По време на жегите през лятото?

Електрически модели на Шкода
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Владимир

Шкода Новак

Гараж: Шкода Карок 2020 1,5 TSI автоматик

Мнение от Владимир »

Здравейте,
Имам следния въпрос. Обмислям покупката електрически автомобил, най вероятно втора ръка, според зависи от финансите, ще видим, зависи шефа ще увеличи ли заплатите и кога и с колко. Харесал съм си Шкода Ениак, както и Шкода Елрок.
Въпросът който ме вълнува в момента са жегите през лятото и ще успее ли охладителната система да се справи със тях. Живея в апартамент, с гараж не разполгам, паркирам колата си на улицата където намеря свободно място, но сянка не е гарантирана. Навсякъде чета дръжте електрическата кола на сянка, но такава не навсякъде е налична. А по време на жегите у нас, температурите в България последните години достигат и до 40°С, че по рядко даже и ги прехвърлят.
А тази кола ще седи на улицата, на слънчево място, независимо дали е пред блока или на работа.
Другото нещо което ми любопитно, когато ще ходим на ваканция, на море, да приемем че тръгна с напълно заредена батерия, повече от сигурно е, че ще ми се наложи поне едно спиране за зареждане. Само че бързозарядните станции както у нас, така и в Гърция, всички са изцяло на слънце, няма навес, няма сянка! А и като пристигна до нашата дестинация, едва ли сянка ще е налична.
Сега, аз питам, ако взема една такава кола, без значение дали ще е Шкода Ениак или Шкода Елрок, които са базирани на платформата на VW MEB, с NMC батерия, тази кола ще бъде подложена на всичкото това печене под слънцето. Охладителната система на колата ще успее ли да се справи със цялата тази жега?
Какви са вашите впечатления, като собственици подобни автомобили, електрически автомобили? В частност Шкода Ениак?
Може ли да ви помоля да споделите какъв е вашият опит по споменатите проблеми?
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Владимир написа: 25.01.2026, 20:00:32 Навсякъде чета дръжте електрическата кола на сянка,
От година и половина карам електричка и нито съм чувал, нито съм чел за подобна глупост.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Със сигурност ще успява да охлади без проблеми купето. Но не си за електричка. Първо си купи/наеми гараж с ток и тогава мисли.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

bega4kata написа: 25.01.2026, 21:42:34 Но не си за електричка. Първо си купи/наеми гараж с ток и тогава мисли.
Крайно мнение на база разказ по картинка. браво
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

xektop написа: 26.01.2026, 12:40:59 Крайно мнение на база разказ по картинка
Е прав си е Сами. Да я зареждаш само на публични зарядни не е кой знае каква оферата защото:
1. Тока е много по-скъп
2. Чакаш и дебнеш дали ще има свободна зарядна станция наблизо до домашния адрес.
3. Ако има и започне заряда, трябва да я дебнеш пък след това да я изключиш и да си я вземеш.
С гараж - прибираш се и просто я включваш все едно си зареждаш телефона.
xektop

Škoda Ентусиаст

Мнение от xektop »

SimichOil написа: 26.01.2026, 13:51:18 xektop написа: 26.01.2026, 12:40:59
Крайно мнение на база разказ по картинка
Е прав си е Сами. Да я зареждаш само на публични зарядни не е кой знае каква оферата защото:
1. Тока е много по-скъп
2. Чакаш и дебнеш дали ще има свободна зарядна станция наблизо до домашния адрес.
3. Ако има и започне заряда, трябва да я дебнеш пък след това да я изключиш и да си я вземеш.
С гараж - прибираш се и просто я включваш все едно си зареждаш телефона.
Върнете се в началото
Или
1. Работиш на място, където имаш достъп до безплатно бързо зарядно и тн.
И защо винаги се търси най-добрата оферта за зарежда. Има хора които искат да карат ЕА и не се интресуват цената на км.
Последно промяна от xektop на 26.01.2026, 14:19:29, променено общо 1 път.
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

