Детски столчета ISOFIX - тропане по неравности - КОМБИ ФЛ

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

Здравейте. Някой има ли проблеми с тропане от детско столче с изофикс монтаж на задната седалка при преминаване по неравности? Колата е Octavia Combi FL 1.5TSI на около 4000км и няколко месеца. Тропането е доста осезаемо, когато няма дете в столчето, и доста ме изнервя - все пак става дума за доста нова кола и определено ми разваля кефа, а и през 50% от времето столчето е празно. Става дума за метално тропане - все едно куките на изофикса се удрят в рамената на стола за изофикс захващането или нещо подобно. Пробвах няколко столчета - едно на COSATTO с изофикс с крак и въртене, едно на Lorelli с изофикс и горен ремък (+ захващане с колан) и едно на КикаБу пак с крак, изофикс и въртене - интензитета на тропането е различен, но го има. Най-абсурдното е, че две от столчетата се ползват на другите коли - Голф 7.5 и Хонда Сивик VII (която даже няма пластвасови водачи към куките) и нямам подобни оплаквания. Индикаторите на столчетата при монтаж са зелени - т.е би трябвало да са монтирани правилно. Третото е ползвано в Ауди А3 и собственикът също се оплака от подобно тропане, когато няма дете в него. Каза, че нарочно слагал багаж отгоре, за да не тропа. Пробвах да подпъхвам под стола одеало, за да пасне по-добре на седалката, но няма голяма разлика. Единствено, за което се сещам, e да захвана едното столче с колан и горен ремък и изцяло да избегна изофикс захващането. За да не се окаже тропането от друго място за всеки случай изкарах и крика с инструментите от багажника, резервната гума също изглежда добре захваната, металния пожарогасител е в плътна чанта ...
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Най-вероятно не са "натегнати"/вкарани докрай шините на изофикса. Аз преди месец реших да натисна първо отляво, после отдясно и влезе поне още 1-2 "зъба". При мен се чуваше така, че е леко хлабаво, но само при преминаването на доста сериозни неравности, когато автомобила се разклаща странично. Сега столчето е като заварено за колата (Сайбекс с 360 въртене и гега, която законтря в пода).

Ето клип нагледно какво се прави (влезнах и аз вътре в купето, за да приложа максимален натиск).

alexinchains

Škoda Фен

Гараж: Йоника

Мнение от alexinchains »

Сайбекс Атон 5 си тракаше зверски като е празно и не беше от неправилно захванат isofix, а по-скоро от хлабината между базата и самата седалка, която се разкачваше.

На 3 коли съм го слагал (едната без isofix) и все същата работа.

Сега с някакво Максикози за по-големи вече нищо не се чува дори като е празно.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

При мен тропат ако не съм ги натиснал хубаво да се смачка малко дунапрена на седалката и да ги държи под напрежение. Може да опиташ да завиеш по една две навивки изолирбанд на осите на изофикса , така ще уплътниш връзката там.
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

И аз имам това ужасно тракане при преминаване на неравности по пътя.Трябва някакво обезумяване от към изофикса,,защото са метални шини и са разхлабени, но не видях да може да се стегнат.Към шините имам пластмасови държачи които влизат в шейните на стола и куките на седалката ,но не можах да го монтирам на Октавията.При фабията се монтираха,може би седалката е по ниска.Когато имам време ще се захвана и с това чрез разни хитрини .
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

@steee
ИзображениеИзображение
Днес докато чистих колата, погледнах и за шума ми от столчето. Разхлабени ми са кръглите черни нитове на релсите и този за разпъване на облегалката. Има шайба от вътре ,но трябва да се разглоби целия гръб и да се провери могат ли да се натегнат ако има гайка при шайбата. Когато имам време ще се занимавам ,това е моят шум
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

