Kоdiaq vs Rav 4

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Пенчо Питанката

Шкода Новак

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от Пенчо Питанката »

Здравейте,

понеже лека полека почвна да се прокрадва идеята за смяна автомобила на жена ми и тя като всяка жена каза - искам Джип :) Ако има значение в момента кара 2017 Тойота Корола автоматик. Имахме един кратък курс по обяснение що е то Джип, що е то SUV, поровихме малко в нета заедно да видим какви ревюта има, заглеждаме коли по улиците и сведохме избора до две марки - Тойота и Шкода. Премиумите не са за нас, понеже първо са излишно много пари според мен,не търсим внимание и одобрнеие от другите, а и колите ни седят по улиците. Френските предложения след лош опит с Пежо преди години са зачерканти, Нисан си е френска кола за мен също има един голям Х. Корейците също ги изключихме понеже като цяло на 5-6 години сменяме коли и обезценката е висока при тях. И то не остана много друго (може би и Сеат ама те са Ваг)...

Предвид сравнително дългите срокове за доставка почвам да се оглеждам (имам още една година докато изтече гарнцията на Королата) и проучвам почвата искам да ви попитам за обективно мнение за плюсовете и минусите на Кодиaк-а като кола, пък ако и някой я сравянвал с Рав-4 още по-добре. Аз много исках да включа и новият Highlander в нашият избор ама ми беше казано, че е прекалено голям и тя такъв куфар нямало да кара. То и за тия двете (кодиак и рав-4) се мръщеше, че са и малко големи ама накрая се разбрахме, че все искаме и някаква функционалност та се примири. Все пак знае колко е малък и неудобен багажника на королата и каква мъка е да сложим нещо по-голямо от три стека с вода :)

Наясно съм, че това е форум на Шкода и хората тук са и фенове на марката и трудно някой би казал нещо позитивно за Тойота, но поне за Кодиак ще има мнения.

Иначе колата която ще изберем е задължително да е бензин и да е автоматик. Всичко друго е въпрос на личен вкус.
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от SilverBullet »

Така ,като прочетох какво се търси, според мен колата е Karoq 1.5 tsi dsg ,може и само на предно. Гледали ли сте такава?
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от Erebus »

Това е форум на шкода, където често се изтъква, че тойота е къде-къде по-добрия автомобил. [smilie=sarcastic.gif]
Не си казал едно от важните неща - за какво и къде ще се ползва?
Иначе, помисли си дали си сигурен, че искаш 1.7т кола с аеродинамиката на хладилник, на бензин.
Погледни наистина и Karoq с посочения двг, може да ви допадне.
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от kalata »

Аз защо си мисля, че двете питанки на Пенчо не са в един клас? Кодияк не е ли по-голям?
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Пенчо Питанката

Шкода Новак

Kоdiaq vs Rav 4

Erebus написа: 27.02.2022, 13:20:30 Не си казал едно от важните неща - за какво и къде ще се ползва?
Ами то и аз не знам за какво ще се ползва точно - в смисъл като купихме Тойотата жена ми караше по 8,000 км на година и си казахме нещо за града и чат-пат извънграда. 4 години и 8 месеца по-късно королата е на 112,000 км и то само тя си я е карала:):):) е така от нищото ги навъртя тия километри :)

Дизел не искам понеже тя не мисли много за поддръжка - нито ще следи регенрации, ни ще я чака да изстине след натискане по магистралите (не че тя кара с повече от 130 км/ч). А за размера , аз съм тоя дето натиска повече за по-голяма кола...просто като съм почти 2 метра и всеки път влизам с нежелание в королата....тя е 160, та на нея и е все тая. Мен и затова някак си ме блазни рав-4, че с тоя хибрид уж е малко по-икономичен...ама пък вътре е доста по-грозен (лично мнение)...а и турбо-двигателите са по-приятни за каране от атмосферен такъв бил и той с батерия
Пенчо Питанката

Шкода Новак

Kоdiaq vs Rav 4

Видях, че съм отворил темата в грешната секция - някой знае ли как аз мога да я преместя или администратора има само тези права.......много съм зле, хем четох дали има отделна рубрика за кодиак и пак съм направил тъпотия....извинявам се предварително
Последно промяна от Пенчо Питанката на 27.02.2022, 14:26:39, променено общо 1 път.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от Sec8200 »

Пенчо Питанката, ако искаш да те кефи теб как върви - вземи си Кодиак. Но се подготви за пропорционален разход на бензин.

Ако ще гледаш следващите 10г да не го мислиш и да се возиш - Рав-ката. Вероятно ще е и по-икономична.

Аз честно казано не харесвам e-CVT-то им, може да е стабилно и опростено, но това виене мен ме дразни.
DSG може да по-кекаво, но поне е като нормална кутия.

Мен лично дизайна на RAV-ката ми харесва повече (и отпред и отзад) и от двете бих взел нея. Тъмно синя или "khaki" зелено.

Успех!
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от ИзтрЪпнал »

В спринтмонитор разход на безнин за 190 tsi 4x4 dsg:
https://www.spritmonitor.de/en/overview ... owerunit=2

Щом имате разлика във височината ел седалка за водача с памет ще е полезна опция.
@Пенчо Питанката, какъв двигател гледате за тойотата?
Хибрид с малка батерия - 1-2квч на този етап е в сферата че носиш минусите и на 2те задвижвания, нито имаш приличен пробег само на ток нито пък имаш динамиката на турбото след придължително извънградско каране, когато батерията е изтощена. Такъв хибрид може би само за градско би имал плюс.

Рав4 plug in, само че от сузуки за бг се предлага и тук като че ли е добър компромиса с чисто ел пробег(батерията позволява чисто ел пробег от 50-60км) ама и цената е висока. И е колкото тесла модел 3 [smilie=sarcastic.gif].
Последно промяна от ИзтрЪпнал на 27.02.2022, 16:03:09, променено общо 2 пъти.
5rar

Škoda Фен²

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от 5rar »

Пенчо@
Джип та 'жип за качване по тротоарите [smilie=sarcastic.gif] Поне да е 4x4!
Погледни и Тигуан или пък една О4 1.5TSI Mhev DSG.
Пенчо Питанката

Шкода Новак

Kоdiaq vs Rav 4

5rar написа: 27.02.2022, 15:59:40 Джип та 'жип за качване по тротоарите
не мисля, че ще е за тротоарите - поне за това сме се научили да не пристъпваме закона.Нещо си е навила, че иска повдигната кола, пък и королата е много ниска кола за нашите разбити пътища.как да е - още гледаме и се ориентираме. някак си клоня аз повече за Кодиак ама да видим кой какво мнение ще каже. Също така може би би ми помогнало да знам колко е голяма разликата между кодиака и супърба като комфорт и екстри...че поне това имам база за сравнение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от Цецо75 »

Супърба е по - комфортен от Кодиак и това мисля, не би трябвало да учудва.

Иначе откъм екстри - май няма нещо, което да го има за единия и да го няма за другия.
Бееееее.....
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от icohohi »

И то не остана много друго (може би и Сеат ама те са Ваг)...
Не съм сигурен че разбирам този коментар, но да знаете и Шкодата е ВАГ. Имах същата дилема дали Рав4 или Кодиак и накрая реших Кодиак заради уюта вътре и дизайна който повече ми хареса. Все още не е дошъл за да кажа мнение от дългосрочен опит. Който и каквото да те съветва - правиш тест-драйв и решаваш. 5г така или иначе няма да ги мислиш и двете ако са чисто нови.
Пенчо Питанката

Шкода Новак

Kоdiaq vs Rav 4

icohohi написа: 27.02.2022, 17:27:15 Не съм сигурен че разбирам този коментар, но да знаете и Шкодата е ВАГ
Имах предвид, че и Сеат като избор става освен Тойота и Шкода и понеже Шкода/Сеат са от една и съща група ги слагам под общ знаменател. Да, нови ще са и някак си на мен също Шкода интериора е по-добър и приятен, ама все пак исках да чуя сравнение от първа ръка.
Цецо75 написа: 27.02.2022, 17:07:32 Иначе откъм екстри - май няма нещо, което да го има за единия и да го няма за другия

Може да звучи смешно, но една от най-важните ми екстри в супърба е контакта в средната конзола отзад, и не мога да намеря никъде дали се предлага в Кодиак-а .също и тия ерго седалки не ми стана ясно какво представялват.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от mariyan »

Пенчо Питанката написа: 27.02.2022, 17:33:43 Може да звучи смешно, но една от най-важните ми екстри в супърба е контакта в средната конзола отзад, и не мога да намеря никъде дали се предлага в Кодиак-а .
Има го, разбира се. Стандартно оборудване е в Стайл.
fancko

Škoda Фен²

Гараж: О3 FL 1.8 TSI 7DSG

Kоdiaq vs Rav 4

Мнение от fancko »

Рав 4 единствено си заслужава само като плъгин хибрид.
И то само ако се гледа електрическата част.
Останалото не може да се сравнява.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”