Историята на един "препекан" Superb III

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Заключено
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Днес се видяхме преди обед с Иво (@Ive2121), който бе така любезен да ми даде да карам неговия Супърб - същата скоростна кутия и мотор като моя, само че ремапнат с Revo Stage-1. Единствената друга разлика между двете коли е, че неговата е с предно. Направихме една скоростна отсечка по Тракия, до изхода на Вакарел и обратно. Благодаря му за доверието и за хубавото изкарване. Колата е супер яка и е голяма красавица, той доста мераклийски подобрения е правил и по външния вид! Малко счупихме предния джам, ама не от каране, ми една Октавия пред нас, докато се прибираше в лентата, метна едно камъче... Доста ме хвана яд, че точно сега се случва това, ама Иво е пич и не му пукаше особено.

Та впечатленията ми от автомобила в сравнение с моя са следните:
  • В ниските вървят еднакво, една идея по пъргав е педала като че ли. Малко по рязка е, но разлики особени няма.
  • Разликите започват след 100-120 км/ч, където дори и на Drive, това така захапва че прави кеф! Захапва и не спира до 190 км/ч (до толкова я натисках аз, Иво каза че и нагоре пак си продължава да си набира). Моята след 100-120 се набира прилично, но всичко се случва много плавно, докато с Ревото си се усеща как дърпа осезаемо. Съответно и скоростта се вдига доста по-бързо.
  • Усеща се мотора как се е отключил и си използва потенциала много по-пълно от сток версията.
  • Удоволствието от шофирането по магистралата е наистина по-голямо. На няколко пъти се захилих как се усеща.
  • В завои с ниска скорост, колата е по-нестабилна от 4х4. Не казвам че е от задвижването, но може би има общо с разпределение на тежест (Халдекс или друго) и т.н. Моята кола в завои не мърда, купето не се усеща да ходи на никъде и колата е здраво стъпила на асфалта. При предното, в завой муцуната бяга някак си настрани и купето се усеща по-нестабилно.
Та с две думи: точно това си представях преди да се кача, че ще получа като усещане и вървеж, каквото и изпитах в последствие. След Нова Година определено моята влиза за Stage-1, вече е решено на 100%. За разход Иво каза, че с неговия тежък крак се е вдигнал с 1.5-2 на 100. Но в конкретното каране даде среден разход от около 8.6, 8.7, в сравнение с моето каране вчера (което беше в почти същите условия), където моята даде 8.4.

П.С - DSG-то се усещаше абсолютно адекватно и плавно, не ми направи впечатление да има някакви разлики или дразнения в превключванията.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

YYakovliev написа: 19.12.2020, 13:58:02 ама Иво е пич и не му пукаше особено
Иво наистина е пич! Хубаво мини-ревю се е получило. Весели празници на всички!
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

@YYakovliev, фен си! Виждам, че доста те човърка. Ремапвай я тази кола, пък каквото сабя покаже! [smilie=yahoo.gif]
Търсиш сверка и вариант, да си затвърдиш и оправдаеш решението. Боцай! [smilie=hunter.gif] [smilie=hunter.gif]
Изображение
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

А така,браво. Както и бях написал преди, с чЕп на колата разликата идва от 3-та нагоре, или от 100-120км/ч. Правил съм си сверки с другата кола. Един модел и двигатели,едната с чЕп а другата не. Държа го до 3-та(моята беше стокова) горе-долу. От там нагоре тази с чЕп-а просто ме оставяше като спрял.
Да видим коги Рево ще имат примОция догодина, може да говорим за двете коли каква би била отстъпката да ги засилят.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

@YYakovliev, Този Супърб, който кара с DQ381 ли е?

Питам във връзка с впечатлението, че при Рево софта не се усеща голяма разлика в ниските спрямо твоята. Аз имам теория защо е така и тя е, че все още нямат софт за DQ380/1 и умишлено режат торка в ниските. Същото е положението и с 2.0tsi 272.

