1.5 TSI

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

1.5 TSI

Мнение от Sec8200 »

какво е чудното? все едно 1.4 е бил перфектен, толкова лоша слава има от първите генерации,че за не-"фенове" още ще го отбягват при все че текущата генерация е ок.
Както и старите 2.0 дизели имаха слава.
Ще мине време, докато озрее. И не са двама оплаващите се ... има и върнати коли. Но в Англия, тук ще е ... студена водичка,ако не ни кефи
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

1.5 TSI

Мнение от Pijomir »

Sec8200 написа: 04.03.2019, 16:24:38 тук ще е ... студена водичка,ако не ни кефи
Надали. Дори тук ще им е трудно да заобиколят ЗЗП. Няколко пъти съм се възползвал от правата си с пълна успеваемост.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
socom

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 3 FL - Vision, 1.5 TSI, DSG 7.

1.5 TSI

Мнение от socom »

Hursa написа: 24.02.2019, 16:57:13 Здравейте,
Някой може ли да даде линк с по-подробно описание - за този относително нов двигател? Или да има опит с него. Официалната информация на българските дилърски сайтове на шкода и фолксваген е твърде малко.
(Темата е повторение от "другия" форум на марката. Извинявам се, но този явно се посещава повече.)
Здравей, двигателя е сравнително нов, предполагам и затова информацията не е много. ВАГ го монтират /ако не се лъжа/ от началото на 2017 г. За тези две години сериозни оплаквания не съм срещал в мрежата но, предполагам че, без "детски" болести и тук няма мине. Относно "кенгуру"-то за което в пишат briskoda не се ангажирам да коментирам. В този сайт а също и в другия има 2-3 теми с малко впечатления. Тази например:
viewtopic.php?f=47&t=1412
До момента мога да споделя впечатления за моята относно разход на гориво и поведение на пътя. Ако има интерес ще напиша няколко думички утре. :)
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

1.5 TSI

Мнение от odo »

socom,
Ооооо има интерес колега, това ще е полезна информация.
Hursa

Шкода Новак

1.5 TSI

Мнение от Hursa »

socom написа: 04.03.2019, 21:22:58 Тази например:
viewtopic.php?f=47&t=1412
До момента мога да споделя впечатления за моята относно разход на гориво и поведение на пътя. Ако има интерес ще напиша няколко думички утре.
Благодаря!
Всъщност - най-вече такава информация търсех - споделен опит от притежатели на автомобил с такъв двигател.
(Трябваше да потърся, преди да пусна темата, сорри.)
Така, че и аз ще се радвам - ако споделите впечатленията си.
bega4kata написа: 24.02.2019, 21:43:55 Двигателите VW, оборудвани само с директно впръскване (като VW 1.5l TSI), имат общия проблем с натрупването на въглерод върху входящите отвори и всмукателните клапани. Той непрекъснато се случва поради липса на гориво като естествен пречиствател във входящите отвори. Слоят на сажди ограничава въздушния поток, намалява мощността на двигателя и води до сериозни повреди на всмукателните клапани и седлата на клапаните.
Това само за двигателите на VW ли е в сила? При дизелите - не съм срещал информация за подобен проблем.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

1.5 TSI

Мнение от skodko »

Аз пък на нито една от тези които съм карал не съм усещал да придърпва тресе и т.н.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

1.5 TSI

Мнение от bega4kata »

Щото си ги карал бързо. То е много леко еднократно придърпване. Всеки път се усеща обаче. Трябва да се "рееш" лежерно за да го усетиш. Не да я караш като чужда и служебна [smilie=beee.gif] :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
socom

Шкода Новак

1.5 TSI

Мнение от socom »

