Избор на Superb Edition 2.0 TSI 190hp с DCC или спортно окачване

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

Здравейте,

В процес съм на избиране на нова семейна кола.

Имаме две малки деца (бебе и дете на 3,5) и ни трябва сериозен голям за колички, кошари, гърнета и т.н... знаете как е :)
Колата ще се кара основно извънградско (около 90+%) и рядко (не ежедневно) градско из София. На година правя по 12-15000 км, като основно по магистрали и основни пътища.

Към момента карам Октавия 3 1.4 TSI на 7г. и първата ми идея беше да видя новата О4. От гледна точка на качество на изработката и возия O3 бие от всякъде О4 (лично мнение и не искам да влизам в спорове, просто очаквах повече). В комбинация със завишените цени на О4 и многото оплаквания от дефекти (в briskoda е някаква лудница) реших да погледна С3. И така се почна конфигурацията...

Спрял съм се на Superb Edition 2.0 TSI 190hp с допълнително обурудване:
- Цвят Луна бял металик
- Front Assist - адаптивен темпомат за скорост до 210 km/h
- Подгряване на дюзите на стъкломиячната уредба
- ISOFIX накрайник за детска седалка на мястото до водача
- Виртуален педал и електрическо отваряне и затваряне на капака на багажното отделение
- Лети джанти STRATOS 7,0Jx17"
- Челно стъкло с подгряване
- Тапицерия - обърната кожа/кожа - Alcantara
- Малък кожен пакет с 2 спицов мулти волан с подграване
- Ще се опитам да сложа и акустични стъкла, защото ги нямаше в конфигуратора

Цената става около 5000лв под L&K оборудването със същия двигател, но L&K не искам поради няколко причини:
- Вентилираният кожен салон не ми е нужен и предпочитам Alcantara-та.
- Джантите 18" не изглеждат зле, но първо ще влошат возията и второ трябва да вземам по-скъпи зимни гуми или отделни зимни джанти. Искам да държа нещата прости.
- Canton озвучаването не ми е изобщо приотитет - основно ще возя малки деца.
- Lane Assist съм на мнение, че по-скоро ще пречи за тукашните пътища. Имам познати с O4 и го държат изключен.

Единствено се колебая за DCC. Карах вече С3 L&K със същия двигател и съм впечатлен. На normal driving mode нещата ми се сториха добре. Много по-добре от O3 с гредата отзад. Но нямах възможност да карам C3 със стандартното окачване. В темите из форума има доста привърженици на DCC и преобладаващото мнение, че колата е С3 адекватна предимно на sport. В такъв случай не е ли също добър вариант да се сложи едно спортно окачване и да заспят нещата? Някой пробвал такава кола? При мен джантите ще останат 17" и така ще се запази донякъде комфорта.
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Според мен DDС е задължително за Супърба, не виждам смисъл от спортно окачване.
Моят от началото в София го караф на комфорт, но много люлееше и минах на нормал и нещата са много по-добре. Извън градско карам на комфорт, не зависимо от пътя и нямам проблеми. На спорт съм карал един път през Кресна, но бях сам и нямаше трафик та си направих кефа.
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Колега пише се 'независимо'.
Само ако си капитан и обичаш да си в морето ще я харесаш колата да потъва при спиране или накланя при завой. Едва ли ще я караш на комфорт, но за различни ситуации е възможно да ти хареса - като магистрално каране.
Според мен е задължително да си вземеш DDC независимо колко от режимите ще му ползваш.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

ЕТ не могат ли да осигурят пък 1 супърб с нормалното окачване за тест?
Прегледай дали при дцц и спортното окачване клиренса не е по малък от това при нормалното и дали предвид дължината на колата , това няма да ти е проблем при заходи за подземни гаражи и тн. Може би пробвай О4 с нормално окачване отпред и при пътниците как ще е и изхождайки че супърба няма как да е по зле и прецени за себе си..
Monky

Škoda Фен

Мнение от Monky »

На мен стандартното окачване ми е ок, но на моменти или клати или тресе. Просто пътищата са зле. Като цяло е комфортно, особено извън града и неусещам проблеми със стабилност при каквато и да е скорост. Колата е със 16-ки. Подозирам, че с 17-ки ще е по-добре.

DCC не бих взел поради ред причини (спрямо моите разбирания).

Ако ще тестваш Октавия 4, тествай или на метан или 190 коня+. Те са с мулти линк окачване отзад.

А защо Еуратек нямат тестови Супърб, кото не е наточен с всичко - ясно.. най-много пари се печелят от скъпото оборудване. Дали ще ти трябва обаче...
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

Аз DCC-то го взех заради комфортния режим, а впоследствие се оказа, че ползвам спортния.
На нормал си е ОК и ме домързява да пускам комфортния в града. На магистрала като карам бързо или по завои (Белово-Юндола да речем) включвам спорт.
Хубавото на DCC-то е че можеш да избираш според ситуацията, докато при спортното си винаги със спортно.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Манев написа: 04.07.2021, 15:41:00 Хубавото на DCC-то е че можеш да избираш според ситуацията,
Избираш докато си в ситуация?
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

Мнение от Dzhelebov »

shpeki написа: 03.07.2021, 23:58:51 Колега пише се 'независимо'.
Само ако си капитан и обичаш да си в морето ще я харесаш колата да потъва при спиране или накланя при завой. Едва ли ще я караш на комфорт, но за различни ситуации е възможно да ти хареса - като магистрално каране.
Според мен е задължително да си вземеш DDC независимо колко от режимите ще му ползваш.
Колега, точно при DCC няма да усещаш нищо такова при спиране и тръгване защото точно DCC го контролира винаги и даже се получава обратното - накланя се по малко и при спиране и при потегляне независимо от избрания режим. В завои е същото, адаптивното окачване се адаптира спрямо ситуацията.
ИзтрЪпнал написа: 04.07.2021, 13:52:11 Прегледай дали при дцц и спортното окачване клиренса не е по малък
Адаптивното окачване не променя клиренса при смяна на режима, само "втвърдява" амортисьорите.

