Купуване на нова кола - въпроси

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

И аз ще използвам темата да попитам нещо, свързано с поръчка на нова кола:

Знам, че опцията "Подготовка за монтаж на теглич" включва:
  • добавяне на необходимото окабеляване от ел.таблото в моторния отсек до багажника
  • по-мощен алтернатор и по-добро охлаждане (най-вероятно става въпрос за по-голям радиатор и по-мощен вентилатор).
Аз няма да слагам теглич, но бих могъл да си поръчам въпросната опция "Подготовка за монтаж на теглич", за да получа по-мощен алтернатор и по-добро охлаждане. В тази връзка въпросите ми са два:
  1. Има ли смисъл (т.е. ще имам ли реална полза) от такъв по-мощен алтернатор и по-добро охлаждане, ако няма да слагам теглич и нищо няма да тегля?
  2. По-мощен алтернатор и по-добро охлаждане не слагали за всички държави. При поръчка за България слагат ли ги? (За това, разбира се мога да питам и дилъра, просто питам тук, ако някой знае)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 21.12.2021, 01:57:51 За това, разбира се мога да питам и дилъра, просто питам тук, ако някой знае)
Дилъра ще ти отговори точно това, което си написал - че подготовката включва разни неща още от завода. Какви точно, той не знае. Вижда само трибуквения код за опцията. Това вече съм го играл.

Да преоразмеряваш алтернатор и охлаждане на нова кола, само за едната идея - не виждам смисъл. Виж ако слагат и по-големи спирачки... ама едва ли.

Моя е с теглич поръчан, но не съм изучавал какво и как са сложили допълнително. То незнам и как, ще трябва някой с достъп до системата да проучва и сравнява.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 21.12.2021, 07:47:49 Да преоразмеряваш алтернатор и охлаждане на нова кола, само за едната идея - не виждам смисъл. Виж ако слагат и по-големи спирачки... ама едва ли.
По-големи спирачки не слагат. То цялата тази екстра "Подготовка за монтаж на теглич" струва само 339 лева.
Сега се замислих, че колата е поръчана с 230V адаптер до духалките отзад. Той е за консуматор с мощност до 150W. Така че заради него сигурно така или иначе ще има сложен по-мощен алтернатор.

А от по-ефективно охлаждане (т.е. по-голям радиатор и по-мощен вентилатор) има ли някаква реална полза? Или ще има само проблеми, ако трябва някога да се сменя (понеже ще е по-екзотична част и по-трудно и по-скъпо ще се намира)?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke, Каква е колата, ако не тайна.

Иначе пак казвам - тя колата си е сметната - 99.9% са без подготовка за теглич и нямат проблеми с охлаждане и алтернатор. Ако няма и слагаш теглич по-късно - за мен е безмислено. Няма да се учудя и ако въпросната подготовка е само окабеляване и софтуер, а това с алтернатора и охлаждането са градски легенди.

Отделно, че както казваш - най-вероятно тези подсилени елементи (ако ги има) ще са по-скъпи при следгаранционните ремонти.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75, колата е О4 RS 2.0 TSI. Тя си е с големи спирачки :)

По-големият алтернатор и по-ефективното охлаждане не са градски легенди. Пише го в конфигуратора, също така дилъра ми го каза (но аз тогава го отсвирих, понеже нямам намерение да слагам теглич, а чак сега се замислих за евентуалната индиректна полза от подготовката), пишат го и в английските форуми. Там даже коментират, че на кола без такава фабрична подготовка за теглич много сервизи им отказвали да им монтират по-късно теглич, ако не се сложело по-мощен алтернатор и подобрено охлаждане, а това не било просто и струвало доста пари, понеже освен по-големия радиатор трябвало да се преработват и подменят много неща по неговото свързване (тръби, маркучи и т.н.).

Ето това пише в конфигуратора:

"Подготовка за монтаж на теглич:
Искате ли подготовка за монтаж на теглич в автомобила, без да Ви трябва веднага? С нея някои компоненти в автомобила ще са различни или подсилени, за да поемат по-голямо натоварване. Например, охладителната система и алтернаторът са подсилени или Електронната стабилизираща система е програмирана различно."
milencv

