Октавия II 2011 1.6 TDI CAYC - ПРОБЛЕМИ

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
PachoSTI

Шкода Новак

Мнение от PachoSTI »

Здравейте!
Намерих няколко теми касаещи един или друг проблем на въпросния двигател. Не знам дали е удачно да пиша в чуждите теми, затова реших да пусна нова тема, в която да потърся мнения за моя проблем, пък ако има колеги с проблеми по същия двигател - нека питат тук, да стане голяма дискусия.
На въпроса: преди месец закупих Шкода Октавия 2011 1.6 тди 105кс 4х4, нов внос на 298 000 км, за които вярвам, че са реални - с пълна сервизна история, изключително запазен интериор, без скъсано/протрито/провиснало/захабено. Свалена от автовоза - шофьора е приятел на приятел, покрай колите за фирмата понякога качва и по 1-2 за себе си и ги продава още на път към вкъщи.
Смених комплект ангренаж Sachs, понеже демпфера беше заминал, колата се тресеше цялата при работа на място.
298,400 - масло и филтри (Total 5w30)
298,650 - комплект съединител, ангренаж, ремък маслена помпа, семеринг колянов вал. След това спря да зарежда - стопен блок на алтернатора, разпадащ се от топлина/време?
Чукна 300 000 и на жената на два пъти и светнала лампата за маслото - ниско налягане (след каране извънградско, при загрял двг), температура на маслото не е гледала - жена е..
Длъжен бях разбира се да пробвам първо с датчика :) Свалих възд. филтър и въздуховода към турбото, разкачих планката за вдигане на двг, смених датчика, върнах всичко по мястото му, запалих я на място да загрее и след 2-3 мин работа смени звука и взе да трака сякаш на 4 цилиндър. На ниски обороти едва доловимо, във високи направо си чука. И във вървежа има разлика.
През 3 различни майстора минах - дюзи/биелни лагери/бутален болт на 4 цил, като всеки следващ отписва диагнозата на предишния, но и никой не е убеден, че неговото предположение е правилното.
Онзи ден я припалих, врътнах 6-7 км из града да напазаря, колата не чукаше и вървеше добре. По едно време мощността спадна и започна отново да чука. В това съм сигурен, защото леко заби предницата и стана по-мудна.
Ще свалям дюзите тези дни да ги пратя на стенд, ще използвам да сменя и гарнитура на капака на клапаните, че има малък теч на масло. Може и да погледнем в 4 цил с камера (едното мнение беше, че е разбит биелен лагер на 4 цил и буталото чука в главата, което ме съмнява, но не пречи да се провери). След дюзите възнамерявам да бутна картера и да сменя биелните, двуомя се дали направо да не го отворя и отгоре за основни и сегменти - така и така съм го отворил.
Моля за мнения от къде може да е това чукане, ще опитам да кача и клип в най-скоро време. Реално не сме разкачали нещо, което да го предизвика, но пък преди смяната на датчика го нямаше.. [smilie=search.gif]
Колата се хареса на всички членове на семейството и не ни се разделя много-много с нея..
PachoSTI

Шкода Новак

Мнение от PachoSTI »

Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Някои хора имате талант да си купувате бракми.
Нови дюзи и купи!
Нови! Не да ремонтираш,рециклираш и подобни цигании за по евтино.
Последно промяна от bega4kata на 03.12.2024, 22:24:36, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Самуиле, модератор си, друг се прилично... Посмях се, ама не бива. Дай акъл на човека.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

peyopetrishki, ти като лична обида ли го приемаш.
Аз защото постоянно се мъча с подобни бракми дето си ги купуват от скрапа и за това говоря така.
Трябват нови дюзи,но няма да се купят, защото са колкото стойността на автомобила.
Ако не ти е ясно,да ти обясня :)
GUNTER SERVICE
Изображение
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Като никаква обида не го приемам, ама пак беше написал един ред, не особено смислен, та реших да ти обърна внимание )) Ето поправил си се.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

На 135х км сме сменяли само с нови дюзи на CAYC. Преди почти 10 години беше - 1400лв платихме. И тогава съветът беше да не се опитваме с ремонтиране. Моля да не се приема като съвет, че това е проблема. Само споделям за дюзите.
А от къде
PachoSTI написа: 03.12.2024, 22:01:05 През 3 различни майстора минах
А от къде си?
Аватар
uboy

Škoda Photo

Гараж: O1 FL AGR 4x4
O2 FL BMM 4x4
S2 BMP

Мнение от uboy »

Дюзите на този мотор не се рециклират успешно. Както Самуил каза- само нови. До преди 2 години клиентска цена за бройка беше 900++ лв.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

istoyanov написа: 03.12.2024, 23:46:18 1400лв платихме
Намерих си кореспонденцията. Объркал съм се.
700лв е била бройката! Сменихме и 4те. Колата се кара и до ден днешен от колега, който я откупи.
Успех!
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Нови дюзи и ще спре да чука, и адаптация задължително след това.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

