Автосервизи - мнения, отзиви, казуси
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Автосервиз Трансексперт- мнения, отзиви, казуси
Тука се въртим в някъв омагьосан кръг и се пише едно завоалирано. Дайте да си говорим директно. Рангел на миналата страница го каза ясно и конкретно, че сервизът си е заложил печалби и от части и от труд, не само от труд, за да съществува. От разговорите ми със собственици на сервизи и наблюдения, съм останал с впечатление, че това е нормална практика за такъв тип бизнес и ако липсва едното (сещайте се кое), много бързо отива към затваряне.
Явно има хора, за които това не е ОК и искат да плащат само за труд? Вие такъв сервиз познавате ли, ама не понеже сте по-близки със собственика и да не ви взима горница на вас, като носите частите, а примерно 90% от клиентите да си носят частите и сервизът да съществува и да се развива? Не се заяждам, питам от любопитство?
Тука във форума има майстори със сервизи, защо те не кажат как ще се отрази на бизнеса им, ако 90%+ от клиентите почнат да носят закупени от тях части? Това също ще е показателно за възникналия спор?
Явно има хора, за които това не е ОК и искат да плащат само за труд? Вие такъв сервиз познавате ли, ама не понеже сте по-близки със собственика и да не ви взима горница на вас, като носите частите, а примерно 90% от клиентите да си носят частите и сервизът да съществува и да се развива? Не се заяждам, питам от любопитство?
Тука във форума има майстори със сервизи, защо те не кажат как ще се отрази на бизнеса им, ако 90%+ от клиентите почнат да носят закупени от тях части? Това също ще е показателно за възникналия спор?
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Ми,те това е порочната практика
Сервиза не е производител на части.Аз отивам да ползвам услугите по смяната/работата.Той е майстор,доказал се,не магазинер/търговец.
Ако той може да вземе 30% а аз 40% от същото място,каква е причината да ми откаже гаранция на ремонта?Или за него частите са други?Нали той пипа там.
Аз също не си нося частите и ползвах тези от сервиза,щото не ми се занимава,което не значи,че е правилно.
Тва с частите един вид си е извиване на ръце"Ако вземеш от мен части(демек ще изплющя и там в цената)-гаранция,ако не,оправяй се.
Естествено,че всеки ще предпочете гаранцията.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Поне където аз съм ходил, винаги съм се разбирал с майстора, той да си купи частите и да ми калкулира част от отстъпката. Така ми се вижда редно.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Добре де, ако сервизът извади тая печалба от частите от месечните си сметки и надуе цената на труда пропорционално, за да компенсира - тогава ОК ли ще е? Клиентът ще плати пак същото накрая.
Ако досега моделът е бил такъв на ценообразуване с два фактора - части и труд, няма как да очакваме едното да отпадне и изведнъж тоя сервиз да се издържа, като остави другото непроменено. Не казвам кое е правилно и кое не, виждам и в двете тези логика някаква, но реалистично според мен 99% от сервизите използват горния модел на ценообразуване, затова попитах:
Ако досега моделът е бил такъв на ценообразуване с два фактора - части и труд, няма как да очакваме едното да отпадне и изведнъж тоя сервиз да се издържа, като остави другото непроменено. Не казвам кое е правилно и кое не, виждам и в двете тези логика някаква, но реалистично според мен 99% от сервизите използват горния модел на ценообразуване, затова попитах:
ако има такива места и те не са на ръба на фалита или не се блъскат за минимална печалба всеки месец, значи греша с процентите.YYakovliev написа: 31.08.2021, 09:44:37 Вие такъв сервиз познавате ли, ама не понеже сте по-близки със собственика и да не ви взима горница на вас, като носите частите, а примерно 90% от клиентите да си носят частите и сервизът да съществува и да се развива?
