Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
NRG
- Гараж: Октавиа 3 2.0D
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни и летни гуми)
И кво като ги четете общите условия, да не би да можете да ги промените?
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Защото съдебен доказване на "не-добър стопанин" се доказва ужасно трудно. Защото в закона има термин "Технически изправен автомобил" и толкова. Нищо не пише за стопани и какви са критериите за "добротата им".tuningmania написа: 12.11.2019, 09:49:30 До @ToYaGa, - Да, това го има в Общите Условия, които съм чел. Чудя се защо директно не си напише раздел за Гумите? Частни Компании са все пак - като на някой не му харесват Условията, не се Застраховат и готово![]()
И не ти е проблем цената на делото, защото губещия отнася всичко.
При застрахователите основен принцип на действие е "ако мине". Като им се озъбиш (когато имаш право де), бързо клякат, защото загубите в съда са в пъти по-скъпи. Ако говорим за материални щети де... чукай на дърво...
Мисълта ми беше да не се вторачваш в гумите, защото хората се пребиват не заради лоши гуми, поне не и в масовия случай. Българина като цяло кара с прилични гуми по моето скромно мнение. Поне "на Запад" не е по-добре. В Германия се приема за нормално да си караш гумите докато TUV на прегледа не ти кажат, че трябва да ги смениш. А това много често значи галош, който аз бих изхвърлил доста преди това... В южната част на странта, масово се кара зимата с чисто летни гуми. Ама южната част там е като Северна България... А не си сменят гумите, щото е скъпо. Не гумите, а гумаджията. Карат основно гуми, дето тук им викаме "бюджетни"... Като работих в Германия, на служебната кола нямахме зимни гуми. Като ги питах, как да я карам зимата - отговора беше - ако е толкова зле - не я караш.
В БГ, както и за много други неща имаме навика да се правим на по католици от папата...
Бееееее.....
- ToYaGa
- Гараж: Kodiaq II VRS
Mini Cooper SE
@nmnikolov, да, застрахователите могат да сложат свои изисквания за грайфер, които са по-високи от законодателните - нищо не ги спира. Законодателните са минималните възможни, да не застрашават живота ти. И имат право да го направят, защото те ти плащат обезщетението, а не държавата (или който е писал закона). Аналогично е при противопожарните изисквания на сгради или при различни дейности.
@NRG, трябва да се чете. Като не ти харесва отиваш при другия, не сключваш договор, или си плащаш да се промени нещо. Иначе, току-виж си си продал колата/апартамента или там нещо. Аналогично е с мобилните оператори и техните договори.
Нека не разводняваме темата за гумите. Ако искате да си говорим по подобни въпроси, нека да се направи нова тема.
@NRG, трябва да се чете. Като не ти харесва отиваш при другия, не сключваш договор, или си плащаш да се промени нещо. Иначе, току-виж си си продал колата/апартамента или там нещо. Аналогично е с мобилните оператори и техните договори.
Нека не разводняваме темата за гумите. Ако искате да си говорим по подобни въпроси, нека да се направи нова тема.
Skoda Kodiaq II VRS
ex. Skoda Superb III Scout
ex. Skoda Octavia III 4x4
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Не съм сигурен, че това ще издържи в съда. Те може да сложат всякакви изисквания, но както колегите споменаха, застрахователите се надяват да не се стигне до съд, т.е. да мине номера. А веднага се сещам 1 куп глупости, които може да наслагат в условията - ако имаш асистиращи системи и ги изключиш, то да ти откажат изплащане на обезщетение. Изключваш lane assist, front assist, esp и т.н.ToYaGa написа: 12.11.2019, 14:50:00 @nmnikolov, да, застрахователите могат да сложат свои изисквания за грайфер, които са по-високи от законодателните - нищо не ги спира. Законодателните са минималните възможни, да не застрашават живота ти. И имат право да го направят, защото те ти плащат обезщетението, а не държавата (или който е писал закона).