Имай предвид, че и без софт след 100 км/ч е нормално преднячката да е по-бърза от теб.

Карал съм няколко лични ремапнати дизела и едно от нещата, които ремапа носи е много, ама много по-спонтанно и леко вървене в ниските, все едно караш мотор с по-голяма кубатура - т.е. диапазона, в който се кара ежедневно. Ако един ремап не дава това - тогава той е от полза само при агресивно/пистово каране.

Мен лично доста ме вълнува темата и това, което виждам за моят мотор е, че само Рево режат торка в ниските (APR и TVS, които имат софт за DQ381 не го правят) и ти казах каква е моята теория за това. Сейфтито не е аргумент, защото ако използваме сравнението 280/272 - при 280 торка в ниските е над стоковият, но там има софт и за кутията DQ250. Ако съм на теб не бих бързал и бих проучил и другите опции + ремап на кутията.

Това са моите 5 цента.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

И аз мисля като didoya, stage 1 работата му е да дава нервност на педала в ниските. Ако не го прави... аз лично бих се позамислил за чии ми е тоя ремап (на мен лично).

Реално на магистралата дали ще ускорява след 150-160... Все ми е тая. Мен лично много повече ме радва колата да скача нервно в ниските обороти/скорости, при изпреварвания, каране по завои и прочие.

Странно е това, което казваш - че не се усеща разлика в ниските. Може би наистина пазят кутията, щото друга причина да не я разгръщат по-рано и аз не намирам.
Бееееее.....
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Кутията и маховика, затова в ниските не надуват, и така и трябва да е. Кадърните мапери правят точно по същият начин.
Реално от 2200 оборота нагоре тръгва да полудява.
didoya

Škoda Фен²

Мнение от didoya »

Кутията след ремап носи. Маховика ясно, че му се скъсява живота.

Ама за мен ако ремапа не носи осезаема разлика и кеф в ниските при ежедневно каране - няма смисъл. Еле пък с DQ381, която и без това искаш не-искаш те държи на много ниски обороти.

Имах един S-Max 2.0 TDCi 140 коня - ремапнат не даваше да го пипнеш - толкова лесно и уверено изтегляше. Преди него беше тромав в ниските. Маховика изкара 120к с ремапа.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Но той 190 TDI си има доволно въртящ момент в ниските. Кутията го прави да се усеща муден. На S е доста по-добре. Точно във високите иска да се пипне.
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

На бомба дюзата е точно обратното, те от 1500 об изправят муцуната, ама бързо свършваха съединителят и маховика.
За това ремапване на кутията, защо увеличават налягането в кутията? Това защо е необходимо?

P.s съгласен. В ниските изтегля добре. Не знам защо не карате в града на S режим? Там си държи 1800-2200 оборота. Аз поне така правя, и нямам оплаквания когато ми потрябва мощност да я натисна.
didoya

Škoda Фен²

Мнение от didoya »

Защото дауншифтовете са по-груби и не ми харесва да подритва.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @kograman -
kograman написа: 19.12.2020, 20:54:26 За това ремапване на кутията, защо увеличават налягането в кутията? Това защо е необходимо?
До колко съм чувал/чел, с това увеличаване на налалягането, се постига много по-бързо прилепване между съединителите и от там, освен по-бързото превключване, се намалявало и триенето.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
didoya

Škoda Фен²

Мнение от didoya »

kograman написа: 19.12.2020, 20:54:26 За това ремапване на кутията, защо увеличават налягането в кутията? Това защо е необходимо?
Увеличават притискането и елиминират приплъзването, което би се получило от повишеният торк.

Оплескахме темата на @YYakovliev,
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

@tuningmania, тя така или иначе превключва за милисекунди, единият съединител вече е подготвил следващата скорост. Според мен, за друго го ползват.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

tuningmania написа: 19.12.2020, 21:09:50 се намалявало и триенето
Ама и комфорта заминава ;)
Заключено

Обратно към “Superb III”