Почистване на лупи?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Почистване на лупи?

Мнение от makaveli »

Привет на колегиума,

Имам следното питане, с какво си почиствате лупите на Октавиите. Стоят матови, предполагам нагар от крушките. Спирт, ракия [smilie=sarcastic.gif] ..... препарат за прозорци :) Става ли без да се сваля фара, не че е трудно де, или сте го правили без демонтаж.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Почистване на лупи?

Мнение от zloQQ »

Фара явно знаеш, много лесно пада. Със сигурност ще ти е по-удобно ако са свалени фаровете. Ако самата лупа (стъклото) ще почистваш само - леко и внимателно със спирт. Ако обаче проблема (не доброто светене) идва от рефлектора...тогава е друга работа. Прецаква се самия отразяващ слой на рефлектора от нагряването на ксенон (ако си сложил такъв във фар, който не е за ксенон) и се налага ново покритие. Или просто с времето се е прецакал. Надявам се, самата лупа да се е запрашила и лесно да я почистиш. Успех!
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Почистване на лупи?

Мнение от makaveli »

Според мен е като запрашена, нямат ксенон с халогенни крушки съм, само да не си прецакам ламарината вътре, да в разместя де :)
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Почистване на лупи?

Мнение от zloQQ »

То, реално ще видиш нещата като погледнеш вътре. Т’ва запрашеното може да е финния сребърен прашец от прегорелия рефлектор. Виждал съм го на Октавия 1, А6 и бая други автомобили с лупи. Наистина изглежда като запрашено отвън. Но дори и от времето да е прегорял - няма грижа, защото не би трябвало да е много и чак токова да се отразява на светенето. По-скоро, ако си “куку-пипи” на тема “моята кола” - пращаш фаровете на подходящите хора и възстановяват рефлекторите до заводски вид, както и целия фар! На приятел, А6 му направиха фаровете “кристал Перник” - чудо сътвориха!
Ама съм сигурен, че няма да е такова положението и с малко спирт ще светнат стъклата!
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Почистване на лупи?

Мнение от zzankov »

Еверт лак.
Виждал съм рециклирани при тях.
Уникално.
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Почистване на лупи?

Мнение от kalata »

Makaveli, ти кое точно искаш да почистиш? Как искаш да почистиш лупата без да сваляш фара?
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Почистване на лупи?

Мнение от makaveli »

Ами въпроса ми беше за почистване на вътрешноста на лупата, стоят матови като се пуснат фаровете, а си спомням как бяха при пуснати фарове като нови. Мисля да демонтирам крушката и с клечки за уши, или нещо подобно напоено със спирт, да се бръкне над и под ламаринката и да се забърше. Гледал съм и ентусиасти слагат магнит в микрофибърен чорап и почистват фара и лупата от вън!
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Почистване на лупи?

Мнение от kalata »

Така или иначе трябва да свалиш фаровете. Отдели си време, свали ги и вкъщи на масата/бюрото действай. Но е излишно да се мъчиш с дълга клечка. По-добре опитай да извадиш цялата лупа и тогава спокойно и правилно я почисти. Би трябвало да може да излезе през отвора. Би трябвало да е с три или четири винта захваната. Като извадиш лупата ще видиш колко опушен е рефлектора, самата лупа (стъклото) не чак толкова. Рефлектора го забърши на сухо с медицински памук, никакви препарати, много леко и внимателно. Стъклото също. Успех!
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
stoianovm

Шкода Новак

Гараж: OctaviaII 1.6 MPI 2009
Octavia ScoutII 2.0 TDI PD 2010
Dacia Duster 1.5 DCI 110 4WD Offroad 2017
Citroen C5 Aircros FL 2023 1.5D 130ps Auto

Почистване на лупи?

Мнение от stoianovm »

Привет,
Имаме ли развитие по тая тема с почистването?Т.е. дали някой го е правил реално-да сподели,че и на мен ми се върти да правя подобно нещо?
Sasch

Шкода Новак

Гараж: 01FL 2003 1.9TDI ALH, 02 FL 2012 2.0TDI CFHC

Почистване на лупи?

Мнение от Sasch »

за 02фл мога да кажа със сигурност, че лупата не може да се извади без да се реже фара :( пробвах преди известно време защото и мойте седят леко помътнели, как ли не я въртях и няма изкарване.
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Почистване на лупи?

Мнение от makaveli »

Колеги, аз преди 2 години се захванах да чистя лупите по гореописания от мен начин... Резултат няма, истината е че лупата е матова защото такова е покритието на рефлектора! От годините става такова и решението е само отлепяне на фронталното "стъкло" и реновиране на рефлектора! Има хора занимаващи се с тази дейност, и дават гаранция само ако фара е оригинален. Ще си заслужава! ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”