Здравейте, на база експлоатация до момента на моята Октавия 3 ФЛ /от началото на 092018 г./ мога да кажа че, не съм усетил проблема описван на първите страници на темата в briskoda – подскачане при потегляне /с автоматична кутия съм/. При преминаване в различните режими също, индикацията за преминаване на режим на работа на 2 цилиндъра, при мен има кръгла икона с надпис „ЕСО“, предполагам че, това е и режима в който двигателя работи на 2 цилиндъра. При прехода от 2 на 4 цилиндъра не усещам нито придърпване, нито промяна в шума от мотора. Колата с този двигател разполага с достатъчно мощност за приятно шофиране в града и извънградско, липса на динамика няма нито при изпреварване извън града нито при потегляне на светофари и т.н. При тръгване на светофар, въпреки DSG-то може да „върти“ гуми. Горното го казвам във връзка с информацията за „тъпчене“ на мотора във високите обороти, предполагам че, при спортно каране може и да е така. При „нормално“ шофиране няма проблем с ускорение и скорост. По мое скромно мнение, за „спортно“ каране има други коли с други мотори.
Относно разхода на гориво, трябва да се има предвид че, колата се кара предимно градско 8-9 км., в една посока, съответно вечер в обратна. Засичане на разход градско, следва да се прави при съобразяване с горното. Предполагам, всички са наясно че, разхода зависи от много фактори: сезон, гуми, гориво, стил на каране, джанти и т.н. Определено през зимния сезон, разхода при мен е по-висок с около 0.5 литра на 100 км. Това на база, ниски температури и смяна на литни със зимни гуми. Летните са стоковите Brigestone Turanza T001, 17х225х45. Предполагам че, при 16х205х55 разхода ще е малко по-нисък. Зимните при мен са Continental TS850 в същия размер като летните, джантите и в двата случая са TRIUS на Skoda 17х7. Горивото което зареждам е на Shell - V-Power 95. Като ориентир за среден разход: при пътуване от Стара Загора до Видин през Септември миналата година, разстояние по Е-79 с отклонение при Враца /ремонти на пътя/, разход по борд – 5,7 л. на 100, по зареждане на колонка – 5,63 / 5,65 л. на 100. Шофиране по ограниченията /колата беше на под 1000 км/. Включен климатик през 2/3 от времето, при двама човека в колата. При маршрут Стара Загора / Нова Загора по стария път, връщане по магистралата до Стара Загора, със скорост 120-130, изпреварвания до 160 и едно ускорение до малко над 180 км./ч. /със зимни гуми/, разхода е 6,2 л. на 100 км. При шофиране на къси разстояния показанията по борд са по-високи, при цел икономично шофиране, има и по-ниски разходи – засечен разход от ОМВ бензиностанцията на АМ Тракия до Пловдив /в посока Стара Загора – Пловдив/ до конната база на с. Житница показание от 4,7 л. на 100.
Относно техническа надеждност, предвид това че, първите монтирани 1.5 бензинови мотори са в продажба от две години, предполагам че, вече има коли на 60-70 хил. километра. Предвид това, до момента, не съм срещал информация за сериозни проблеми в мрежата. Пак казвам, /като и колегата Skodko/ по-горе е споделил, при мен го няма споменатия в briskoda проблем с „подскачането“ при потегляне.
Не знам колко сам бил изчерпателен, ако има конкретни въпроси, ще се опитам да отговоря. :)
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

1.5 TSI

Мнение от Pijomir »

В бришкода основно оплакването е от този двигател, но окомплектован с ръчна скоростна кутия.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

1.5 TSI

Мнение от style34 »

Точно така - и аз съм чел доста, става въпрос за ръчна кутия. И някакъв човек му направили ъпдейт и почти изчезнало това. Но повече не съм чел.
Аз като карах Леона, макар че е 130 к.с., не знам защо, предполагам е същия двигател, също не съм усетил претрисане при изключване/включване на цилиндрите, а много внимавах дали ще се усеща. Но все пак съм я карал 1000 км само. Доста приятно върви, но на високите обороти е доста шумна и наистина почва да „тъпче“.
Разходът с темпомат на 145 км/ч Бургас-София по борд беше над 7. Не знам колегата горе как постига тези ниски стойности, но при мен това беше. Може би и защото не беше разработена.
socom