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Едва ли
Тогава хептен ще фалира,щото труда му ще стане космос,сравним с официалните сервизи(не че няма и такива сега,даже са отгоре на тях,а там кат сметнеш пак и частите-живи да ги ожалиш горките
Пък всички знаем,че официалният сервиз ти дава фактура с която може да си търсиш правата и да си ги плющиш как искаш,а бай Гошо ти дава No. на поръчка и аре бегай.
Поне при мен де,аз от Дброс и Трансексперт,касова бележка не видях
Пък после сладура по тел.ми говорИ как плащал данъци
Всъщност,никой майстор не ми е давал касова бележка за услугата.Само за частите,ама не я издава той и без вкл.му отстъпка.
Последно промяна от igeorgiev82 на 31.08.2021, 10:27:36, променено общо 1 път.
- zalmaneca
- Гараж: Octavia 4 FL 2.0 TSI 265hp '25
ex Superb 3 FL L&K 2.0 TDI 190hp '20
ex Opel Astra GTC 1.9 150hp+ '08
ex Peugeot 206 1.4 75hp '00
ex Renault 11 1.7 90hp '87
Не съм чувал някой да иде да си прави рекламация от гаража на Гошо за части, където самия Гошо ги е слагал. ![search [smilie=search.gif]](./images/smilies/search.gif)
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Според мен гледате малко едностранно на нещата. Ние тука сме хора интересуващи се от автомобилите си, ама повечето не са като нас. Масовия потребител на сервизни услуги никога няма да тръгне да търси части, отстъпки, да си бие главата и прочие, когато срещу малък процент печалба сервизът ще им позволи да ползват тяхната не малка отстъпка за части, като дори ще ги монтират с гаранция.
Както всички знаем, сервизите ползват отстъпка от вносителите на части спрямо оборота, който осъществяват. Носейки части някъде, ние не спомагаме тоя оборот да се увеличава. Това косвено води до увеличаване на цената на услугата.
Пример: В сервиз А работят двама души и взимат по 50лв на човекочас, в сервиз Б работят десет души, като цената отново е 50лв на човекочас. За единица време сервиз Б ще извърши много повече работа от сервиз А. От там следва, че ще закупуват резервни части по-евтино, следователно ще дават по-ниска крайна цена за ремонти си.
Както всички знаем, сервизите ползват отстъпка от вносителите на части спрямо оборота, който осъществяват. Носейки части някъде, ние не спомагаме тоя оборот да се увеличава. Това косвено води до увеличаване на цената на услугата.
Пример: В сервиз А работят двама души и взимат по 50лв на човекочас, в сервиз Б работят десет души, като цената отново е 50лв на човекочас. За единица време сервиз Б ще извърши много повече работа от сервиз А. От там следва, че ще закупуват резервни части по-евтино, следователно ще дават по-ниска крайна цена за ремонти си.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
Mokrox
Тъкмо щях да напиша точно това!peyopetrishki написа: 31.08.2021, 10:30:16 Според мен гледате малко едностранно на нещата. Ние тука сме хора интересуващи се от автомобилите си, ама повечето не са като нас. Масовия потребител на сервизни услуги никога няма да тръгне да търси части, отстъпки, да си бие главата и прочие
Идвайки в София и без "мой човек" който да оправя колата и да взема "тънко" съм обиколил няколко сервиза докато си обслужвах старите коли преди да намеря такъв на който да вярвам. В 90% от случаите когато стане въпрос за части са ми показвали директно на техния комп кое -колко и варианти ако има. Когато съм си правил сравнение в сайтовете за авточасти винаги в сервиза цената в била по-добра. Тук говоря като обикновен клиент който няма тоя и оня вносител и т.н. и не ми се е и занимавало.
Последно като си намерих моя сервиз - труда беше една идея по-скъп, но винаги съм имал разписано с какви оплаквания съм отишъл, какво е правено, какви пари, части и гаранция + касова бележка.
