Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Ивайло Димов
- Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Факти за кое ,че има и от тях ментета ли .За фабриката е моя грешка ,но Кастрол ,Шел,Мотул ,Мобил 1,Репсол са едни от най-масовите известни и най-често използвани масла и сред тях има фалшиви .Почти няма да намериш менте на Петронас ,Wolf,Лукойл, Арал,Yacco ......не са чак толкова използвани и няма резон да се копират .Масовката Тотал и Елф пък са на ниска цена и се обезмисля правенето на фалшификати .И не знам чак толкова какво го избират това масло ,ще кажеш ,че ще се пие сутрин на гладно по една лъжица
.Важното е да е по спецификация ..........много по-добре е да си вземеш някоя рядко използвана марка и да и сложиш една фюлеринова добавка ,със 100 лева ще спинкаш спокойно 1 година или 15 000 км .Истинския Кастрол от Германия на тубите пише на немски език
,така се внасят и тук .Няма как да си купиш Кастрол 5w30 за 80 лева
.А Мотул си хубаво масло стига да не е наливано в някой гараж
.
От всеки дефект-ефект
-
Spunk
- Гараж: Skoda Octavia Octavia II Combi 1.9 TDI 4X4 (105 Hp) 2006
Да всички по извесни марки имат ментета. Аз лично до сега на Мотул менте не съм попадал(чувал съм само че има), ако някой колега е попадал или попадне нека се свърже с мен моля. За Кастрол на тубите трябва да има печат, който е грапав(ако мога така да се изразя) и да пише DE. Печата не е мокър както на другите, на които пише IT,BE, RO и т.н. Ако някой колега иска Motul мога да му бъда полезен и гарантирам за произхода на продукта. Друга марка, която е по евтина ценово но с много добро качество е Areca http://www.arecalubrifiants.com/en/, тук също мога да съм полезен на колегите, те произвеждат ELF, Total, Yacco и още доста марки.

- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @skodko - Редовно даваш мега полезна информация! Направо ![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
-
fero_91

Здравейте колеги, дойде време за смяна на маслото на Румито 1.6 16V 105коня бензин-няма километри обаче стана една година, та съм решил и аз да направя един 'експеримент' до сега колата е карана винаги с 5w40 без никакви проблеми, колата е на реални 115хил.
Сега мисля да слагам следното масло от снимката, което остана от есента от кола на приятел-маслото е от Англия и не ме притеснява да е фалшиво остана към 2 литра и мисля да взимам от 2литра от марката COMMA със същата спецификация.. Въпросът е дали мога да карам с тази спецификация, не ме притеснява вискозитета-ще се кара около 8-9 месеца и 5000км
![punish [smilie=punish.gif]](./images/smilies/punish.gif)
-
Ивайло Димов
Трябва ти спецификация 504/507 https://www.autopower.bg/%D0%BC%D0%BE%D ... 91421.html
От всеки дефект-ефект
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Просто си вземи още два литра от същото, тая кома я забрави. И не се изненадвай, ако видиш че, го гори.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
fenrier
- Гараж: ŠKODA Superb 2012 Combi 2.0 TSI CCZA
Здравейте колеги. Дойде време за смяна на маслото на Шкодилака - Superb 2012 2.0 TSI. Миналата година го смених в Еуратек по мое настояване с : CASTROL EDGE 5W-30 LL, въпреки че ми предлагаха SHELL HELIX ULTRA Professional AV-L 0w30. Дилемата ми сега е , че не виждам да се предлага Castrol в Еуратек а имам останали около 2-3л в тубата която бях взел за доливане . Питанката ми е да мина ли на 0w30 (ще жертвам тези 2-3л) или да си продължа с Castrol-a докато изхабя това което имам в резервната туба за доливане 
Като цяло съм леко скептичен за 0w30 , струва ми се като водица а и все пак нали е излязла от завода с 5w30 ? Кое налага смяната с по-рядко масло?
Като цяло съм леко скептичен за 0w30 , струва ми се като водица а и все пак нали е излязла от завода с 5w30 ? Кое налага смяната с по-рядко масло?
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Ми то не е по-рядко. Има същия вискозитет в работния диапазон.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Темата е необятна, карай си я с 5-30 щом си доволен и това е. За тая кола си е абсолютно ОК, стига маслото да е с читав произход.
Бееееее.....
-
Ивайло Димов
Старото правило "Едно нещо ако работи не се пипа"
От всеки дефект-ефект
-
fenrier
А някой знае ли дали в Еуратек се предлага вече само Shell. Предполагам че не мога да си занеса моя туба... ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- redalex
- Гараж: i3
Можеш, стига маслото да отговаря на спецификациите на автомобила и да е неразпечатана тубата.
-
fenrier
А някакви впечатления от маслата на Maxcar? Гледам имат доста видове масла, а и са ми на лесно...
-
Ивайло Димов
Ако не те бъркат 90лева за масло ...Ravenol SMP 5W30 ....шанса за менте е нулев .Кастрола е румънски ,Енеос -турски ,Елф,Тотал- румънски .Тубите на Шел Хеликс Ултра в Германия са коренно различни от тези в България за едно и също масло .....Както каза Цецо75 ....темата е необятна .
От всеки дефект-ефект