Розови кристали след смяна на антифриз в ЕТ

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
n1xan

Шкода Новак

Мнение от n1xan »

Така е, в случая съм склонен да оневиня ЕТ за некоректно обслужване - вината се прехвърля към VW Group като цяло. До колкото четох и аз вече не ги слагат в по-новите модели - вероятно след 2018 и вече не пише "mit silicat".

И все пак виждам светлина в тунела, тъй като все още не съм имал проблеми със прегряване, т.е радиатора все още не е запушен - ако разтварянето не се получи ще промием системата някак си и ако помпите са изгорели, ще ги сменя само тях.

По въпроса с разтварянето, ето какво ми отговори автора на първото клипче в youtube:
Изображение
Skoda Octavia IV 2021 6MT 2,0 TDI
Skoda Octavia III 2014 DSG 1,6 TDI
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

n1xan, Това е и най-разумното предложение от негова страна.ЕТ си вършат работата ,според спуснатия от производителя график на подръжка и го изпълняват.Дефакто въпросното инженерно решение не е тяхно!Дано флъшинга на системата помогне при теб!А прегряването при този модел си е най-често от дефектирала водна помпа (доста срещан проблем)и не можеш да съдиш ,какво точно е състоянието на радиатора.Може пък и да не е стигнало нищо до него ,а може и той да е пълен с кристали [smilie=pardon.gif] С една дума ,промивката е най-доброто решение в твоя случай.Остатъци от пакета намери ли в разширителния съд или не сте го гледали още?
Dieselgate Team member
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Добре, другите коли дето никога не са имали силикагел, как са оцелели? Въобще с каква цел е набито вътре това творение на инженерната мисъл?

Аз ако съм собственик на Октавия от тия години още сега тичам да видя имам ли подобна глупост и я махам.
Бееееее.....
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Колега, след промивката която ще направиш, може да се измисли някакво временно приспособление, като филтър преди помпите, което да провериш след известно време за останали кристали [smilie=pardon.gif]
Но това е голяма простотия с тези кристали [smilie=fool.gif]
Последно промяна от Taratajki на 26.11.2020, 10:45:24, променено общо 1 път.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Цецо75, Оцелели са ,защото им е сменян антифриза периодично(вероятно, но недоказано).А това решение ,доколкото обясни човека от клипа ,било за да се превентне корозията и да се запазил антифриза дълго,ама явно не и охладителната система при спукването на торбичката [smilie=sarcastic.gif] Разумно решение с кофти изпълнение ,както споменах по-нагоре [smilie=pardon.gif]
Dieselgate Team member
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

zar, Аз да си кажа, не съм от прилежните. Антифриз сменям обикновенно при ремонт. И досега кола счупена от кофти антифриз не съм видял.

Някак си е много трудно да ме убедят, че тоя силикагел там му е мястото...
Бееееее.....
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Цецо75 написа: 26.11.2020, 10:54:39 Някак си е много трудно да ме убедят, че тоя силикагел там му е мястото...
И аз така ;) И също ,като теб ако съм с 03 ,веднага бих го премахнал.Много коварна екстричка [smilie=pardon.gif]
Dieselgate Team member
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

А сигурно ли е, че след 2018 са спрели да слагат този боклук?
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Еми незнам каква ви е конструкцията на казанчетата, ама обикновенно махаш цедката, светваш с фенерчето и гледаш.
Бееееее.....
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

Аз пак си мисля, че колегата трябва да отиде веднага в ЕТ и да заяви проблем след обслужване на колата при тях. Ако продължи сам с неговия си майстор да действа, ще му откажат всякакво съдействие с довода, че друг вече е пипал по системата. Аз не разбрах - помпата изгоряла ли е? Щото сериозна сума за нова спомена по-рано.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
n1xan

Шкода Новак

Мнение от n1xan »

Сагата продължава...

Разширителния съд има въпрсония надпис "mit silicat", но от пакетчето няма и следа.
Изображение
Второто нещо което ме осъмнява че в ЕТ са сгафили е че приемчика ми каза че ще сменят антифриза, и после че е сменен, обаче гледайки фактурата не го виждам като труд и работа (защо не съм се загледал веднага след смяната... си е мой проблем). Започвам да си мисля че са опитали да го извадят и се е скъсал - дори на клипчето човека много трудно го извади. И са опитали да се прикрият като не го изпишат във фактурата.

Не искам да хвърлям неоснователни обвинения, но нямам друго обяснение. Ако беше заварено положение със сигурност щеше да проличи по-рано.
[smilie=ireful1.gif]
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

Човек, отивай да се разправяш. Губиш време и ще те отсвирят. Помпата работи ли?
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

kalata написа: 26.11.2020, 11:05:50 Аз не разбрах - помпата изгоряла ли е?
Изгоряла е ,доколкото прочетох в първия пост.
Dieselgate Team member
Аватар
n1xan

Шкода Новак

Мнение от n1xan »

kalata написа: 26.11.2020, 11:05:50 Аз пак си мисля, че колегата трябва да отиде веднага в ЕТ и да заяви проблем след обслужване на колата при тях. Ако продължи сам с неговия си майстор да действа, ще му откажат всякакво съдействие с довода, че друг вече е пипал по системата. Аз не разбрах - помпата изгоряла ли е? Щото сериозна сума за нова спомена по-рано.
Грешката сочи към механичен проблем в помпата. В същото време перката е подвижна - може и да не е изгоряла, а датчика да отчита по-голямо съпротивление при въртене на ротора заради твърдите частици, и затова да дава грешка.

Можем да я затворим както си е, да я кача на автовоз и да им я закарам от Бургас в София, обаче си преддставям как стоя и се обяснявам с колата отпред и ми казват "имаме час за след месец" [smilie=pardon.gif] По-скоро си мисля за писмено становище от сервиза в който е установен проблема, заедно с фактурата и отивам с кола на заем да се разправям.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

По-сероизно, аз бих се обадил по телефона да обясня и да попоитам какво мислят по въпроса, и как действат в такива ситуации. Може вече да има изградена политика по този въпрос. След това, ако не става с добро ще мисля за лошо.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”