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Аз съдейки по моя бизнес модел, продавам части, услуги, системи, цялостни решения, не в автомобилната индустрия, но все пак модела е идентичен почти нявсякъде.
Имам определена стойност за всеки специалист като лв. на ч/ч, и тя не се променя от фактора стока, т.е. дали услугата която ще извърши дадения специалист е придружена с продажбата на дадена стока или не, това не влияе на цената на ч/ч. тук имам определени и времена за изпълнение на дадена услуга, например 6 часа от двама специалиста = 12 ч/ч, или 7 часа от един специалист, но с по високо ниво и на друга ставка на ч/ч.
Отделно ако се продаде и стока, то тя си има своята надценка, и клиента си решава дали му изнася цената или не и съответно дали ще купи от мен или не, но тогава отговорността за гаранцията ще е моя или негова съобразно избора, но в същото време има и моя гаранция за качеството на изпълнение на труда/дейността която ще бъде извършена независимо дали частите/стоките са от мен или не.
Имам определена стойност за всеки специалист като лв. на ч/ч, и тя не се променя от фактора стока, т.е. дали услугата която ще извърши дадения специалист е придружена с продажбата на дадена стока или не, това не влияе на цената на ч/ч. тук имам определени и времена за изпълнение на дадена услуга, например 6 часа от двама специалиста = 12 ч/ч, или 7 часа от един специалист, но с по високо ниво и на друга ставка на ч/ч.
Отделно ако се продаде и стока, то тя си има своята надценка, и клиента си решава дали му изнася цената или не и съответно дали ще купи от мен или не, но тогава отговорността за гаранцията ще е моя или негова съобразно избора, но в същото време има и моя гаранция за качеството на изпълнение на труда/дейността която ще бъде извършена независимо дали частите/стоките са от мен или не.
Не е точно така, и с двама души при правилно ценообразуване на стойноста на ч/ч и съответно уплътняване на работното време може сервиза да се издържа. Нали това е изначало идеята, да се издържа от собствен труд, за който се получава съответното възнаграждение.peyopetrishki написа: 31.08.2021, 10:30:16 Пример: В сервиз А работят двама души и взимат по 50лв на човекочас, в сервиз Б работят десет души, като цената отново е 50лв на човекочас. За единица време сервиз Б ще извърши много повече работа от сервиз А. От там следва, че ще закупуват резервни части по-евтино, следователно ще дават по-ниска крайна цена за ремонти си.
Последно промяна от dimibo на 31.08.2021, 10:46:01, променено общо 2 пъти.
Günter Stg 1
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Имам приятел с автосервиз, с когото сме си говорили точно на тази тема - той ми е казвал същото - предпочита той да си поръча частите не заради печалбата, ами заради времето което спестява поръчвайки правилната част. Давал ми е примери с всякакви грешни части, донасяни му от клиенти, въпреки парт номерата, които той е давал и съответно резултата е зает подемник за двойно повече време. Но въпреки това пита всеки човек преди ремонта.
Той и мен ме е питал много пъти дали той да ми поръчва частите или аз ще си ги търся. Аз всеки път му казвм, че предпочитам той да го направи, защото гаранцията на ремонта според мен е много по-важна отколкото някакви хвърчащи проценти, които в повечето случаи са предварително завишени, за да си мислят хората, че са много специални с 40% отсъпка.
Той и мен ме е питал много пъти дали той да ми поръчва частите или аз ще си ги търся. Аз всеки път му казвм, че предпочитам той да го направи, защото гаранцията на ремонта според мен е много по-важна отколкото някакви хвърчащи проценти, които в повечето случаи са предварително завишени, за да си мислят хората, че са много специални с 40% отсъпка.
-
peyopetrishki
@dimibo, не става въпрос дали може да се издържа или не, мисля че съм обяснил ясно - ако в два сервиза се работи на една и съща цена за труд, сервиза който закупува части с по-голяма отстъпка може да дава на потенциалните клиенти по-ниска крайна цена. Ако мислим чисто прагматично и двата сервиза работят еднакво като качество, няма смисъл да идеш в сервиза с двамата работника, нали?
