Ринговете и тасовете са разкошни, честито! Аз бих ги сложил
Škoda 120 GLS - Lenka 1979 г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Баш Майстора
- Гараж: Шкода120L-52hp,
- Обратна връзка:
Да, припомних си и аз за Зиловете от нета. Оказва се, че са произвеждани в много ограничени бройки. Моят спомен за тях е от един стар руски филм "Кавказка пленница", но както и да е, извинявам се за спама.
Ринговете и тасовете са разкошни, честито! Аз бих ги сложил![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Ринговете и тасовете са разкошни, честито! Аз бих ги сложил
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Добре, за последно ще поспамя, но знам че няма да имаш против като любител на старите автомобили. Всъщност във филма "Кавказка пленница" е друг бус, не е Зил. Някакъв "Старт" е
Ето от къде ми е останал волговия километраж..
- m_g
- Гараж: Волга 3102, Warszawa 223, Волга М–21, ВАЗ 2101, Nysa 522
В четвъртък минах през Бяла Слатина и установих, че бащината ми Шкода, както и Шкодата на чичо ми са върнати за скрап от полубрата на дядо ми.
Въпросният индивид е стар ерген, който живее в къщата на прадядо ми Димитър. Съответно нито къщата, нито двора са негови, а са по на 1/3 на него, на наследниците на моя дядо, както и на братовчедите ми от Добрич (там се е женил най-големият брат от тримата).
Идиотът изкъртил номерата на моята кола, обадил се на една сериозна фирма за рециклиране, подписал декларация (хората го познават и въобще не са и заподозряли нещо нередно) и двете Шкодички заминали на боклука срещу 200 лева общо.
Казах на човечето, че е много глупав, и си тръгнах. Няма и да стъпя повече там.
Не е проблемът в ламарините. Бежовата беше последното останало материално нещо от баща ми, който почина още 1995г. На нея съм се учил да карам, целувал съм я по волана, въобще беше за мен доста повече от просто кола. Факт, състоянието й през годините беше такова, че се искаше цялостна реставрация. Стоеше си в двора и чакаше. Е, не дочака.
Обадих се на моя приятел Драго, отидохме до най-голямата фирма за рециклиране на стари автомобили в града и там намерихме двата двигателя с мостовете. Купетата вече бяха заминали.
Това отгоре на купчината е двигателят с кутията от Шкодата на чичо ми:

Това е нейния преден мост (ръждивите железа с рейката):

Това е двигателят на бежовата - вижда се синия въздушен филтър.

Беше с 55А генератор:

Видинка от средата на 90-те.

Няма какво да се направи.
Със сина ми няма да реставрираме бежова Шкода.
Поне си прибрах номерата. Данъци плащам редовно, дори и за 2020 е платен.
Вечерта в петък ходих при зелената.
Монтирах й клаксон на заводското място под бронята.

Тя поне ще живее.
В събота я карах с най-голямо удоволствие.
Въпросният индивид е стар ерген, който живее в къщата на прадядо ми Димитър. Съответно нито къщата, нито двора са негови, а са по на 1/3 на него, на наследниците на моя дядо, както и на братовчедите ми от Добрич (там се е женил най-големият брат от тримата).
Идиотът изкъртил номерата на моята кола, обадил се на една сериозна фирма за рециклиране, подписал декларация (хората го познават и въобще не са и заподозряли нещо нередно) и двете Шкодички заминали на боклука срещу 200 лева общо.
Казах на човечето, че е много глупав, и си тръгнах. Няма и да стъпя повече там.
Не е проблемът в ламарините. Бежовата беше последното останало материално нещо от баща ми, който почина още 1995г. На нея съм се учил да карам, целувал съм я по волана, въобще беше за мен доста повече от просто кола. Факт, състоянието й през годините беше такова, че се искаше цялостна реставрация. Стоеше си в двора и чакаше. Е, не дочака.
Обадих се на моя приятел Драго, отидохме до най-голямата фирма за рециклиране на стари автомобили в града и там намерихме двата двигателя с мостовете. Купетата вече бяха заминали.
Това отгоре на купчината е двигателят с кутията от Шкодата на чичо ми:

Това е нейния преден мост (ръждивите железа с рейката):

Това е двигателят на бежовата - вижда се синия въздушен филтър.

Беше с 55А генератор:

Видинка от средата на 90-те.

Няма какво да се направи.
Със сина ми няма да реставрираме бежова Шкода.
Поне си прибрах номерата. Данъци плащам редовно, дори и за 2020 е платен.
Вечерта в петък ходих при зелената.
Монтирах й клаксон на заводското място под бронята.

