Обслужване на ангренажно задвижване (и не само) - 2.0TDI

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
bobbymarinovuk

Шкода Новак

Гараж: Škoda Octavia III 1.6 DSG7 Combi 115 к.с

Мнение от bobbymarinovuk »

PSG написа: 20.05.2021, 14:18:16 П.С. Сега като се замисля, единствениата причина, поради която може да са ги сваляли е, за да превъртат по-лесно мотора при зацепването. Закарай им я да си я видят.
Закарах им колата, казаха, че са развили един маркуч, който е до свещите и от него е текнала малко нафта, която е попаднала там където са свещите.
Казаха ми, че няма причина да им оставям колата и че нафтата ще се изпари. Запалиха колата, гледаха я, дори и механика който е работил по нея беше там и той ми го обясни това. Мисля, че маркуча за който ставаше дума беше този за обратната нафта, но може и да говоря глупости, за което се извинявам предварително.
В крайна сметка така се развиха нещата, че колата не съм я карал много, но утре примерно ще видим дали е изчезнала нафтата от там. На вас мнението ви по въпроса какво е?
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

Цтцтцт, малко корселинов спрей да бяха пръснали..."ще се изпари"....и да ти вони до тогава.... [smilie=punish.gif]
Вземи си един от първия магазин за части и на студен двигател си я измий, че ще вони още...
Аватар
bobbymarinovuk

Шкода Новак

Гараж: Škoda Octavia III 1.6 DSG7 Combi 115 к.с

Мнение от bobbymarinovuk »

todor87 написа: 21.05.2021, 19:25:45 Цтцтцт, малко корселинов спрей да бяха пръснали..."ще се изпари"....и да ти вони до тогава....
Вземи си един от първия магазин за части и на студен двигател си я измий, че ще вони още...
Преди малко я карах пак, че излезна ангажимент и наистина мирише все още на нафта от долу. Ще купя утре такъв спрей и когато свърша работа с колата, и изстине, ще почистя мястото защото се притеснявам да мокря всичко от долу.
Много благодаря за съвета, наистина е полезно! [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Колега, нафтата не се изпарява лесно. Попий нафтата с един парцал, след което измий с контактен спрей или спрей за спирачки, иначе няма измирисване. Пръскай смело, спреят разтваря нафтата и се изпарява бързо, дори и без да го бършеш.

П.С. Баси мърлячите....
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Djoni1

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia III 2.0 TDI-CR 150hp

Мнение от Djoni1 »

Здравейте колеги,
Преди 2 седмици се сдобих с О3 2tdi на 70к на 5.5г.
Предстои ми смяната на ангренажен комплект и много ми се иска да сменя и този ремък на маслената помпа.
Моля за Вашите мнения дали да го сменям, не знам и дали от Еуротек ще искат да го сменят или ще ми обясняват, че не се сменя.
За съжаление не знам за друг сервиз, на който мога да се доверя, ако можете да препоръчате ще съм благодарен.
А дали е необходимо да сменям и маслото на скоростната кутия (ръчна е). Имам и омаслен амортисьор но за момента държи
Благодаря Ви предварително
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Djoni1 - В кой район търсиш добър Авто-Сервиз?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Djoni1

Шкода Новак

Мнение от Djoni1 »

В София
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Djoni1 - Виж този Авто-Сервиз: Натисни Точно Тук. Звънни на телефона за контакт, търси Вальо и си задай смело всички въпроси. Човека е известен от над 10 Години в някои Авто-Форуми и няма да сгрешиш :)
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Наскоро бях в бокса и едно от многото неща беше смяната на ремъчето на маслена помпа.Сложих ОЕМ ,а оригиналният беше станал на кокал.Доста втвърден ,зъбите бяха в добро състояние ,но еластичността му си беше останала в историята.За сметка на това пък приятната изненада беше ,че картера, цедки ,МП и тн.блестяха от чистота и нямаше никакви депозити мръсотии и тн.Явно в резултат на навременните смени на маслото или просто въпрос на късмет.Общият пробег - 259 к км.Оригиналните семеринги на кол.вал бяха леко просълзили и съответно бяха подменени.Като цяло много добре за гореспоменатия пробег :)
Dieselgate Team member
Djoni1

Шкода Новак

Мнение от Djoni1 »

