Дребни въпросчета по октавията

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
TeodorKostadinov

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 3 FL Combi
Обратна връзка:

Мнение от TeodorKostadinov »

Здравейте колеги,

Имам 2 въпроса за моето МПС. Колата е О3 FL, взех я от еуратек юли месец.

Първото нещо което не мога да вдяна е прибирането на огледалата. В менюто мога да настроя огледалата да се сгъват/разгъват всеки път когато отключа/заключа колата. Ако го изключа мога да ги сгъна ръчно от копчето. Въпроса е може ли огледалата да се сгъват/разгъват при задържане на копчето на дистанционното, както е комфорт модула на стъклата?

Второт, което е мн странно за мен (ходих в еуратек - казаха че така си било на всички). Когато пусна детското заключване на задните врати, и потегля колата си се заключва нормално. Но когаго колата е заключена и някой дръпне дръжката за отключване колата се отключва, задните врати продължават да не се отварят от вътре, но колата се отключва. Като спра и потегля пак се заключва. Според мен при пусната детска ключалка вратата не би трябвало да се отваря или да отключва колата.

В сервиза ме гледаха все едно съм извънземен.

Дайте някоя умна мисъл моля ви. Аз ли съм шантав...?
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @TeodorKostadinov - Огледалата могат да се програмират, да се прибират с ключа: Натисни Точно Тук [smilie=pardon.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

TeodorKostadinov написа: 21.12.2020, 21:28:49 Първото нещо което не мога да вдяна е прибирането на огледалата. В менюто мога да настроя огледалата да се сгъват/разгъват всеки път когато отключа/заключа колата. Ако го изключа мога да ги сгъна ръчно от копчето. Въпроса е може ли огледалата да се сгъват/разгъват при задържане на копчето на дистанционното, както е комфорт модула на стъклата?
Това го има Супърб 2, при О3, мисля са опциите които си изредил. Нямам представа дали може да се модне допълнително. Някои по-запознат да пише.
По втората част, детското заключване ти се активира механично от задната врата, за да не се отваря отвътре. Идеята е само възрастен да може да отключи - само отвън. А копчето до скоростния лост, като го задържиш, при тръгване ти ги заключва. Аз лично съм го изключил, че имам навика да си забравям ключовете в колата [smilie=sarcastic.gif]
TeodorKostadinov

Шкода Новак

Обратна връзка:

Всъщност не разбрах съвсем по втората част.

1. Врътваме копчето за детско заключване - ок.
2. Палим и тръгваме - ок.
3. Колата се заключва при достигане на 16км/ч (мисля или бяха 25) - ок.

В този момент колата е заключена и никоя врата не може да се отвори от вън.

4. Синът ми дърпа дръжката за отваряне на вратата отзад и колата се отключва, цялата. Копчето до лоста изгасва.

В този момент цялата кола е отключена и всяка врата може да се отвори отвън.

5. Спираме на светофар. Колата все още е отключена. Задните врати също са отключени но не могат да се отворят отвътре. Но цялата кола може да се отвори от вън вкл. И багажника, докато си седя на светофара.

6. Тръгвам и колата се заключва при достигане на скоростта.
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

Явно при дърпане на дръжката отзад ти изключва заключването изцяло.
След като е включен child lock-a, не би трябвало изобщо да прави връзка и да ти отключва вратите. Поне не от задните .
Не съм имал такъв проблем , но както споменах, аз съм я изключил тази екстра. Утре ако не забравя ще пробвам и при мен дали е така и ще пиша.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @TeodorKostadinov - ТИ как включваш детската защита? С копчето на Шофьорската врата ли?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

tuningmania написа: 21.12.2020, 22:19:41 С копчето на Шофьорската врата ли
И аз имам някакво усещане, че за това става дума :)
TeodorKostadinov

Шкода Новак

Обратна връзка:

Копчето на шофьорската врата е за прозорците. На задните врати до бравата има врътка, която се завърта с ключа на колата.

Стига де, не съм идиот...

Нали ви казвам че в еуратек ходих и им го показах и те казаха че така си било на всички.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Значи...
Врътката до бравата на задните врати активира защитата за отваряне отвътре. Заключването на автомобила при потегляне е с цел - да не отвори някой колата на светофара и да задигне лаптопа от задната седалка примерно. Готина работа е т'ва, препатилите знаят! Това заключване обаче може да се деактивира в случай на някаква опасност и наложително излизане от автомобила без да се натиска бутона за принудително отключване/заключване при шофьора, а от всяка една дръжка отвътре в автомобила, като дърпането веднъж отключва всички врати и те могат да бъдат отворени, както отвън така и от вътре. Задните продължават в случая да не могат да се отворят отвътре, защото механично е активирана защитата им при бравата. Ако е активирано автоматичното заключване, при всяко потегляне, след като е била отключена колата, се заключва автоматично при достигане на оказаната скорост.
Питанката до колкото разбрах е най-вече, защо от задните врати може да се деактивира заключването на целия автомобил при положение, че са блокирани? Отговора - за безопасност при аварийни ситуации. Пример: шофьора е в безсъзнание или няма възможност да реагира адекватно в момента. Возещите се отзад могат да отворят заключените врати, за да им помогнат отвън при невъзможност сами да излязат.
TeodorKostadinov

Шкода Новак

Обратна връзка:

Т.е. поредната safety future/regulation. Така обяснено звучи правдоподобно, но все пак е малко недомислено според мен.

Може би това можеше да го програмират да сработва при отворен еърбег или фейл в двигателя или нещо такова.

На мн неща съм се нагледал по светофарите, не само в българия, а на задната седалка не е някой лаптоп там са ми децата.

Малко ми е странна цялата работа. Разбирам обяснението, но не съм съгласен с него. Не че някой го интересува де. Просто е недомислено.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Лично за мен, има логика в нещата. Нямам идея, защо не се деактивира при удар, можело е и т'ва да направят (подаването на гориво се прекъсва например). За лаптопа - казах го на посоки. Може да е той, куфар с пари, сак с мръсни дрехи от фитнеса...гадовете дебнат и грабят. После гледат, какво са взели. Децата...също са таргет в някои места по света за съжаление, та повече обезопасяване в тази насока, лично аз, приветствам на драго сърце.
Съгласен съм, че може да изглежда някак си недомислено, но от друга страна - специалисти са мислили в тази насока - вероятно е добре измислено все пак и работи в създалите се ситуации.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

Как, малко, неразбиращо дете, в столче с колани стига дръжката?
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

todor87 написа: 22.12.2020, 00:38:02 Как, малко, неразбиращо дете, в столче с колани стига дръжката?
Е, отзад може и някой по-голям да се вози. Дали възрастен или по-голямо дете...все тая. Определено не е измислено за деца в кошчета [smilie=sarcastic.gif]
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

@todor87, лесно. Каката е на 5.5 години и лесно достига дръжката на вратата от поне сигурно година. И причината е, че cybex ползват колата на колана за обезопасяване на детето. Друг е въпроса, че е доста зряла за възраста си и не прави такива глупости. Тя вече успява дори сама и да се закопчава и откопчава.
Последно промяна от nmnikolov на 22.12.2020, 01:05:25, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

nmnikolov, мисля, че щом минеш на другото столче, след Sirona, детето трябва да е научено къде може и не може да пипа [smilie=pardon.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”