Най-накрая открих проблема след няколко седмици главоболия. [smilie=pleasantry.gif] Че столчето тропаше - наистина си потропваше. Оказа се, че имам проблем с вратата на багажника (комби). След каране със свалено столче, гума, резервен комплект и какво ли още не, остана едно гадно метално тропане по паве и малки неравности. Реших да се поразровя из английските форуми - оказа се, че е срещан проблем. Има два дистанционера с гумички на багажника (има ги на доста модели Шкоди), които могат да се регулират. Явно при движение по дупките се получава резонанс и се чува звънливо метално чукане, което няма нищо общо със столчето. За момента залепих две неопренови подложки с дебелина няколко милиметра и всичко изчезна. Явно трябва да посетя Еуратек да регулират дистанционерите. Ще взема да създам един отделен пост, че буквално няколко месеца се чудих, какво се случва и какви са тия звуци на кола под 5000 км. Сега ще се боря със столчето спрямо горните съвети, за да огранича малко тропането от него до минимум.
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

Последните седмици експериментирах малко със столчетата. Явно за някой столчета позицията на куките за Изофикс в Шкодата правят проблеми, тъй като са малко по-нависоко. На Голфа са точно в зоната на сгъвката на седалките и столчето ляга доста по-добре. Със столчето с допълнителен крак имаше най-много тропане от механизма на крака и просто го върнах в другата кола. Едно от столчетата (Lorelli Lynx) има вариант за захващане с колан на автомобила зад дунапрените на стола и през определени отвори (детето се захваща отново с коланите на самия стол) и допълнително се осигурява с една кука за багажника (top tether) спрямо описанието за допълнителни варианти за монтаж на стола. Под столчето намерих и една много готина подложка за защита за около 20 лв. Вече не се чува и звук от него - дори и като няма дете в стола.

Единствено взех да се оглеждам и за една защита на предната седалка отзад, че детето я рита доста.

N.B. взех да се замислям, че Шкодата е с торсионна греда и може би подскача по различен начин от другите ми коли с независимо окачване. Като се отчете и различната позиция на куките - явно е нормално да има разлика.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

steee написа: 18.03.2025, 11:12:29 една много готина подложка за защита за около 20 лв
Може ли да я покажеш ?
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

xektop написа: 18.03.2025, 11:19:26 Може ли да я покажеш ?
https://rayatoys.com/podlozhka-za-stolc ... kker-black
За жалост явно са я увеличили - беше 20 и нещо лева преди няколко седмици с намаление. Според мен обаче и за тази цена си заслужава. Качеството на подложката е супер и защитава цялата седалка.
xektop

Škoda Ентусиаст

Мнение от xektop »

steee,Благодаря!
edisonov

Шкода Новак

Мнение от edisonov »

Само за онформация ако на някой му трябват такива подложки в Алито и Тему са от порядъка на 15 - 20 лв и има най различни варианти. Същата поне на външен вид си купух съвсем скоро от Тему за няма и 17 лв.
xektop

Škoda Ентусиаст

Мнение от xektop »

edisonov написа: 18.03.2025, 15:09:42 съвсем скоро от Тему за няма и 17 лв
Може ли линк?
edisonov

Шкода Новак

Мнение от edisonov »

Аз купих тази от линка, защото покрива и част от седалката малко извън подложката на стола. Още не съм я ползвал защото бъдещия ползвател се очаква да се появи май месец, но мисля че ще свърши работа. Иначе има и други варианти къкто в Тему така и в Алито, но от Тему идват само за 1-2 седмици за разлика от Алито къде може и 2 месеца да се чака.

https://www.temu.com/goods.html?_bg_fs= ... e_sn=10045
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

edisonov написа: 18.03.2025, 15:50:20 Тему идват само за 1-2 седмици за разлика от Алито къде може и 2 месеца да се чака.
Аз напоследък имам доста добър късмет със срока на доставки от АлиЕкспес - най-много до 2 седмици се бавят. Наблюдението е от последните 10-12 поръчки през последната година. Е по-принцип гледам за поръчвам от продавачи с добър рейтинг. Ей сега чакам даже няколко авиаторски (спирално оплетени като на старите телефони) USB кабели за зарядното на Октавията отпред. С Тему имах по-кофти опит и спрях да поръчвам оттам.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”