Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
edinichensluchai
- Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Добро утро на всички, виждам , че с коментара ми си провокирал някои от вас и спрямо реакциите мисля, че съм емоциите не са положителните – за което се извинявам и това не е било целта ми.
Това което се опитвах(м) да кажа е, че като цяло Шкода по дефиниция са шир-потреба автомобили и продуктите за тяхната поддръжка също не са нещо което изисква кои знае какви допълнителни технически и качествени предимства от производителите им. Точно поради масовостта им според мен няма и кой знае колко грандиозна разлика в представянето им. В този клас продукти (без значение дали говорим за авто масла или деодорант например) силата на марката идва основно от маркетинга и „шума“ които се създава около продукта и е по-скоро въпрос на индивидуален вкус отколкото на реални предимства – дори един продукт да е малко по-добър в даден параметър, друг продукт ще е по-добър в друг параметър, но като цяло ако са в една категория са горе долу еднакви. Поради тези причини според мен и търговските канали по които се продават масовият клас продукти също не са нещо специално - за мен все пак Кауфланд си е средна класа магазин, от който можеш да купиш всичко дето е масово.
За мен това е като да сравянвам например Ариел или Персил прах за пране – каквито и там иновации да ми рекламират и микро капсули и активни ензими и тн, накрая и двата продукта имат сходна формула и са среден клас предназначени да изпират дрехите на нормалният човек – за по-сериозно пране се ползват други препарати ама тях почти никога не ги продават в Кауфланд. И накрая пак опира до лични предпочитания и префернеции породени къде от маркетинг къде от субективно усещане, а не толкова до реални харектеристики на продукта. Същото е с маслата за мен – когато са в една и съща ценова категория трудно ще успееш да предложиш нещо кой знае какво различно – все пак конкурентите не спят и ако дори за момента успееш да извадиш нещо супер иновативно, до една-две години са те догонили. А аз гледайки рафта в Швабско и Шел и Кастрол и другите му марки не са нещо различно в цена – та не очаквам и нещо супер различно в качеството. Да - ако разликата е фрапантна, тогава мога да си обясня и защо качеството е различно , но в случая на моите наблюдения не е така. Друп пример за шир потреби неща знам защо има разлика - интериорна боя Леко и Левис - ама там едното е два-три пъти по-евтино на литър и знам защо е така.
Никога не съм казвал, че една спецификация значи че няма по-добро. Но и една спецификация винаги има както минимални изсквания така и максимални и можеш да маневрираш само в границите им – иначе пак излизаш от спецификация, а в повечето случаи границата между мин и макс не е нещо фрапантно. И ако някой производител изтъква предимството си с някакви съкращения и добавки, технологи и тн в 99% от случаите говорим за маркетингов трик които реално не носи кои знае какво предимство, защото ако бухаш каквото решиш дори да е най-доброто на света, не значи, че е приложимо за целите на спецификацията и веднага излизаш от нея. То и горивото за болидите във Ф1 сигурно е по-качествено, с повече добавки и подобрения от това в ОМВ, Шел, Еко и тн, ама не значи , че като го сипя на колата си ще почне да върви повече – даже има шанс да я повредя точно защото не е по спецификацията на одобреното гориво за ползване на моят двигател.
Идеята ми е, че всички масла от що годе реноморан прозиводител отговарят на някакъв стандард и никой не си прави тънки сметки да продава пълни боклуци. За мен ако се спазват предписанията на производителя на колата какво да се слага вътре, и се обслужва редовно все ще изкара без проблем. Затова и дадох примера с колите които аз съм имал – все са ми сипвали от разни варели в офциалните сервизи и колите не са видяли и един проблем от лошо масло пък смея да твърдя , че се карат и минават киломeтри.
Както и да е – всеки сам си решава и сипва както иска , важното е да сме здрави, а моите мисли си ги споделям само.
Това което се опитвах(м) да кажа е, че като цяло Шкода по дефиниция са шир-потреба автомобили и продуктите за тяхната поддръжка също не са нещо което изисква кои знае какви допълнителни технически и качествени предимства от производителите им. Точно поради масовостта им според мен няма и кой знае колко грандиозна разлика в представянето им. В този клас продукти (без значение дали говорим за авто масла или деодорант например) силата на марката идва основно от маркетинга и „шума“ които се създава около продукта и е по-скоро въпрос на индивидуален вкус отколкото на реални предимства – дори един продукт да е малко по-добър в даден параметър, друг продукт ще е по-добър в друг параметър, но като цяло ако са в една категория са горе долу еднакви. Поради тези причини според мен и търговските канали по които се продават масовият клас продукти също не са нещо специално - за мен все пак Кауфланд си е средна класа магазин, от който можеш да купиш всичко дето е масово.
