Passat B9 впечатления на User - a

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Преди една седмица взех за тестдрайв новия Passat B9. Главно да видя как са новите фарове. Порше София Изток, бяха така добри да ми го дадат с „преспиване” у нас.
Тестовия модел беше:

2.0 TDI; 150 кс; DSG7; предно предаване
Ниво на оборудване: ELEGANCE (би трябвало да е аналог на L&K при Superb)
17 цолови лети джанти (тестовият автомобил беше със зимни гуми Bridgestone Enliten 6 215/55/17 98V).

Спрямо В8.5 колата е порастнала и външно и вътрешно.
В ниво ELEGANCE, почти няма нужда от поръчване на допълнително оборудване, тъй като стандартното е доста добре като екстри и асистенти. За да е като сегания ми В8.5 трябва допълнително да се поръча:
1. Акустичен пакет (там са затъмнените задни стъкла)
2. Асистиращи системи IQ Drive (аналог на асистирано шофиране ниво 2 при Superb) – тук е Travel assist и Emergency assist
3. Пакет багажно отделение (тук съм 50/50) – това е вариращ под на багажника и извод 220V в багажника. Сега съм с вариращ под и съм ко ползвал 3 – 4 пъти.
4. Стандартно резервно колело (и на сегашния съм с такова) – от това има смисъл, че ми се случва често да пукам гума
5. Зимен пакет премиум - тук са отопляемите предни и задни седалки, отопление на челното стъкло и в допълнение печка и отопляем волан – две неща които не ми трябват, но вървят в пакета.

Предните седалки отново са ергономични, като вече и пасажерската е с ел.регулиране, стандартно и двете са с регулируема опора за бедрата, а не само шофьорската. Нещо което е запазено от предишните поколения е регулирането на предните подглавници по дължина, така че да имаш опора за главата докато караш и да не ти си напряга врата.
И тук седалката те поддъжа добре и ще могат да се правят дълги преходи без нужда от чести спирания.
Отзад има повече място за краката на пътниците и е по-просторно спрямо B 8/8.5
Отпред също е по-широко, подлакътника вече не се регулира по височина и дължина, но това не носи неудобство. На мен ми беше ОК.

Някои неща вече ги няма:

Няма ръчни скорости – само DSG
Няма аналогови уреди – само дигитален кокпит (на сегашния чаках повече заради аналоговите уреди)
Няма отделни фарове за мъгла – има светлини за лошо време, които са качени вече в основния фар. Задната светлина за мъгла пак е една. На В8.5 бяха две (ама за кратко)
Няма пръскалки за фаровете – те изчезнаха още от В8.5
Няма декоративен капак на праговете – директно ламарина.
Задна камера – стандартна камера монтирана в дръжката за отваряне на багажника. Няма я вече камерата монтирана в емблемата, но за сметка натова има светещи ленти между задните стопове и предните фарове [smilie=sarcastic.gif] .

