Auto Ignition off/самоизключване при излизане

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
rolandcreature

Шкода Новак

Мнение от rolandcreature »

Здравейте. От месец съм собственик на Superb 2021 IV(PHEV) варианта, съответно и нов собственик на Шкода кола(намирам форума за много приятен).
Като цяло съм супер доволен.
Единственото за сега, което наистина ме дразни е самоизключването на колата когато изляза от нея дори за 15 секунди, което често се случва защото ми се налага да затворя вратата на гаража. И тъй като я карам градско 95% на ток само, решава, че щом съм излязъл трябва да се спре веднага. Има ли някакъв байпас? В настройките няма такава опция. Пробвах да оставям ключа или да го взема със себе си - все същото.
Някой да знае решение?
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Ако караш на еко или не си спрял старт стоп системата.
Аз нямам този проблем понеже винаги я гася
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Ако имаш режим за шофиране пробвай да я сложиш на спорт.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Спорта ще държи по - високи обороти, при шофиране ще е предавка надолу, само ще му харчи повече. Гасне ако е на Еко и ако не е изключен старт стоп
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Мисля, че си търси колана, ако има щракнат колан отворената врата няма да изключи от контакт системата
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

rolandcreature написа: 08.10.2025, 09:07:01 И тъй като я карам градско 95% на ток само, решава, че щом съм излязъл трябва да се спре веднага.
Защо държиш в гаража да ти бръмчи? Нали на ток караш?
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Мнение от Lemi_ »

Това излезе като инфо:
"Поставете на паркинг (P).

Натиснете бутона „режим“(mode), изключете автоматичното зареждане на батерията и настройте зареждането на батерията на максимум. Сега можете да излезете дори с ключа си (не го оставяйте вътре, за да...). Бензиновият двигател ще запали."
I ask you to judge me by the enemies I have made
rolandcreature

Шкода Новак

stefan L написа: 08.10.2025, 13:41:46
rolandcreature написа: 08.10.2025, 09:07:01 И тъй като я карам градско 95% на ток само, решава, че щом съм излязъл трябва да се спре веднага.
Защо държиш в гаража да ти бръмчи? Нали на ток караш?
Здравейте. Благодаря на всички, които отговаряте. Ще се опитам да поясня.
Точно не държа да бръмчи. Вадя я от гаража и я карам в "E mode" или само на ток, както съм написал.
Това няма отношение дали колата е или не е в режим "запалена" - ignition.
Точно това ме дразни, че не мога да го регулирам. В момента в който изляза от нея докато е "запалена/работеща" на ток, и мине понякога доста малко време - тя се само изключва с цел пазене на енергия - благородна цел - но ми се ще да мога да го регулирам. Защото сега паля - излизам от гаража, излизам от колата да затворя вратите и докато се върна(а това отнема 5-10 секунди) - вече се е "изключила" и трябва пак да я "запаля-включа".
Това е различно от Start/Stop система при която двигателя/мотора се самоизключва на светофар. Там дори да се самоизключи, то режима на колата все още се води "запалена/включена".
Решението което предлага потребителя над мен го видях но то важи ако си в хибриден режим а не само на ток(ще го опитам с цел експеримент).
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Мнение от DoH_KuXoT »

а с колана пробва ли ? Поне на BMW i3 един преход постоянно щракнат в колана оправя нещата , говоря за това

Изображение
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

DoH_KuXoT написа: 09.10.2025, 08:43:45 а с колана пробва ли ? Поне на BMW i3 един преход постоянно щракнат в колана оправя нещата , говоря за това
ABBC3_OFFTOPIC
Не разбирам хората които слагат китайски боклуци за да "излъжат" нещо.
Колан, възглавници, ламарини... всичко са различни компоненти на една система имаща за цел да ти спаси животеца и буквално стотни от секундата са от значение. А както всички знаят добре познатата максима, една верига е толкова здрава, колкото най - слабото звено.
А ти слагаш някакъв принтиран в китайки завод боклук, за да не ти мига/светка/бипка/гасне.... [smilie=fool.gif]
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Мнение от DoH_KuXoT »