За мен това е като да сравянвам например Ариел или Персил прах за пране – каквито и там иновации да ми рекламират и микро капсули и активни ензими и тн, накрая и двата продукта имат сходна формула и са среден клас предназначени да изпират дрехите на нормалният човек – за по-сериозно пране се ползват други препарати ама тях почти никога не ги продават в Кауфланд. И накрая пак опира до лични предпочитания и префернеции породени къде от маркетинг къде от субективно усещане, а не толкова до реални харектеристики на продукта. Същото е с маслата за мен – когато са в една и съща ценова категория трудно ще успееш да предложиш нещо кой знае какво различно – все пак конкурентите не спят и ако дори за момента успееш да извадиш нещо супер иновативно, до една-две години са те догонили. А аз гледайки рафта в Швабско и Шел и Кастрол и другите му марки не са нещо различно в цена – та не очаквам и нещо супер различно в качеството. Да - ако разликата е фрапантна, тогава мога да си обясня и защо качеството е различно , но в случая на моите наблюдения не е така. Друп пример за шир потреби неща знам защо има разлика - интериорна боя Леко и Левис - ама там едното е два-три пъти по-евтино на литър и знам защо е така.
Никога не съм казвал, че една спецификация значи че няма по-добро. Но и една спецификация винаги има както минимални изсквания така и максимални и можеш да маневрираш само в границите им – иначе пак излизаш от спецификация, а в повечето случаи границата между мин и макс не е нещо фрапантно. И ако някой производител изтъква предимството си с някакви съкращения и добавки, технологи и тн в 99% от случаите говорим за маркетингов трик които реално не носи кои знае какво предимство, защото ако бухаш каквото решиш дори да е най-доброто на света, не значи, че е приложимо за целите на спецификацията и веднага излизаш от нея. То и горивото за болидите във Ф1 сигурно е по-качествено, с повече добавки и подобрения от това в ОМВ, Шел, Еко и тн, ама не значи , че като го сипя на колата си ще почне да върви повече – даже има шанс да я повредя точно защото не е по спецификацията на одобреното гориво за ползване на моят двигател.
Идеята ми е, че всички масла от що годе реноморан прозиводител отговарят на някакъв стандард и никой не си прави тънки сметки да продава пълни боклуци. За мен ако се спазват предписанията на производителя на колата какво да се слага вътре, и се обслужва редовно все ще изкара без проблем. Затова и дадох примера с колите които аз съм имал – все са ми сипвали от разни варели в офциалните сервизи и колите не са видяли и един проблем от лошо масло пък смея да твърдя , че се карат и минават киломeтри.
Както и да е – всеки сам си решава и сипва както иска , важното е да сме здрави, а моите мисли си ги споделям само.
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
шкода е част от VAG и двигателните масла са идентични за отделните групи двигатели в цялата група, така че дефиницията ти не засяга само шкода, ами и още 3 маркиedinichensluchai написа: 08.12.2020, 11:59:02 Това което се опитвах(м) да кажа е, че като цяло Шкода по дефиниция са шир-потреба автомобили и продуктите за тяхната поддръжка също не са нещо което изисква кои знае какви допълнителни технически и качествени предимства от производителите им.
разковничето е точно тук - нежната половина от човечеството, която много по-често ползва препарати за пране, със сигурност ще има предпочитания между една или друга марка прах, препоръчвана от производител на перални.edinichensluchai написа: 08.12.2020, 11:59:02 За мен това е като да сравянвам например Ариел или Персил прах за пране – каквито и там иновации да ми рекламират и микро капсули и активни ензими и тн, накрая и двата продукта имат сходна формула и са среден клас предназначени да изпират дрехите на нормалният човек...
та така сме и ние, форумните ентусиасти, с продуктите за поддръжка на каляските си. имаме предпочитания и не ни притеснява къде се продават продуктите, стига да са истински
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Съгласен съм с колегата и примерите му за притежаваните от него автомобили. И аз съм карал с обикновено масло от ЕТ и след т'ва с такова, каквото каже майстора. И над 300К я продадох и продължава да се движи безпроблемно. "Новата" дето я имам е минавала на смяна през 25-30 хиляди и вече мина 200К и е...чудна!
Сега, т'ва, че аз искам да си сипя нещо, което смятам за по-читаво (чел съм, гледал съм интересувал съм се) си е отделна работа. Оригиналното масло (т'ва от представител) си покрива минималните изисквания и много хора са ОК. На дали няма да изкара колата с такова 350-400К.
Но както писаха по-горе, тук повечето хора си глезят колите и няма нищо странно да избираме по-читави консумативи за МПС-тата ни. На мен лично ми е кеф да взема по-добре нещо за мен и семейството ми (и колата)
Сега, т'ва, че аз искам да си сипя нещо, което смятам за по-читаво (чел съм, гледал съм интересувал съм се) си е отделна работа. Оригиналното масло (т'ва от представител) си покрива минималните изисквания и много хора са ОК. На дали няма да изкара колата с такова 350-400К.