Тя поне ще живее.
В събота я карах с най-голямо удоволствие.
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Гадна работа... Във форума има адвокат и ако чете темата, няма да е лошо да си каже мнението. memberlist.php?mode=viewprofile&u=1615 _v_m_g написа: 02.03.2020, 18:11:37 Идиотът изкъртил номерата на моята кола, обадил се на една сериозна фирма за рециклиране, подписал декларация (хората го познават и въобще не са и заподозряли нещо нередно) и двете Шкодички заминали на боклука срещу 200 лева общо.
- m_g
За съжаление, конкретният идиот е свалил номерата и е подписал документите за предаване на скрап. Предвид възрастта му, не подлежи на съдебно преследване.
Вчера за сефте измих зелената. Не беше мита от 2015 година...

Не бях мил и Варшавата от миналото лято, та беше много прашна. Поправих и тази несправедливост.

Маслиненото зелено (Zelená Olivová) след миенето стана още по-приятно. Ако отначало да имах леко колебание, сега вече много ме кефи.

Интериорът съшо получи заслужена терапия:

Рапидовите седалки са много удобни.

Днес ще й търся гуми и да влиза в бокса.
Вчера за сефте измих зелената. Не беше мита от 2015 година...

Не бях мил и Варшавата от миналото лято, та беше много прашна. Поправих и тази несправедливост.

Маслиненото зелено (Zelená Olivová) след миенето стана още по-приятно. Ако отначало да имах леко колебание, сега вече много ме кефи.

Интериорът съшо получи заслужена терапия:

Рапидовите седалки са много удобни.

Днес ще й търся гуми и да влиза в бокса.
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Красота! Много хубав цвят е тази твоя Шкода! И Варшавата ми напълни душата..! 
- m_g
Мерси! Поръчах на Шкодата 4 Барума 165/80R13. Живот и здраве, другата събота ще я правя.
- m_g
Колата няма парно, тоест има парно, ама не топли. Тръбите са свързани директно към радиаторчето, няма кранче.
Понеже съм изпозабравил какво представлява охладителната система, трябваше да се ограмотя.
За целта вчера разгледах колата.
Охладителната система на двигатели 105/120/130 за заден надлъжен монтаж е следната:

Понеже съм изпозабравил какво представлява охладителната система, трябваше да се ограмотя.
За целта вчера разгледах колата.
Охладителната система на двигатели 105/120/130 за заден надлъжен монтаж е следната:

- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Ако нещо искаш нагледно, мога да снимам на моята. Този байпас се намира оригинално при бензиновата помпа и е точно нещо от сорта-тройници 8/16. Оригинално малкото маркуче на байпаса, с дължина около 5см (на памет), дори няма скоби - явно няма налягане.
Иначе Шкодата има много добро парно, когато всичко е наред. Стопля бързо, като съвременен автомобил
Дори при старите задномоторки е отлично (мисля, че съм срещал твое мнение, че обдухването на стъклата го няма никакво, което съвсем не е вярно, въпреки дългия път на в. поток).
Успех!
п.п. Днес мд минах на преглед ( не с Шкодата) и дочух неприятни новини, свързани със старите автомобили. Затягат се нещата много с газанализаторите. Помисли за газовата, честно казано, не знам как ще е по удачно, относно този казус..
Иначе Шкодата има много добро парно, когато всичко е наред. Стопля бързо, като съвременен автомобил
Успех!
п.п. Днес мд минах на преглед ( не с Шкодата) и дочух неприятни новини, свързани със старите автомобили. Затягат се нещата много с газанализаторите. Помисли за газовата, честно казано, не знам как ще е по удачно, относно този казус..
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Пробвай първо с рестриктор към изпаритела.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- m_g
Бежовата имаше съвсем нормално парно. Карал съм я и в големи студове.
Зелената има отлични уплътнения, вътре не духа от никъде. Тръгне ли антифриз към радиаторчето, сигурно ще грее супер.
Първата ми работа беше да набутам рестриктор. Никакъв резултат. Просто парното не е вързано към помпата, а към блокa, през някакъв допълнителен отвор. Трябва да си е към помпата, последователно след изпарителя. Байпасът позволява да върти течността и при спряно парно.
Зелената има отлични уплътнения, вътре не духа от никъде. Тръгне ли антифриз към радиаторчето, сигурно ще грее супер.
Първата ми работа беше да набутам рестриктор. Никакъв резултат. Просто парното не е вързано към помпата, а към блокa, през някакъв допълнителен отвор. Трябва да си е към помпата, последователно след изпарителя. Байпасът позволява да върти течността и при спряно парно.
- m_g
Вчера изрових комплектното парно. Всичко си му е налично, клапите работят и радиаторчето изглежда ОК. Понеже досега не бях ръчкал из Шкодово парно, направи ми впечатление как са конструирали чехите притокът на студен въздух отвън. До радиаточрчето има клапа, която като се отвори, вкарва студен въздух успоредно на радиаторчето. Не затваря ли добре, колата никога няма да има парно. Същото решение го има и на Волга М21. Отвориш ли клапата, въздухът минава през нея и ти влиза директно под таблото. При Шкодата клапата се командва от средното и от дясното лостче едновременно с две отделни жила. Затваря се от пружина.
Преди монтаж ще раздвижа всичките клапи, за да не бера ядове след това.
Разгледах и какво се случва по Зелената. Всичките клапи и клапички са махнати, а е сложено по-голямо радиаторче от друга кола. Оставих я хубаво да загрее - към парното просто не тръгва топло, както бях писал и по-рано.
Хубавото на Шкодата е, че купето е добре уплътнено. Затваря си и вътре не духа. Така е примерно Жигули. Просто и елементарно. Това отличава моделите от 70-те спрямо по-старите, които в общия случай са страшни ветрилници и никога нямат отопление.
На Волгата минах през 9-те кръга на ада, докато я уплътня. Фабрично има по две уплътнения на врата плюс отвратително архаични уплътнения на стъклата. Парното има сигурно над 10 отделни гумени уплътнения по люковете и самия корпус. Поръчвах от Украйна, а те скъпи тия гумени неща... Набутах сигурно 3-400 лева само за уплътнения плюс няколко дни от живота да лепя по врати и прозорци.
В събота, живот и здраве, я почвам.
Преди монтаж ще раздвижа всичките клапи, за да не бера ядове след това.
Разгледах и какво се случва по Зелената. Всичките клапи и клапички са махнати, а е сложено по-голямо радиаторче от друга кола. Оставих я хубаво да загрее - към парното просто не тръгва топло, както бях писал и по-рано.
Хубавото на Шкодата е, че купето е добре уплътнено. Затваря си и вътре не духа. Така е примерно Жигули. Просто и елементарно. Това отличава моделите от 70-те спрямо по-старите, които в общия случай са страшни ветрилници и никога нямат отопление.
На Волгата минах през 9-те кръга на ада, докато я уплътня. Фабрично има по две уплътнения на врата плюс отвратително архаични уплътнения на стъклата. Парното има сигурно над 10 отделни гумени уплътнения по люковете и самия корпус. Поръчвах от Украйна, а те скъпи тия гумени неща... Набутах сигурно 3-400 лева само за уплътнения плюс няколко дни от живота да лепя по врати и прозорци.
В събота, живот и здраве, я почвам.
- m_g
Ето ги новите гуми на Шкодата:
Barum Brillantis 2 165/80R13

