Здравейте на всички, нов член съм в отбора на Шкода. Взех Superb MK3 2022 година, която е с летни 215/60/16 - видях, че са стандартни за 2.0 TDI 110kW (такъв е и автомобила). Някой карал ли е с 205/60/16, тъй като имам налични зимни гуми от друг автомобил (гумите ми са с товарен индекс 96 и са XL?
Втори въпрос - дали да търся 17" или 18" за летни джанти?
Благодаря предварително за мненията!
Избор на гуми и джанти
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
tambuhtaneca
- idbeast
- Гараж: Škoda Superb III 2.0 TDI 110 kW 2019
Škoda Kamiq FL 1.0 TSI 85 kW 2024
Избор на гуми и джанти

Размерът е допустим според калкулатора,дори резервната гума е 205/55/16. Не бих карал с такъв иначе. Стандартни са 215/60/16,215/55/17 и 235/45/18. Аз лично съм с 16-ки зимата и 17-ки лятото.
"Chance favours the prepared mind."
- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
Избор на гуми и джанти
Първо, честито за придобивката - много безаварийни километри пожелавам.
Няма да имаш проблем с 205-ца, единствено джантата ще бъде по-уязвима на надрасквания, понеже гумата ще е по-тясна.
Моя съвет е зимата да си караш с 205-цата, докато замине и след това да си вземеш по-широка зимна гума. А вече за лятна си вземи друга джанта (18, 19), много повече отваря колата и придава завършен вид.
Аз съм с 19ки и зимни и летни и колата вози перфектно.
Няма да имаш проблем с 205-ца, единствено джантата ще бъде по-уязвима на надрасквания, понеже гумата ще е по-тясна.
Моя съвет е зимата да си караш с 205-цата, докато замине и след това да си вземеш по-широка зимна гума. А вече за лятна си вземи друга джанта (18, 19), много повече отваря колата и придава завършен вид.
Аз съм с 19ки и зимни и летни и колата вози перфектно.
-
tambuhtaneca
Избор на гуми и джанти
Благодаря за пожеланията и съветите!