Шкода Новак

1.5 TSI

Мнение от socom »

Pijomir написа: 05.03.2019, 11:01:19 В бришкода основно оплакването е от този двигател, но окомплектован с ръчна скоростна кутия.
Да, знам. Четох първите страници /не всичко/, при така описан проблем аз лично си мисля че, ако това го има при всички 1.5 TSI трябва да се усещат въпросните промени в оборотите на двигателя и при колите с DSG-7, а аз такова нещо не съм усетил. По скоро мисля че, може би е възможни при ръчната кутия да се усеща преминаването от 4 на 2 цилиндъра и обратно. Но, отново повтарям, нито при "лежерно реене" :) нито в друг режим на каране усещам прехода на ACT режимите. Това което може би ще е интересно е че, изключването на цилиндрите става и при двигател който не е достигнал работна температура, т.е. няма значение дали мотора е на 90 градуса, АСТ-то активира, деактивира цилиндри.
socom

Шкода Новак

1.5 TSI

Мнение от socom »

style34 написа: 05.03.2019, 11:14:20 Точно така - и аз съм чел доста, става въпрос за ръчна кутия. И някакъв човек му направили ъпдейт и почти изчезнало това. Но повече не съм чел.
Аз като карах Леона, макар че е 130 к.с., не знам защо, предполагам е същия двигател, също не съм усетил претрисане при изключване/включване на цилиндрите, а много внимавах дали ще се усеща. Но все пак съм я карал 1000 км само. Доста приятно върви, но на високите обороти е доста шумна и наистина почва да „тъпче“.
Разходът с темпомат на 145 км/ч Бургас-София по борд беше над 7. Не знам колегата горе как постига тези ниски стойности, но при мен това беше. Може би и защото не беше разработена.
Да, мотора е същия, макар че по информация от интернет турбината е друга /с променлива/ геометрия. При мен не е такава. За разхода, както казах има много фактори, при мен това да данните. За сравнение, Стара Загора до ТЕЦ Марица 2 и обратно /извън градско/ с летните гуми правех 5,2 - 5,3 разход, сега със зимните 5,7 - 5,8 л. на 100. Джантите, както казах по-горе са едни и същи. Сега сложих летните гуми на нови джанти, RC Design RC32, които трябва да са по-леки с около 2 кг. от стоковите. Ще следя как ще се отрази на разхода.
За уточнение, колегата сигурно сравнява разхода който посочих /6,2 л. на 100/ който посочих, за Стара Загора - Нова Загора и обратно. Написал сам че отиването е по стария път /извънградско/, връщането беше по магистралата, на самата магистрала карах по-бавно от неговите 145 км./ч. по темпомат, само при изпреварванията съм забързвал. Предполагам че, ако засичам само разход по магистрала при скорост 145-150 км./ч. разхода ще е около 7 л. на 100.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

1.5 TSI

Мнение от bega4kata »

Само дето това изкл.на цилиндрите не дава реален резултат. Да се чудят от къде да пастигнат икономия на гориво и ниски емисии [smilie=sarcastic.gif] направили го с масло 0-20 чорба и с тънки сегменти и плитки бутала дето ще се кълчотят и живот няма да има това чудо.
Това са ми "черните" прогнози".За вторичния пазар говоря.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

1.5 TSI

Мнение от Цецо75 »

То хубаво, правили, правили, ама накрая пак не е по-икномично от 1.4 при реална употреба. А е несравнимо по-сложно от техническа гледна точка...

Накрая като теглиш чертата... що бе Миме???
Бееееее.....
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

1.5 TSI

Мнение от nrayanov »

Цецо75 написа: 05.03.2019, 12:55:05 Накрая като теглиш чертата... що бе Миме???
Шефовете на R&D или борда на директорите са давали зор да го "пуснат". [smilie=sarcastic.gif]
Всеки release се боря с подобни проблеми.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”