Гумите са пресни - произведени преди един месец. (4 седмица на 2020)

Barum винаги са били заводските гуми на Шкода.
Бежовата беше с добре познатите на всички Шкодаджии Barum OR34 със същия размер 165/80R13.
Сега и зелената ще се движи с чешка марка гуми (нищо, че конкретните са произведени в... Румъния).
Barum Brillantis 2 165/80R13

Гумите са пресни - произведени преди един месец. (4 седмица на 2020)

Barum винаги са били заводските гуми на Шкода.
Бежовата беше с добре познатите на всички Шкодаджии Barum OR34 със същия размер 165/80R13.
Сега и зелената ще се движи с чешка марка гуми (нищо, че конкретните са произведени в... Румъния).
- m_g
В събота се заехме ударно със Шкодата.
Започнахме от задно дясно колело. Бях купил нови накладки, цилиндърчета и маркучи и за двете задни колела.
Поставихме скоба. Без нея барабанът няма сваляне.

С доста напън постигнахме успех. Защо колелото даде значително по-слабо спирачно усилие?
Блокирало от стоенето цилиндърче, както и ръждясал самореглаж.

Сложихме ново цилиндърче и раздвижихме самореглажа. Накладките бяха в перфектно състояние и си ги оставих.
Шкодата има двукръгова спирачна система. От главния спирачен цилиндър тръгват две тръбички - една за предния и една за задния мост. Стигат до тройници и оттам по една тръбичка до ляво и до дясно колело на съответния мост. Заради задното независимо окачване и 4-те колела имат спирачни маркучи.
Всичко това изглежда не беше пипано последните 41 години.

Всички тръбички ги бях купил нови от магазина на Симеоновско шосе. Още повече, има разлика в дължината на тръбичките от главния спирачен цилиндър за кола със и бяз серво. Тази фабрично е била без, а сега слагам Шкодово серво и нов ГСЦ, та монтираме и съответните тръбички.
Trubka brzdova...

С тапички, културна работа.
Сложихме новите тръбички и нови маркучи на задните колела.

Както може да се досетите, бях купил и предни спирачни маркучи. Да де, ама не бях взел тръбите на самите спирачни апарати, които също се оказаха ръждясали.
Решихме да сменим само тръбите от тройника до маркучите, а маркучите и тръбите на апаратите са лесни и ги оставям за друг път.
Ето старите тръби - дали не са ръждясали???

