Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
edinichensluchai

Škoda Фен²

Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG

Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Мнение от edinichensluchai »

Явно наистина отворих дебат за които даже не се бях замислял, че може да стане :(:(:(

Наистина радвам, се че има толкова отдадени фенове на марката и които се грижат за колите си по начина по които споделят, защото така настина се научават неща които е полезно да се знаят за бъдещето и могат да спестят много главоболия. Това все пак и е идеята да има форум.

Аз не се засягам въобще за никой коментар - не съм усетил злонамереност и опит за заяждане, всичко си е в реда на нещата.
AUTOCOMPLEX RS написа: 08.12.2020, 18:00:21 не знаех че луканката от 50лв от 5лв са едни и същи ,ама тая от 5лв не ми е вкусна па едни неща уж слагат вътре
И може би сравненията ми не са били правилни, затова ако ползваме същият пример с луканката - ако едното масло струваше 50 евро за 5 литра а другото 500 евро за същата разфасовка, най-вероятно качеството е светлинни години и въобще нямаше да се съмнявам. Но при положение,че марка А е 45 евро за 5 литра, а марка Б е 59 евро за 5 л, не очаквам втората да е свръх иноватвивен и нечуван продукт. А и разлика от 20-30% за мен в повечето случаи е чистта надценка върху продажната цената заради сила на бранда, маркетингови решения и не напоследно място невъзможност да докараш себестойност като на конкуренцията и ако искаш да имаш и марж сходен, нямаш много избор.

Разбирам, че някои хора са по-педантични по отношение на гледане на автомобила, вглеждат се в детайли на които аз примерно няма и да се сетя да обърна внимание и то затова света е толкова шарен откъм индивидуалности - това не значи , че е правилно или грешно. Сега виждам, че колеги коментират примерно на температурата на маслото като критерий. Да си призная аз допреди Супърба даже нямах такава опция да му виждам показанията - а и сега като го имам съм го гледал точно два пъти (единият път защото ми насочиха вниманието в тази област). Явно има значение за някои и сигурно прави някаква разлика - просто тръгнах с идеята, че прочетох някъде как ориганалното масло било боклук, гадно и некачествено и се зачудих кое пък му е толкова гадното, при положение, че от моята скромна статистика никой не е изпищял от оригиналното масло. А бая хора около мен само такова сипват, щото и те като мен са пълни лаици и карат в дилъра и каквото им кажат слагат.

Важното е, че има различни гледни точки, човек чете, мисли, анализира и сам избира кое е правилно и кое му харесва. Ще взема следващият път и аз тогава да си купя от предпочитаното масло и ще видя дали има разлика и задължително ще споделя - пък ако съм сгрешил, ще си кажа. Без да звучи като ирония - какво е добре да следя като поведение в колата спрямо едното и другото масло. За температурата разбрах, някъде мернах, че имало значение дали колата"яде" масло (ще трябва явно да почна и отварям предният капак и да гледам пръчката защото досега това упраженние никога не съм го правил) - ама има ли друго на което да обърна внимание?
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

edinichensluchai написа: 08.12.2020, 11:59:02 Идеята ми е, че всички масла от що годе реноморан прозиводител отговарят на някакъв стандард и никой не си прави тънки сметки да продава пълни боклуци.
Това за "пълните боклуци" къде го прочете?
edinichensluchai написа: 08.12.2020, 11:59:02 За мен ако се спазват предписанията на производителя на колата какво да се слага вътре, и се обслужва редовно все ще изкара без проблем.
Да, ще изкара 150к или 5 г., щото производителят нищо повече от това не го интересува. Ако за теб това е ок, твой проблем. За мен не е ок, щото колата няма ей така изведнъж, като направи 5 г. и да умре [smilie=sarcastic.gif] Не, но ще има признаци на износване, заради използваните "оригинални" масла и препоръчваните сервизни интервали. Тяхното предназначение е да осигурят максимална икономичност и минимални вредни емисии на новия мотор, не и максимална износоустойчивост.
За оценка на продаваните на пазара масла си има тестове. Колегата Цецонол доста е написал по въпроса, но в твоя случай нещо ми намирисва на чукча писател. [smilie=sarcastic.gif]
optimax

