Избор на Octavia 4 - DCC, кожен салон и други екстри?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

Здравейте!

Карам Octavia 3 1.4 TSI Edition 150к.с., ръчни скорости, 2015. Изключително съм доволен от колата, но дойде време за смяна и сега конфигурирам нова Octavia 4 и имам някои чуденки около избора. Всякакви съвети са добре дошли!

Динамиката на текущата ми кола е задоволителна и поради това съм се ориентирал към 1,5 TSI m-HEV двигателя. Той идва с DSG и като направих test drive бях приятно изненадан колко много променя това поведението на колата. Особено яко е ръчкането в Sport mode :)

Изпълнението, което съм избрал е EDITION със следните екстри:
- Електрическа детска защита - 81лв.
- Пръскачки на фаровете и датчик за нивото на течността - 246лв. - при старата ми кола бяха включени в пакета и съм свикнал да ги има
- Тапицерия - кожа/текстил - 1546лв. - при старата кола този салон беше също заложен по подразбиране и сега стандартния текстилен салон при Octavia 4 Edition ми се вижда по-груб. Има ли някой от форума с подобен салон (кожа/текстил) да сподели впечатления? В Шкода не можаха да ми покажат налична подобна кола.
- Адаптивен темпомат до 210 km/h с ограничител на скороста и защита за пешеходци - 749лв. - шофирам предимно извънградско и екстрата ми се струва доста удобна за магистрала
- Затъмнени задно и задни странични стъкла, и предни странични акустични стъкла - 221лв. - имате ли впечатление от акустичните стъкла? Octavia изобщо не е обезшумена и се надявам така да намалим малко шума.
- Адаптивен контрол на окачването DCC и избор на режим за шофиране - 1794лв. - правих test drive и на Superb 3 L&K и бях доста впечатлен от комфорта, който до някъде идва от DCC. Имате ли впечатления как се държи DCC при Octavia? Очаквам да смекчи друсането (на което съм свикнал вече с Octavia 3) и да доближи колата до комфорта на Superb. Дилърът в Шкода пък ме разобеждава от екстрата, защото поддръжката щяла да бъде скъпа след това.

Какви допълнителни екстри си струва да се сложат?

Благодаря на всички отзовали се!
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

nvulchev1 написа: 15.05.2021, 16:52:58 Дилърът в Шкода пък ме разобеждава от екстрата, защото поддръжката щяла да бъде скъпа след това.
Тоз откога е дилър?
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

zzankov написа: 15.05.2021, 16:56:13 Тоз откога е дилър?
От доста време. Той ми продава и предната кола преди 6г. Аргументът му е, че с DCC комфорта естествено се качва, но при нашите пътища окачването ще се прецака бързо, а след това е скъпо за поддръжка. Което си е валидно. Но мен това не ме притеснява особено, по-скоро търся впечатления как работи и дали си струва. За жалост от Шкода нямат автомобил с DCC за test drive.
Жоро

Škoda Фен

Мнение от Жоро »

Ще ти разкажа впечатления от О3:
Адаптивния круиз контрол ако караш извънградско е много удобен
Keyless - веднъж като свикнеш с тази екстра се разждаш. Другите коли ти се струват отживелица.
Матричен лед гледам идва заводски
Доста удобно е traffic sign recognition - и работи
аз бих взел и кантон - свири доста по-добре от другите
ПОгледни ергономичните седалки - на 03 седалките са меко казано ужасни, на О4 съм се качвал за малко и пак са зле. Ергономичните са една идея по-добре.
ел багажник с виртуален педал също
head up - при бмв е супер, според мен си залужава
акустични стъкла - от това има доста смисъл

ПП. Ако спи навън печката е доста приятна зимата
ПП2. DCC на O3 , имаме и такава с пакет лоши пътища. Първата вози доста приятно, но е на 18ки и тропа и редовно пука гуми, защото са много ниски. Втората лашка доста...
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

nvulchev1 написа: 15.05.2021, 16:52:58 Дилърът в Шкода пък ме разобеждава от екстрата, защото поддръжката щяла да бъде скъпа след това.
Поръчай си го!Аз съжалявам,че не го направих на сегашната ми кола.Иначе аз бих добавил и подгряване на предното стъкло.
Аз като гледам,ти ги караш по 5 год.какво ти пука за поддръжката след гаранцията.
Вчера изришно и аз питах за адаптивните амортисьори,колко им е гаранцията,отговориха ми 5г.
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

igeorgiev82 написа: 15.05.2021, 17:21:09 Аз като гледам,ти ги караш по 5 год.какво ти пука за поддръжката след гаранцията.
Вчера изришно и аз питах за адаптивните амортисьори,колко им е гаранцията,отговориха ми 5г.
За това питах,Този от кога е дилър?
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

Впечатленията ми са от O3 FL не от O4.

