Цецо, батин, слизал съм (а после и се качих) до плажа Карадере (по нашенски - черното дере) с форд фиеста с 16ки джанти, ниско-профилни гуми и мега ниска предна "спортна" броня. Иди виж ford fiesta red edition да се ориентираш за какво става дума. Та слизането до плажа е около 3-4 км много ш*бан стръмен черен път, който е изоран от всякакви джипки, трактори и камиони и на моменти изглежда сякаш фиестата ще потъне в кратер и никога няма да бъде намерена.
С изключение на задирането на бронята тук таме, други драми не е имало.
Ако жена ми караше, колата щеше да е тотал щета, но това е друга тема.
Това го казвам във връзка с тъпотията ти, как Ениакът имал минимални шансове да мине по черен път... не знам изобщо как ти ги ражда главата тия работи...
Та СУВчетата, както е написано, предлагат по-висока позиция на седене, по-голям клиърънс (демек просвет) и тук таме 4х4. Ти и титанът на мисълта Таратайки може да не го разбирате, ама тези работи имат някои предимства дори в ежедневно каране каране. И докато клиентите търсят такива "екстри" ще има кой да ги предлага. Прост пазарен принцип деба.
Никой, никога и никъде не е казвал, че тези коли имат някакви неземни офроуд качества.
Термините "паркетник", "паркетен джип" и от сорта тъпотиЙ са произведени от някой ганьовец, който цял живот е слушал от лелинча си, че по-яка офроуд машина от Лада Нива няма, а Моксвичът е титаничен танк.
Споменавал съм, че имам Х1 ...класически СУВ, който и ти и другия участник тук, ще определите като "паркетник".
След почти двугодишно ползване бих казал, че това е една отлична кола, с поведение на нормална кола, с не-лоши изцяло цивилни офроуд качества (колкото да стигнеш до вилата на 500 метра черен път или да прегазиш някоя зимна пряспа или локва), а в същото време предвид размера и височината на купето си се набира много прилично до 200км/ч, а скорости от порядъка на 170 км/ч на магистралата се усеща като спокойна разходка в парка. В същият момент, единственият недостатък е по-голямото въздушно съпротивление, което евентуално е вдигнало разхода с 25 литра на година.
Една от причините да спра да пиша в ауди форума беше, че там е пълно с разбирачи, които говорят за качества на коли, пътно поведение и тн глупости, без никога да са се качвали в такава кола. Иначе принципно нямам нищо против нечие мнение, просто ми е леко абсурден българският начин на отхвърляне на всичко чуждо и непознато "щото аз знам най-добре" или още по-лошо "щото съм чувал, че еди кой си е видял някой да яде баничка и хич не била вкусна".
И другата ти тъпотия "някаква сериозна практичност в качествата" изобщо нямам сили да я коментирам. Както и това за качването на бордюри...
Та в този ред на мисли - Ениакът изглежда МНОГО добре - кола с достатъчно обем, комофорт и функционалност. Колко успешен ще е моделът - предстои да разберем.
Който пък иска да се катери до Рилските езера или да шофира Ком-Емине да ходи в Дупница - тия дни ще има джипки за без пари... и няма да са паркетници