За сигурността на вашият автомобил

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Реших да напиша кратко обобщена тема, която мен ме вълнува.
Отчасти от професионален интерес, отчасти личен интерес.

Правило : функционалност+сигурност=константа

Увеличавате едното, намалява другото - основен принцип в сигурността.

Основно като съм чел производителите на коли нямат интерес да правят сигурни коли. Сигурността им е на плачевно ниско ниво и надали ще се подобри скоро време.

Още от началото си казвам - не съм правил модификации, не мисля и да правя. Но се информирам регулярно по темата, разчитам на санитарен минимум.

Един от методи е да не се набивате на очи, звучи елементарно и смешно, но е евтино и работи.

... Реших да си продавам Хюндайчето (там грижи някой да ви го открадне няма [smilie=sarcastic.gif] ) имах стара мечта Мазда или Баварка Е90. Обаче следейки форумите им разбрах кратко и ясно, че това са крадени коли и то доста. Помислих доста време дали да рискувам, но в крайна сметка реших, че не си струва нервите и да я мисля (а аз ще я мисля).

Ето тези теми (и други) са показателни в двата форума :

Краде ли се Мазда 3 :
------------------------------
http://forum.mazdabg.com/viewtopic.php? ... 0%B1%D0%B0

Внимание! Пазете се от кражби тип "Тапа" :
-------------------------------------------------------------
http://forum.mazdabg.com/viewtopic.php? ... 0%B1%D0%B0

Откраднаха ми колата Е90 :
---------------------------------------
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 2&t=310521

Общо взето мисля, че всеки трябва да има грамотност по въпроса, за да се предпази от голяма част от бедите. Сега, ако е писано трудно ще се избегнат, но не пречи да сте подозрителни към 'случайни' неща станали напоследък. Понякога не са 'случайни'.

Трябва да се има предвид, че каското не важи, ако го няма големият талон на колата или броят ключове.
Отделно времето загубено за чакане са ваши нерви и пари.
Отделно оценката е на пазарен принцип, т.е. няма значение за колко е застрахована, и един ден по-късно няма да се изплати сумата, ще е по-малка. Ако се наложи ще ви върнат вноската надплатеното.
И други такива подводни камъни, да не дава Господ!

1. Кражби тип мутренски години 90те - харесват я, взимат я с пътна помощ или паяк.
Имам съученик така му бяха вдигнали Аудито 90те, върнаха му я заради роднина на висок пост с обяснение.

(не знам дали е валиден случай)

BG репортаж по темата - ултра нахално е човек от бранша да обяснява на репортер, ебати държавата, честно!

2. Оставяте си колата на автомивка :
2.1. копират се ключове и се подготвя автомобила за по-късна кражба.
2.2. краде се от автомивката докато се мие (имам познат случай на една автомивка, беше на гърба на Шел Младост)

http://www.autobild-bulgaria.com/%D0%BE ... %8F%D1%82/

Доказателства - никакви. При случай 2.2. често се взема и ключа така, че застраховката става невалидна! Лошо, много лошо.

Какво може да се направи : мием си сами колите, не се доверяваме на никоя мивка без надзор.

3. Кражба зимата на запален двигател :
От близък познат с Х5. Бил е следен, че всяка сутрин оставя синът си за градина. Реално излиза от шофьорската страна, отваря задната врата да слезе детето. Изгаря - ключът вътре. Застраховката е невалидна. Лизингът си продължава. Добрата новина, не тръгват с детето. Много лошо!

Какво може да се направи : не се остава запалена без никой повод. При по-модерните има системи (Ауди примерно) да гаси двигателя, ако се отдалечи колата от безжичния ключ.

4. Прихващане на голям паркинг или Мол
4.1. сценарий с прихващане на сигнала от ключа при заключване и последващо програмиране през OBD буксата.

При него стоят със съответните устройства слуша се ефира и се прихващат кодове за отключване. Често им трябват два за да може с втория да я заключат и да имат един под ръка. Понякога просто прихващат кода и не изпращат сигнал да се заключи колата, тя само примигва като да е заключена.

След което на етап две се влиза и се обучава нов ключ през OBD буксата или с вече подготвен такъв.

