Намерих няколко теми касаещи един или друг проблем на въпросния двигател. Не знам дали е удачно да пиша в чуждите теми, затова реших да пусна нова тема, в която да потърся мнения за моя проблем, пък ако има колеги с проблеми по същия двигател - нека питат тук, да стане голяма дискусия.
На въпроса: преди месец закупих Шкода Октавия 2011 1.6 тди 105кс 4х4, нов внос на 298 000 км, за които вярвам, че са реални - с пълна сервизна история, изключително запазен интериор, без скъсано/протрито/провиснало/захабено. Свалена от автовоза - шофьора е приятел на приятел, покрай колите за фирмата понякога качва и по 1-2 за себе си и ги продава още на път към вкъщи.
Смених комплект ангренаж Sachs, понеже демпфера беше заминал, колата се тресеше цялата при работа на място.
298,400 - масло и филтри (Total 5w30)
298,650 - комплект съединител, ангренаж, ремък маслена помпа, семеринг колянов вал. След това спря да зарежда - стопен блок на алтернатора, разпадащ се от топлина/време?
Чукна 300 000 и на жената на два пъти и светнала лампата за маслото - ниско налягане (след каране извънградско, при загрял двг), температура на маслото не е гледала - жена е..
Длъжен бях разбира се да пробвам първо с датчика
През 3 различни майстора минах - дюзи/биелни лагери/бутален болт на 4 цил, като всеки следващ отписва диагнозата на предишния, но и никой не е убеден, че неговото предположение е правилното.
Онзи ден я припалих, врътнах 6-7 км из града да напазаря, колата не чукаше и вървеше добре. По едно време мощността спадна и започна отново да чука. В това съм сигурен, защото леко заби предницата и стана по-мудна.
Ще свалям дюзите тези дни да ги пратя на стенд, ще използвам да сменя и гарнитура на капака на клапаните, че има малък теч на масло. Може и да погледнем в 4 цил с камера (едното мнение беше, че е разбит биелен лагер на 4 цил и буталото чука в главата, което ме съмнява, но не пречи да се провери). След дюзите възнамерявам да бутна картера и да сменя биелните, двуомя се дали направо да не го отворя и отгоре за основни и сегменти - така и така съм го отворил.
Моля за мнения от къде може да е това чукане, ще опитам да кача и клип в най-скоро време. Реално не сме разкачали нещо, което да го предизвика, но пък преди смяната на датчика го нямаше..
Колата се хареса на всички членове на семейството и не ни се разделя много-много с нея..