Да дам и аз моите “5 с’тинки” по темата
Верно, че минава 02:00 ама не ми се спи нещо...
Бях пред същата дилема, когато търсех кола - Yeti, Octavia 4x4 или Octavia Scout. Просто исках да взема нещо с 4 задвижващи търкалца. Не карам кой знае колко извън пътя, преди по-често бъхтах из планините зимата. Сега чат-пат да нагазя в някоя поляна из Родопите до палатката, за да разтоварим колелата и...толкова. Преди имах Octavia 1 на предно и доста повече камънак и сняг е видяла, но никога не съм изпитвал нужда от 4х4 и винаги пристигах и си тръгвах без проблеми по дестинациите.
Та, гледайки к’во-що има на пазара, бая коли видях, покарах, разчоплих, защото не бях на зор за нова кола и има-няма си гледах обяви към 2+ години.
Бях харесал Yeti, заради наистина по-високата позиция на седене, просвета и различната визия спрямо останалите подобни “жипчета”. А и защото винаги съм доста компактен с багажа, дори и сега, след като сме с джудже на борда. И си викам - ако има зор - изплющявам една кутия отгоре и забравям за липсата на багажник при снежния човек. Щото, за мен, т’ва зад седалките си е шкафче в сравнение с хамбара при Octavia-та. Айде, може малко да прибавиш място, дърпайки седалките (готина екстра!), но, пак си е смех! Обаче в крайна сметка имаше неща, които не ми бяха по вкуса (т’ва си е субективно нали, щото за някой, моите минуси, може да са плюсове). На първо място - седалките. Почти нямат страничен съпорт - нито за тялото, нито за краката, малко тип “пейка” изглеждат, а и така се усещат след като карах различни Yeti-та. Предлагат някакъв комфорт вероятно, но аз не успях да ги оценя. Бая километри съм врътнал като цяло и бих казал, че не съм чак толкова претенциозен, но в случая - не ми беше удобно и не успях да наглася нито една така, че да ми е ОК, независимо дали беше електрическа или с ръчни настройки. А ако трябва да бъхтам на дълъг път с тях - със сигурност не бих бил доволен. Второто нещо - отново да кажа, че е субективно - уредите. То, те ме отказаха и от Superb-a изначало. Просто не ме кефи т’ва табло, тип “бинокъл”. Огромни рингове и в дълбочината им се мъдрят оборотомера и километража...ми не е моето така да се каже. И накрая (в крайна сметка) - багажника. Доста се бях разглезил от първата ми Octavia и макар да си мислех, че ще ми е ОК - реших да не рискувам. Принципно, винаги имам някакви неща в багажника. Мота ми се пожарогасителя (малко по-голям имам), раница с някоя дрешка, че не знам де ше замръкна, каска, чат-пат намествам и къртач + куфар с инструменти, че все пак работя понякога, сега даже си разнасям и гредите за тавана, че ме мързи да ги оставя в гаража... И при т’ва положение, без да вадя нищо от изброеното, онзи ден метнах количката на детето, проходилката и още 2 сака и 4 торби...и пак имаше място за още глупости. Всичко т’ва - без да подреждам особено - просто понабутвам навътре нещата и...затварям капака
Т’ва разбира се е от мързел, но с Yeti-то няма как да се случи. И пста аха само Octavia в полезрението, като в крайна сметка реших, че 4х4 не ми е зор и...финиширах с vRS. Носи на бой - и на магистралата, и в проходи, и на товарене и се оказа, че драпа из поляните и извън пътя също, разбира се в нормални граници. Е, чат-пат опира отдолу, но понякога се налага да минавам през по-дълбоки коловози за разни обекти, до които колегите ми ходят с...жипки.
Малко се олях, ама т’ва е положението.
Най-важното е - да караш колите и то не за 1-2 км. И да знаеш, какво точно искаш да имаш в колата. Ако е багажник - избора е един, ако е просвет - избора е друг. Сам ли си или сте двама, ако пътувате компания 3-4 човека с екипировка (ски, бордове, колела, лодка, сърф...), имаш ли дете/деца... Отделно, дали ти е необходимо 4х4 също е важно от гледна точка на финансите. Реално си е едно не малко обслужване след покупката. И се явява допълнителен възел, който е потенциална дупка в джоба. Пък и си влачиш едни железа допълнително нон-стоп, което се изразява в една идея по-висок разход.
Според мен, бюджета ти е сравнително ОК за т’ва, към което си се насочил, но по-скоро тези пари биха те вместили в - 2009-2010. 2011-2013 с тази моторизация и задвижване - ще да е бъхтано возило. Не знам, какво имаш в предвид под “проблемни филтри преди 2012”, но аз поне - за пръв път чувам и за т’ва питам. Като цяло, CR двигателите са почти идеални. Повечето неща за които се пише, че са проблемни са...своего рода - консумативи. Освен т’ва е важно, дали твоя бюджет е само за покупката или за последващото обслужване. То, не е малко, а ако е 4х4 - цената си расте. И е много пожелателно да обслужиш всичко, за да минимализираш риска от последващи проблеми. А и гледам, че DSG също гледаш - още един разход за обслужване най-малко. Та, доста важно е да си направиш добра сметка. Щото 11.5 за покупка е ОК, но после има едно симпатично обслужване и вероятно ще изскочи нещо друго за смяна, което може да стъпи до 2К. Застраховките също - каско, гражданска - пари са си... Отделно е добре да се закачи колата на комп и да се види к’во-що. Ако не си в час - има сервизи, предлагащи преглед преди покупка са към стотина лева. Абе - 1000 неща и разходи са

Пиша малко по-подробно, но както казах в началото - абсолютно пред същата дилема бях и аз преди около 2.5 години и предвид, че бая коли изгледах и дълго време търсих - имах време да си направя сметките и се оказаха верни - трябват си кинти!
Съдейки по локацията на обявите, които гледаш, си от София. Ако имаш въпроси или пък искаш да видиш по-отблизо фейслифта на двойката - няма грижи. Дето се вика - възможност за 3D обиколка на колата, включващо и шофиране. Ама после не отговарям за повошаване на лимита за покупка на vRS (макар и дизел)
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)