Помощ при избор на SUV

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Гараж: Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp

Помощ при избор на SUV

Мнение от azsamodapitam »

Erebus написа: 13.01.2022, 11:18:06 Може положението да е такова, но е тъжно все повече хора да си купуват сув/жиб точно с тази цел .. да им е по-лесно да скачат на тротоара ..
Аз разбира се не го харесвам това и съм също против, понеже го изпитвам на собствен гръб като тръгна по тротоар, който е зает 90% от спрели коли ;), но въпросът е не, че затова съм се ориентирал към СУВ, ами ако излезе ситуация да го имам като опция, защото сега като излезе такава, седя и си бъркам в носа, образно казано ;)
Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Помощ при избор на SUV

Мнение от Манев »

@azsamodapitam, не схващам защо не вкарваш напред, но явно има причина - предполагам ваденето ти е проблема, че нищо няма да виждаш. Та, ако може да се измисли нещо и вкарваш напред всичките ти притеснения падат.
1. Гредата я нагласаш според новата ситуация и може да спреш максимално напред, като няма какво да се тревожиш за багажника, т.к. той ти остава от другия край при гаражната врата. Е, ако искаш да отваряш предния капак да доливаш течности ще трябва малко да я дадеш назад, ама то това не е като да товариш багаж през ден - дето се вика на колко месеца веднъж отваряш предния капак.
2. Може да спреш максимално вдясно и си отваряш спокойно шофьорската врата, а другата врата, от която да излезеш от гаража ти е под носа.
Аватар
enenen

Škoda Фен²

Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV

Помощ при избор на SUV

Мнение от enenen »

Защо са ти 30 см. разстояние от вътрешната стена. Най-малкото можеш да си сложиш някакъв "стопер" и да спираш на 10 см. Парктрониците също са достатъчно чувствителни днешно време. Ширината ти също е перфектна. Повечето гаражи, които аз съм гледал като щях да купувам бяха с ширина на отвора 2.5-2.6. Дори е излишно според мен да позиционираш колата точно в средата, много по-удобно би било да я долепиш откъм пасажерското място за да можеш спокойно да излизаш ти. Имай предвид, че ще трябва да вадиш и кошче в началото, а за него си трябва по-широчко място - хем за отварянето на вратата, хем за самото изкарване/вкарване.

Разбира се това е в случай, че имаш възможност да паркираш с муцуната напред, за да можеш хем ти да слизаш направо откъм вратата за входа, хем да си отваряш спокойно багажника. Доколкото разбирам досега си паркирал назад, но помисли и за обратния вариант, ако разбира се, е възможен.

Според мен потърси някой колега от Варна, с който да пробвате това влизане с Октавия например. Иначе всичко е само на теория.

Иначе по темата, мисля си че тези СУВ-ове с нищо няма да ти помогнат спрямо сегашния хечбек откъм ширина, място за багаж и т.н. Само дето ще надничаш от по-високо. Погледни и новия 308 комби.
Последно промяна от enenen на 13.01.2022, 11:31:47, променено общо 1 път.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Помощ при избор на SUV

Мнение от redalex »

Erebus написа: 13.01.2022, 11:18:06 но е тъжно все повече хора да си купуват сув/жиб точно с тази цел .. да им е по-лесно да скачат на тротоара ..
Никой не си купува СУВ (само) заради това.

Купуват се, защото са (уж) по-големи, с по-висока позиция на шофьора, една идея по-голяма сигурност (при някои обстоятелства) и прощават повече грешки (особено ако кара жена).

Тука имаме типичен пример за бъгната тема в български форум.
Влиза човека да пита какво СУВче да си купи, а отдолу коментарите са "ама защо СУВ"..."купи си октавия..." или "Защо се качваш на тротоарите"...."какъв е тоя смотан гараж"....
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Помощ при избор на SUV

Мнение от igeorgiev82 »

Мичев написа: 13.01.2022, 11:05:05 но според закона може да се паркира на тротоара
Мисля,че вече това не важи.Може и да бъркам.Можеш да паркираш на тротоара ,само ако има определени разчертани места(синя зелена зона)
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Помощ при избор на SUV

Мнение от kalata »

azsamodapitam написа: 13.01.2022, 10:35:35 п.п: ако вкарам октавиа комби = от 60 ще станат 25 с клизма и ще трябва да слизам през пасажерската при тия 5-10см отстояние отпред и отзад
Тук нещо хич не ти схващам логиката. Като паркираш в гаража веднага ли спускаш вратата? Навън ураган ли е?
Паркираш колата, излизаш, обикаляш спокойно отпред и чак тогава спускаш вратата. През това време самият гараж се проветрява, защото паркирайки назад го напълваш с вредни газове.
Втора ситуация - прибираш се с покупки в багажника. Ами просто не вкарваш колата докрай. Гасиш, вадиш спокойно покупките. После донаместваш колата. Пак излизаш, обикаляш я, проветряваш и тогава спускаш вратата.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Помощ при избор на SUV

Мнение от Мичев »

Да се върнем към темата тогава :) - На мен лично ми хареса Киа Спортидж много повече от останалите СУВ в него ценови диапазон.
Относно отстъпките, моя опит от 2021-ва (Варна) показва следното:
Skoda - малка до никаква
Пежо - има, но не проявих интерес
Мазда - няма (ЕЖК)
Киа - кампанийна
Нисан - дори не стигнах до говорене за цена
Опел - никаква
Манев

Škoda Ентусиаст

Помощ при избор на SUV

Мнение от Манев »

Един колега преди година проучваше SUV-тата заради дете естествено.
Тогава гледаше Kadjar и Tucson
Tucson-а си е с голям багажник, не е много дълъг - 4.50, има вариант за 4x4. Според мен може да го погледнеш.