То и аз не разбирам хората дето имат 3 мнения в тема с 10 такива и нито едно по темата , но ей на свят широк. Никой не е казал да довериш живота си на китайска джаджа вкарана в колана, същото може да се пробва и с колан закопчан зад гърба за проба, защото тази система следи колана поне при I3 , та е вариант да не привеждаш системата в готовност по няколко пъти, защото алгоритъма , е че шофьора напуска МПС и вече няма нужа да работи нищо. Пък ако се окаже и тук , че колана е разковничето варианти много . Ако ти се стори опасно да излезеш от гаража с колан закопчан зад гърба, може да го пробваш и на обезопасен полигон. Пак подчертавам, говорим за проба, да излезеш от автомобила, колана да е закопчан и да видиш дали системата отново преминава в покой. ;)
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

Разбирам те много добре. При мен е 30 сек, но точно да отворя или затворя оградата на гаража и... изгаснала!
Не знам дали мога да ти помогна защото аз си доавтоматизирах гаражната врата и проблема така си го реших, но при мен на Тигуан плъг-ин хибрид от 2025-та следи със сензор на седалката дали седиш на нея или не. Не става да я излъжеш с колана.
Но пък мисля, че това с колана много лесно може да го пробваш без да взимаш каквото и да е - просто седни върху закопчания колан като излизаш от гаража. Ако сработи и следи през колана, взимаш една залъгалка за колана и просто я махаш и слагаш само когато си отваряш гаража. Но не преходник като на DoH_KuXoT предложението, а от по-простите и си ползваш по време на шофиране както обичайно колана и не мислиш китайската джиджавка ако стане нещо дали ще си свърши работата.

Иначе да ти кажа, преди 8-9 години си автоматизирах на самия гараж вратата, но оградата седеше ръчно с катинар (къща с двор си представи с две врати за захода за гаража). Това лято заради колата автоматизирах и оградата и трябва да ти кажа, че съжалявам, че по-рано не го направих! Не от мързел, а за всички дни когато е лошо времето - просто е голямо удобство в дъжд, вятър и сняг.

ПП: За неразбралите - не се включва старт-стоп и да гасне мотора. Гаси се колата изцяло! Като се качиш и палиш от бутона, а не с включване на предавка!
rolandcreature

Шкода Новак

Здравейте отново и благодаря на всеки писал.
Преди да вляза отново тук се сетих и пробвах със закопчан колан под мен и воала - "излъгах" системата(подобно като потребителя с i3)
Не мисля, че е идеално но май друг вариант няма. Благодаря и за съвета за "коланната залъгалка".
Явно тази Шкода не следи тежестта на седалката в този случай, както при Bobeca и неговият Тигуан. Та, може би за сега така ще го правя. При мен става въпрос за подземен гараж, не ми е проблем метерологията за излизането. Просто ме дразнеше факта, че колата изгася и трябва повече паления за всяко излизане, което все пак е някаква амортизация.
Иначе, в идеалният свят - настройка с избор на различен интервал от време при който да се изключва колата(пдобно на дисплейте на телефоните) би било прекрасно.
Поздрави на всички.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

rolandcreature написа: 10.10.2025, 14:09:04 Просто ме дразнеше факта, че колата изгася и трябва повече паления за всяко излизане, което все пак е някаква амортизация.
Не можеш ли да тръгнеш направо на ток, без да палиш двг?
rolandcreature

Шкода Новак

stefan L написа: 10.10.2025, 14:21:26 Не можеш ли да тръгнеш направо на ток, без да палиш двг?
Не говоря за включване на ДВГ. Дори на ток колата има режим на "запалване/включване". И по подразбиране когато излизаш от нея дори за малко(като в моят случай) се "самоизключва/самоизгася" дори само на ток(и най-вече на ток - за да пести батерия).
По-дългото обяснение съм го дал малко по-нагоре.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”