От бая време се опитвам да хвана причината за един нискочестотен резонансен шум.
Може да чуете как звучи на следните видеа:
Пример 1
Пример 2
Пример 3
Разликата при мен от посочените видеа е, че го прави по-скоро при плавно потегляне (освобождаване на спирачките), паркиране на първа или на задна предавка или при спиране, но точно преди да спре автомобилът. Понякога при потегляне с навит волан се чува повече, без значение дали е навит на дясно или на ляво - явно скоростта на колелото пасва и звукът се появява.
Веднъж потеглил автомобилът - никакви шумове в движение.
При здраво спиране - никакви звуци.
Появява много за кратко, само в момента на потегляне, усилва се с увеличаването на скоростта и изчезва от раз като колата тръгне. Прави го спорадично, не при всяко потегляне, което ме вбесява, защото не мога да хвана някой да слухти около мен. Гаден резонанс.
Другото интересно е, че звукът се появява единствено и само когато колата е карана в градски условия и спирачките са ползвани интензивно, т.е. са загрели. Сутрин рано или при шофиране на къси разстояния не се появява, категорично. След каране на дълги разстояния също го няма.
Вчера шумът се появи отново при потегляне от място, но този път ловко успях да чукна спирачка и веднага млъкна.
Предистория - миналата година, преди няма и 20,000км., смених предни дискове и накладки и като че ли кратко след смяната за първи път чух звука. Казах си - нови са, ще се напаснат. След някакво време пак го чух - казах си - странно. Лятото беше почнало да се чува редовно само като паркирам пред блока след работа - т.е. колата е била карана из града. После изчезна и доста дълго време не се беше появявало, кажи-речи цялата зима.
От няколко дена пак се появи. Покарам ли по-дълго време из София почва да се чува.
Спирачките и дисковете, които сложих са АТЕ - стандартната серия. Спират хубаво, нямам оплаквания, но този шум почва да ми лази по нервите.
Някак си набеждавам спирачките, но като че ли всичко води на там. Имали ли сте подобен проблем и как го решихте? Дисковете за този пробег нямат никакви следи от износване, накладките имат още много, много феродо.
Имам едни накладки TRW, които отлежават в мазето. Мога да пробвам да ги сложа и да видя ще има ли промяна.....
Спирачките не ми задържат. Пусна ли педала, колата тръгва по инерция дори и при най-малкия наклон.... Загряват равномерно - проверявам ги след градско и извънградско каране. Щом успявам да пипна диска - не прегряват....
Дайте идеи.