Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Sec8200
- Гараж: под наем
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни и летни гуми)
има, има, даже и на под час: http://www.kauchuk.com/JORDITO написа: 25.04.2020, 22:39:07 Е то на 1 час от София даже и ластици няма къде да се произвеждат
- JORDITO
- Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers
joro_kem, тия живи ли са?
1991 колко гуми за велосипед Балкан-че тип BMX съм купил и продал от фирмения магазин на центъра не е истина. Още помня цената - 4.75 лв![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
1991 колко гуми за велосипед Балкан-че тип BMX съм купил и продал от фирмения магазин на центъра не е истина. Още помня цената - 4.75 лв
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
- Kaloyan_vRS
- Гараж: BMW M340i xDrive G20
@bega4kata,
Имах чисто нови 235ци ханкок,сложихме една на джантата, но много грозно стоеше гумата, долу прибра в джантата горе изпъкна,\_/ ей така стана
но то зависи явно от марката гуми, на Милчо оние ден ги гледах не стояха така.
Имах чисто нови 235ци ханкок,сложихме една на джантата, но много грозно стоеше гумата, долу прибра в джантата горе изпъкна,\_/ ей така стана
но то зависи явно от марката гуми, на Милчо оние ден ги гледах не стояха така.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Да, щях да допълня, че зависи от модела гуми.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- slavkoff
- Гараж: подземен
- Обратна връзка:
Въпреки, че моите са 18ки 7.5J, прилагам 2 снимки, как излеждат с 225 GY F1 Assym 5, със защитен борд са (FP). Може би, това е бил казуса при теб - FP борда, с тази форма \_/.
Тъй че, може да пробваш гумите на GY F1. Лично, мен ме кефят колко отсечено седят, не изпъкват. А, с джанта 8J, стречът няма да е толкова фрапантен.

Тъй че, може да пробваш гумите на GY F1. Лично, мен ме кефят колко отсечено седят, не изпъкват. А, с джанта 8J, стречът няма да е толкова фрапантен.

VRS
- stanley
- Гараж: VW Passat B8.5 2.0TSI, Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Аз да попитам на горните снимка, борда как точно пази джантата, като са наравно? Не трябва ли борда да е една идея изнесен в страни от джантата за да е пътва точка на контакт при евентуална ситуация?
Моето лично мнение, като човек търсещ комфорта, а не директно -спортно управление е,че на 7j джанта най-добре ляга гума 225 (стария ми суперб със гуми 225/45/17), а на 7,5j - 235 (сегашният ми пасат).
Наблюденията ми са за 17 джанти. Миналата година карах със Ханкуук 225/45/17 на 7,5j и джантата и борда на гумата бяха почти на равно, което не ме кефеше и съответно при едно по-плътно паркиране до бордюр надрах едната джанта. Тази година съм със 225/50/17 Нексен Ру1 и джантата е прибрана няколко мм в борда, което повече ми харесва. Признавам обаче, че има разлики между еднакви размери и различни марки. Принципно за 7,5j фабрична джанта от VW препоръчват гума 235/45/17.
Моето лично мнение, като човек търсещ комфорта, а не директно -спортно управление е,че на 7j джанта най-добре ляга гума 225 (стария ми суперб със гуми 225/45/17), а на 7,5j - 235 (сегашният ми пасат).
Наблюденията ми са за 17 джанти. Миналата година карах със Ханкуук 225/45/17 на 7,5j и джантата и борда на гумата бяха почти на равно, което не ме кефеше и съответно при едно по-плътно паркиране до бордюр надрах едната джанта. Тази година съм със 225/50/17 Нексен Ру1 и джантата е прибрана няколко мм в борда, което повече ми харесва. Признавам обаче, че има разлики между еднакви размери и различни марки. Принципно за 7,5j фабрична джанта от VW препоръчват гума 235/45/17.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Той говореше за точно обратното. Обратен стреч 
GUNTER SERVICE

- stanley
- Гараж: VW Passat B8.5 2.0TSI, Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Дам, като се абстрахирах от запетайките, схванах какво е станало. И аз го забелязвам този ефект със 235 на 7 или 7.5j. Зависи колко са твърди страниците на гумата получава се или обратен стреч или голям балон и вероятно колата се усеща кашкавалена в завои.
- slavkoff
- Гараж: подземен
- Обратна връзка:
То стреч е едно нещо, сега, ако пък имало обратен или хомо стреч - не съм чувал 
Под думата стреч, имам предвид това:

Под думата стреч, имам предвид това:

VRS
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Глупости, стреча си е чиста мода и няма нищо общо със спортно управление. Номера е, че когато има стреч, джантата може повече да излезе навън, без гумата да опира в калника. Мода
![punish [smilie=punish.gif]](./images/smilies/punish.gif)
Волво ЕХ30, 428 к.с.
- stanley
- Обратна връзка:
Може да не съм се изказал правилно. Не твърдя, че когато има стреч (разпъване) на гумата спрямо джантата се постига по-директно управление. Напротив по-скоро идеята ми е, че колегите, които шофират по-спортно и на маршрути със повечко завои предпочитат гумата да НЕ е балонна за да се избегне ефекта на залюляване при смяна на посоката на автомобила. Затова предпочитат гумата да е наравно с джантата за да го няма кашкаваления ефект на меката страница на гумата. Иначе стреч за да се изнесе джантата и да не опира гумата вероятно е някаква крайна мярка при някакво максимално допустимо отклонение от заводските предписания. За съжаление забелязвам и доста коли (предимно БМВ и Мерцедес) със стреч гуми и забити навътре в калниците джанти. За мен обяснението е или че собственика не е на ясно, че предните и задните му джанти са различно широки и купува 4 еднакви гуми или защото по-тясната гума е по-евтина.stefan L написа: 09.06.2020, 17:10:24 Глупости, стреча си е чиста мода и няма нищо общо със спортно управление.
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Стефан точно обясни за стреча. Освен мода е и начин да тръшнеш колата и гумите да са на няколко милиметра от ръба на калника.
В Германия е пълно с такива.
В Германия е пълно с такива.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
При лекия стреч е по-стабилна ,но най важен е ниския профил. Не е само мода всичко това-нисък профил и широка джанта 
GUNTER SERVICE

- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Да, евентуално..., но не е толкова еднозначно. Свързано е с комбинираното влияние на много фактори - може би най-важният е симбиозата между гуми и окачване, но също и условия, качество на настилката, вид автомобил, стил на шофиране и т.н. Да не забравяме, че до тази година Ф1 е с 13" джанти и след толкова години, чак сега, от 2021 ще мине на 18" и то май основно под натиска на доставчиците на гуми, които искат по-лесно да си маркетират Ф1-свързаните модели, защото сега е малко шантаво да ти продават нещо като "гумата, която е създадена специално за Ф1", но визуално тя няма нищо общо заради големия балон.bega4kata написа: 09.06.2020, 23:45:37 При лекия стреч е по-стабилна ,но най важен е ниския профил. Не е само мода
Това е по темата.
Is a 17" wheel more comfortable than a 18" wheel? Does a 19" wheel feel more sporty than its smaller brother? As always with tyres, the answer is yes, no and maybe. Watch the video, or read on for the full information!