Шум от задни спирачки Superb 3

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
deyan

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia ІІ Combi 1.9 TDI BXE, Skoda Superb ІІІ Combi 2.0 CR 4x4

Мнение от deyan »

Привет,

Има ли някой, който вече има шум в задните спирачки при спиране от по-висока скорост (140/160 до 100-90)?

Шума ми е трудно да опиша. Може би е като чукане на ABS, но не е ABS, защото се появява всеки път. Чува се и от двете страни. Може би като монотонно тракане все едно караш по павета. Иначе без пипане на спирачката всичко си е 6. Няма вибрации, шумове и т.н. Газ и музиката на 6 ... е само малко потраква при спиране [smilie=search.gif]

При първите 200 км. се проявяваше само първите 5 км. ако не е карана колата и е седяла в гараж. Т.е. диска се изчиства от ръждата или зацапаното. След като направих 8000 км. и сега е на 10700 км. се чува при всяко спиране.

От ЕТ вдигат ръце, казват, че всички са така и ядат много задни накладки. Т.е. на 1 смяна на предни се сменят 2 задни. Има случаи на 80 хил. сменени 8 комплекта задни.

От ЕТ имат предположения, но не са официални, че Auto-Hold, т. е. автоматичното спиране явно нещо не е проектирано както трябва. Друг вариант е некачествени накладки или просто колата е много тежка за тези спирачки.

Този проблем със задните накладки/спирачки го имало при 1, но при 2 го оправили и сега при 3 пак се появил. Много лесно се вижда, защото предните дискове са чисти, а задните са на накладки. Погледнах и други Superb-и 3 на паркинга, които чакаха за сервиз и положението на диска беше същото.

Аз се бях насочил веднага, че дисковете са криви, но ме отбиха от тази теория, защото си знаели за какво става дума, но нямат решение.

На този етап пробваха да изчистят задните дискове с дърпане на ръчна при висока скорост (130-140) и така няколко пъти с надеждата да се изчисти диска от наслоените накладки. Колата спира много яко [smilie=sarcastic.gif]

Добре, че беше колана иначе да съм изхвърчал през джама.

Препоръката е следващите 2-3 хил. км. да се кара без Auto-Hold. Става дума за Skoda Superb 3 2.0 CR, 4x4 комби с гуми 215/55R17 7JxET40 и ръчни скорости от 2018 г.

Интересно ми е има ли други в същото положение и дали има значение скоростната кутия, защото при ръчни скорости се включват само задните спирачки при ползване на Auto-Hold. При автоматика предполагам крака е винаги на спирачката и я няма тази драма ...или там няма Auto-Hold
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

Мойта е на 30хил. и няма такова нещо.
Ауто-холда е постоянно включен.
Аватар
deyan

Шкода Новак

Мнение от deyan »

Благодаря за информацията!

Единствената разлика, която виждам на този етап е ниво на оборудване и шофьора :).

Спирачките на всички по оферта мисля, че са едни и същи, т.е. от Active до L&K слагат все едно и също.

Най-лесно това може да се разбере по цената за смяна на задни накладки при мен (Business) е 220 лв. с труд в ЕТ.

Както казах по-рано това от ЕТ го категоризират като "детска болест".
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

И аз не съм усетил или чул нещо подобно. И при мен Ауто-холд-а е постоянно включен. Ние с@coverdale, обаче сме с автомати а ти си ръчка - може да има все пак някакви разлики, знам ли.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

На Ковърдейл са други спирачките.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
deyan

Шкода Новак

Мнение от deyan »

bega4kata написа: 09.10.2018, 09:17:31 На Ковърдейл са други спирачките.
Стоково са други или нещо е променяно? Някаква идея къде може да се намери повече техническа информация, защото не видях в сайта на ЕТ. От там казват, че няма други спирачки и са само тези. Защото аз дори бях склонен да сменя дискове + накладки, за да се оправи този шум, че дразни.

Иначе както казаха от ЕТ, хората с времето започват да свикват и не се оплакват.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

На coverdale Супърба е 280к.с. и дисковете му отзад са вентилирани с диаметър 310мм. Твоите сигурно са като моите 300мм. Не вентилирани. Състоянието им за 47к.км. е такова:
Изображение
При нормално каране няма шумове и др. Аутохолда постоянно е включен, прегрявал съм ги един милион пъти, само тогава вият,скимтят и тресат едновременно. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
deyan

Шкода Новак

Мнение от deyan »

todor87 написа: 09.10.2018, 11:28:33 При нормално каране няма шумове и др. Аутохолда постоянно е включен, прегрявал съм ги един милион пъти, само тогава вият,скимтят и тресат едновременно.
Явно са склонни към прегряване, защото може и това да се получава при мен. Не съм очаквал да се циганосват в ЕТ до такава степен, но да не се отклонявам от темата.