Стигнахме до главния спирачен цилиндър и сервото.
Оригиналната конзола на педалите е преправена, стената на купето набита навътре с чука, слагани са преходници заради различните резби на Ладовия ГСЦ. Не са слагани скобички, връзвано с тел по маркучите...
Понеже няма скоби е текла течност...

Тука се вижда как е пусната 16мм тръба с алуминиева вложка за сервото и как са садени едни маркучи, за да влезе...

В добавка багажникът е до половината небоядисан зелен.
За боята - ще кара и така за момента.
По спирачките обаче не може да има компромис.
Всичко старо в кофата. Серво от японка - подарък от Митко Ненов, благодаря му много за което. ГСЦ LPR за 40-тина лева от Симеоновско шосе. Нови кухи болтове, дихтунги, шкодови преходници. Ново казанче с капачка. Нов маркуч - в случая бензиноустойчив 8мм. Нов маркуч за сервото - 10мм.
Маркучът за сервото го пуснах и през съответния трети отвор в пода на багажника - в крайна сметка се получи нещо сравнително прилично.

Конзолата си остана надупчена, това някой ден ще го дооправям, както и изместения наляво главен цилиндър на съединителя.
В добавка сменихме гумите.

Какъв е резултата?
Шкодата има вече отлични спирачки. И педалът е по-мек, и спира супер стабилно.
Воланът олекна.
Колата се кара супер приятно.
Започнахме от задно дясно колело. Бях купил нови накладки, цилиндърчета и маркучи и за двете задни колела.
Поставихме скоба. Без нея барабанът няма сваляне.

С доста напън постигнахме успех. Защо колелото даде значително по-слабо спирачно усилие?
Блокирало от стоенето цилиндърче, както и ръждясал самореглаж.

Сложихме ново цилиндърче и раздвижихме самореглажа. Накладките бяха в перфектно състояние и си ги оставих.
Шкодата има двукръгова спирачна система. От главния спирачен цилиндър тръгват две тръбички - една за предния и една за задния мост. Стигат до тройници и оттам по една тръбичка до ляво и до дясно колело на съответния мост. Заради задното независимо окачване и 4-те колела имат спирачни маркучи.
Всичко това изглежда не беше пипано последните 41 години.

Всички тръбички ги бях купил нови от магазина на Симеоновско шосе. Още повече, има разлика в дължината на тръбичките от главния спирачен цилиндър за кола със и бяз серво. Тази фабрично е била без, а сега слагам Шкодово серво и нов ГСЦ, та монтираме и съответните тръбички.
Trubka brzdova...

С тапички, културна работа.
Сложихме новите тръбички и нови маркучи на задните колела.

Както може да се досетите, бях купил и предни спирачни маркучи. Да де, ама не бях взел тръбите на самите спирачни апарати, които също се оказаха ръждясали.
Решихме да сменим само тръбите от тройника до маркучите, а маркучите и тръбите на апаратите са лесни и ги оставям за друг път.
Ето старите тръби - дали не са ръждясали???

Стигнахме до главния спирачен цилиндър и сервото.
Оригиналната конзола на педалите е преправена, стената на купето набита навътре с чука, слагани са преходници заради различните резби на Ладовия ГСЦ. Не са слагани скобички, връзвано с тел по маркучите...
Понеже няма скоби е текла течност...

Тука се вижда как е пусната 16мм тръба с алуминиева вложка за сервото и как са садени едни маркучи, за да влезе...

В добавка багажникът е до половината небоядисан зелен.
За боята - ще кара и така за момента.
По спирачките обаче не може да има компромис.
Всичко старо в кофата. Серво от японка - подарък от Митко Ненов, благодаря му много за което. ГСЦ LPR за 40-тина лева от Симеоновско шосе. Нови кухи болтове, дихтунги, шкодови преходници. Ново казанче с капачка. Нов маркуч - в случая бензиноустойчив 8мм. Нов маркуч за сервото - 10мм.
Маркучът за сервото го пуснах и през съответния трети отвор в пода на багажника - в крайна сметка се получи нещо сравнително прилично.

Конзолата си остана надупчена, това някой ден ще го дооправям, както и изместения наляво главен цилиндър на съединителя.
В добавка сменихме гумите.

Какъв е резултата?
Шкодата има вече отлични спирачки. И педалът е по-мек, и спира супер стабилно.
Воланът олекна.
Колата се кара супер приятно.
- lubomirov1985
- Гараж: 1. Mercedes - Benz W164, Edition 10 - 320 cdi 4matic
2. Land Rover Freelander 2.0 TDI
Адмирации! ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Бирата е божествена напитка!
Доставя ти удоволствие и когато влиза и когато излиза!
Доставя ти удоволствие и когато влиза и когато излиза!