Благодаря Ви колеги.
Вчера ходих в Еуротек - от там казаха, че е на малко км да се сменя ангренаж, за този ремък, че имало и на 500к и не го сменят. За ангренажа споменах, че е 5г. или 150к., а човекът ми каза, че нямало такова нещо с годините и че е на много малко км да го сменям. Но пък това което чета по форумите е да се смени и колегите ги сменят и нещо не ми се рискува
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Djoni1, Да ,малко са километрите и за такава процедура и наистина може да изчакаш.Аз лично в моя случай (02 ф.л.) съм стигнал до извода ,че при моя модел от 250 до 300 к км.е добре да се смени.Неслучайно споделих състоянието на този който смениха на моята кола.Друга кола ,като моята смени такъв на същите километри и там бяха се позамазали зъбите.На 03 не знам как са нещата ,но пък успокоението при теб е ,че е малък пробега ;) Ангренажът(афтърмаркет на Conti) пък беше на 100 к км. и на около 5-6 години,защото го сменях като купих колата от предния собственик и самия ремък беше в много добро състояние и даже се чудихме дали да го сменяме ,но превантивно го направихме ,защото водна помпа и ролките му бяха износени.При положение ,че твоята е на 70 к км. вероятно е с оригиналния и в този случай можеш да разтеглиш леко времевия период.
Dieselgate Team member
Djoni1

Шкода Новак

Мнение от Djoni1 »

zar, при мен даже предишния собственик е сменял водна помпа в Еуротек преди месец , гледах цената е 480лв.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Djoni1 написа: 27.06.2021, 13:59:13 предишния собственик е сменял водна помпа в Еуротек преди месец
Водна помпа е слабо място при 03 и излиза на много от колите от това поколение ,дори и на много по-малко от твоя пробег.Почти всички с 03 са минали през такава смяна.При 02 е по-здрава и рядко създава главоболия ,но е желателно да не казвам задължително да се смени при смяна на ангренажния комплект.
Dieselgate Team member
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15

Мнение от PSG »

Както вероятно си прочел в темата, аз смених ремък на горе-долу твоите километри. Всичко по ремъчното задвижване на колата ми беше OEМ.
Нямаше никакви видими проблеми по ангренажа, ролките и водната помпа. Нито ремъкът беше напукан/износен, нито ролките шумяха, нито помпата беше затегнала/протекла.

При мен обаче беше заминал семерингът на КВ. Процедурата по смяната на семеринга изисква сваляне на ангренажа и в крайна сметка смених всичко с афтърмаркет висок клас. 15,000км от тогава - никакви ядове с нищо. Ако решиш да сменяш - водната помпа задължително се сменя при смяна на ремъка. Ако оригиналната ти идва скъпа, има афтърмаркет части, които изобщо не са лоши. Старият ми автомобил карах 12г. с афтърмаркет помпи (по-висок клас) и проблеми нямах.

Аз бих сменил и семеринга на КВ, защото като поразпитах тук-таме се оказа, че не съм единствения, при който се е издънил на малко км. Хубав
семеринг да е максимум 30лв., смяната не е рактна наука при вече свален ангренаж.

Сега....ако питаш мен: Ако няма шумове или някакви други явни признаци за проблем направи една инспекция на ремъците. Свалете пистовия ремък и вижте състоянието му. Моята още си кара с оригиналния - нищо му нямаше. Отворете капаците на ангренажа и огледайте състоянието на ремъка и семерингите и водната помпа за сълзене. Ако всичко изглежда добре, карай още някой друг километър.

Маслата по кутиите - смених всичко по трансмисията с Равенол. Масло в СК и дифове сменям на 60,000км. без значение каква е колата и марката. Проблеми със скорости на каквато и да е кола съм нямал, дори и на кола с пословично слаба кутия. Има значение. С моето каране 200-250лв. на 4 години не ме събарят.
zar написа: 26.06.2021, 10:58:23 Сложих ОЕМ ,а оригиналният беше станал на кокал.Доста втвърден ,зъбите бяха в добро състояние ,но еластичността му си беше останала в историята.
zar написа: 27.06.2021, 10:07:09 Да ,малко са километрите и за такава процедура и наистина може да изчакаш.Аз лично в моя случай (02 ф.л.) съм стигнал до извода ,че при моя модел от 250 до 300 к км.е добре да се смени.
За онова ремъче в картера...там още не съм решил какво да го правя. Одървянето според мен ще е в резултат от годините, не толкова на километрите. От друга страна, вече съм обслужил ангренажа и сега да бутам всичко наново.....таралеж в гащите. Ще се кара така до следваща смяна на ангренажа (60-70,000). Като свалих ангренажът на 5г. 78,000км. ремъкът беше по-твърд от новия и какво от това - нямаше никакви признаци на износване никъде. Като съм виждал какви ремъци се свалят от чужди коли, моят си беше направо нов.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

PSG, Аз това ти казах още тогава ,като обслужва твоята кола ,че няма нужда да го пипаш .Одървянето идва от годините - правилно браво
Dieselgate Team member
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”