Благодаря за споделеното мнение!

П. С. https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... rake-wear/ - тук е пълно с картинки и оплаквания по проблема. Среща се и при вентилирани и при плътните, но не при всички :)
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Гараж: Octavia RS230
Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

И аз съм съм с "грозни" задни дискове на vRS230. От нови просвирват при засен ход и ниска скорост 2-5 км. Окислявят се яко, а в ЕТ обесняват че " било нормално", щото е Шкода [smilie=punish.gif] "
Иначе за 43к изглеждат сходно с тези на Todor87. С DSG съм... твърдо съм решил да upgrade вам с апарати от рс245 и вентирирани дискове.
Аватар
deyan

Шкода Новак

Мнение от deyan »

Svetilio написа: 09.10.2018, 22:35:51 грозни" задни дискове на vRS230. От нови просвирват при засен ход и ниска скорост 2-5 км. Окислявят се яко, а в
Тази снимката е направо брутална - https://www.briskoda.net/forums/uploads ... 23c1a.jpeg

Сега разбирам защо на Alltrack на 80 хил. от Германия дисковете му изглеждаха точно така и от VW ми казват, той е обслужен по книжка и всички прегледи е минал. Викам си аз ли съм зле или от VW нещо ме баламосва с километрите, но явно с такова качество заводски части се получават ефекти/дефекти.
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

Аз съм със С3 ръчка и пробег колкото твоя и досега такъв шум не съм чувал. Ауто холда го ползвам от време на време, но той да е проблем ми звучи абсурдно. Единствената логика е да натиска душмански накладките, но принципа му на работа е да задържа спирачното усилие от педала, а едва ли всеки път като спираш натискаш спирачката с двата крака.
За износването пак не съм съгласен. При ръчна кутия ауто холда се изключва при много леко отпускане на съединителя, т.е. няма задържане при потегляне, за разлика от ръчната спирачка.
Утре ще погледна дали задните дискове са "на накладки".
Аватар
deyan

Шкода Новак

Мнение от deyan »

И аз съм на това мнение, че Auto-Hold не е проблема, но все пак ще карам без него 1000 км. да видя разликата. До момента проблема ми се струва, че е некачествени материали, но без значение дали си 310 мм. или 300 мм. Проблема се проявява, при който дръпне късата клеча, т.е. не е масов или поне не е във форума. Според ЕТ е масов. Сега погледнах един Пасат Б8, но го нямаше човека да го попитам. Задните дискове бяха същата гняс като на снимките от Briskoda. Предните дискове все едно сега са слагани. При Superb 3 мисля, че е същата работа -
20181010_044807690_iOS.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

Изображение
Имам и аз на няколко места "накладки". Не закачат на нокът.... колкот изкарат [smilie=pardon.gif]
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

deyan написа: 08.10.2018, 21:56:13
На този етап пробваха да изчистят задните дискове с дърпане на ръчна при висока скорост (130-140) и така няколко пъти с надеждата да се изчисти диска от наслоените накладки. Колата спира много яко [smilie=sarcastic.gif]

Добре, че беше колана иначе да съм изхвърчал през джама.
Колега това с дърпането на ръчна със скорости от типа на 130 140км/ч си е мега опасно (както за теб, така и за другите около теб ) . Не знам кой те е посъветвал да пробваш това, но със сигурност не ти мисли доброто [smilie=punish.gif] Ако са тези от Еуратек, сигурен съм че би прежалил 300-400лв за смяна на накладки, отколкото да "пробваш" да се прибиеш някъде с ръчна [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
deyan

Шкода Новак

Мнение от deyan »

digitalundgrd написа: 10.10.2018, 14:12:04 олега това с дърпането на ръчна със скорости от типа на 130 140км/ч си е мега опасно (както за теб, така и за другите около теб )
Така се опитаха да решат проблема от Шкода - ЕУРАТЕК. Не карах аз, а човек от ЕУРАТЕК. Така си я дърпат с надеждата да изчистят задни дискове.

След като този метод не проработи казаха, че не знаят какво да правят и при всички е така, така да си я карам.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”