Защита на катализатор

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
autothrill

Шкода Новак

Защита на катализатор

Мнение от autothrill »

Здравейте,

С нетърпение очаквам да пристигне поръчаният Karoq, но имам притеснение относно зачестилите кражби на катализатори.
До колкото разбрах от познати, каското не покрива катализатора, а честно казано не е най-евтината част на автомобила. И тук идва въпросът - аз като притежател на нов автомобил има ли какво да направя, за да го защитя., след като нямам гараж. Всякакви заварки по него биха свалили гаранцията на автомобила. Опитах се да намеря информация къде точно се намира катализаторът на този автомобил, за да знам поне трудно достижим ли е, но без успех.
Вие взели ли сте някакви мерки по този въпрос или остава да се надяваме да не изреве гръмогласно автомобилът някоя сутрин?
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Защита на катализатор

Мнение от smoke »

Трудно можеш да го защитиш. Нужни са им под 60 секунди, за да повдигнат колата и да го отрежат. Обикновено режат с едни специални клещи за тръби. В случай на нужда ползват и диамантено въже. Затова при новите модели коли на VAG катализаторите не са долу под колата (където са много удобни за кражби), а са качени максимално нагоре и напред, почти в двигателния отсек. Но по-амбицирани крадци и оттам успявали някакси да ги отскубнат.

Според мен добър вариант е заваряването на 2 шини от закалена стомана по протежението от изходния колектор, катализатор, DPF/GPF, тръби (като шините се заваряват и към въпросните детайли, за да не могат детайлите лесно да бъдат отрязани и отнесени от тръбите). С гаранцията обаче сигурно ще има проблем. Сложен въпрос е цялата тази работа и няма просто решение, ако изобщо има решение.

Според мен, ако ще има проблем с гаранцията, не прави нищо. Ако се случи да ти го откраднат, тогава купи нов катализатор (скъп е, но не е чак огромно състояние) и тогава го "обезопаси" с шина, напук на гаранцията. То така или иначе гаранцията няма да ти е от полза, щом така или иначе ще го плащаш пак.

П.П. Освен с катализатора проблем има и с радарния сензор в предната решетка (така нареченият "дистроник", не знам колко правилен е терминът), който се ползва от системата за предпазване на пешеходци и предотвратяване на сблъсък (Front Assist) и от адаптивния темпомат (ACC). Дръпва се една пластмаса отпред на решетката и сензорът е пред теб :) Струва от 1000 лв нагоре. За успокоение - при Audi сензорите са два (долу вляво и вдясно на бронята) и струват заедно няколко хиляди лева :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Защита на катализатор

Мнение от Цецо75 »

Не се филмирай за глупости. Ако ще купуваш нова кола да и трепериш, не си заслужава!
Бееееее.....
optimax

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавия 2 Комби 1.9тди 4х4
Фолксваген Пасат комби 2.8 V6 4моушън

Защита на катализатор

Мнение от optimax »

smoke, значи викаш да изчака да му го гепат без да прави нищо заради гаранцията,после да си купи нов и да го "защити" без да му дреме за гаранцията?Нито с дпф-а ти се получава,нито с телевизорите.Колега да избира едното от двете и тва е.Цецо го е казал правилно.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Защита на катализатор

Мнение от smoke »

optimax написа: 12.06.2022, 13:02:13 smoke, значи викаш да изчака да му го гепат без да прави нищо заради гаранцията,после да си купи нов и да го "защити" без да му дреме за гаранцията?
Да, точно това му казвам. Защото виждам, че гаранцията го притеснява. И защото далеч не е сигурно, че ще му го гепАт.
Казал съм какво аз бих направил. А ти нито му даваш някаква препоръка, нито даваш някакво решение, а само си тръгнал да се зъбиш.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Защита на катализатор

Мнение от Taratajki »

Слагаш вълчи/мечи капан под колата и като се навре под нея..... Изображение

lol
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Защита на катализатор

Мнение от tuningmania »

До @autothrill - Колега, първо проучи със сигурност дали "Каско"-Застраховката не покрива тази кражба, защото ми се струва нелепо. Каква е разликата между кражба на катализатор и кражба на "Multimedia" например? Приемаме, че и за двете ще имаш Документ от "МВР". Не съм се сблъсквал с точно такъв казус но имайки предвид, че кражбата ще остави следи от злоумишленото действие, не виждам по каква причина "Каско"-Застрахователя ще откаже Щетата. Питай и други "Каско"-Застрахователи за всеки случай.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Защита на катализатор

Мнение от bega4kata »

Не могат да ти го откраднат.
GUNTER SERVICE