Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Така е, в случая съм склонен да оневиня ЕТ за некоректно обслужване - вината се прехвърля към VW Group като цяло. До колкото четох и аз вече не ги слагат в по-новите модели - вероятно след 2018 и вече не пише "mit silicat".
И все пак виждам светлина в тунела, тъй като все още не съм имал проблеми със прегряване, т.е радиатора все още не е запушен - ако разтварянето не се получи ще промием системата някак си и ако помпите са изгорели, ще ги сменя само тях.
По въпроса с разтварянето, ето какво ми отговори автора на първото клипче в youtube:
Skoda Octavia IV 2021 6MT 2,0 TDI
Skoda Octavia III 2014 DSG 1,6 TDI
n1xan, Това е и най-разумното предложение от негова страна.ЕТ си вършат работата ,според спуснатия от производителя график на подръжка и го изпълняват.Дефакто въпросното инженерно решение не е тяхно!Дано флъшинга на системата помогне при теб!А прегряването при този модел си е най-често от дефектирала водна помпа (доста срещан проблем)и не можеш да съдиш ,какво точно е състоянието на радиатора.Може пък и да не е стигнало нищо до него ,а може и той да е пълен с кристали С една дума ,промивката е най-доброто решение в твоя случай.Остатъци от пакета намери ли в разширителния съд или не сте го гледали още?
Колега, след промивката която ще направиш, може да се измисли някакво временно приспособление, като филтър преди помпите, което да провериш след известно време за останали кристали
Но това е голяма простотия с тези кристали
Последно промяна от Taratajki на 26.11.2020, 10:45:24, променено общо 1 път.
Цецо75, Оцелели са ,защото им е сменян антифриза периодично(вероятно, но недоказано).А това решение ,доколкото обясни човека от клипа ,било за да се превентне корозията и да се запазил антифриза дълго,ама явно не и охладителната система при спукването на торбичката Разумно решение с кофти изпълнение ,както споменах по-нагоре
Аз пак си мисля, че колегата трябва да отиде веднага в ЕТ и да заяви проблем след обслужване на колата при тях. Ако продължи сам с неговия си майстор да действа, ще му откажат всякакво съдействие с довода, че друг вече е пипал по системата. Аз не разбрах - помпата изгоряла ли е? Щото сериозна сума за нова спомена по-рано.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Разширителния съд има въпрсония надпис "mit silicat", но от пакетчето няма и следа.
Второто нещо което ме осъмнява че в ЕТ са сгафили е че приемчика ми каза че ще сменят антифриза, и после че е сменен, обаче гледайки фактурата не го виждам като труд и работа (защо не съм се загледал веднага след смяната... си е мой проблем). Започвам да си мисля че са опитали да го извадят и се е скъсал - дори на клипчето човека много трудно го извади. И са опитали да се прикрият като не го изпишат във фактурата.
Не искам да хвърлям неоснователни обвинения, но нямам друго обяснение. Ако беше заварено положение със сигурност щеше да проличи по-рано.
Човек, отивай да се разправяш. Губиш време и ще те отсвирят. Помпата работи ли?
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
kalata написа: 26.11.2020, 11:05:50
Аз пак си мисля, че колегата трябва да отиде веднага в ЕТ и да заяви проблем след обслужване на колата при тях. Ако продължи сам с неговия си майстор да действа, ще му откажат всякакво съдействие с довода, че друг вече е пипал по системата. Аз не разбрах - помпата изгоряла ли е? Щото сериозна сума за нова спомена по-рано.
Грешката сочи към механичен проблем в помпата. В същото време перката е подвижна - може и да не е изгоряла, а датчика да отчита по-голямо съпротивление при въртене на ротора заради твърдите частици, и затова да дава грешка.
Можем да я затворим както си е, да я кача на автовоз и да им я закарам от Бургас в София, обаче си преддставям как стоя и се обяснявам с колата отпред и ми казват "имаме час за след месец" По-скоро си мисля за писмено становище от сервиза в който е установен проблема, заедно с фактурата и отивам с кола на заем да се разправям.
По-сероизно, аз бих се обадил по телефона да обясня и да попоитам какво мислят по въпроса, и как действат в такива ситуации. Може вече да има изградена политика по този въпрос. След това, ако не става с добро ще мисля за лошо.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.