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавия 2 Комби 1.9тди 4х4
Фолксваген Пасат комби 2.8 V6 4моушън

Мнение от optimax »

edinichensluchai, знаеш ли кои са най-фалшифицираните банкноти?Тия от 20лв щото са най-масовите.Същото е и с маслата.Ти говориш за германия а ние сме във България.Макар че вече и Ханс не е същия Ханс след като се е намесил Мюмюн.Ако ще караш докато важи гаранцията го сменяй на 30к км и не отваряй капака.Ама ние тука сме скъсаняци и не и берем по земята парите и затва сменяме на 10 или 15к км
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

А вие що не приемете, че не всеки гледа на автомобила си като одушевен предмет?

Човека си има доводи и те са си доста смислени. Просто ви идва прекелено еретично отношението му към автомобила, като към парче желязо... каквото всъщност е [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

Абе какво се впрягате всички. Кой каквото иска да си прави с колата, с живота и с каквото друго реши. Да си сменят маслото там на 30000км и толкоз. Нищо, че на 100000км вече има доста износване.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Цецо, нема лошо, ама поне да не се изказва "компетентно" :) Повечето хора си купуват кола, като я избират по външен вид, цвят и скромни изисквания за безпроблемно придвижване от т.А до т.В. Ама те не пишат по форумите, освен ако не закъсат с някой засукан ремонт.
edinichensluchai

Škoda Фен²

stefan L, в една друга тема го мернах , ако трябва ще го намеря. Това за "чукча писател" не съм много сигурен какво значи, та ще съм благодарен ако може да ми обясниш какво имаш предвид. И не смятам, че е имам проблем с нищо. Затова и дадох пример със старата ми шкода - на 14 години е вече, на 310К км и все и се сипва от варела в ЕТ и двигателя и не се е износил толкова, че да има някакви забележки. Факт ако някои иска да я пази до 1 млн километра и да и свети 30 годни това е друга дискусия.

optimax, в Германия средата възраст на колата е 10 години та и там си ги карат и не ги сменят като носни кърпички. Също така Ханс много мрази да дава пари за нещо допълнително и принципа му е ще го поддържам с минимално доспустимите средства и няма да изкахарча и един цент отгоре ако може - та за скъсаност мога да кажа, че ония са много по-скъсани от нас. И тогава как в Германия им правят по 400-500К км обслужвайки ги с каквото масло им сипат в сервиза на по 30,000 км и се движат без проблем, тука в България ако не сложим топ-марката на 10К км край - колата няма да изкара.... ?
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @edinichensluchai - Ако не се бъркам, ТИ от Години се подвизаваш из Форумите на "Skoda" и не си отварял предния капак на Автомобила си? Падам ритуално [smilie=sarcastic.gif] Освен разлика в Работните Температури на Двигателното масло, при друго Двигателно масло, може да чуеш различен звук от Работата на Двигателя. Както при първоначално стартиране на студен Двигател, така и през цялото време на Работата му. Но това в случай, че си познаваш Автомобила до такава степен. Отделно може да се търси и по-бързо достигане на Работна Температура на Двигателното масло. Би ли казал, от ТВОЙ лични наблюдения, колко Километра с средният пробег на един Автомобил в България и един в Германия?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
edinichensluchai

