Кодиак RS - новото семейно возило

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
_56_

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq RS 2026
Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

Здравейте форумци.

Навремето (2012), докато още бяхме гаджета с жената, си купихме Авесис седан. Мина се време, и домакинството порастна на 4 броя. Последните 2 години много драма с багажа - на децата краката са върху торби и раници, тъй като багажника е малък.

След доста проучвания относно марки, модели, обем на багажника, двигатели, екстри и като цяло цена-ексри-качество се спряхме на Шкода. Ходих няколко пъти до Дружба и до Надежда, разглеждах, умувах и накрая се спрях на Кодиак.

Тъй като тойотката е 1.8 бензин 147 коня, изпреварването ѝ е мъчно, затова първо гледах 2 TSI 204 коня, но вкарах килограмите на 2-та автомобила и конете, и се оказа, че разликата в кг/кс не е толкова голяма, затова се спрях на RS. И се започна голямото мислене за допълнително екстри.

Може би досадих на съфорумците с моите въпроси, но това ми помогна да взема информирано решение. Така че, екстрите към стандартното оборудване на РС-а са следните:
  • Пакет Winter Sport - заради задните седалки с подгряване (мисля в перспектива за децата)
  • Пакет Technology Plus - хареса ми много Heads-up дисплея на тестовия автомобил, пък и нали има по-големия "таблет"
  • Панорамен покрив - умирам си за шибидах, и като видях колко много се отваря тоя "прозорец", си казах, че няма как без него. Пък и като взех децата на тест-драйв, те страшно много се зарадваха на тази функция
  • Челно топлоизолационна стъкло с подгряване - от опит в Авенсиса знам, че лятото е ад като напече през предното стъкло, и разбрах, че тази екстра намалява значително UV лъчите, и ще е една идея по-добре в купето.
  • Променлива товарна платформа - искам пода на багажника да е възможно най-равен при свален 2-ри ред седалки - единствения начин това да е стане е с променливата товарна, иначе без тази екстра, има 3-4-5см "стъпало".
  • Интериор RS SUITE - заради обдухването (не обичам да ми залепва гърба за седалката лятно време)
  • Теглич с електрическо освобождаване - няколко пъти ми се налага да превозвам обемни товари, и горкия Авенсис седан не е за тая работа, та даже и теглич няма. Казах си, че 2105 литра не ми стигнат като обем в Шкодата, мога и едно ремарке да закача. Пък и няма да хвърлям стари мебели и дърва в кола за 100к+
В общи линии е това. Направих поръчка на 27.05 и на 02.06 ми се обадиха, че лизинга е одобрен - та преведох капарото. Мисля тази седмица да звъня на Дружба да попитам дали има седмица за производство на автомобила. По договор срока е 150 работни дни, което се пада около Нова Година.

Чудя се и за PPF фолио дали само на предницата или цялата кола, и дали да е гланц или мат. По-скоро клоня към мат (ако е цялата кола)

Тъй като ще идва с летни гуми, за зимни реших да взема 19-ки джанти и гуми Bridgestone Blizzak, тъй карам с този модел откакто купихме авенсиса, и съм изключително доволен от поведението.

Ето и как ще изглежда отвън визуално Шкодиачето:

Изображение
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
martinp

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp

Мнение от martinp »

Едва ли ще чакаш повече от 2 месеца за колата.
Авенсиса е астматик най-смотан, и няма нищо общо с 2.0 tsi.
Добър избор си направил, както е казал мечо пух - колкото повече, толкова повече.

Моето мнение за фолиото е, че освен ако не искаш да матираш цвета на колата, няма никакъв смисъл от него. По-добре след 5 години пребоядисай цялата кола. Сигурно ще ти е и по-евтино.
Изображение
Аватар
_56_

Škoda Фен

Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

martinp написа: 14.06.2025, 21:54:57 Едва ли ще чакаш повече от 2 месеца за колата.
Е ти ме шокира направо. Как така 2 месеца?! Че това е отрицателно време... Махлелиев от Дружба каза, че по принцип тези с теглич и панорама ги бавели с горе-долу 2 месеца, иначе ставали по-бързо.
Изображение
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Жестока е. Аз съм с този цвят на скаута и гланцово фолио на предницата. Цвета остава същият с гланца. Не бих се двоумил да фолирам отново, вече ми спести една боя на предната броня (наложи се да боядисат липа де и съответно ми смениха фолиото по каско).
Поне за фаровете е задължително според мен.
Аватар
_56_

