Купувам 2011- 2013 Octavia или Yeti 4x4 2.0td

Тук можете да заявите какво търсите да си купите
Simeon Tsvetanov

Шкода Новак

Мнение от Simeon Tsvetanov »

Здравейте,

Да започна малко по от далеч. До момента не съм имал Шкода и съм доста бос в знанията си, но като гледах малко клипчета и изчетох доста страници, (и се съобразих според бюджета ми: макс 11 500лв) Откривам, че това би била най- разумната цена в съотношение цена- качество. Та както писах и в заглавието, търся си 4x4 Оctavia (facelift) или Йети, като предпочитам да са от последните години -2013, защото доколкото прочетах там имат най- малко проблеми с Кривият им Филтър или харчене на масло. (Пак да кажа много съм "бос" в знанията си, така че ако имате съвети или идеи, давайте). Предпочитам двигателят да е 2.0tdi, от гледна точка на разход на гориво и мощност и не искам да е бензин. Разбира се много ми харесват моделите със Мулти-волан и Навигация. Но ми е ясно, че са рядки в този ценови диапазон. (Все пак мисля да гледам поне такива само с мулти-волан). Ако имате такава кола с се събираме в парите ще съм адски щастлив да стана пълноправен :D член на форума. Или ако имате съвети ще съм много благодарен. Не бягам от знания :).

И хубав ден,

П.П.
Сори за дългият пост :D
Аватар
Вероломния Кръчмар

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Мнение от Вероломния Кръчмар »

Привет, добре дошъл сред нас и успех с търсенето и с покупката.
Седни в Йети и седни в Октавия 2 фейслифт и веднага ще усетиш разликата, освен ако не си до 75 килограма и не повече от 170 см висок. Йети има своите силни и добри страни, но лично за мен, сравнено с Октавия и не само с нея, е със страшно неудобни и тесни седалки, както отпред, така и отзад. Аз съм 90 кг, 173 см. висок. Багажникът също е в двете крайности - хамбар срещу..... и аз не знам какво. [smilie=sarcastic.gif]

2016 септември месец бях пред същия избор, но за нови коли от шоурума - Йети Адвенчър със убийствена отстъпка или Октавия Вижън на добра цена. Подписа ми казва какъв е бил избора.

Лично мнение, не задължавам и не ангажирам никой с него.

Поздрави.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!
Simeon Tsvetanov

Шкода Новак

Благодаря много за бързият отговор,

Аз също предпочитам октавията, причината да включа Йети е заради това, че е малко по- всичко, а аз често съм по Планините, но това не е голям фактор тъй като не я искам за оффролд а най- много да паркирам по- лесно на някоя поляна (сега го правя и с Туаран).
Пък и лимитираният бюджет, който имам предполага да не мрънкам много.
Вероломния Кръчмар написа: 18.11.2019, 19:29:15 освен ако не си до 75 килограма и 170 см висок.
Аз всъщност съм 170см и даже 72кг. :D , така че би трябвало да става :D
Аватар
Вероломния Кръчмар

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
Обратна връзка:

Мнение от Вероломния Кръчмар »

А, добре, познал съм без да искам. [smilie=sarcastic.gif]

Поздрави.
Последно промяна от Вероломния Кръчмар на 18.11.2019, 20:31:12, променено общо 1 път.
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"

Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!
Аватар
skauta

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут 2 CR TDI
Шкода Фабия 1 TDI

Мнение от skauta »

Октавия Скаут ти обединява критерииите, ама не знам що не ти е в списъка. [smilie=pardon.gif]
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

+1 за Октавия в случая. И късмет!
Simeon Tsvetanov

Шкода Новак

skauta написа: 18.11.2019, 20:11:02 Октавия Скаут ти обединява критерииите, ама не знам що не ти е в списъка.
Здравей,

Напълно съм съгласен, но просто в тази цена не видях нито една която да е Скаут и с Фейслифт, и реших да го карам малко по- реалистично.
Ако някой от вас има предложение за такова, ще е супер. Иначе за преди фейса или по- скоро преди 2012 не ги гледам много само заради проблемните филтри. (Не знам дали има начин да го избегна) че не ми се плащат няколко хиляди след покупката.