- ToYaGa
Mini Cooper SE
Ще издържи и издържа в съда. Както казах, законодателят залага минималните изисквания. От там нататък всичко за подобряване на риска е ОК, както се договорите - подписал си полицата, съгласил си се да спазваш тези изисквания. Реално това се прилага при друг вид застраховане, не толкова при автомобилното, но е много вероятно и до там да се стигне (например изисквания за lane assist, esp и т.н. - от 2022 ще има доста нови стандарти за новопроизведените автомобили напр., защо това да не се използва и от застрахователите).nmnikolov написа: 12.11.2019, 14:59:21 Не съм сигурен, че това ще издържи в съда. Те може да сложат всякакви изисквания, но както колегите споменаха, застрахователите се надяват да не се стигне до съд, т.е. да мине номера. А веднага се сещам 1 куп глупости, които може да наслагат в условията - ако имаш асистиращи системи и ги изключиш, то да ти откажат изплащане на обезщетение. Изключваш lane assist, front assist, esp и т.н.
Skoda Kodiaq II VRS
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Е хубаво защо тогава съда излезна с решение, че застрахователите не могат да отказват изцяло обезещетение при липса на голям талон след кражба на автомобила? Нали го има в общите условия? Пак казвам - те може да го включат в общите си условия, обаче съда да реши, че тези условия са невалидни, ощетяващия прекалено много едната страна и че застрахователя налага силата си на доминиращ в случая и т.н.
Ето примерна статия в нета - https://www.kompasbg.com/lubopitni/item ... -avtomobil
Ето този цитат е интересен:
Всяко неизпълнението на задължение на застрахования по застрахователния договор, освен да е предвидено в договора, следва да е и в пряка причинно-следствена връзка с вредите, т.е. да е оказало въздействие за настъпването им.
Т.е. ако се заведе дело експертиза ще трябва да докаже, че именно гумите ти са виновни за катастрофата. Само че вещите лица няма да се съобразяват с това какви са изискванията в общите условия на застрахователя, за да определеят дали именно състоянието на гумите са причината.
Ето примерна статия в нета - https://www.kompasbg.com/lubopitni/item ... -avtomobil
Ето този цитат е интересен:
Всяко неизпълнението на задължение на застрахования по застрахователния договор, освен да е предвидено в договора, следва да е и в пряка причинно-следствена връзка с вредите, т.е. да е оказало въздействие за настъпването им.
Т.е. ако се заведе дело експертиза ще трябва да докаже, че именно гумите ти са виновни за катастрофата. Само че вещите лица няма да се съобразяват с това какви са изискванията в общите условия на застрахователя, за да определеят дали именно състоянието на гумите са причината.
- ToYaGa
Mini Cooper SE
До колкото съм запознат с темата и тълкуванието на съда, конкретно за талона в жабката (липса на талона) - това не повлиява върху това дали колата ще бъде открадната или не и не влияе върху риска дали една кола ще бъде открадната или не.
По мое мнение не е точно така - твърде много измами стават по този начин, но съдът е по-висшестоящ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
По мое мнение не е точно така - твърде много измами стават по този начин, но съдът е по-висшестоящ
Skoda Kodiaq II VRS
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Времето в София стана едно такова смесено. Онзи ден мъгла доста гъста, което разбира се, се отрази на асфалта. Температурата беше около 6-7 градуса. Днес пък пръскаше, което отново смесено с прах - доста зле, температура около 11-13 градуса сутринта. Като цяло температура сутрин около 10 градуса, студен асфалт и влажен, по-логиката на @Ц-Е-Ц-О РАНИЦАТА, сега трябва да се кара с летни гуми, според мен обаче е абсолютна грешка. Зимния ми Континентал се държи страхотно в момента. Знам че Цецо пуска статии и клипове, но все пак при студен асфалт, по-твърдата лятна гума, която допълнително заради по-ниските температури не загрява на кратки разстояния е абсолютно грешният избор.
