Навремето (2012), докато още бяхме гаджета с жената, си купихме Авесис седан. Мина се време, и домакинството порастна на 4 броя. Последните 2 години много драма с багажа - на децата краката са върху торби и раници, тъй като багажника е малък.
След доста проучвания относно марки, модели, обем на багажника, двигатели, екстри и като цяло цена-ексри-качество се спряхме на Шкода. Ходих няколко пъти до Дружба и до Надежда, разглеждах, умувах и накрая се спрях на Кодиак.
Тъй като тойотката е 1.8 бензин 147 коня, изпреварването ѝ е мъчно, затова първо гледах 2 TSI 204 коня, но вкарах килограмите на 2-та автомобила и конете, и се оказа, че разликата в кг/кс не е толкова голяма, затова се спрях на RS. И се започна голямото мислене за допълнително екстри.
Може би досадих на съфорумците с моите въпроси, но това ми помогна да взема информирано решение. Така че, екстрите към стандартното оборудване на РС-а са следните:
- Пакет Winter Sport - заради задните седалки с подгряване (мисля в перспектива за децата)
- Пакет Technology Plus - хареса ми много Heads-up дисплея на тестовия автомобил, пък и нали има по-големия "таблет"
- Панорамен покрив - умирам си за шибидах, и като видях колко много се отваря тоя "прозорец", си казах, че няма как без него. Пък и като взех децата на тест-драйв, те страшно много се зарадваха на тази функция
- Челно топлоизолационна стъкло с подгряване - от опит в Авенсиса знам, че лятото е ад като напече през предното стъкло, и разбрах, че тази екстра намалява значително UV лъчите, и ще е една идея по-добре в купето.
- Променлива товарна платформа - искам пода на багажника да е възможно най-равен при свален 2-ри ред седалки - единствения начин това да е стане е с променливата товарна, иначе без тази екстра, има 3-4-5см "стъпало".
- Интериор RS SUITE - заради обдухването (не обичам да ми залепва гърба за седалката лятно време)
- Теглич с електрическо освобождаване - няколко пъти ми се налага да превозвам обемни товари, и горкия Авенсис седан не е за тая работа, та даже и теглич няма. Казах си, че 2105 литра не ми стигнат като обем в Шкодата, мога и едно ремарке да закача. Пък и няма да хвърлям стари мебели и дърва в кола за 100к+
Чудя се и за PPF фолио дали само на предницата или цялата кола, и дали да е гланц или мат. По-скоро клоня към мат (ако е цялата кола)
Тъй като ще идва с летни гуми, за зимни реших да взема 19-ки джанти и гуми Bridgestone Blizzak, тъй карам с този модел откакто купихме авенсиса, и съм изключително доволен от поведението.
Ето и как ще изглежда отвън визуално Шкодиачето: