Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V

Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Мнение от Ивайло Димов »

Факти за кое ,че има и от тях ментета ли .За фабриката е моя грешка ,но Кастрол ,Шел,Мотул ,Мобил 1,Репсол са едни от най-масовите известни и най-често използвани масла и сред тях има фалшиви .Почти няма да намериш менте на Петронас ,Wolf,Лукойл, Арал,Yacco ......не са чак толкова използвани и няма резон да се копират .Масовката Тотал и Елф пък са на ниска цена и се обезмисля правенето на фалшификати .И не знам чак толкова какво го избират това масло ,ще кажеш ,че ще се пие сутрин на гладно по една лъжица :) .Важното е да е по спецификация ..........много по-добре е да си вземеш някоя рядко използвана марка и да и сложиш една фюлеринова добавка ,със 100 лева ще спинкаш спокойно 1 година или 15 000 км .Истинския Кастрол от Германия на тубите пише на немски език :) ,така се внасят и тук .Няма как да си купиш Кастрол 5w30 за 80 лева :) .А Мотул си хубаво масло стига да не е наливано в някой гараж :) .
От всеки дефект-ефект
Spunk

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Octavia II Combi 1.9 TDI 4X4 (105 Hp) 2006

Мнение от Spunk »

Ивайло Димов написа: 03.01.2022, 23:25:39 Не ,че и на Мотул няма ментета де
Да всички по извесни марки имат ментета. Аз лично до сега на Мотул менте не съм попадал(чувал съм само че има), ако някой колега е попадал или попадне нека се свърже с мен моля. За Кастрол на тубите трябва да има печат, който е грапав(ако мога така да се изразя) и да пише DE. Печата не е мокър както на другите, на които пише IT,BE, RO и т.н. Ако някой колега иска Motul мога да му бъда полезен и гарантирам за произхода на продукта. Друга марка, която е по евтина ценово но с много добро качество е Areca http://www.arecalubrifiants.com/en/, тук също мога да съм полезен на колегите, те произвеждат ELF, Total, Yacco и още доста марки.
Изображение
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Golf 7 1.6 tdi Изображение
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @skodko - Редовно даваш мега полезна информация! Направо [smilie=thank_you2.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
fero_91

Шкода Новак

Мнение от fero_91 »

Изображение

Здравейте колеги, дойде време за смяна на маслото на Румито 1.6 16V 105коня бензин-няма километри обаче стана една година, та съм решил и аз да направя един 'експеримент' до сега колата е карана винаги с 5w40 без никакви проблеми, колата е на реални 115хил.
Сега мисля да слагам следното масло от снимката, което остана от есента от кола на приятел-маслото е от Англия и не ме притеснява да е фалшиво остана към 2 литра и мисля да взимам от 2литра от марката COMMA със същата спецификация.. Въпросът е дали мога да карам с тази спецификация, не ме притеснява вискозитета-ще се кара около 8-9 месеца и 5000км [smilie=punish.gif]
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Мнение от Ивайло Димов »

Трябва ти спецификация 504/507 https://www.autopower.bg/%D0%BC%D0%BE%D ... 91421.html
От всеки дефект-ефект
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Просто си вземи още два литра от същото, тая кома я забрави. И не се изненадвай, ако видиш че, го гори.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
fenrier

Шкода Новак

Гараж: ŠKODA Superb 2012 Combi 2.0 TSI CCZA

Мнение от fenrier »

Здравейте колеги. Дойде време за смяна на маслото на Шкодилака - Superb 2012 2.0 TSI. Миналата година го смених в Еуратек по мое настояване с : CASTROL EDGE 5W-30 LL, въпреки че ми предлагаха SHELL HELIX ULTRA Professional AV-L 0w30. Дилемата ми сега е , че не виждам да се предлага Castrol в Еуратек а имам останали около 2-3л в тубата която бях взел за доливане . Питанката ми е да мина ли на 0w30 (ще жертвам тези 2-3л) или да си продължа с Castrol-a докато изхабя това което имам в резервната туба за доливане :)
Като цяло съм леко скептичен за 0w30 , струва ми се като водица а и все пак нали е излязла от завода с 5w30 ? Кое налага смяната с по-рядко масло?
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Ми то не е по-рядко. Има същия вискозитет в работния диапазон.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Темата е необятна, карай си я с 5-30 щом си доволен и това е. За тая кола си е абсолютно ОК, стига маслото да е с читав произход.
Бееееее.....
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Мнение от Ивайло Димов »

Старото правило "Едно нещо ако работи не се пипа"
От всеки дефект-ефект
fenrier

Шкода Новак

Мнение от fenrier »

А някой знае ли дали в Еуратек се предлага вече само Shell. Предполагам че не мога да си занеса моя туба... [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Можеш, стига маслото да отговаря на спецификациите на автомобила и да е неразпечатана тубата.
fenrier

Шкода Новак

Мнение от fenrier »

А някакви впечатления от маслата на Maxcar? Гледам имат доста видове масла, а и са ми на лесно...
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Мнение от Ивайло Димов »

Ако не те бъркат 90лева за масло ...Ravenol SMP 5W30 ....шанса за менте е нулев .Кастрола е румънски ,Енеос -турски ,Елф,Тотал- румънски .Тубите на Шел Хеликс Ултра в Германия са коренно различни от тези в България за едно и също масло .....Както каза Цецо75 ....темата е необятна .
От всеки дефект-ефект
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”