Според мен DCC си е must have екстра и си го настройваш според ситуацията и кефа. Аз като карам децата и жената съм почти винаги в комфорт режим, но и не минавам бабуните с 40, защото ще забия бронята от многото комфорт... като съм сам си пускам спорт режима и там вече е друга тема, колата се променя драстично. Факта е, че имаш избор. За мен Л§К изпълнението ще ти даде, освен всички екстри, и по-лесна продаваемост след години, аз бих го отчел като плюс.
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Той имаше предвид дали като си с ddc окачване то не е по-ниско, а не че можеш да променяш клиренса с него. То и аз не го обясних май добре. :D
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Dzhelebov написа: 05.07.2021, 12:19:26 ИзтрЪпнал написа: ↑04.07.2021, 13:52:11
Прегледай дали при дцц и спортното окачване клиренса не е по малък
Адаптивното окачване не променя клиренса при смяна на режима, само "втвърдява" амортисьорите.
според мен колегата има предвид, не че се променя височината при различните режими, а да се обърне внимание, дали примерно когато е с DCC или спортно окачване не е с 1-2 см по-нисък от аналогичен автомобил с стандартно окачване
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

С DCC мисля, че височината е нормалната. Със спортното окачване вероятно е по-ниска, а със пакет лоши пътища е по-висока. В смисъл това са две различни неща - DCC и спортно окачване.

А дали е възможна комбинация от DCC + спортно окачване, това вече е трети въпрос, трябва да се пита в ЕТ, ама не е ясно има ли кой да отговори смислено.

Въобще забелязал съм, че въпросите отностно DCC при конфигуриране на колата не получават никакъв смислен отговор там. Каквото пише в рекламната брошурка и толкоз. Даже ако убеденото ти отговорят нещо, гледай откъде изгрява слънцето, че не е ясно дали не слушаш преразказ с елементи на разсъждение.
Бееееее.....
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Мнение от ИзтрЪпнал »

Имах предвид следното за клиренса:
Спортното окачване е 15мм по ниско от нормалното окачване.
Пакета за лоши пътища е 15 или 30мм по висок от нормалното окачване. Няма инфо нито в каталога, нито в конфигуратора за това колко е по висок супърб с такъв пакет.
Дали надграждането от нормално окачване + ДЦЦ не променя клиренса на автомобила исках да акцентирам? Защото при Скала/Камик , ДЦЦ намаля клиренса с 15мм.
Режимите на ДЦЦ със сигурност не променят клиренса при шкодилаците. ДЦЦ е опция само при нормално окачване.

А според каталога клиренса не е точно дефиниран при супърб. Според двг може да е 147, 138 или 133мм.. а Скаута който е с пакет за лоши пътища пък винаги е на 151мм.
Извинявам се неточността при писането.
Акцентирах върху стойността на клиренса от гледна точка на междуосието и при заход за подземни гаражи може да стане проблем..
Последно промяна от ИзтрЪпнал на 05.07.2021, 14:18:15, променено общо 1 път.
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

Мнение от Dzhelebov »

Цецо75 написа: 05.07.2021, 13:47:41 Даже ако убеденото ти отговорят нещо, гледай откъде изгрява слънцето, че не е ясно дали не слушаш преразказ с елементи на разсъждение.
+1
ИзтрЪпнал написа: 05.07.2021, 14:08:00 Дали надграждането от нормално окачване + ДЦЦ не променя клиренса на автомобила?
Да, и аз се обърках в тълкуването на въпроса. Лично аз нямам отговор, но и в ЕТ ми се струва, че трудно се получава адекватна информация както е написал Цецо по-горе.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

ИзтрЪпнал написа: 05.07.2021, 14:08:00 Скала/Камик ДЦЦ намаля клиренса с 15мм.
Това сигурно ли е?
Да не би там при конфигурация DCC да върви в комплект с нещо друго, което реално сваля окачването?
ИзтрЪпнал написа: 05.07.2021, 14:08:00 ДЦЦ е опция само при нормално окачване.
И това не е баш така, защото например Скаут стандартно си върви с пакет лоши пътища и 15мм повишен просвет, а може да се добави и DCC.

Абе както казах, голям проблем е получването на смислен отговор на нещо, което не е описано в цветните брошурки. Или свиват рамене или говорят наизуст дилърите.

Като цяло във форума има доста Супърби с DCC и никой май не е с понижен клиренс. Така, че не би следвало да слиза, само от поръчването на DCC. Виж със спортно окачване май няма нито един поръчан, та да видим.

Edit:
А пък тука пишат, че точно на Superb поръчването на DCC сваляло колата... колко е вярно не знам.

https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... se-of-dcc/
Бееееее.....
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Мнение от ИзтрЪпнал »

Да, намирането на правилната информация е трудна работа.
В ценовата листа на Скала има 2 опции за адаптивно окачване. Нормално адаптивно и спортно адаптивно. И 2те намалят просвета с 15мм според ценовата листа.
Сега реално дали това не е пропуск при превода на ЕТ - Нямам отговор. ЕТ дали знаят - по-вероятно не.
Пиша го да се има предвид за просвета, че при мен е драма при захода за гаража [smilie=sarcastic.gif] но с далеч по-скромните Скала/Камик, а не ми се скача на голям просвет просто да го имам..
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”