за пиеньйе. Ония тримата запиха още с качването, аз карам и ги псувам, че пият без мене.
И на един завой, е така да се позасиля да го кача, че стръмно, същата ситуация, ама със задно предаване. Тя тръгна да спира, щото боксува по леда под снега, аз дадох още малко газ и.....си е'а мамата, не знам какво стана, не помня какво съм правил, но се озовахме в нашата си посока на движение, но под завоя
В колата- църква. Ония се посраха, аз съм стиснал волана, ще го сплескам, усещам топлина по седалката. И единия промълви след малко, копеле, ма ти как си се научил на тия работи, бе? Викам какви работи? Е па как въртеше волана, как даваше газ, спирачки, три пъти се завъртяхме и не паднахме в дерето ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
А аз се бех подрискал. Ама гумите добре че бяха Семперит, зимни, че иначе все си бяхме улетели![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Топлината по седалката беше на тоя калъф до мене кафето. Де'а и кафе, не го изпи от София до там, ама поне беше поизстинало, че щеше да ми повреди имуществото![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
И на един завой, е така да се позасиля да го кача, че стръмно, същата ситуация, ама със задно предаване. Тя тръгна да спира, щото боксува по леда под снега, аз дадох още малко газ и.....си е'а мамата, не знам какво стана, не помня какво съм правил, но се озовахме в нашата си посока на движение, но под завоя
А аз се бех подрискал. Ама гумите добре че бяха Семперит, зимни, че иначе все си бяхме улетели
Топлината по седалката беше на тоя калъф до мене кафето. Де'а и кафе, не го изпи от София до там, ама поне беше поизстинало, че щеше да ми повреди имуществото
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
- makaveli
- Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Абе, трябва си и късмет
И щом разказваш за случката, значи всичко е точно
Ние правим каквото трябва, пък то си става каквото ще, така че.... никакви кафета в колата
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
Трета кола подред карам зимата с BFGoodrich G-Force Winter.
Последните 2 коли, включително и в момента Октавията е с BFGoodrich G-Force Winter 2. В моите представи по-добра зимна гума в средния клас няма. Възможно е и премиум гумите да са по-добри. Но и тези изпълняват всичките ми изисквания хем и кракът ми не е лек. Тихи са. На предишната кола BFGoodrich карах 5 зими и все още бяха достатъчно меки макар и вече с малко под 5мм грайфер, когато ги засилих към кофата.
-
Parisatis
- Гараж: Škoda Octavia II 1.9 TDI BLS
Късмет ! Мой бивш колега , с хубава кола, с хубави гуми ...преди няколко години му поднесе и се блъсна в бетонната стена на алея Яворов. Да почива в Мир!
https://m.dir.bg/dnes/intsidenti/mazh-z ... dsko-shose
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Лека му пръст на човека. Детето добре ли е в момента?Parisatis написа: 11.09.2022, 12:32:51
Късмет ! Мой бивш колега , с хубава кола, с хубави гуми ...преди няколко години му поднесе и се блъсна в бетонната стена на алея Яворов. Да почива в Мир!
https://m.dir.bg/dnes/intsidenti/mazh-z ... dsko-shose
И аз 3 сезона и малко изкарах с такива и нямам забележки.lybrator написа: 11.09.2022, 12:11:33Трета кола подред карам зимата с BFGoodrich G-Force Winter.
Последните 2 коли, включително и в момента Октавията е с BFGoodrich G-Force Winter 2. В моите представи по-добра зимна гума в средния клас няма. Възможно е и премиум гумите да са по-добри. Но и тези изпълняват всичките ми изисквания хем и кракът ми не е лек. Тихи са. На предишната кола BFGoodrich карах 5 зими и все още бяха достатъчно меки макар и вече с малко под 5мм грайфер, когато ги засилих към кофата.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
- sve
- Гараж: Roomster 1.4 TDI 80 hp
Superb II 2.0 TDI 170 hp, 4x4, 6DSG
Superb III 2.0 TDI 190 hp, 4x4, 6DSG
BF Goodrich G-Force winter 2 и аз съм ползвал на старата кола. Добра гума, тиха, спира добре. Единствено на лед се предават...