Škoda Фен

Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън

Мнение от milencv »

smoke написа: 21.12.2021, 00:05:53 Няма вече опция за отключване и палене с класически метален ключ. Мисля, че безключовото отключване може да се настрои да не става автоматично, а да изисква натискане на бутона на дистанционното, но паленето винаги е само с бутонa Start. Фабричното дистационно-ключ е с вграден immobilizer tag и след запалване ключът трябва да е там (в колата), иначе двигателят или няма да запали, или по-късно ще загасне. Ако обаче бандитите тайно са ти клонирали ключа (някъде по сервизи или другаде, където си го бил оставил), те ще успеят да запалят и да заминат. Алтернатива е да си сложиш твоя алармена система с втори immobilizer, който ползва допълнителен immobilizer RF tag (работи през Bluetooth), който да не го даваш никъде по сервизи (като за целта преди оставяне в сервиз вкарваш алармата в сервизен режим). В сервизния режим на алармата имобилайзерът се деактивира и съответно няма нужда да им оставяш там твоя immobilizer tag, така ще имаш някаква гаранция, че няма как да го клонират. Съответно по-късно, когато си вземеш колата от сервиза и си активираш отново алармата, те няма да могат да запалят мотора (или пък ще запалят, но след като тръгнат той ще спре).
Да се вмъкна и аз в дискусията: не мисля че има нужда от 2-ри допълнителен имобилайер. ШкодЕтата не са интересни за крадците – това ми беше и един от аргументите, подари които лично аз се насочих към марката – не че всичко не се краде, но е минимална вероятността за това. Пък и такива ядове съм брал с един допълнителен такъв имобилайзер на старата кола (който Булинс ме изнудиха да си монтирам) че не е за разправяне.
А иначе – добавянето на фабрична навигация е 700 лв. (не 1600) – минах през това. Като интересното е че тя реално си я има в колата – и онлайн само доплащаш за отключване (без да се разкарваш до Еуратек – само въвеждаш някакъв си ключ). Отделно в мен остава възмущението, че „екстрата“ Фабрична навигация, която при останалите марки във виското ниво на оборудване е включена by default, в моя случай (ниво Едишън) трябваше да доплатя. Мразя такива тарикатлъци – не е въпроса в парите.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke, Възможно е, не споря. Казвам какво аз съм видял/чул от дилъра.

Аз си поръчах, но целия теглич, защото имам намерение да го ползвам.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

milencv написа: 21.12.2021, 11:47:37 А иначе – добавянето на фабрична навигация е 700 лв. (не 1600) – минах през това.
За Columbus ли става въпрос? Да не би за 700 лв да става въпрос за по-олекотена версия на навигацията (каквато навремето беше Amundsen)? Защото Columbus-ът като опция в ценовата листа е 1676 лв. Затова не ми се вярва само за 700 лв по-късно да се получава Columbus.
milencv написа: 21.12.2021, 11:47:37 и онлайн само доплащаш за отключване (без да се разкарваш до Еуратек – само въвеждаш някакъв си ключ).
Това имах предвид - че официално се предлага такова нещо от Шкода. Нямах предвид, че трябва да се ходи и прави нещо в Еуратек.
milencv написа: 21.12.2021, 11:47:37 Отделно в мен остава възмущението, че „екстрата“ Фабрична навигация, която при останалите марки във виското ниво на оборудване е включена by default, в моя случай (ниво Едишън) трябваше да доплатя. Мразя такива тарикатлъци – не е въпроса в парите.
Аз мисля, че това, че не е включена стандартно в оборудването, всъщност е добре. Защото малко хора тук биха я искали (аз лично не, защото там няма камерите за скорост, или е много трудно да се добавят и сигнализацията за тях няма да е като при външните навигации, освен това фабричната навигация изисква ежегодно плащане на такси за актуализиране на картите), а иначе ще трябва всички да я платят (понеже навигацията ще добави в стандартната цена на колата). В другите държави, където навигацията стандартно е включена, "стандартните" цени на колите са други - по-високи.
milencv

Škoda Фен

Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън

Мнение от milencv »

smoke написа: 21.12.2021, 12:18:33 За Columbus ли става въпрос? Да не би за 700 лв да става въпрос за по-олекотена версия на навигацията (каквато навремето беше Amundsen)? Защото Columbus-ът като опция в ценовата листа е 1676 лв. Затова не ми се вярва само за 700 лв по-късно да се получава Columbus.
Ами не знам какъв e и как да го разбера какъв е - при файла с ценовите листи, който се извличаше някъде от шкода-сайта ми беше направило впечатление че ако нивото ти е style - за добавяне на навигация се искат +700 лв, а ако ти е по-долно +1600 (тук малко цитирам по памет). Аз съм Едишън, което си е нещо като style+.
smoke написа: 21.12.2021, 12:18:33 Аз мисля, че това, че не е включена стандартно в оборудването, всъщност е добре. Защото малко хора тук биха я искали (аз лично не, защото там няма камерите за скорост, или е много трудно да се добавят и сигнализацията за тях няма да е като при външните навигации, освен това фабричната навигация изисква ежегодно плащане на такси за актуализиране на картите), а иначе ще трябва всички да я платят (понеже навигацията ще добави в стандартната цена на колата). В другите държави, където навигацията стандартно е включена, "стандартните" цени на колите са други - по-високи.
Бе то нека я има - пък всеки да си прецени дали да я ползва
:)
hvp800

