Фабричен ксенон срещу ЛЕД ???

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 1999г. до 2007г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
Както съм споделял не веднъж съм горд собственик на Фабия 1 РС и след почти 5 години.. все още колата ми доставя страхотен кеф :) .
Дано всички колеги също да са толкова доволни от колите си.
Предполагам се знае от всички, че на Фабия 1 РС фабрично са монтирани ксенонови светлини- става дума за къстите светлини, дългите са си нормална халогенна крушка. Когато купих колата, фаровете бяха в доста лошо състояние и благодарение на съвети и мнения на колеги от форума, взех правилното решение да занеса фаровете да бъдат рециклирани и възтсановени. Цената не беше ниска, но определено до днес все още смятам, че си заслужава. Все още фаровете светят чудесно и нямам никакви оплаквания. Навлизането на ЛЕД светлините е във всички сфери и области. Днес за пореден път попаднах на клипче в нета за сравнение между ксенон и ЛЕД крушки, със КанБУС "залъгалка". Далеч съм от мисълта да вярвам на всяко клипче, но част от фактите ме заинтригуваха. Например че ЛЕД крушките имат вграден вентилатор и така работната им температура се понижава, което удължава живота на рефлетора. А пък стана въпрос , че осветяват наистина доста по добре.
Та питането ми е към колегите, които са заменяли Ксенон с ЛЕД и имат лични впечатления???
Все още всичко е наред с моите фарове, но когато ги рециклираха купих и нови крушки за които зная, че имат определен интервал на живот. Предвид че винаги карам на къси, се замислям, че може би скоро ще дойде време за подмяна. Ако са само крушки не е проблем, но не зная какъв е живота на бластовее и се чудя ако се наложи да купувам нови крушки и бластове, дали замяната с ЛЕД няма да е по разумен вариант ???
Разбира се търси се оптимално качество !!! За рециклирането общо платих над 600 лв за двата фара - в това беше включено отваряне и почиставане на фаровете, полагане на ново покритие на рефлекторите, почистване и полиране на поликарбоната изпълняващ ролята на преден капак за фаровете, полагане на защитно фолио, две нови ксенонови крушки ОСРАМ с 4 години фабрична гаранция и прецизен реглаж на фаровете. Това се случи преди 5 години ( +/- месец два) и както казах, все още съм супер доволен от извършената работа.
Но обичам да се подготвям предварително и да се запозанавам преди да се наложи.
Фаровете са с фабрични лупи - почиствани преди 5 години, както казах.
Ще се радвам да получа мнения и лични впечатления от колеги, които са преминали през подобен казус и разбира се имат подобен модел фарове.
До колкото зная ако фара няма лупа и е само рефлектор, не се препоръчва да се слага ксенон ,защото заслепява насрешно движещите се.
Мощността и нагряването също са важен фактор, искам да свети колкото се може по-добре, но в никакъв случай за сметка на хората шофиращи срешу мен, тоест да ги заслепявам и също така, да не е за сметка на рефлетора и неговото повреждане в следствие на висока работна температура...

Поздрави
ygeorgiev

Шкода Новак

Мнение от ygeorgiev »

Привет!
Без претенции да познавам материята в дълбочина преминах през подобен казус. В момента използвам Osram LEDriving HL Gen.2 на лупи (къси светлини). Тези крушки нямат вентилатор. Преди тях около 5-6 години съм използвал ксенон 4300К, отново на лупи. На кратко от опит - за мен ксенонът свети по-добре от това, което ползвам в момента. Да, ЛЕД крушките не достигат такава вискока температура (ако това се счита за полза).

Мисля, че този линк е доста полезен за хора, които се колебаят - има сравнителен снимков материал - https://www.toyotanation.com/threads/ha ... s.1085257/
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

ygeorgiev написа: 02.09.2024, 12:33:56 Привет!
Без претенции да познавам материята в дълбочина преминах през подобен казус. В момента използвам Osram LEDriving HL Gen.2 на лупи (къси светлини). Тези крушки нямат вентилатор. Преди тях около 5-6 години съм използвал ксенон 4300К, отново на лупи. На кратко от опит - за мен ксенонът свети по-добре от това, което ползвам в момента. Да, ЛЕД крушките не достигат такава вискока температура (ако това се счита за полза).

