Както съм споделял не веднъж съм горд собственик на Фабия 1 РС и след почти 5 години.. все още колата ми доставя страхотен кеф
Дано всички колеги също да са толкова доволни от колите си.
Предполагам се знае от всички, че на Фабия 1 РС фабрично са монтирани ксенонови светлини- става дума за къстите светлини, дългите са си нормална халогенна крушка. Когато купих колата, фаровете бяха в доста лошо състояние и благодарение на съвети и мнения на колеги от форума, взех правилното решение да занеса фаровете да бъдат рециклирани и възтсановени. Цената не беше ниска, но определено до днес все още смятам, че си заслужава. Все още фаровете светят чудесно и нямам никакви оплаквания. Навлизането на ЛЕД светлините е във всички сфери и области. Днес за пореден път попаднах на клипче в нета за сравнение между ксенон и ЛЕД крушки, със КанБУС "залъгалка". Далеч съм от мисълта да вярвам на всяко клипче, но част от фактите ме заинтригуваха. Например че ЛЕД крушките имат вграден вентилатор и така работната им температура се понижава, което удължава живота на рефлетора. А пък стана въпрос , че осветяват наистина доста по добре.
Та питането ми е към колегите, които са заменяли Ксенон с ЛЕД и имат лични впечатления???
Все още всичко е наред с моите фарове, но когато ги рециклираха купих и нови крушки за които зная, че имат определен интервал на живот. Предвид че винаги карам на къси, се замислям, че може би скоро ще дойде време за подмяна. Ако са само крушки не е проблем, но не зная какъв е живота на бластовее и се чудя ако се наложи да купувам нови крушки и бластове, дали замяната с ЛЕД няма да е по разумен вариант ???
Разбира се търси се оптимално качество !!! За рециклирането общо платих над 600 лв за двата фара - в това беше включено отваряне и почиставане на фаровете, полагане на ново покритие на рефлекторите, почистване и полиране на поликарбоната изпълняващ ролята на преден капак за фаровете, полагане на защитно фолио, две нови ксенонови крушки ОСРАМ с 4 години фабрична гаранция и прецизен реглаж на фаровете. Това се случи преди 5 години ( +/- месец два) и както казах, все още съм супер доволен от извършената работа.
Но обичам да се подготвям предварително и да се запозанавам преди да се наложи.
Фаровете са с фабрични лупи - почиствани преди 5 години, както казах.
Ще се радвам да получа мнения и лични впечатления от колеги, които са преминали през подобен казус и разбира се имат подобен модел фарове.
До колкото зная ако фара няма лупа и е само рефлектор, не се препоръчва да се слага ксенон ,защото заслепява насрешно движещите се.
Мощността и нагряването също са важен фактор, искам да свети колкото се може по-добре, но в никакъв случай за сметка на хората шофиращи срешу мен, тоест да ги заслепявам и също така, да не е за сметка на рефлетора и неговото повреждане в следствие на висока работна температура...
Поздрави