По време на жегите през лятото?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Владимир
- Гараж: Шкода Карок 2020 1,5 TSI автоматик
Здравейте,
Имам следния въпрос. Обмислям покупката електрически автомобил, най вероятно втора ръка, според зависи от финансите, ще видим, зависи шефа ще увеличи ли заплатите и кога и с колко. Харесал съм си Шкода Ениак, както и Шкода Елрок.
Въпросът който ме вълнува в момента са жегите през лятото и ще успее ли охладителната система да се справи със тях. Живея в апартамент, с гараж не разполгам, паркирам колата си на улицата където намеря свободно място, но сянка не е гарантирана. Навсякъде чета дръжте електрическата кола на сянка, но такава не навсякъде е налична. А по време на жегите у нас, температурите в България последните години достигат и до 40°С, че по рядко даже и ги прехвърлят.
А тази кола ще седи на улицата, на слънчево място, независимо дали е пред блока или на работа.
Другото нещо което ми любопитно, когато ще ходим на ваканция, на море, да приемем че тръгна с напълно заредена батерия, повече от сигурно е, че ще ми се наложи поне едно спиране за зареждане. Само че бързозарядните станции както у нас, така и в Гърция, всички са изцяло на слънце, няма навес, няма сянка! А и като пристигна до нашата дестинация, едва ли сянка ще е налична.
Сега, аз питам, ако взема една такава кола, без значение дали ще е Шкода Ениак или Шкода Елрок, които са базирани на платформата на VW MEB, с NMC батерия, тази кола ще бъде подложена на всичкото това печене под слънцето. Охладителната система на колата ще успее ли да се справи със цялата тази жега?
Какви са вашите впечатления, като собственици подобни автомобили, електрически автомобили? В частност Шкода Ениак?
Може ли да ви помоля да споделите какъв е вашият опит по споменатите проблеми?
Имам следния въпрос. Обмислям покупката електрически автомобил, най вероятно втора ръка, според зависи от финансите, ще видим, зависи шефа ще увеличи ли заплатите и кога и с колко. Харесал съм си Шкода Ениак, както и Шкода Елрок.
Въпросът който ме вълнува в момента са жегите през лятото и ще успее ли охладителната система да се справи със тях. Живея в апартамент, с гараж не разполгам, паркирам колата си на улицата където намеря свободно място, но сянка не е гарантирана. Навсякъде чета дръжте електрическата кола на сянка, но такава не навсякъде е налична. А по време на жегите у нас, температурите в България последните години достигат и до 40°С, че по рядко даже и ги прехвърлят.
А тази кола ще седи на улицата, на слънчево място, независимо дали е пред блока или на работа.
Другото нещо което ми любопитно, когато ще ходим на ваканция, на море, да приемем че тръгна с напълно заредена батерия, повече от сигурно е, че ще ми се наложи поне едно спиране за зареждане. Само че бързозарядните станции както у нас, така и в Гърция, всички са изцяло на слънце, няма навес, няма сянка! А и като пристигна до нашата дестинация, едва ли сянка ще е налична.
Сега, аз питам, ако взема една такава кола, без значение дали ще е Шкода Ениак или Шкода Елрок, които са базирани на платформата на VW MEB, с NMC батерия, тази кола ще бъде подложена на всичкото това печене под слънцето. Охладителната система на колата ще успее ли да се справи със цялата тази жега?
Какви са вашите впечатления, като собственици подобни автомобили, електрически автомобили? В частност Шкода Ениак?
Може ли да ви помоля да споделите какъв е вашият опит по споменатите проблеми?
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
От година и половина карам електричка и нито съм чувал, нито съм чел за подобна глупост.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Със сигурност ще успява да охлади без проблеми купето. Но не си за електричка. Първо си купи/наеми гараж с ток и тогава мисли.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
-
xektop
- Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
Крайно мнение на база разказ по картинка.bega4kata написа: 25.01.2026, 21:42:34 Но не си за електричка. Първо си купи/наеми гараж с ток и тогава мисли.

- SimichOil
- Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
- Обратна връзка:
Е прав си е Сами. Да я зареждаш само на публични зарядни не е кой знае каква оферата защото:
1. Тока е много по-скъп
2. Чакаш и дебнеш дали ще има свободна зарядна станция наблизо до домашния адрес.
3. Ако има и започне заряда, трябва да я дебнеш пък след това да я изключиш и да си я вземеш.
С гараж - прибираш се и просто я включваш все едно си зареждаш телефона.
