"ПРОЕКТ ИДИОТ " :)

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 1999г. до 2007г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
В този форум съм относително нов.
Карам Шкоди от 2006 година, ако не се бори, че като малък съм се возил на семейния 100 S през далечната 1975 още при изписването от родилния дом.
Надявам се това да е достатъчно да бъда причислен към феновете на марката.

Миналата година по ред причини смених Октавия Скаут 2008 година със Фабия 1 РС 2005 година. Няма да навлизам в детайли, само ще споделя, че въпреки страхотното усещане да караш РС има някои неща от оборудването, които с удоволствие бих добавил.

Тъй като става дума за много и различни неща, някои от които при втори поглед дори и на мен ми се струват безмислени.. :)
Та в този ред от мисли, как се струва на колегите ( модератори и админи ) да има и такава тема, в която да се добавят дори неуместни идеи, а пък не се знае, дали от някоя подобна, няма да се получи нещо полезно и рационално ?

Ще споделя част от глупостите които ми минаха през главата ( може би поради ситуацията на извънредно положение )
- промяна на климатика към климатроник - дали е възможно, разумно и дали би си струвало разходите
- добавяне на Хеад Ъп Дисплей - има толкова много варианти вече в АлиЕкспрес , някои от които на доста приемливи цени или дори само рефлектори на които да се отразява примерно навигация от мобилен телефон
- смяна на волана със мулти волан, включително добавяне на подгрев.. ако е възможно и още куп други :)

Та това е идеята, място за обсъждане на всяккави "нестандартни " идеи, граничещи с немуместни :).
С името на темата визирам първо себе си [smilie=pleasantry.gif]
Видях че има няколко теми с доста широк обхват и моля за извинения ако не съм проверил достатъчно щателно и повтярам вече съществуващ раздел .

Поздрави
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Климатроник а е пълна безмислица за тая кола, така или иначе заводско с климатроник няма. Аз лично и с другите работи не бих развалял колата. По-добре сменяй колата.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет,
Благодаря за мнението :)
Както казах в началото , аз самият се отказах вече от тези идеи. Но е имало случаи в други насоки и сфери, когато започвайки от обсъждането на нещо доста нелогично на пръв поглед да се стигне до интересно решение.
А по повод на климатроника, зная че няма заводско, но Поло от горе долу същите години има.А до колкото зная на на една и съща платформа. Което очзначва, че не е неъвзможно технологично. Ще съм благодарен за още малко аргументи по тази тема.
В никакъв случай не бих искал да изглежда като безсмислен спор темата, по-скоро като малко по-задълбочен анализ, със аргументи и факти и най-добре споделяне на личен опит.
Според мен всеки има за себе си различен "праг" до колко е готов да се измъчи с някои идея - говорим за ресурс от време, усилия и пари.
Много неща, които до преди 10 години бяха част само от най-високите нива на премиум марките, днес ги виждаме в доста по-ниски класове.
Освен колите които съм имал като мои съм карал и доста други марки и модели и бих казал,че имам доста впечатления натрупани.
Така че, ако технологично е възможно да се добавят някои неща, не виждам причини това да не се направи, стига да съвпада с "прага" на готовнност на собственика.
Не разбрах съвсем точно идеята на " Не разваляй колата " ??? :) - може би да стои максимално близко до заводското оборудване и изпълнение ?
За момента не съм променил нищо и по-скоро една от идеите беше именно да събера различни мнения и ако може да открадна чужд опит.

Като цяло доста време се возих и радвах на колата, след различни идеи за навигация, минах на най-просто решение - щипка за парното за малко повече от 1 $ от Алиекспрес на която се закрепва мобилния телефон. Но след 10 години с навигация, макар че в повечето случаи съм я използвал главно като проверка на това което съм решил като маршрут ( когато става дума за България) и в нне малко случаи особено в София се е оказвало, че навигацията или те насочва към главните пътища където има задръстване и тапи или те прекарва по наистина странен маршрут. Но като възможност за проверка и ако се налага корекция е удобно все пак.