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Айде сега обявете, че има картел на сервизите в БГ.
Реално в коментирания сервиз, ти предлагат директно услугата. Каква част е печалба от части и каква труд - кого го интересува? Викай му както искаш, ако не те кефи - не ползвай сервиза. Реално не съм пробвал аз да нося части, възможно е и да се разберете за условията, що пък не.
Аз лично одобрявам този тип политики - да се отказва услугата/гаранцията ако частите са донесени от клиента. Иначе спора веднага ще се прене на плоскостта - кой е виновен след ремонта? Според клиента естествено ще е сервиза, а не компонените дето е купил на далаверка. Според сервиза логично ще е обратното. Отделно, като стане някакво объркване с компонентите, колата разглобена, блокира дейност, ама клиента не ще да плати това загубено време естествено.
Затова всичко да е ясно предварително. Сервиза си носи гаранцията при части осигурени от него. Толкоз. Може даже да откаже въобще услугата с чужди части.
Пак казвам, ако това ви се струва несправедливо, не ползвате сервиза или си правите собствен и вие определяте правилата. Просто е.
Апропо, как ли е по белия свят? Ако се явиш в Германия с части в торбичка от Била, как ли ще реагират в сервиза?
Реално в коментирания сервиз, ти предлагат директно услугата. Каква част е печалба от части и каква труд - кого го интересува? Викай му както искаш, ако не те кефи - не ползвай сервиза. Реално не съм пробвал аз да нося части, възможно е и да се разберете за условията, що пък не.
Аз лично одобрявам този тип политики - да се отказва услугата/гаранцията ако частите са донесени от клиента. Иначе спора веднага ще се прене на плоскостта - кой е виновен след ремонта? Според клиента естествено ще е сервиза, а не компонените дето е купил на далаверка. Според сервиза логично ще е обратното. Отделно, като стане някакво объркване с компонентите, колата разглобена, блокира дейност, ама клиента не ще да плати това загубено време естествено.
Затова всичко да е ясно предварително. Сервиза си носи гаранцията при части осигурени от него. Толкоз. Може даже да откаже въобще услугата с чужди части.
Пак казвам, ако това ви се струва несправедливо, не ползвате сервиза или си правите собствен и вие определяте правилата. Просто е.
Апропо, как ли е по белия свят? Ако се явиш в Германия с части в торбичка от Била, как ли ще реагират в сервиза?
Бееееее.....
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Не винаги по-ниската крайна цена е определяща. Хайде да вкарам и следваща нотка - ако по-евтния сервиз е на другия край на града и ти отнема 1 час придвижването, отделно после да се върнеш още час, а другия сервиз ти е под носа както се казва, т.е загубено време и допълнителни организации?peyopetrishki написа: 31.08.2021, 11:01:50 Ако мислим чисто прагматично и двата сервиза работят еднакво като качество, няма смисъл да идеш в сервиза с двамата работника, нали?
Защо да няма смисъл, след като ще получиш едно и също обслужване?!?
Или малките да умират за сметка на големите???
Günter Stg 1
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
igeorgiev82, На мен лично, във всеки сервиз, който посещавам (вкл. дискутирания) ми дават фактура и опис протокол на извършената дейност. Които аз си съхранявам за сервизната история на колата.
В кой сервиз са ти отказали документи за извършената дейност, ако има такъв - назови го.
В кой сервиз са ти отказали документи за извършената дейност, ако има такъв - назови го.
Бееееее.....
-
peyopetrishki
Не искам никой да умира, ама айде да се върнем в реалността - малките умират за сметка на големите и то не от днес
Дори сервизите доста издържат по една или друга причина, ама магазинчета за месо, домашни потреби, бензиностанции, земеделкси производители, техника, играчки и прочие...