Благодаря за предложението :)
Аватар
deniz8912

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Octavia 2 FL vRS 2.0 TDI CEGA 6manual

Ex ....Skoda YETI AMBITION 4X4
1.8 TSI 160к.с.
Обратна връзка:

Мнение от deniz8912 »

skauta написа: 18.11.2019, 20:11:02Октавия Скаут
Йети има по - голям просвет от Скаута.
Simeon Tsvetanov написа: 18.11.2019, 19:45:39 причината да включа Йети е заради това, че е малко по- всичко
Йетито определено дава по - добра видимост на пътя. Късичък и маневрен за градски условия. Багажника разбира се е доста малък, но като смъкнеш седалките и махнеш кората за извънредни случаи с много багаж си става приличен багажник, ако ти се наложи имаш и греди. Мулти волана е екстра за 1-2 пъти според мен така че не трябва да ти е водещ критерий. Навигацията също може да се нареди с едно китайче и камера. Задължително дизел и ако може 170 коньовия. Ако имаш други въпроси конкретни пиши.

В края на краищата решението си е твое какво ще купиш. Тук всеки ще си хвали своя автомобил. Важното е да извлечеш максимума от мненията и да си съпоставиш с твоите желания и интереси. Ако не си се качвал в поне една от двете коли избора ти ще е труден. Разходи се из автокъщите направи тест драйв на двете коли. Има ли химия то колата е твоя.

Поздрави и успех !
Simeon Tsvetanov

Шкода Новак

deniz8912 написа: 18.11.2019, 21:20:40 Ако имаш други въпроси конкретни пиши.
Благодаря за съдействието,
И твоята е голяма красавица :).
За момента имам 2 коли:, който мисля да погледна:
1 - https://www.cars.bg/offer/5da421ca29cd0f5e097e4da3
2 - https://www.cars.bg/offer/5da41e2b29cd0f5e097ced63
Какво мислите за тях.
Аватар
deniz8912

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Octavia 2 FL vRS 2.0 TDI CEGA 6manual

Ex ....Skoda YETI AMBITION 4X4
1.8 TSI 160к.с.
Обратна връзка:

Мнение от deniz8912 »

Аватар
skauta

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут 2 CR TDI
Шкода Фабия 1 TDI

Мнение от skauta »