Škoda Фен

Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

chill написа: 15.06.2025, 12:20:36 Не бих се двоумил да фолирам отново
Благодаря! Жената го избра. На мен и бялото много ми хареса, обачее. Къде си фолирал предницата и фаровете? Събирам мнения. И аз мисля да сложа фолио само на предна броня, калници и преден капак.
Изображение
Аватар
chill

Škoda Фен²

Мнение от chill »

asenov56 написа: 15.06.2025, 12:31:29 Къде си фолирал предницата и фаровете?
Булфолио.
asenov56 написа: 15.06.2025, 12:31:29 И аз мисля да сложа фолио само на предна броня, калници и преден капак.
Зоната над предното стъкло също си заслужава ;)
Аватар
_56_

Škoda Фен

Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

chill написа: 15.06.2025, 12:38:54 Зоната над предното стъкло също си заслужава
Там вече започва покрива. Ако се сложи фолио, на целия покрив ли трябва, или някаква "лента"? Няма ли да се вижда и да седи грозничко?
Изображение
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

asenov56 написа: 15.06.2025, 12:31:29 И аз мисля да сложа фолио само на предна броня, калници и преден капак.
Според мен калниците и предният капак е излишно. Те лесно се боядисват. За 3 години на моята О4 (имам фолио само на фаровете и страничните колонки) нямам никакви щети от камъчета по калниците, а на предния капак имам само няколко незабележими плитки точици в предната част.

Бронята и фаровете обаче си заслужават, защото се рендосват от дребни камъчета и песъчинки, които удрят там фронтално.
На новите коли бронята е от черна пластмаса (поне моята О4 е така), за разлика от старата ми О2, където бронята е от сива пластмаса. Затова на моята О4 (тя е с бял цвят, Moon White) точиците по бронята си личат, защото отдолу е черна пластмаса, докато на старата ми О2 (която е сребриста) не си личат при сивата пластмаса отдолу. При теб, където цветът е син, по-малко ще си личат черните точици по бронята, така че се замисли дали на теб ще ти трябва фолио за бронята. Иначе хубаво фолио за бронята ще ти струва нещо от порядъка 750-1000 лв.
asenov56 написа: 15.06.2025, 13:01:03 Ако се сложи фолио, на целия покрив ли трябва, или някаква "лента"?
Трябва тясна лента (няколко сантиметра само), която да обхване ръба и 5-6 милиметровата вертикална част на ламарината над челното стъкло. където се набиват насекоми при пътуване. Лентата не е грозна, не си личи. Някои студиа обаче отказват да слагат такава лента, защото казват, че фолиото им е дебело и не можело да обхване ръба на ламарината над стъклото, защото нямало как там да залепне качествено. А без да е обхванат ръба е безсмислено.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

martinp написа: 14.06.2025, 21:54:57 Моето мнение за фолиото е, че освен ако не искаш да матираш цвета на колата, няма никакъв смисъл от него. По-добре след 5 години пребоядисай цялата кола. Сигурно ще ти е и по-евтино.
НЕ
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
chill

Škoda Фен²

Мнение от chill »

Моята лента е ~15см широка и обхваща ръба към стъклото.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

По отношение на фолиото над предното стъкло - аз съм с такова, ама не ми се струва особенно смислено. Аз мислех, че ще обхваща ръба, но казаха, че нямало как и почва на плоската част. Ръба пак си е оголен, а той е слабото място, там бият камъните. Исках да го защитя, защото всичките ми предишни Шкоди там бяха олюспени Затова го направих, ама реално нищо няма да предпази..
Бееееее.....
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

Да беше казал, щях да ти препоръчам човек който ги облепя както трябва. Фолиото обхваща ръбовете , а не е до тях.
Аватар
_56_

Škoda Фен

Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

DonSkoda написа: 15.06.2025, 14:04:48 Да беше казал, щях да ти препоръчам човек който ги облепя както трябва.
Може ли малко повече информация относно човека? В София ли работи?
Изображение
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

+359888133633 -Даниел.
Студиото му е в Манастирски ливади.
Облепва ръба, и фолиото се залепва от вътрешната страна на калинка или капака. А не до ръба.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

DonSkoda написа: 15.06.2025, 14:32:20 Облепва ръба, и фолиото се залепва от вътрешната страна на калинка или капака. А не до ръба.
Става дума за ръба над предния джам. Там е доста плитко и реално май наистина няма как да се залепи.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”