Škoda Фен²

tuningmania написа: 08.12.2020, 20:22:50 До @edinichensluchai - Ако не се бъркам, ТИ от Години се подвизаваш из Форумите на "Skoda" и не си отварял предния капак на Автомобила си? Падам ритуално
Мерси за отговора. И да от много години се подвизавам - както казах от 14 години карам такава марка за лична кола.Здрава е и за парите си е иделана за мен. И естествено капака съм го отварял не еднократно- имах предвид, отварянето за следенето на маслото. Първите 3,000 км на новата проверявах дали има загуба, че нали уж тия обичали да горят маслото. За щастие моята поне видимо не гори, имам една туба в багажника ако светне лампата и за мен това е. И със сигурност съм търсил съвети и и съм задавал въпроси и съм имал пробелми с колата, но не виждам връзката с това което дискутираме сега.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @edinichensluchai - Жалко, че @ЦецоNOL е зает и няма време да ни пише а съм убеден, че има какво да ни каже. Цецо - гъкни [smilie=kiss3.gif] Всички знаем, че едно ново Двигателно масло е осезаемо по-гъсто от Вода. Ако не трябва да бъде таковя, е нямало да бъде. Попадал съм на мнения, че някои Двигателни масла, придобиват консистенция много близка до тази на Вода, при много малко изминати Километри, при все, че Автомобилите не са състезателни. Също важно нещо при Двигателното масло са броя цикли на изстиване/затопляне. По тази причина, Двигателното масло трябва да се сменя по-често ако Автомобила се Шофира в градски условия, от колкото ако се Шофира по Магистрали. Най-лудите глави вече говорят за Мото-Часове Работа на Двигателите. Предполагам ТИ е познато като понятие [smilie=beach.gif] Тук СМЕ манияци - вари ги, печи ни, това е положението [smilie=pardon.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Да споделя и моя опит. Докато беше гаранционна колата, се обслужваше в ЕТ, по предписанията на производителя 30К км. От както излезе от гаранция, взех да сменям маслото с Амсойл. В началото, не усещах абсолютно никаква разлика в поведението на колата. След вече 3-4 смени на 15К, незнам внушавам ли си, но имам чувството, че вече непчувам мотора. Може и от годините да е [smilie=sarcastic.gif] , но определено не го чувам. Преди мъркаше като мечок
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

NRG написа: 08.12.2020, 21:47:07 След вече 3-4 смени на 15К, незнам внушавам ли си, но имам чувството, че вече непчувам мотора. Може и от годините да е , но определено не го чувам. Преди мъркаше като мечок
Съвсем нормално едно е да го сменяш на 30хил.км. друго е на 15хил.км.
За това и писах по горе, че не е важна толкова марката, а периода на смяна.
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Мнение от _v_ »

Темата за маслото е малко като спорът кое е първо - кокошката или яйцето [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]

Поздрави,
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Гледаш, четеш ,тестваш ,виждаш ,че се отразява добре на двигателя от смяна до смяна ,харесва ти ,купуваш ,сменяш и караш ;) Ако не ти хареса ,повтаряш същата процедура с друго и така ,докато постигнеш душевен мир :) Аз моя фаворит съм си го избрал засега.
Dieselgate Team member
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Абе всичко е субективно. Аз харесвам Нутела, въпреки че масово викат, че не е полезна тази гняс. И черен шоколад обичам - той бил по-добър. И вместо да ям малко, а си прекалявам и с двата шоколада.
С колите е малко странно, защото, взимаме кола на незнайно колко километри, която била със сервизни интервали на 30К, но почваме да сменяме на 10 и колата си "регенерира" износването на двигателя. Да бе, да! Ако караме от нова колата - да се погрижим - няма лошо. Ако знаем историята ѝ - да продължим с доброто обслужване (ако е било на 10К). Ама с незнайна история...какво се очаква да се случи?
Аз знам, че моята е била с интервали през 30К до 170 хил.км. Можех да продължа през 30К без проблем вероятно. Просто не ме слуша главата, въпреки че мога да разсъждавам трезво. Напълно нормално, колегата си изказва мнението и няма нищо странно в него. Странното е в нашите глави, дето, както Цецо по-нагоре каза, виждаме колата като "жив човек, член на семейството" :) Та, за мен си е прав, колегата...погледнато от неговата камбанария
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”