Малко по-голямата проходимост не компенсира по-голямото удобство, аз, като човек с две деца категорично кола, като Йетито няма да ми върши работа при ходене на почивка, но съм съгласен, че всеки си гледа приоритета.
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Колега, като чета какво си писал, май имаш нужда от Октавия Скаут :)
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Да дам и аз моите “5 с’тинки” по темата [smilie=sarcastic.gif]
Верно, че минава 02:00 ама не ми се спи нещо...
Бях пред същата дилема, когато търсех кола - Yeti, Octavia 4x4 или Octavia Scout. Просто исках да взема нещо с 4 задвижващи търкалца. Не карам кой знае колко извън пътя, преди по-често бъхтах из планините зимата. Сега чат-пат да нагазя в някоя поляна из Родопите до палатката, за да разтоварим колелата и...толкова. Преди имах Octavia 1 на предно и доста повече камънак и сняг е видяла, но никога не съм изпитвал нужда от 4х4 и винаги пристигах и си тръгвах без проблеми по дестинациите.
Та, гледайки к’во-що има на пазара, бая коли видях, покарах, разчоплих, защото не бях на зор за нова кола и има-няма си гледах обяви към 2+ години.
Бях харесал Yeti, заради наистина по-високата позиция на седене, просвета и различната визия спрямо останалите подобни “жипчета”. А и защото винаги съм доста компактен с багажа, дори и сега, след като сме с джудже на борда. И си викам - ако има зор - изплющявам една кутия отгоре и забравям за липсата на багажник при снежния човек. Щото, за мен, т’ва зад седалките си е шкафче в сравнение с хамбара при Octavia-та. Айде, може малко да прибавиш място, дърпайки седалките (готина екстра!), но, пак си е смех! Обаче в крайна сметка имаше неща, които не ми бяха по вкуса (т’ва си е субективно нали, щото за някой, моите минуси, може да са плюсове). На първо място - седалките. Почти нямат страничен съпорт - нито за тялото, нито за краката, малко тип “пейка” изглеждат, а и така се усещат след като карах различни Yeti-та. Предлагат някакъв комфорт вероятно, но аз не успях да ги оценя. Бая километри съм врътнал като цяло и бих казал, че не съм чак толкова претенциозен, но в случая - не ми беше удобно и не успях да наглася нито една така, че да ми е ОК, независимо дали беше електрическа или с ръчни настройки. А ако трябва да бъхтам на дълъг път с тях - със сигурност не бих бил доволен. Второто нещо - отново да кажа, че е субективно - уредите. То, те ме отказаха и от Superb-a изначало. Просто не ме кефи т’ва табло, тип “бинокъл”. Огромни рингове и в дълбочината им се мъдрят оборотомера и километража...ми не е моето така да се каже. И накрая (в крайна сметка) - багажника. Доста се бях разглезил от първата ми Octavia и макар да си мислех, че ще ми е ОК - реших да не рискувам. Принципно, винаги имам някакви неща в багажника. Мота ми се пожарогасителя (малко по-голям имам), раница с някоя дрешка, че не знам де ше замръкна, каска, чат-пат намествам и къртач + куфар с инструменти, че все пак работя понякога, сега даже си разнасям и гредите за тавана, че ме мързи да ги оставя в гаража... И при т’ва положение, без да вадя нищо от изброеното, онзи ден метнах количката на детето, проходилката и още 2 сака и 4 торби...и пак имаше място за още глупости. Всичко т’ва - без да подреждам особено - просто понабутвам навътре нещата и...затварям капака [smilie=sarcastic.gif]
Т’ва разбира се е от мързел, но с Yeti-то няма как да се случи. И пста аха само Octavia в полезрението, като в крайна сметка реших, че 4х4 не ми е зор и...финиширах с vRS. Носи на бой - и на магистралата, и в проходи, и на товарене и се оказа, че драпа из поляните и извън пътя също, разбира се в нормални граници. Е, чат-пат опира отдолу, но понякога се налага да минавам през по-дълбоки коловози за разни обекти, до които колегите ми ходят с...жипки.
Малко се олях, ама т’ва е положението.
Най-важното е - да караш колите и то не за 1-2 км. И да знаеш, какво точно искаш да имаш в колата. Ако е багажник - избора е един, ако е просвет - избора е друг. Сам ли си или сте двама, ако пътувате компания 3-4 човека с екипировка (ски, бордове, колела, лодка, сърф...), имаш ли дете/деца... Отделно, дали ти е необходимо 4х4 също е важно от гледна точка на финансите. Реално си е едно не малко обслужване след покупката. И се явява допълнителен възел, който е потенциална дупка в джоба. Пък и си влачиш едни железа допълнително нон-стоп, което се изразява в една идея по-висок разход.
Според мен, бюджета ти е сравнително ОК за т’ва, към което си се насочил, но по-скоро тези пари биха те вместили в - 2009-2010. 2011-2013 с тази моторизация и задвижване - ще да е бъхтано возило. Не знам, какво имаш в предвид под “проблемни филтри преди 2012”, но аз поне - за пръв път чувам и за т’ва питам. Като цяло, CR двигателите са почти идеални. Повечето неща за които се пише, че са проблемни са...своего рода - консумативи. Освен т’ва е важно, дали твоя бюджет е само за покупката или за последващото обслужване. То, не е малко, а ако е 4х4 - цената си расте. И е много пожелателно да обслужиш всичко, за да минимализираш риска от последващи проблеми. А и гледам, че DSG също гледаш - още един разход за обслужване най-малко. Та, доста важно е да си направиш добра сметка. Щото 11.5 за покупка е ОК, но после има едно симпатично обслужване и вероятно ще изскочи нещо друго за смяна, което може да стъпи до 2К. Застраховките също - каско, гражданска - пари са си... Отделно е добре да се закачи колата на комп и да се види к’во-що. Ако не си в час - има сервизи, предлагащи преглед преди покупка са към стотина лева. Абе - 1000 неща и разходи са :)
Пиша малко по-подробно, но както казах в началото - абсолютно пред същата дилема бях и аз преди около 2.5 години и предвид, че бая коли изгледах и дълго време търсих - имах време да си направя сметките и се оказаха верни - трябват си кинти!
Съдейки по локацията на обявите, които гледаш, си от София. Ако имаш въпроси или пък искаш да видиш по-отблизо фейслифта на двойката - няма грижи. Дето се вика - възможност за 3D обиколка на колата, включващо и шофиране. Ама после не отговарям за повошаване на лимита за покупка на vRS (макар и дизел) [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Мнение от _v_ »

