Машината работи на принципа на електролизата, заредена е с вода и калиева основа и произвежда браунов газ, т.е. разделя водата на водород и кислород.
Когато чист водород се вкарва в двигателя, температурата в горивната камера кара молекулите водород да се разграждат на водород протони, те влизат в реакция с въглеродните отлагания , размекват ги и ги трансформират във въглеводороди в газообразно състояние и ги изхвърлят през ауспуха. Дано да съм го обяснил правилно, макар и не много научно...
Цялата процедура трае един час, машината има таймер и след изтичане на времето се изключва . Дебитът `и е 12 литра на минута, което е достатъчно за почистване на двигатели на леки автомобили, бусове, джипове, строителна техника и др. Това е машината, тежи около 70кг. и има консумация на ток едва 2 kw/h.
Процедурата е следната: колата работи с подаден браун газ през възд.филтър около 20 мин. на празен ход, след което се държи 10 мин. на 3000 - 3500 оборота, следва пак празен ход и така до изтичане на времето. Почиства сегменти, клапани, чела на бутала, егр, турбо, геометрия, катализатор и дпф.
Цената на това почистване е 20 лв. на цилиндър, като за членове на сдружението при показване на чл.карта правят 20% отстъпка.
Лично аз съм доволен от процедурата, двигателят работи осезаемо по-тихо и определено е по-отзивчив, особено в ниските, с лекота поема и ускорява. Следва да има и икономия на гориво, намаляване на вредните емисии, възстановена компресия и т.н. На края на процедурата успях да заснема това, което върши чудото под формата на фина водна пара.https://www.youtube.com/watch?v=DsuQug0 ... e=youtu.be
.