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Обема на автомобила се е увеличил и външно – там от където минавам, автомобила изпълва повече рампата. Вътре двамата души отпред седят малко по-отдалечено. За задните пътници е увеличено разстоянието до предните седалки.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Място на водача. Скоростният лост е преместен на мястото на лостчето за чистачки. Долу се е освободило място за по-голяма „жабка” където може да се държи телефона и да се зарежда безжично. В жабката има и двa USB-C порта за зареждане и данни. Подлакътника вече е с осветление и вътре има извод 12V за външно зарядно.
В предните врати спокойно се събира бутикла за вода от 1,5 литра и без проблем можеш да я изпиеш докрай без да се сгъваш на седалката. При В8/8.5 тавана е малко по-нисък. Нещо което липсва в В9 е кутията за очила до плафоните за осветление.
Волана е като на Б8.5 пак с физически бутони. Голямата тарапана е станала на мястото на лоста за мигачи. Там е пренесен лоста за чистачки (предни и задни). Предните и задни чистачки се пускат с оделни превключватели. За измиване на предното стъкло има бутон, който е на две степени. Слабо натискане – само пръска, по-силно натискане – пръска и пуска чистачките. С лоста за чистачките се свиква, но със скоростния лост ще трябва мааалко повече време, щото като трябваше да превключвам по навик си търсех лоста на старото място и не винаги превключването ставаше бързо. Плюса от този лост е, че вече може да оставяш лоста в позиция D или R и след като изгасиш колата – лоста автоматично отива в P.
При тръгване и поставени колани – автомобила автоматично донатяга малко коланите.
Асистенитите работят като в предишния модел В8.5 – аз поне не виждам разлика. Това което виждам е при Travel Asist-a, че изкарва анимация на движението върху дигиталния кокпит и разпознава типа на автомобилите (леки или товарни).
Друго нещо което ми направи впечатление, е че ако се загледаш по-дълго върху дисплеите – получаваш предупреждение: „ да си гледаш пътя” и да не си отвличаш вниманието.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
На последните снимки се вижда какви рамки има около таблета на кокпита
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Двигател и кутия.
В9 не е по шумен или по-тих от сегашния ми В8.5. И тук 150 кс са достатъчни за да местят прилично колата заедно с четири души и багаж.
Двигателя в тестовия автомобил беше: DXPA TDI 110 Kw EA288EVO заедно с кутия DQ381-7A

Комбинацията двигател/кутия работи добре както и в предишното поколение. Единствено на D е „леко” мудна, но това се лекува с минаване към S.
От към разход също дава добри резултати. През деня направих едно пътуване София-Дупница-София през магистрала Струма и последващо въртене в София. За това пътуване (200км) даде разход 5.7л/100км. На магистралата пробвах и Travel assist- a (настроен на 130 и 145 км/ч) За справка следващата седмица направих подобно пътуване София-Благоевград-София и разхода с Б8.5 беше 5.6л/100км (за отсечка 200 км с предимно магистрално каране).
Изображение
По средната конзола вече почти няма бутони. Има само два: Бутон за стартиране на двигателя и бутон за ръчната спирачка .
Бутона за START/STOP е качен през меню в медията, но това не е проблем. В самата медия могат да се задават бързи бутони за достъп до функции, които се избират през медията. На тестовия още никой не беше изкарал Start/Stop бутон – е вече си има [smilie=sarcastic.gif] .
Относно управлението на климатика. Става през медията и през бързи бутони и плъзгачи в долната част на медията. Там има „физически” тъч плъзчачи за включване на медията, сила на звука, настройка на градусите на климатроника. Над тези плъзгачи е тъща на медията с изведени бързи бутони за функции на климатроника. Тъч панела не е по-различен от сегашния на В8.5, защото панела на климатроника е пак на тъч. В общи линии рядко пипам климатика – седи на ауто и само сменям градусите. Ако на някой му трябва по „къстъм” настройка – може да си я направи през медията (не се минава през десет менюта). В SUPERB 4 липсват тези плъзгачи, но има три програмируеми бутони, които заместват функционално плъзгачите в медията.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение

На кокпита не е изведен общия километраж. Той излиза през медията. Може и да има, а аз да не съм го намерил как се извежда
Спирачките на тестовия ми се видяха мааалко по-слаби (все едно трябва да натискаш повече) в сравнение със сегашния, където "кове" от раз.
Последно промяна от kolyo b8 на 01.12.2024, 14:01:46, променено общо 1 път.
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Фарове.
Това беше главната причина за тест. В новия В9 се използват 36 светодиода за матричните фарове. В В8.5 – 32 броя. Матричните фаровете работят еднакво добре както и матричните в В8.5. Нещо което тук пак го има е, че фабричната настройка на късите е много къса. Това се „лекува” с допълнително посещение в сервиз и леко вдигане. И на Б8 и В8.5 съм правил тази интервенция. Най добрите фарове до момента за мен са биксеноните в В7. Там си бяха много добре регулирани още от взимането. Много добро осветяване на пътя при къси и никакви оплаквания от насрещните за заслепяване. В В8/8.5 правилната настройка за късите стана от втория път. Вече няма отделни фарове за мъгла, а те са качени от вътрешната страна на основните фарове. Тази секция се използва и за Corner Light. Завиването на фаровете в B8.5 и В9 е през матриците на фаровете. През ноща с фабричната настройка на късите видимостта пред автомобила е не повече от един ТИР разстояние.
Ако габаритните светлини на попътно движещите се автомобили са слаби или липсват, матриците няма да затъмнят тази области е възможно на този автомобил малко да му е „по-светло” в огледалата за обратно виждане. Това е и при В8.5 и при В9.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Автоматични със затъмнение на насрещтнно движещ се автомобил
Изображение

Разстоянието между мен и автобуса е реално дистанцията на която осветяват късите
Изображение
Последно промяна от kolyo b8 на 01.12.2024, 15:41:27, променено общо 1 път.
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Ето сравнение между В8.5 и В9
В9
Изображение
В8.5
Изображение
В9
Изображение
В8.5 От ляво се вижда част от блока
Изображение
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Камери: Стандартно автомобила е с 360 градусови камери. И понеже се търси намаляване на разходите – задната камера вече е в дръжката за отваряне на багажника, а не скрита в емблемата. Като картина от камерата – посоката е надолу. По-лоша резолюция на задната и изкривени образи от камера „рибешко око”. Предната е с по добра резолюция и не изкривява образа. В задната има една особенност, че като навиеш волана докрай се получава един ефект все едно си завътял допълнително камерата ( но на самата камера няма движеши се части). Има пръскалка за почистване на задната камера, тъй като вече е изложена на външни метеорологични усовия.
Като цяло ще си вършат работата.

В ниво ELEGANCE има автоматизирано паркиране със запис на до 5 позиции. За целта местата трябва да са наоткрито и да има GPS сигнал, тъй като паркирането става по GPS координати. Същото го има и в SUPERB 4 L&K с второ ниво на асистирано шофиране.

Багажник: голям както и в предишното поколение. Заради аеродинамиката капака на багажника е по-скосен (като на SUPERB).
Под предния капак се вижда кой е проектирал новия В9. Ще познаете по капачката на резервоара за течност за чистачки: Simply Clever.
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Сравнение на късите на магистрала:
В9
Изображение

В8.5
Изображение
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

kolyo b8 написа: 01.12.2024, 13:05:55 Двигателя в тестовия автомобил беше: DNPB заедно с кутия DQ381-7A
Може и аз да не съм разбрал нещо в контекста но : DNPB е бензин 265 коня . Той заменя DNPA 245 коня .

Страхотно и пълно ревю . Изключително полезно .
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Моя грешка. Благодаря! Сега погледнах талона (че и него си снимах [smilie=sarcastic.gif] ) двигателя е: DXPA TDI 110 Kw EA288EVO. Ще коригирам по-горе.
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Сравнение на камерите:
В9 (ден)
Изображение
В8.5(ден)
Изображение
В9 (нощ)
Изображение
В8.5 (нощ)
Изображение
В9 предна (нощ)
Изображение
В9 (ден)
Изображение
Б9 предна (ден)
Изображение

Изображение
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Супер ревю. Ако го вземеш, чакаме след 3 месеца ново ревю вече на 50к км [smilie=sarcastic.gif]
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

kolyo b8, отлично и изчерпателно ревю! браво Описанието е подробно /фарове, вътрешна ергономия, камери, седалки, пътно поведение/ и по нищо не отстъпва на големи автомобилни влогъри! Благодаря за отделеното време и усилия! [smilie=thank_you2.gif]
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Дам, гадната задна шкодовска камера ... Старата ти е къде-къде по-даваща представа къде точно се намираш.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”