P.S. колегата "финишира" с Arkana - по-фешън е някак си.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Помощ при избор на SUV

Мнение от igeorgiev82 »

redalex, а ти муци,кво помогна със твоя коментар [smilie=pardon.gif]
До колкото разбрах,на човека му трябва пространство.Тез повдигнати сапунерки сигурно ги е гледал само в тубата,не на живо.Нека иде в някой шоурим с 2 куфара и детско столче и съм сигурен,че рязко ще си смени концепцията :)
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Помощ при избор на SUV

Мнение от redalex »

Аз помагам с това, да подскажа на нЕкои хора да се усещат малко.
Технически погледнато дори не искам да помага, защото отговорът е много прост - обикаляш автокъщите и шоурумите, набелязваш 2-3 модела, четеш в нета и въпросът ти се решава.

Аз съм доста доволен от Х1цата, макар, че багажникът е малко малък, но на мен ми стига.
Японски коли не харесвам.
Хюндайчето (Тусон) съм карал преди години и също бях доволен. Много здрава и непретенциозна машина беше. Не съм гледал за багажник и пространство защото бях ерген, а и беше служебна с други цели.
Тигуанът може би също е топ за нуждите на човека.
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Помощ при избор на SUV

@igeorgiev82 това мисля да го направя задължително, прав си за гледането само в тубата - факт. Все от някъде трябва да се започне + че нямам приятел/познат с подобен казус и какъвто и да е резултат, че да имам по обстойно виждане на нещата.
@Манев @enenen ако можех да паркирам напред, нямаше да го обсъждаме изобщо, Октавиите ми харесват достатъчно, а и по спецификации са с по-голям обем на багажника и имат всичко което ще ми трябва.

До моя гараж е залепен и гаража на съседа, обаче на който му се отварят вратите навън ако реши да влиза/излиза, което не ми е проблем, проблема идва от там, че 80% от времето колата му седи пред гаража, отварям скоба - уличката е еднопосочна и е 49м и е до толкова тясна, че ако той или който и да е си спре колата на тротоара пред тях, ако не си прибере огледалото има шанс да бъде жулнат над 90% от случаите.Това ми пречи да я вкарвам напред и честно казано излизането назад ще е същата помия, уличката е широка 4м, по метър тротоари и 2м платното.На всичкото от горе за капак на маневриране, на отсрещния тротоар пред гаража се намира и уличната лампа. Гарга е , рошава, невчесана работата...
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Помощ при избор на SUV

@redalex, определено и на мен не ми се влизаше в дълги дискусии относно избора, но това са рисковете на професията [smilie=pardon.gif] . Иначе съм на твоето мнение, че човек не е нужно да се влияе от чуждото мнение или от каквото и да е мнение, но фактите говорят, че всеки би се радвал на каквато и да е информация дори и негативна. Защото както знаем в спора/дискусията се решават проблемите.
По-скоро ми е интересно да разбера с кой двигател да се вземе колата за да удовлетвори поставените цели, после разбира се идват другите въпроси с смяна на консумативи и т.н. малко по технически неща с които както написах в 1вия си - представителен пост, иЧ ме няма ;)
Манев

Škoda Ентусиаст

Помощ при избор на SUV

Мнение от Манев »

Докъде я докарахме, избираме си коли според гаража :)

Не че и аз преди да взема Октавията не пробвахме с един приятел как слиза по рампата неговия Рапид (отпред ъгъла е същия) в подземния гараж. Не задра отпред и поръчах Октавията. Сега от време на време задира леко ама не е болка за умиране.

Един колега си взе 5-ца. На рампата му задираше отдолу. Остави колата за известно време отвън и се прости с нея. После преди да си вземе SLK-то беше накарал дилъра да минат по рампата за тест.

А на един с едга джипка му се налагаше да пуска гумите за да слезе от рампата на равното иначе му опираше отгоре.

Затова - тестване на място със същата кола му е майката.
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Помощ при избор на SUV

@Манев, определено съм съгласен. Такива са условията, ще трябва да се съобразявам с наличното колкото и да не ми се иска ;)
Дет се вика не може хем *** в ******, хем душата в рая. Далеч съм от мисълта за перфектния избор, винаги нещо ще куца, но дет се вика работата е от цялото зло, да се избере по-малкото зло :D [smilie=diablo.gif]
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Помощ при избор на SUV

Мнение от zloQQ »

Вкарваш назад, изкарваш напред. Би трябвало да е същото, но по обратен ред - вкарваш напред и изкарваш назад. Не вярвам да е чак такава ситуацията. Вярно, но е да се наложи една маневра повече, но е постижимо. Просто мисля на глас. Така, ще е ОК да вкарваш по-дълга кола и да ти е удобно да товариш багажника при отворена гаражна врата. Както и вратата ще ти е удобна за слизане :)
Колкото до самата дилема с колата - колкото повече, токова по-добре. Да, може да сваляш седалки и да товариш повече, но с прилично комби, няма да ти се налага да редиш тетрис
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”