xektop написа: 26.01.2026, 14:06:41 1. Работиш на място, където имаш достъп до безплатно бързо зарядно и тн.
xektop написа: 26.01.2026, 12:40:59 Крайно мнение на база разказ по картинка.
[smilie=search.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

xektop написа: 26.01.2026, 14:06:41 Работиш на място, където имаш достъп до безплатно бързо зарядно и тн.
Един колега дето бачка отдалечено, кат ми се появи и го питам, за що е дошъл - Той така вика - е тука кафето ми е без пари и телефона ми се е разредил [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

SimichOil написа: 26.01.2026, 13:51:18 1. Тока е много по-скъп
Кво дебнеш?
Отиваш на най близката бързозарядна и за 30мин си готов [smilie=pardon.gif]
Зависи как се ползва колата и колко изминава в града.
Ако не се кара много 200-300км. седмично ако мобе да се отделят 30мин.....айде 1 час седмично за зареждане какъв е проблема?
Кво дебнене,кво чакане,разкарване и т.н т
Ама да,ти си плъг-ин и си ограничен в зарядните ;)
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

igeorgiev82 написа: 26.01.2026, 14:30:54 Ама да,ти си плъг-ин и си ограничен в зарядните
Изобщо не съм ограничен в зарядните - просто защото не ги ползвам. Имам си зарядна в гаража и ми е все тая. Наложи ли ми се да пътувам на дълъг път - А95и съм готов. [smilie=music.gif]

Но тук се измести фокуса от темата и това, която пита човека.
xektop

Škoda Ентусиаст

Мнение от xektop »

SimichOil написа: 26.01.2026, 14:44:28 Но тук се измести фокуса от темата и това, която пита човека.
Тук си прав. На човека веднага му се каза да не си взима ЕА. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

Цецо75 написа: 26.01.2026, 14:14:59 Един колега дето бачка отдалечено, кат ми се появи и го питам, за що е дошъл - Той така вика - е тука кафето ми е без пари и телефона ми се е разредил
И аз съм така. Отида до офиса да заредя колата на безплатното, че забравям да я пусна на нощното в нас. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Мнение от pdimanov »

Имам нов колега на работа, който го видях, че е с Тесла на паркинга. Докато се опознавахме го разпитах къде в София е и дали е с гараж. Каза ми, че няма гараж или паркомясто. Колата му седяла на улицата. Не му било неудобно липсата на гараж. Когато отива да пазарува в Била, оставял колата да се зарежда. По същата логика и ако отиде някъде другаде тип мол, пак просто я оставя да се зарежда и така... Ясно му е, че така не му излиза "най-икономичното" отколкото, ако е в гараж, но пак излиза все едно да плаща икономично ДВГ. Както по-горе написаха: явно просто му се кара електричка. [smilie=pardon.gif]

Относно главната тема, не смятам, че има нужда да се коментира. Звучи абсурдно за сянката и охлаждането.
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Не че не може без гараж, но в един момент поне на много хора ще им писне да слугуват. Поне за мен не е опция висенето само на външна зарядна.
Аз нямам гараж, но живея в къща и винаги мога да изкарам едно табло за зареждане, но понякога като се замисля усещам че дори разпъването и включването на кабела вероятно би ми дотежало в един момента ако повече е от два пъти седмично. Така че хора различни виждания различни и не че не може да се намери във всяка ситуация решение но за всеки подобно решение е в различна степен приемливо.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

mazut написа: 26.01.2026, 16:28:29 Аз нямам гараж, но живея в къща и винаги мога да изкарам едно табло за зареждане, но понякога като се замисля усещам че дори разпъването и включването на кабела вероятно би ми дотежало в един момента ако повече е от два пъти седмично.
Несериозно! Обаче в близко бъдеще, като се появят индуктивните зарядни, ще отпадне и този "проблем" 😉
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Elroq, Enyaq iV”