-
Sec8200
- Гараж: под наем
всички тестове показват - дори на минусови температури лятната спира по-бързо.
отделно последния АутоБилд - на мокро лятната спира по-бързо, ОСВЕН ако зимната не се казва Blizzak LM005
п.п. аз съм със зимни - зимата е неизбежна, както и опашките по гумаджийниците![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
отделно последния АутоБилд - на мокро лятната спира по-бързо, ОСВЕН ако зимната не се казва Blizzak LM005
п.п. аз съм със зимни - зимата е неизбежна, както и опашките по гумаджийниците
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Аз съм още с лятното Конти. Държа го, че ще се пътува до Истанбул следващата седмица, а прогнозите за там са 20-22 градуса. Така или иначе, не съм забелязал някаква слабост в поведението на летните гуми тези дни. Наистина, времето е "на кантар" и е същото с гумите - трудно може да се каже категорично кой е правилният избор, но аз мисля, че още е за летни.
- Simov
- Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.
И аз мисля, че е още рано за зимните гуми. Някъде ми е останало в акъла, че се слагат при среднодневна температура под 7 градуса. Не знам колко е вярно.
Иначе и аз съм със зимните от 1 седмица, много ме глождеше дали ще станат железарките на колата, независимо, че тук ми потвърдиха колегите...
Иначе и аз съм със зимните от 1 седмица, много ме глождеше дали ще станат железарките на колата, независимо, че тук ми потвърдиха колегите...
- zloQQ
- Гараж: vRS Challange 2.0 TSI
- Обратна връзка:
И аз още се мотая с Eagle F1 на колата. Нямам никакви забележки за държането в София. Тея дни ще сложа зимните джанти/гуми, но за сега, летните са напълно ОК и за мен
- enenen
- Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV
Аз съм още с летните. Събота ще слагам зимните. Не знам какво толкова се чудите, сякаш карате на писта.
В такова време нито ще се пързаляте с летните, нито пък ще изтъркате зимните. Карайте и не го мислете толкова. Така или иначе след максимум 3-4 сезона гумите са за смяна без значение колко грайфер им е останал.
Това заприлича на спора за 4х4. Кой качвал баира пред тях си благодарение на 4х4, кой карал 30 години само на предно и нямал никога не закъсвал...
Това заприлича на спора за 4х4. Кой качвал баира пред тях си благодарение на 4х4, кой карал 30 години само на предно и нямал никога не закъсвал...
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Зависи кой кога кара.
Ако сутрин като тръгна температурите са 5-6 градуса и паркирам пред работата, през деня и 20 да станат колата не се кара, вечерта като тръгна да се прибирам е тъмно и температурите са около 8-9-10 градуса, ми ще си карам със зимните, нищо че е още есен.
Отделно след мъглата и финния прах асфалта е хлъзгав без значение с какви гуми се кара.
Ако сутрин като тръгна температурите са 5-6 градуса и паркирам пред работата, през деня и 20 да станат колата не се кара, вечерта като тръгна да се прибирам е тъмно и температурите са около 8-9-10 градуса, ми ще си карам със зимните, нищо че е още есен.
Отделно след мъглата и финния прах асфалта е хлъзгав без значение с какви гуми се кара.
Günter Stg 1
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Абсолютно не е вярно. Достатъчно е с 60 да караш и да се наложи да спреш, а гумите да нямат сцепление. Въобще не говорим за по-висока скорост. Иначе по тази логика, то със зимни можеш цялата година да си караш общо взето.enenen написа: 13.11.2019, 10:45:14 Аз съм още с летните. Събота ще слагам зимните. Не знам какво толкова се чудите, сякаш карате на писта.В такова време нито ще се пързаляте с летните, нито пък ще изтъркате зимните. Карайте и не го мислете толкова. Така или иначе след максимум 3-4 сезона гумите са за смяна без значение колко грайфер им е останал.