Simeon Tsvetanov написа: 18.11.2019, 20:17:38 Здравей,

Напълно съм съгласен, но просто в тази цена не видях нито една която да е Скаут и с Фейслифт, и реших да го карам малко по- реалистично.
Ако някой от вас има предложение за такова, ще е супер. Иначе за преди фейса или по- скоро преди 2012 не ги гледам много само заради проблемните филтри. (Не знам дали има начин да го избегна) че не ми се плащат няколко хиляди след покупката.

Благодаря за предложението
Здравей,

с оглед на бюджета, който си посочил следва да гледаш за скаут преди фейса, след 2010-2011 няма как да намериш нещо читаво според мен.

Виж, за обикновена 4х4 може и да се класираш 2011 г.

Не съм карал/возил в Йети, така че не мога да дам мнение за него, но освен с малко по-високия клиренс мисля че не превъзхожда октавията (скаут).

Поздрави и успех с покупката!
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Simeon Tsvetanov написа: 18.11.2019, 20:17:38 Иначе за преди фейса или по- скоро преди 2012 не ги гледам много само заради проблемните филтри. (Не знам дали има начин да го избегна) че не ми се плащат няколко хиляди след покупката.
Какви са тия проблемни филтри??? Ако имаш предвид DPF, то преди или след 2012 - филтъра все си е проблем като се задръсти. Т.е. не зависи какъв набор е колата, а колко и как е карана.
Харчене на масло при 2.0TDI от никое поколение няма, ако мотора е наред. Ако не е наред, годината на производство няма значение.

Имам чувството, че някой ти е наговорил някакви неща... ама той ли ти е наговорил глупости, ти ли не си разбрал точно...

И за да ти изпреваря въпроса:

Всички дизели от Евро5 нагоре (т.е. от 2010 някъде насам) са с "крив" филтър. Т.е. имат DPF (ако някой не го е ампутирал де). Всичките имат EGR клапан (ако някой не го е ампутирал де). Това са им основните грижи по мотора - EGR и DPF. Кога ще се счупят е въпрос на експлоатация на автомобила, късмет, положението на луната и малко други странични фактори.

Щом искаш 4х4 от тия години, значи ще е Haldex 4. Той има ядове когато не се обслужва правилно. По дефиниция, във фирмения сервиз не го обслужват правилно. Т.е. колкото повече километри е минала колата, толкова по - вероятно е да имаш проблем, най-често хвърля помпа.
Раздатката също може да е проблемна, ако не е сменяно маслото периодично.

Особенно приятен за ремонт е EGR в комбинация с 4х4. Двойното предаване вдига цената на труда с няколко стотин лева.

Друго за което трябва да внимаваш е съединител/маховик. Той си е консуматив, живот 100-300к километра, според зависи.

Вече на повечко километри имат навика да износват помпа за високо налягане... Проверява се за стружки във нафтовия филтър, ама джамбазите го знаят и го почистват преди продажба. Ремонта е в хилядите левове.
Пак на повечко километри имат навика да износват дюзи. Проверяват се с диагностика при майстор дето разбира от това.

И те така... Сега да не вземеш да се стреснеш... Съвсем стандартни проблеми за дизел от тия години. Мотора иначе върви на бургия, икономичен е и като цяло с добра подръжка е здрав.

Моят съвет е добре да си помислиш трябва ли ти 4х4. Това е един потенциален проблем повече и един литър разход в повече, който си разнасяш целогодишно. И ако ще го ползваш веднъж на няколко години - като цяло е безмислено.

Йети и Октавия - Йетито има безумно малко багажно отделение, но като проходимост бие и Октавия 4х4 и Скаута, заради по - доброто съотношение клиренс/междуосие.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Купувам”