Иначе може би най-големия "дразнител" за мисли в тази посока, беше една червена VW Джетта , от квадратните - около 90 та година модел. После попаднах на видео в Ютуб и това което видях много ми хареса. До колкото видях е супер реставрирана и са добавени някои неща като адаптивно (или дори въздушно ) окачване и наистина изглежда интересно. Споделям линк към клипчето

Според мен, човека е успял да запази баланса на оригиналната визия на колата и добавяне на някои екстри , без да "разваля" колата.

Като се замислих сега ( докато търсех клипа , че бях забравил как се казва собственика) явно точно с това не съм наясно - До каква степен и какво е прието да се "добавя" за да не се "разваля: колата и какво не е желателно ?????

Поздрави
Аватар
skauta

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут 2 CR TDI
Шкода Фабия 1 TDI

Мнение от skauta »

Колега, няма граница, в която човек трябва да се ограничава, правиш си колата на тебе да ти хареса, но трябва да си готов, че хората са на различни мнения и не на всеки ще се хареса. Допадаш ми, че си човек, който вижда извън рамката на стандартното и си готов за по-интересни проекти. Специално от мене такива хора ги подкрепям с две ръце, мога само да ти кажа, действай смело, но и все пак обмисляй добре, че всичко е пари, време, средства и резултатът в повечето случаи не е ясен предварително. Успех!
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Начи, първо се прави, кавото се прави и боята после [smilie=pardon.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет на всички !!!
Още веднъж благодаря за споделените мнения и насоки !!!
До момента само със Жоро с Черната Фабия се чухме по телефона и му благодаря и тук за отделеното врме !!! Неговите насоки си остават същите и при телефонен разговор и във форума, което доказва ,че е последователен !!! :)
Друг колега сподели, че всеки сам решава за себе си - това разбира се е така, но според мен е глупаво ако не се опитам да чуя и други мнения.
Това е първата кола, върху която се замислям да правя нещо по сериозно освен нормалното обслужване. С предишните коли нещата се стекоха така, че не остана време за друго. Първата Фабия я карах някъде около 3 години, но тъй като беше в гаранция и на лизинг, възможностите бяха ограничени. Поради това, че чак след като купих колата, започнах да чета и да се интересувам... разбрах ,че не съм направил най-баланисрания избор от гледан точка двигател и оборудване. Иначе с пъравта Фабия минах доста километри и надали има някой да се оплаква от чисто нова кола от магазина.
За жалост липсата на някои неща в оборудването ( главно поради мое недоглеждане при покупката- може би защото не исках да чакам и взех каквото имаше на склад ) започнаха малко по малко да ме дразнят. Още тогава видях разликата между РС и това което аз бях взел много се ядосах. Пак ще кажа, причина за избора на ниво на оборудване беше изцяло моето недоглеждане. Сметнах че съм "спестил" около 5 хиляди лв между това което взех и РС... но дори и да бях се опитал да ги вложа допълнително... пак нямаше да упсея да изравня нещата.
Тогава си взех първата поука - първо питай и после действай !!!
Когато избирах Скаута - търсех максимално оборудван модел и след доста мъки и чакане намерих ! Тъй като този път, смятам добре си бях свършил работата - освен една китайска навигация ( развали ми с е оригиналния Колумбус ) други доработки не съм правил. Първо налагаше се доста да пътувам по работа и не оставаше най-вече свбодно време.
Та стигаме до сега - вече не пътувам толкова по работа ( особено сега в периода на карантина) , колата вече не се води на фирма а си е на мое име и мога да правя каквото искам :)
Та по повод какво и колко да се прави - погеднах проектите, които вече са изпълнени. Обърнах внимание ( на нещо което преди пропусках) че въпреки доработките се вижда стремеж, колата да остане колкото се може по-близо до оригиналния вид.
Признавам, че повеето луди идеи ми минаха през главата преди да прочета повече от форума :)
Та за това написах темата. До колкото видях има много случаи,когато на даден проблем решението вече е намерено и не е нужно някой пак да открива "топлата вода". Също така видях, че за всеки проект е добре да има сериозна подготовка.
След всикчо прочетено - нагласата ми е следната - до колкото се може да запазя вида на колата ( купил съм отдавна ЛЕД светлини , но все не остава време да ги сложа и може би по добре, защото не виждам начин точно за тези които съм взел , да не променят изгледа на колата) и да добавя в разумни граници някои неща с които може да се каже,че съм свикнал.
Конкретното мнение за климатроника наистина ме заинтересува, но пак ще кажа, ако някой е опитвал на друг модел да прави такъв вид "ъпгрейд" ще се радвам да чуя преки впечатления.

