Високо ниво на масло в двигателя

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
dem4oyy

Шкода Новак

Мнение от dem4oyy »

Здравейте.

Имам бензинова Шкода Октавия 1.5TSI, 150к.с. 2020г. , закупена от Еуратек Надежда - София.

Първоначално след като колата се запали на изцяло студен мотор ( колата се държи в подземен гараж ), се появи едно играене на оборотите - от 1200 до 1500, после 1200, пак 1500 няколко пъти, като в следващите 5-10 секунди минава плавно на 1000 оборота и накрая на 800 оборота.

За последната 1 седмица получих две предупреждаващи съобщения " високо ниво на масло в двигателя".

Тези съобщения се появяват на случаен принцип и до 1 час изчезват.

Колата е обслужена преди 3 месеца и за това време са изминати 2500км. Също така колата винаги е била обслужвана навреме ( 10к километра ).

Закарах колата в Еуратек Надежда и след направена диагностика, не излизат никакви записани грешки в компютъра, но нивото на маслото на щеката е било с 2 пръста над максимума като ми казах по телефона.

Според производителя, трябва да ми бъда сменена помпата за високо налягане на гориво + датчик на разпределителния вал.

Някой дали се е сблъсквал с подобен проблем, защото търсих и по чужди форуми и не мога да намеря почти никаква информация ?? От Еуратек Надежда отговориха по същия начин, че за първи път се сблъскват с подобен проблем на бензинов автомобил.
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

Щом се налага смяна на помпата, значи се стича бензин от някое уплътнение в нея и пълни картера. Не съм запознат подробно дали помпата за високо налягане е вградена в двигателя, само правя заключение от изложените данни. За датчик на разпределителния вал нямам идея.
ПП: Помпата е в капака на клапаните и се задейства от гърбица на разпределителния вал. Вероятно изтича бензин и за това нивото на масло е над нормата. Самата помпа е в непосредствена близост до датчика на разпределителния вал, може това да налага смяната му.
Последно промяна от ivo_67 на 21.02.2025, 16:55:33, променено общо 1 път.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Приятелски съвет:
След смяна на масло лично си проверявай нивото. (същото важи и за налягането в гумите след посещение на гумаджия) Може да са я препълнили при смяната и нивото да е било до границата на задействане на алармата за високо ниво (патил съм от ЕТ точно за такова нещо).
Помириши маслото дали мирише на бензин.
Преди започване на някакви ремонти аз бих сменил отново маслото и бих му следил нивото изкъсо.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

baijoro написа: 21.02.2025, 16:37:56 След смяна на масло лично си проверявай нивото
Това изначало човек трябва да си го прави.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

baijoro написа: 21.02.2025, 16:37:56 Преди започване на някакви ремонти аз бих сменил отново маслото и бих му следил нивото изкъсо.
Това за мен е най-правилното действие. Смяна и наблюдение!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”