Дойде време и аз да пусна тема за една бъдеща форумна красавица. За сегашната (Octavia 2 Elegance, 1.9 TDI, DSG) така и не се наканих да напиша нещо, но скоро ще й отдам дължимото в раздел "Продавам"
Всичко започна от Octavia Vision - много ми допадна "визията" на колата с този пакет, а и с някои допълнения към него щях да докарам същото ниво като сегашната (която за добро или лошо доста ми вдигна летвата). Ходих на testdrive на 1.4TSI (вече бях решил да е бензин, но за това по-долу) и ми хареса доста. Започнах да си играя с конфигуратора и така един ден се осмелих да започна от ниво L&K и за моя приятна изненада крайната сума не беше много различна, тъй като повечето неща, които добавях към Vision ги имаше включени в L&K. Сами от своя страна ме донави за 1.8TSI, което съвсем наклони везните в полза на L&K.
И така, след дълго умуване, смятане и игра с конфигуратора, поръчах следния автомобил:
Octavia Laurin & Klement / 1.8TSI / Топаз кафяв металик, със следното допълнително оборудване:
(PDA) Алармена система с обемни датчици, допълнителна сирена и два сгъваеми ключа
(PFC) Избор на режим за шофиране
(PH7) Затъмнени задно и задни странични стъкла
(PKC) Пакет Simply Clever
(PPB) Пожарогасител под седалката на водача
(PT3) Универсална Bluetooth подготовка за GSM с гласов контрол
(PW0) Подгряване на предните седалки
(9WT) Функция SMART LINK
(9T1) Подгряване на дюзите на стъкломиячната уредба
(3G2) ISOFIX накрайник за детска седалка на мястото до водача
(9S6) Бордкомпютър с цветен Maxi-DOT дисплей
(1SL) Усилен пластмасов щит под двигателя
Причините да се спра на този двигател са няколко:
1. До момента съм карал само турбо-дизели и малолитражни атмосферни бензинки (каквито никога не бих карал повече
2. С моето каране ще избия разликата в цената с 2.0 TDI след поне 3 години, а малко по-късно кoгато свърши гаранцията всички "екстри" на дизела като махових, ДПФ и т.н. остават за моя сметка.
3. Често се случва да карам по 2 седмици само градско на къси разстояния, което при новите DPF-и ще налага честа регенерация.
В момента карам DSG и много ми се щеше и новата да е такава, но за съжаление 1.8TSI се предлага само със 7-степенното DQ200, което до колкото съм чел имаше разни проблеми (вероятно са оправени вече). Освен това този двигател му идва на границата на допустимия въртящ момент, което ще рече, че най-вероятно няма да издържи при евентуани бъдещи ъпгрейди (за каквито 1.8 май има доста потенциал).
Бих се радвал да споделите мнения и препоръки за евентуани промени по конфигурацията на автомобила, докато още могат да се правят такива.
Аз примерно колебая за следните опции:
(6K2) FRONT ASSISTANT - Моля тези от вас които го имат да споделят мнения за него. Това което си мисля, че наличието на радара, би било предпоставка за евентуалент retrofit на ACC след време - според мен допълнителният хардуер който би бил нужен за това ще е само лостчето за ACC.
(8G1) Интелигентен светлинен асистент - автоматичен контрол на височината на късите светлини. Честно казано автоматично превключване на къси и дълги не ми трябва, но пък тази екстра добавя камера, която с допълнително кодиране може да отключи други екстри (евентуално)
За мен остава чакането...