Škoda Ludicrous

Мнение от hvp800 »

milencv написа: 21.12.2021, 16:40:59 Ами не знам какъв e и как да го разбера какъв е - при файла с ценовите листи, който се извличаше някъде от шкода-сайта ми беше направило впечатление че ако нивото ти е style - за добавяне на навигация се искат +700 лв, а ако ти е по-долно +1600 (тук малко цитирам по памет). Аз съм Едишън, което си е нещо като style+.
Правилно си разбрал за навигацията , тя е включена в горните нива на оборудване. А при VW и в частност Т-рок въпросният ключ струва 623лв , а ежегодните такси засега не били уточнени [smilie=sarcastic.gif] .
А доколкото разбрах ъпдейтите на навигацията ъпдейтвали цялата медия , демек половината кола [smilie=sarcastic.gif]
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

milencv написа: 21.12.2021, 11:47:37
smoke написа: 21.12.2021, 00:05:53 Няма вече опция за отключване и палене с класически метален ключ. Мисля, че безключовото отключване може да се настрои да не става автоматично, а да изисква натискане на бутона на дистанционното, но паленето винаги е само с бутонa Start. Фабричното дистационно-ключ е с вграден immobilizer tag и след запалване ключът трябва да е там (в колата), иначе двигателят или няма да запали, или по-късно ще загасне. Ако обаче бандитите тайно са ти клонирали ключа (някъде по сервизи или другаде, където си го бил оставил), те ще успеят да запалят и да заминат. Алтернатива е да си сложиш твоя алармена система с втори immobilizer, който ползва допълнителен immobilizer RF tag (работи през Bluetooth), който да не го даваш никъде по сервизи (като за целта преди оставяне в сервиз вкарваш алармата в сервизен режим). В сервизния режим на алармата имобилайзерът се деактивира и съответно няма нужда да им оставяш там твоя immobilizer tag, така ще имаш някаква гаранция, че няма как да го клонират. Съответно по-късно, когато си вземеш колата от сервиза и си активираш отново алармата, те няма да могат да запалят мотора (или пък ще запалят, но след като тръгнат той ще спре).
Да се вмъкна и аз в дискусията: не мисля че има нужда от 2-ри допълнителен имобилайер. ШкодЕтата не са интересни за крадците – това ми беше и един от аргументите, подари които лично аз се насочих към марката – не че всичко не се краде, но е минимална вероятността за това. Пък и такива ядове съм брал с един допълнителен такъв имобилайзер на старата кола (който Булинс ме изнудиха да си монтирам) че не е за разправяне.
А иначе – добавянето на фабрична навигация е 700 лв. (не 1600) – минах през това. Като интересното е че тя реално си я има в колата – и онлайн само доплащаш за отключване (без да се разкарваш до Еуратек – само въвеждаш някакъв си ключ). Отделно в мен остава възмущението, че „екстрата“ Фабрична навигация, която при останалите марки във виското ниво на оборудване е включена by default, в моя случай (ниво Едишън) трябваше да доплатя. Мразя такива тарикатлъци – не е въпроса в парите.
И аз съм брал ядове с допълнителен имобилайзер изискван от левинс, заради това се махнах от тях.
Проблемът е китайските релета след 2-3 години не сработват всеки път и един път, един път не пали.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

milencv, Нивата Едишън, Вижън и прочие са поръчани от ЕТ специално за България. Незнам какъв им е точно пазарлъка, но включват някой екстри на по-ниска цена, сравнено със стандартните нива.

Често са най-изгодните, но не е гаранция. А и зависи дали точно екстрите, които те ти дават, на теб ти трябват.
Бееееее.....
bratchet

Шкода Новак

Мнение от bratchet »

Да ви питам, тоя шкоди продават ли ги оборудвани с аптечка, авариен триъгълник и т.н.? Форд например има с колата аптечка и триъгълник. Жилетка и пожарогасител- не.
Ради

Škoda Фен

Гараж: В очакване

Мнение от Ради »

bratchet написа: 28.12.2021, 19:39:03 Да ви питам, тоя шкоди продават ли ги оборудвани с аптечка, авариен триъгълник и т.н.? Форд например има с колата аптечка и триъгълник. Жилетка и пожарогасител- не.
Заплаща се допълнително, не е включено в цената.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Да ти имам проблемите
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”