да дам и един друг поглед на нещата... аз продадох моя предишен пасат на мой близък, двигателя е също CAYC, автомобила не е имал никакви признаци за проблем последните 6 години 80-90 хил км. За късмет 500км след продажбата автомобила влиза в сервизен режим , губи мощност и двигателя работи на 3 цилиндъра. Пътна помощ до най-близкия град , момчето казва дюза. Цената за този номер 03L 130 277 S марка VDO беше между 700 и 1100лв в зависимост от това дали е нова или рециклирана заводски с връщане на старата. Момчето каза , че не смята за нужно да се взимат дюзи, защото има човек , който успешно ги рециклира. Него познат в Добринище. Това е информация , която ми е дадена от майстора за него познат, не мога да знам дали е на 100% истина, защото не познавам никой от тях до преди това. 4-те дюзи бяха изпратени, на едната подменен ел.елемента. На останалите е било направено калибриране и смяна на определени проблемни части, не бих могъл да кажа какво точно. За 4-те дюзи сме платили общо 800лв , като само за ел. частта са били 360лв , останалите, е могло и да се спестят предполагам, но ни беше обяснено, че като се направи една, другите трябва да се калибрират по нея освен софтуерно и чисто механично, като това пък води до смяна не нещо си вътре. Пратиха ги обратно в сервиза, смених им всичко каквото е нужно + тръбичката с бързите връзки за гориво, защото две протекоха веднага след монтажа. Майстора си игра два дни и не успяваше да ги калибрира , звънна ми и не знаеше какво да правим, самата адаптация започва и не може да се изпълни. Сетих се , че бях опитвал едни кодировка на същия пасат с китайски кабел VCDS и там имаше някакво време , до което всичко се случваше, но забавиш ли се , все едно губи връзка с модула и не успява да запамети промените. Попитах го с какъв кабел е и се оказа същия китайски кабел. Просто като идея му казах да пробва с някой с оригинален VCDS. Оказа се че той самия има но го беше дал на някой. След 2 дни му го върнаха и адаптацията стана от първия път. Вече мина повече от година от ремонта на дюзите и автомобила няма проблеми. Факт е обаче че се кара много малко, няма 3 хил км изминати за годината, аз лично не бих могъл да кажа този ремонт дали е ок в дългосрочен план, защото нямаме натрупан опит. Но пък за сега е ок. Та както е модерно да се казва всеки сам си преценя. Аз като, че ли смятам че смяната с нова дюза на конкретната изгоряла е добър ход, но нямам наблюдения, смени ли се само една дали 4-те мога да се сработят правилно , защото тук доколкото съм чел 1-3 се компенсират взаимно ,2-4 също. Ако едната има по-голямо количество другата намалява своето и обратното, за да се нормализира работата на ДВГ.
п.с. на последно място бих казал, че аз лично много бих се замислил дали да дам 4-5 хил лв за ремонт на автомобил , който струва примерно 8-9 хил лв , като това далеч не означава край на сагата, защото следват ГНП, Турбини, Скорости и какво ли още не и става една бездънна яма.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Така де, те затова са я продали колата. Сега дилемата е колко да се инвестира и какво се търси, като краен ефект. Аз бях в сходна ситуация преди около 4 години, когато помпата за високо налягане задра и напълни дюзите със стружки. Тогава върнах старите дюзи и взех рециклирани от сервиза във Владо Тричков и след това година и половина нямах проблеми, но при мен дюзите не бяха пиезо.
PachoSTI

Шкода Новак

Мнение от PachoSTI »

Благодаря на всички за времето, което сте отделили да дадете мнение.
Не бях запознат с въпросния двигател, като от общи приказки знаех, че са с проблемни дюзи и глави, ама понякога и до късмет опират нещата, риск печели, риск губи. [smilie=search.gif]
То е ясно, че ще е дебела работата, но искам да проверя какви са вариантите.
Както колегата Дон Кихот по-горе е казал, надали си заслужава да се вкарат едни 3-4 хиляди лева и то само за дюзи, като се има предвид стойността на колата въобще. Колата между другото се намира в Петрич. Говорих с майстора, който предположи, че е дюза, той ги праща във Варна на Дани Дизел, прочетох добри отзиви за сервиза тук във форума, ще видим какво може да предложи(рециклиране,ново за старо, заводски рециклирани)
Интересува ме дали може да се смени само една дюза, или две по две, или задължително и четирите?
Също така как да проверя помпата дали не прави тя мизерията, или просто си им е дошло времето?
Дюзите вече са надписвани, което значи, че са сваляни/сменяни поне веднъж, но колата тук не е пипана, остава да е правено в Швейцария?
Наясно съм, че най-доброто решение е нови дюзи, но с оглед на предстояща смяна на биелни лагери(минимум, че може и на основен да отидем) не съм сигурен, че е рентабилно да дам такива пари.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

PachoSTI написа: 04.12.2024, 13:16:54 Интересува ме дали може да се смени само една дюза, или две по две, или задължително и четирите?
Също така как да проверя помпата дали не прави тя мизерията, или просто си им е дошло времето?
Ако смяташ да караш колата по-дълго време е хубаво да смениш и четирите или поне да минат на стенд и да се калибрират (ако въобще това е възможно при тези дюзи). За помпата е хубаво да се оглеждаш за проблясъци и метални частици на дъното на чашата на горивния филтър. Започнеш ли да забелязваш брукат на дъното значи е почнала да стърже. Като цяло помпата умира като коза - без предизвестие - ако е BOSCH CP4. На мен ми задра една седмица след смяна на масло и филтри. След едно изпреварване на 2 ТИР-а просто колата изгуби мощност и изгасна, беше забавно.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Може всичко.
И една само да се сменя
Да се ремонтира само 1 или няколко
Всякакви схеми съм ги играл.
Но ако е моя колата 4 чисто нови взимам и не се занимавам с глупости. 4к ,4к колкото толкова.
GUNTER SERVICE
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”