Когато става дума за наистина дълъг път, неща като темпомат, особено ако е със новите функции и е адаптивен, наистина улесняват пътуването. До колко може да се добави такава система.... верочтно все още е трудно и доста скъпо, но на някои модели мултифункционални "огледала" вече с е предлагат функции - системата да предупреждава ако наускаш лентата или се доближаваш прекалено много до автомобила пред теб и то на една бих казал поносима цена. Хубавото на тези "огледала" е ,че с е захвашат само сс щипки или нещо като ластици и на практика, ако не ти трябва може да се свали устройството.
Фунцията за автоматично включване на фаровете с датчик и датчик за интервала на работа начистачките, също е едно сериозно удобство ...

Надявам се не прекалявам със размишленията на глас :)
Поздрави на всички !
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Забравих да кажа....
Не зная дали сте обърнали внимание, но тази Джета за която споделих клип е със регулируемо ( предполагам въздушно ) окачване....
Аз даже намерих човека във Фейса и го попитах дали може да се сложи и на Фабия ( той самият до скоро е карал Фабия РС ако не греша ) и отговора беше, че всичко може стига човек да има достатъчно желание, време.... и разбира се пари... :)
Та се чудех, дали има такава доработка на някоя Шкода..????

Поздрави
fabia 1234

Шкода Новак

Мнение от fabia 1234 »

shibumi написа: 20.04.2020, 17:53:18 Та се чудех, дали има такава доработка на някоя Шкода..????
има разбира се, ама колкото е цената на Фабия 1 втора ръка, за пълен комплект https://www.tatechnix.de/tatechnix/gx/p ... lo-9n.html
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

fabia 1234,
Благодаря за насоката !!!
Дааа, наистина цената е сериозна.... доста над това което си мислех...
А все пак , не става дума само за Фабия , дали някой е правил подобно нещо ?

Преди около месец в немското мобиле имаше една Фабия - Р 32 ... , ако не греша собственика беше от Полша иииии беше направил.. сериозен звяр. Беше сложен 6 цилиндров двигател ииии какво ли още не. Изглеждаше много интересно.
Цената която беше обявена... също беше интересна :)