-
xektop
ИлиSimichOil написа: 26.01.2026, 13:51:18 xektop написа: 26.01.2026, 12:40:59
Крайно мнение на база разказ по картинка
Е прав си е Сами. Да я зареждаш само на публични зарядни не е кой знае каква оферата защото:
1. Тока е много по-скъп
2. Чакаш и дебнеш дали ще има свободна зарядна станция наблизо до домашния адрес.
3. Ако има и започне заряда, трябва да я дебнеш пък след това да я изключиш и да си я вземеш.
С гараж - прибираш се и просто я включваш все едно си зареждаш телефона.
Върнете се в началото
1. Работиш на място, където имаш достъп до безплатно бързо зарядно и тн.
И защо винаги се търси най-добрата оферта за зарежда. Има хора които искат да карат ЕА и не се интресуват цената на км.
Последно промяна от xektop на 26.01.2026, 14:19:29, променено общо 1 път.
- SimichOil
- Обратна връзка:
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Един колега дето бачка отдалечено, кат ми се появи и го питам, за що е дошъл - Той така вика - е тука кафето ми е без пари и телефона ми се е разредилxektop написа: 26.01.2026, 14:06:41 Работиш на място, където имаш достъп до безплатно бързо зарядно и тн.
Бееееее.....
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Кво дебнеш?SimichOil написа: 26.01.2026, 13:51:18 1. Тока е много по-скъп
Отиваш на най близката бързозарядна и за 30мин си готов
Зависи как се ползва колата и колко изминава в града.
Ако не се кара много 200-300км. седмично ако мобе да се отделят 30мин.....айде 1 час седмично за зареждане какъв е проблема?
Кво дебнене,кво чакане,разкарване и т.н т
Ама да,ти си плъг-ин и си ограничен в зарядните
- SimichOil
- Обратна връзка:
Изобщо не съм ограничен в зарядните - просто защото не ги ползвам. Имам си зарядна в гаража и ми е все тая. Наложи ли ми се да пътувам на дълъг път - А95и съм готов.
Но тук се измести фокуса от темата и това, която пита човека.
-
xektop
Тук си прав. На човека веднага му се каза да не си взима ЕА.SimichOil написа: 26.01.2026, 14:44:28 Но тук се измести фокуса от темата и това, която пита човека.
- Bobeca
- Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW
И аз съм така. Отида до офиса да заредя колата на безплатното, че забравям да я пусна на нощното в нас.Цецо75 написа: 26.01.2026, 14:14:59 Един колега дето бачка отдалечено, кат ми се появи и го питам, за що е дошъл - Той така вика - е тука кафето ми е без пари и телефона ми се е разредил
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Имам нов колега на работа, който го видях, че е с Тесла на паркинга. Докато се опознавахме го разпитах къде в София е и дали е с гараж. Каза ми, че няма гараж или паркомясто. Колата му седяла на улицата. Не му било неудобно липсата на гараж. Когато отива да пазарува в Била, оставял колата да се зарежда. По същата логика и ако отиде някъде другаде тип мол, пак просто я оставя да се зарежда и така... Ясно му е, че така не му излиза "най-икономичното" отколкото, ако е в гараж, но пак излиза все едно да плаща икономично ДВГ. Както по-горе написаха: явно просто му се кара електричка. ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Относно главната тема, не смятам, че има нужда да се коментира. Звучи абсурдно за сянката и охлаждането.
Относно главната тема, не смятам, че има нужда да се коментира. Звучи абсурдно за сянката и охлаждането.
-
mazut
Не че не може без гараж, но в един момент поне на много хора ще им писне да слугуват. Поне за мен не е опция висенето само на външна зарядна.
Аз нямам гараж, но живея в къща и винаги мога да изкарам едно табло за зареждане, но понякога като се замисля усещам че дори разпъването и включването на кабела вероятно би ми дотежало в един момента ако повече е от два пъти седмично. Така че хора различни виждания различни и не че не може да се намери във всяка ситуация решение но за всеки подобно решение е в различна степен приемливо.
Аз нямам гараж, но живея в къща и винаги мога да изкарам едно табло за зареждане, но понякога като се замисля усещам че дори разпъването и включването на кабела вероятно би ми дотежало в един момента ако повече е от два пъти седмично. Така че хора различни виждания различни и не че не може да се намери във всяка ситуация решение но за всеки подобно решение е в различна степен приемливо.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Несериозно! Обаче в близко бъдеще, като се появят индуктивните зарядни, ще отпадне и този "проблем"mazut написа: 26.01.2026, 16:28:29 Аз нямам гараж, но живея в къща и винаги мога да изкарам едно табло за зареждане, но понякога като се замисля усещам че дори разпъването и включването на кабела вероятно би ми дотежало в един момента ако повече е от два пъти седмично.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..