Какво може да се направи : винаги проверявайте дори да мигне, дали се е заключила. Ако ви се случи да не може да се заключи от раз не опитвайте пак, отидете си на друго място на пазар за да си спестите главоболията. Устройствата са малки и трудно забележими, единствено хората може да видите, които 'кибичат'.

Другото, което практикуват застрахователите е размяна на крачетата на OBD буксата. Доколкото съм чувал това забавя, но не ги спира защото знаят кое краче какъв волтаж трябва да има и го 'търсят'.

4.2. сценарий с безжичен достъп за стартиране и влизане (комфортен достъп).

Това е най-модерния метод, най-широко използвания и мисля доста лесен.
Ключът ви има радиовълни и на дадено разстояние (примерно метър и малко) колата го разпознава и вие с хващане на дръжката я отваряте и палите.
Крадците работят на принципа на препредаването и усилването на сигнала с две устройства. Как става - реално не декодират сигнала, което е сложното, нито декриптират комуникацията, просто едното куфарче стои близо до излъчвател (ключа), другото близо до приемника (колата). Колата не може да различи по нищо препредаден сигнал, той е легитимен за нея!
Така единият се 'залепя' до ключа, другият на 100 метра влиза като у дома си и пали.

Какво може да се направи : или да се спре функцията, или да си носите ключа в метална кутийка. Което пък обезсмисля този комфорт (за справка горе основния принцип на сигурността). Отново пример с функция на Ауди - ако ключът не е в колата се гаси двигателя - това би помогнало в дадени случаи.

Китайски ултра евтини устройства, плашещо евтини :

https://www.wired.com/2017/04/just-pair ... steal-car/

Руски канал - показва как се запушва аларма с пяна, отваряне на колата през калника и други техники по точка 4.

5. Не на последно място - Bluetooth && WiFi.

Колите ни стават все по-'свързани', което е добре и зле. Зле защото наследяват проблемите на типичните ИТ мрежови системи, но поверяваме на тях живота си.

http://topgear.bg/?go=article&p=detail& ... cleId=8940

Обхвата на Bluetooth е сравнително малък и зависи от конкретния модел автомобил какъв достъп има през този интерфейс.
WiFi относително доста голям обхват, пак зависи - примерно при SmartGate на Шкода има достъп до параметри на компютъра за да ви ги визуализират на апликацията.

6. защита с GPS проследяващи устройства
Трябва да са повечко - 3-4 за да свършат работа.
Трябва да се има предвид, че на закрито (камион с ремарке дори) може да не действат за локация. Остава по мобилните клетки, което вече не знам колко бързо може да стане.

При кражбата на Е60 на приятел разбрахме, че колите се остават на паркинг да 'отлежат' след като се извадят излъчвателите. Така намаляват риска някой излъчвател да е настроен на дълъг период и да не са го хванали.

Темата я написах основно да повиша вниманието и хората да станат по-внимателни. Не е изчерпателна, нито претендира за наръчник как да си опазите колата. Имайте впредвид, че ако крадците се затруднят то има случаи в нета - пълнят колата с пяна и правят голям зулум и се чудиш кое е по-добре да се е случило.

Стискам палци на никой да не се случва, но както се опитах да кажа - хвърляйте по едно око ;)

Да пази Господ да сме живи и здрави!

п.п. темата за мен е интересна, имах още два материала, които не намерих къде съм забил и не можах да споделя. Ако вие имате инфо, ще се радвам да споделите!

п.п.2. притежателите на Revo SPS да споделят дали го намират за добро решение цена/фукнция http://www.revotechnik.com/content/revo-sps-pro
Аватар
Бай Ненчо

Škoda Ентусиаст

Гараж: ПОД НАЕМ

Мнение от Бай Ненчо »

браво
Магистрала няма финал ....."masterOne"
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Шурето ми, заради тази функция се нави да си направи колата на Рево.Не щото много тръгна. ;) Ползва си я вечер. Не става за всяко гасене да се активира. Досадно е и изисква време.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
werz

Škoda Фен²

Гараж: Купчина ламарини

Мнение от werz »

