Както вероятно си прочел в темата, аз смених ремък на горе-долу твоите километри. Всичко по ремъчното задвижване на колата ми беше OEМ.
Нямаше никакви видими проблеми по ангренажа, ролките и водната помпа. Нито ремъкът беше напукан/износен, нито ролките шумяха, нито помпата беше затегнала/протекла.
При мен обаче беше заминал семерингът на КВ. Процедурата по смяната на семеринга изисква сваляне на ангренажа и в крайна сметка смених всичко с афтърмаркет висок клас. 15,000км от тогава - никакви ядове с нищо. Ако решиш да сменяш - водната помпа задължително се сменя при смяна на ремъка. Ако оригиналната ти идва скъпа, има афтърмаркет части, които изобщо не са лоши. Старият ми автомобил карах 12г. с афтърмаркет помпи (по-висок клас) и проблеми нямах.
Аз бих сменил и семеринга на КВ, защото като поразпитах тук-таме се оказа, че не съм единствения, при който се е издънил на малко км. Хубав
семеринг да е максимум 30лв., смяната не е рактна наука при вече свален ангренаж.
Сега....ако питаш мен: Ако няма шумове или някакви други явни признаци за проблем направи една инспекция на ремъците. Свалете пистовия ремък и вижте състоянието му. Моята още си кара с оригиналния - нищо му нямаше. Отворете капаците на ангренажа и огледайте състоянието на ремъка и семерингите и водната помпа за сълзене. Ако всичко изглежда добре, карай още някой друг километър.
Маслата по кутиите - смених всичко по трансмисията с Равенол. Масло в СК и дифове сменям на 60,000км. без значение каква е колата и марката. Проблеми със скорости на каквато и да е кола съм нямал, дори и на кола с пословично слаба кутия. Има значение. С моето каране 200-250лв. на 4 години не ме събарят.
zar написа: 26.06.2021, 10:58:23
Сложих ОЕМ ,а оригиналният беше станал на кокал.Доста втвърден ,зъбите бяха в добро състояние ,но еластичността му си беше останала в историята.
zar написа: 27.06.2021, 10:07:09
Да ,малко са километрите и за такава процедура и наистина може да изчакаш.Аз лично в моя случай (02 ф.л.) съм стигнал до извода ,че при моя модел от 250 до 300 к км.е добре да се смени.
За онова ремъче в картера...там още не съм решил какво да го правя. Одървянето според мен ще е в резултат от годините, не толкова на километрите. От друга страна, вече съм обслужил ангренажа и сега да бутам всичко наново.....таралеж в гащите. Ще се кара така до следваща смяна на ангренажа (60-70,000). Като свалих ангренажът на 5г. 78,000км. ремъкът беше по-твърд от новия и какво от това - нямаше никакви признаци на износване никъде. Като съм виждал какви ремъци се свалят от чужди коли, моят си беше направо нов.