1. В ЕТ трудно ще ти покажат наживо кожа/текстил. Жена ми хич не хареса стандарната тапицерия на О3 FL и само при Георги Писашки на Тотлебен имаше едно класьорче с мостри на тапицерии. Не е като да го видиш на седалка, нo може да се ориентираш донякъде. Дано са го попълнили и за O4.

2. Аз съм с DCC като го взех заради комформата. И аз на Сюпърб Л§К го тествах - ама там междуосието и гумите са други и не е като да го почувстваш на Октавия. Та, взех го заради комфорта - да е по-меко, а го използвам главно в режим спорт. На магистрала на Спорт колата е много стабилна. На комфорт, на междуградско, ако има неравности ги обира (не друса толкова), но ако е на вълни пътя хващаш морска болест. Сега не знам дали Нормала на DCC e като да нямаш DCC, но определено Нормала на DCC е по-добре от окачването на предната ми кола - Корола.

П.С. върти ми се нещо в главата за DCC-то и намаляване на просвета на О4, ама не знам дали не беше само за plug-in. Та питай за всеки случай.
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

Манев написа: 15.05.2021, 21:41:23 върти ми се нещо в главата за DCC-то и намаляване на просвета на О4
Май е обратното, при RSката ми казаха, че с DCC просветът е колкото нормалната, а иначе е -15мм
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

andreev написа: 15.05.2021, 22:01:07 върти ми се нещо в главата за DCC-то и намаляване на просвета на О4
DCC маля просвета с 10мм -> https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... de_select/
Манев написа: 15.05.2021, 21:41:23 На магистрала на Спорт колата е много стабилна. На комфорт, на междуградско, ако има неравности ги обира
В briskoda хвалят най-много individual mode с всичко на sport и окачване на comfort, пробвали ли сте го така?
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Видях го.
Последно промяна от stefan L на 15.05.2021, 22:45:22, променено общо 1 път.
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

stefan L написа: 15.05.2021, 22:38:00 В тоя линк не видях "DCC маля просвета с 10мм".
Пише "Ground clearance reduced by 10mm due to different shock absorbers"
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Видях го. Ама се чудя - граунд клиърънса не зависи ли от пружините? Не от амортисьорите...
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

Неизвестен написа: 15.05.2021, 17:19:05 Доста удобно е traffic sign recognition - и работи
Тази екстра предполагам идва с "TRAVEL ASSIST LOW- Адаптивен темпомат за скорост до 210km/h и др.функционалности". Но пък като я селектирам в конфигуратора ми иска да си включа и "Навигационна система COLUMBUS 10", гласов контрол" [smilie=pardon.gif]
nvulchev1

Шкода Новак

Мнение от nvulchev1 »

Междувременно намерих това доста детайлно ревю. Показват точно салона кожа/текстил, като по мое мнение е подобен на тoзи в O3 и изглежда доста добре.
Жоро

Škoda Фен

Мнение от Жоро »

nvulchev1 написа: 15.05.2021, 22:53:24
Неизвестен написа: 15.05.2021, 17:19:05 Доста удобно е traffic sign recognition - и работи
Тази екстра предполагам идва с "TRAVEL ASSIST LOW- Адаптивен темпомат за скорост до 210km/h и др.функционалности". Но пък като я селектирам в конфигуратора ми иска да си включа и "Навигационна система COLUMBUS 10", гласов контрол" [smilie=pardon.gif]
Гласовия контрол е тъпотия, но columbus (поне при О3) си заслужава много тъй като позволява екрана да се раздели на 3 части и едновременно да ти показва навигация, аудио и телефон, което го прави много по-удобен от амундсен.

DCC има страхоотна стойка спрямо окачването за лощи пътища - и на скорост и когато е паркирана изглежда доста по-яко, но по-ниската кола е сериозен минус - редовно имаш близки срещи с легнали полицаи као не си много внимателен
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”