Поздрави
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Интересно заглавие. Но, защо "идиот"? По скоро "бедняк" ;) Щото, по моите разбирания, няма невъзможни неща. Всичко е въпрос на ресурси. В това число и времето, защото и то е ресурс, много ценен при това. И, ако не стане с пари, ще стане с много пари, нали така беше приказката? [smilie=sarcastic.gif]
Та, всичко, което ти е минавало през главата е постижимо, но струва ли си? А да наречеш идиотска нечия идея или мечта.... значи всички деца са идиоти [smilie=pardon.gif]
Успех с мечтаенето.
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Taratajki,
Привет :) както някой беше казал в коментар, понякога е по-разумно да се смени колата :)
Но аз си я харесвам каквато е ( с някои дребни допълнения, които не са вложени фабрично по ред причини независещи от нас )
И именно тук е разковничето, специално за София според мен точно определен тип кола е най-подходящ. И Фабия РС е може би едно от най-добрите попадения. Относно "бедняк" - според това което прочетох за изпълнени проекти на колеги във форума, общата сума понякога надвишава може би стойността на колата като нова. Така че, не става дума точно за лимит във насока финанси, а по-скоро за беседа до колко идеите са наистина рационални. Освен колите които са били мои ,съм карал доста други и бих казал, че съм събрал впечатления. Но когато говорим за кола, която можеш да пракираш някъде и да не се притесняваш,че ще я намериш като се върнеш цяла, без да е имало посегателство върху чест от колата или не дай боже цялата кола. Доколкото съм запознат до преди няколко години е било истински подвиг да се опази Фабия РС от посегателтсво. За радост към момента ( надявам се ) вече не е толкова "атрактивна" за определен контингент. Фабричното оборудване на колата и комбинацията от двигател, окачване, скоростна кутия,тегло и мощност - всичко това е в много добър баланс. Да бъде на пръв поглед "незабележима" , а когато ти трябва да можеш да направиш бърза маневра или изпреварване. Да не "боледува" от прекалено сложна електроника и т.н.
Та с казанато , споделям личното си мнение,че избора в никакъв случай не основан само на финансовата част. Да със сигурност е важно "колко кола получаваш, за вложените пари" , но за това всеки си има лично мнение.
Поради тази причина моята идея за името на проекта е "ИДИОТ" със определено количество самоирония.
Дали са мечти или неразумни идеи... , да, почти всичко може да се осъществи, но понякогга в крайна сметка се оказва,че забравяме от къде сме тръгнали. Тук е мястото на хората от форума,които имат опит и са се сблъсквали със подобни ситуации. Тоест търся баланса между лични идеи и рационалност. Позволявам си да иронизирам някои от собствените идеи, но в никакъв случай не бих си поволил да се изкажа така към друг човек.
Разбира се не ангажирам никого да приема моето мнение и идеи, но пък всеки който е имал мисли в подобна насока е "добре дошъл" ако има желание да сподели опита си :)
Основавайки се на личен опит в съвсем други сфери , за себе си решил, че ще влагам време,усилия и средства тогава,когато има едно определен ниво аргументи "ЗА" дадена идея. Ако не се достигне "критичната точка" идеята остава за "доработка".
Поздрави
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

Ще стане колата бре! Тука ако не я направим, къде другаде.. [smilie=sarcastic.gif]
Добре дошъл и успех!
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Баш Майстора,
Сърдечно благодаря за насърчителните думи !!!
Имам грях, че все още не съм представил колата, но от както съм се включил тук времето беше все лошо, не е измита иии ме е срам да започвам със снимка която и на мен не ми харесва. Но зная, че е редно да се спази традицията :)
Това е другата част - да си призная "форумното въззпитание" все още ми е в съвсем начално ниво, за момента все още чета и ровя из темите за да се ориентирам :)
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет, с риск пак да предизвикам критики, ще споделя още една "налудничава" идея :)
Асистента за потегляне при наклон - дали е възможно да се добави на по-стар модел, в който по-принцип не е влаган заводски ?
Нямам идея колко струва самата система и колко би струвал монтажа, дали някой има идея ???

Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

ИИИИИ още едно питане [smilie=yahoo.gif]
Може би сега не е момента, защото идва лято, но винаги съм се чудел как да реша казуса с подгряването на колата през зимата.
Виждал съм в немското Мобиле да се пордават Фабии с добавена печка ( вебасто най-често ) , но не съм виждал някой в Бг да ползва и да е споделил мнение. Попаднах на нещо в Алиекспрес, което на пръв поглед изглежда доста добре и като цена и като принцип на действие.... , но нека хората с опит да споделят мнение. Ето и линк към продукта
https://www.aliexpress.com/item/3298799 ... hweb201603_

Предварително благодаря!

Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia I”