Най логичното нещо е,като се поръчва кола да не е с кейлес и да се пренареди буквата.Не ги спира ,забавя ги,но и кой мъчи трудните коли.За БМВ има части под път и над път,за Фаг също,но пробвайте да си направите ключ за Порше и Мерцедес
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Направо ме стегна главата докато изчетох всичко и поскоро от мисълта, как бих се почуствал ако намеря гаража празен. Пази боже! В същото време, поне за мен, ми се струва супер натоварващо ако трябва да се съобразявам с всички препоръки. Викам си "дано не се случи на мен" и искрено се надявам наистина да не ми се случи. Иначе, адмирации за поста и си мисля, че ако си загубиш работата, лесно можеш да се преквалифицираш в "някоя" доста доходоностна [smilie=sarcastic.gif]
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

Малко преведен материал на АутоБилд

2017г ключалка на Октавия - 100лв за уред
http://www.autobild-bulgaria.com/изкуст ... дец-колко/

Keyless
http://www.autobild-bulgaria.com/4402-2/

http://www.autobild-bulgaria.com/за-как ... автокрадц/
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Имате ли наблюдение колко се крадат октавия? :)

Хвърлих се в размисли по нероден Петко... [smilie=pardon.gif]

Свикнал съм да не се безпокоя с киата и сега ще се вкарам в някой филм.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

Pijomir, имах нов Хюндай i30 и знам какво е да не се притесняваш [smilie=sarcastic.gif]

С Октавията хвърляй по едно око, макар че ако не е топ топ по-умерено се тревожи. Не е Мазда, нито БМВ/Ауди, верно на част от нас ни се струва скъпа кола...
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

Човек може да се притеснява, ако кара О2. И то не толкова да я откраднат цялата, ами да й свалят нещо. Моделът навлезе на пазара втора ръка и почнаха да си “берат” лесно демонтируеми неща - има търсене за чаркалаци

Иначе на О3 май няма какво да й се притесняваме - не е от престижна марка, самата кола не привлича внимание, а моделът все още е нов и не е масов за вторичния пазар

Свиркайте си :)
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Ех, чак да си свиркам - надали, но все пак се поуспокоих. [smilie=ireful1.gif]
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Mean

Škoda Фен

Гараж: Seat Leon 1.8 TSI 2018 Eclipse Orange
KTM 690 SMC R 2015

Мнение от Mean »

Темата е супер! Бих допълнил:

Там, където е рутинтата, където евентуално биха ви проследили, колата трябва да е защитена. Всеки читав автомобил трябва да нощува или в закрит заключваем гараж или на охраняем паркинг.

Също, при дневния престой (докато сте на работа), отново да е в защитена зона (гараж, охраняем паркинг, паркинг с бариера до която няма достъп да излезе с карта за общо ползване и тн.).

Не съм фен на имобилайзера, защото често създават повече неприятности на нас, потребителите, отколкото на този, който е решил да я краде. Но все пак не е лошо да има, дава ти минутки защита.

Както пише горе НИКАКВО ОСТАВЯНЕ НА КЛЮЧОВЕ НА АВТОМИВКА - това е класика! Имам познат, който така изгоря! Аз лично си мия колата сам и без това не разчитам, че Бай Мангал ще я измие по-добре от мен (да не говорим, че са ми драли дисплей, късали захващане на гумени стелки и тн.).

Факт е, че тези автомобили не са от графата "рискови", но знае ли се? На мен са ми крали Опел Кадет Капка!
Skoda Octavia II 2.0 TDI-CR 140 2012 ex.
Toyota Auris 2.0 D4-D 126 2009 ex.
Seat Leon FR1.8 TSI 2018 current
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

https://mrooding.me/a-dutch-first-ingen ... 7f49a96ec8

кражба на две стъпки
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

"Приятели" са ми казвали, че най-лесно се краде BMW и VAG, относително трудно, но не невъзможно Мерцедес. Другите марки не били интересни, защото не били "вървежни" .
Правете си сметка с тоя бум на продажби, какво може да се очаква.
Става въпрос за културни/интелигентни кражби, а не за брутални, защото във втория случай марката е без значение.
Günter Stg 1
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

Най-трудно,и почти невъзможно е Мерцедеса да ;)Трябва си копие на работещ ключ,иначе е мисия невъзможна.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

Глупости са това за Мерцедес.
Който много вярва на маркетингови трикове да се пробва известно време без "иншурънс".
Всичко се пробива без изключение. [smilie=pardon.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”