Мисля, че този линк е доста полезен за хора, които се колебаят - има сравнителен снимков материал - https://www.toyotanation.com/threads/ha ... s.1085257/
Привет, сърдечно БЛАГОДАРЯ за споделеното мнение !!!
За мен винаги е важно да получа лично мнение от хора, които ползват даденото нещо а не само да се гледат клипчета, които винаги "доказват" че продукта, заснет даденото клипче е "задължително" по-добър. Разбира се има клипове, които показват реални сравнения и наистина демонстрираните продукти са по-добри, но е важно да се види комплексно, какво "печелим" и какво "губим" при промяна на даден продукт.
Допускам, че ЛЕД светлините се развиват и може би ще дойде моментв който наистина ще са по-добри от ксенона, но за сега, повечето мнения са ЗА ксенон.
Както казах, аз все още нямам проблем и нужда да заменям каквото и да било, но обичам предварително да се запознавам и да съм наясно .
Темата е за фарове, но преди две седмици реших да купя зимни гуми... когато се обадих и се разговорихме с дамата по телефона, в края на разговора тя сподели, че скор ще има увеличение на цените, което не бях сигурен дали не го казва, само за да ме накара да се почувствам добре, че съм направил поръчка.... Но днес проверих сайта и цените... и се оказа, че съм спестил по около 40 лв на гума, което за 4 гуми прави 160 лв. За някои хора сигурно това е малка сума, но аз съм доволен, защото не съм търсил точно това спестявне, а просто исках да се подготвя малко по-рано и това е един вид "подарък" за навременни действия :) , което ме кара да започна да се замислям, да си купувам летни гуми през зимата... [smilie=pardon.gif]

Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Ще се радвам да събера повече мнения за да може изводите да са по конкретни. Прегледах подобни теми, в разделите за други модели и аз лично не успях да получа еднозначен отговор....в определени случаи хората са по-доволни от ксенон, но има и такива, които са доволни от ЛЕД...
Не съм видял дали има така "обща" тема и моля за извинение ако повтарям вече посатвян въпрос.
НО от друга страна , при динамиката на развитие на продуктие е напълно възможно през 2023 година ситуацията да е била една а през 2024 да се е променила... а след няколко месеца сме в 2025...:)

Поздрави
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

shibumi написа: 02.09.2024, 13:38:07 Допускам, че ЛЕД светлините се развиват и може би ще дойде моментв който наистина ще са по-добри от ксенона, но за сега, повечето мнения са ЗА ксенон.
Това е грешен извод.
Те, LED светлините, вече се развиха и са по-добри от ксенона. Затова всички нови автомобили са с лед светлини.
В твоя случай искаш да сложиш в оптика за ксенон лед крушка, което е компромис и нищо чудно, че който го е направил не е доволен.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Лед крушка свети добре на рефлекторен фар.
Или на Фабрична лупа.
На лупа проектирана за ксенон не свети
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Доколкото съм виждал, трябва да смениш лупите на ксенона с лупи проектирани за лед. Ще платиш повече, от това което си платил до момента. Само крушки няма да стане.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

shibumi написа: 01.09.2024, 22:15:45 собственик на Фабия 1 РС
Не се заигравай излишно.
На нашата Фабия "стъклата" са супер. Едната крушка сдаде багажа, сменихме и двете с Осрам и никакви грижи - прави ден през нощта. Какъв лед ще слагаш, просто няма смисъл.
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

Аз сложих лед лупи и съм по-доволен от ксенона, който монтирах преди това. Ще снимам как е и ще прецениш дали си заслужава. На мен ми легнаха 320лв. за двете лупи.
Друг е въпросът, дали тези, които съм взел стават и за твоята кола.
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Благодаря на всички колеги !!!
Наистина не се бях замислил, че лупите може да с а различни... и респективно не бях чел достатъчно в тази насока...просто защото ми се струваше логично лупите да са едни и същи.
След всичко коментари в тази насока... явно, когато дойде времето, просто ще подменя крушките и ако се налага бластовете.
Както казах, все още съм супер доволен от фаровете, дори 5 години след процедурата по рециклиране и просто исках да се ограмотя навреме.
Наистина научих нещо ново !!!
Още веднъж БЛАГОДАРЯ !!!
Радвам се,че в нашият форум наистина има взаимопомощ и полезни съвети !!!

Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

nasmen написа: 02.09.2024, 20:18:06 Друг е въпросът, дали тези, които съм взел стават и за твоята кола.
Много Благодаря !!!
Интересуваше ме горе долу какъв порядък са разходите. Така като гледам няма смисъл да се разваля ксенон, който си работи.
Но имам още една Фабия.. която малко по малко се опитвам да възстановявам, да видим до къде ще стигна.
Там фароевете са съвсем обикновенни и доста стари, така че ако ще се прави нещо, по-добре да е нещо качествено и хубаво, а дор и да не се получи в най-лошият случай, не е основна кола :)

Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia I”