Но както писаха по-горе, тук повечето хора си глезят колите и няма нищо странно да избираме по-читави консумативи за МПС-тата ни. На мен лично ми е кеф да взема по-добре нещо за мен и семейството ми (и колата)
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Въпроса е кой ти го гарантира, че е по-добро. Относно маслата мисля, че по-добре е навременната смяна ( 10 000км ) ако се обслужва в този интервал надали ще има проблем с мотора. За мен е по проблемно самото обслужване на гаранционите коли, дали всичко което си плащаш се сменя и то в пълни количества. Лично аз съм имал случай на служебна кола след смяна на масла да си стой стария филтър и ако не бях погледнал надали и щях да разбера. След тази случка преди сервис и след сервиз си ги оглеждам старателно нещата.zloQQ написа: 08.12.2020, 14:01:07 На мен лично ми е кеф да взема по-добре нещо за мен и семейството ми (и колата)
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Архимандрит Дионисий, Абсолютно подкрепям всичко написано!
Бееееее.....
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @edinichensluchai - Според мен, с мнението си, провокира само един дебат. И поне аз не виждам нищо лошо в това. Има чуждестранни Автомобилни Форуми, където събират Пари, дават всевъзможни Двигателни масла (с Документи за Покупката), за изследвания в серифицирани лаборатории и накрая публикуват резултатите. Прав си, че абсолютно всички обсъждани марки Двигателни масла, не са нещо извънземно. Но по-добро има ли? Ако "Да" - къде? А това за "Kaufland"-a е интересна логика. В "Еура Тек" Продават "Shell". "Shell" има и в "Kaufland", което автоматично го прави лошо. Е да но "Еура Тек" го Продават и твърдят, че е добро. Може би тук е момента да отбележа, че онези Двигателни масла, които доста (както и сам си забелязал) Хора харесват, не са по-скъпи от така наречените "OEM"-ски. Тук, във Форума, има Колеги, които забелязват по-ниски Работни температури на Двигателя, когато използват от така наречените харесвани Двигателни масла. Което е интересен факт.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- Архимандрит Дионисий
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
То с тази температура последно време голям филм стана. Аз не съм толкова запознат, но температурата на маслото, антифриза и др. неща в двигателите на съвремените автомобили не се ли следи и подърва в оптимални граници от компютара на колата. И ако е така как се получава този момент с по-ниските температури на маслото.tuningmania написа: 08.12.2020, 15:40:55 Тук, във Форума, има Колеги, които забелязват по-ниски Работни температури на Двигателя, когато използват от така наречените харесвани Двигателни масла. Което е интересен факт.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Следи се и се регулира температурата на водата. Тази на маслото само се следи, контрол върху нея няма.
Бееееее.....
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Дими, знаеш че маслото има освен мазилни така и охлаждаща функция и явно при едните масла след едни 3-4 к км.губеше вторите ,а при другите си оставаше почти непроменена ,до края на експлоатационния му период (километри/моточасове ).А също е и факт ,че колкото по-висока му е температурата ,толкова по-бързо губи основните си свойства и функции. Аз лично следя температурата му ,особено при судени стартове и докато не достигне 80 градуса ,не развъртам двигателя над 1500 об/мин.Тъй ,че дето казваш "голям е филма"Архимандрит Дионисий написа: 08.12.2020, 16:14:11 И ако е така как се получава този момент с по-ниските температури на маслото.
Dieselgate Team member
- Архимандрит Дионисий
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Е нали затова маслата имат и зимен индекс за да мажат еднакво добре и при студено и при топло.zar написа: 08.12.2020, 16:28:02 Аз лично следя температурата му ,особено при судени стартове и докато не достигне 80 градуса ,не развъртам двигателя над 1500 об/мин.Тъй ,че дето казваш "голям е филма"
Аз също не натоварвам двигателя при студен старт, но не толкова заради маслото, а зада има време всички възли на агрегата да се темперират равномерно.
-
tuningmania
До @Архимандрит Дионисий - Според мен, това с Температурите, определено е много показателно, но по-силно значение има, при по-екстремни натоварвания на Двигателя. При ТЕБ и мен, значението е съвсем спокойно пренебрежимо. Но нали СМЕ се събрали тук Манияци ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Последно промяна от tuningmania на 08.12.2020, 16:54:13, променено общо 1 път.
-
kograman
@Архимандрит Дионисий, а баш. Особенно турбото е много важно да не се нагрява рязко, и да не са гаси след юркане, а да се охлади плавно.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Точно с тази цел и аз го правя и най-вече ,заради турбината.Архимандрит Дионисий написа: 08.12.2020, 16:35:24 всички възли на агрегата да се темперират равномерно.
Dieselgate Team member
-
tuningmania
До @Архимандрит Дионисий -
Тук вече манията минава на друго ниво. Шапка долу.Архимандрит Дионисий написа: 08.12.2020, 16:35:24 Аз също не натоварвам двигателя при студен старт, но не толкова заради маслото, а зада има време всички възли на агрегата да се темперират равномерно.
-
AUTOCOMPLEX RS
- Гараж: Сервизът се намира на бул. Европа 130 и Анри Нестле.
- Обратна връзка:
Леле не знаех че луканката от 50лв от 5лв са едни и същи ,ама тая от 5лв не ми е вкусна па едни неща уж слагат вътре ,как беше то казано, кучето и се олизало под опашката въпрос на вкус ,не се заяждам само давам тема за размисъл на написаното от "edinichensluchai" така мисля.