Мистериозен резонансен шум при потегляне...

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Колеги,
От бая време се опитвам да хвана причината за един нискочестотен резонансен шум.
Може да чуете как звучи на следните видеа:
Пример 1
Пример 2
Пример 3

Разликата при мен от посочените видеа е, че го прави по-скоро при плавно потегляне (освобождаване на спирачките), паркиране на първа или на задна предавка или при спиране, но точно преди да спре автомобилът. Понякога при потегляне с навит волан се чува повече, без значение дали е навит на дясно или на ляво - явно скоростта на колелото пасва и звукът се появява.
Веднъж потеглил автомобилът - никакви шумове в движение.
При здраво спиране - никакви звуци.
Появява много за кратко, само в момента на потегляне, усилва се с увеличаването на скоростта и изчезва от раз като колата тръгне. Прави го спорадично, не при всяко потегляне, което ме вбесява, защото не мога да хвана някой да слухти около мен. Гаден резонанс.

Другото интересно е, че звукът се появява единствено и само когато колата е карана в градски условия и спирачките са ползвани интензивно, т.е. са загрели. Сутрин рано или при шофиране на къси разстояния не се появява, категорично. След каране на дълги разстояния също го няма.

Вчера шумът се появи отново при потегляне от място, но този път ловко успях да чукна спирачка и веднага млъкна.

Предистория - миналата година, преди няма и 20,000км., смених предни дискове и накладки и като че ли кратко след смяната за първи път чух звука. Казах си - нови са, ще се напаснат. След някакво време пак го чух - казах си - странно. Лятото беше почнало да се чува редовно само като паркирам пред блока след работа - т.е. колата е била карана из града. После изчезна и доста дълго време не се беше появявало, кажи-речи цялата зима.

От няколко дена пак се появи. Покарам ли по-дълго време из София почва да се чува.
Спирачките и дисковете, които сложих са АТЕ - стандартната серия. Спират хубаво, нямам оплаквания, но този шум почва да ми лази по нервите.

Някак си набеждавам спирачките, но като че ли всичко води на там. Имали ли сте подобен проблем и как го решихте? Дисковете за този пробег нямат никакви следи от износване, накладките имат още много, много феродо.
Имам едни накладки TRW, които отлежават в мазето. Мога да пробвам да ги сложа и да видя ще има ли промяна.....

Спирачките не ми задържат. Пусна ли педала, колата тръгва по инерция дори и при най-малкия наклон.... Загряват равномерно - проверявам ги след градско и извънградско каране. Щом успявам да пипна диска - не прегряват....

Дайте идеи. [smilie=fool.gif]
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

PSG, Предпазните щитове на дисковете огледа ли ги ,дали са добре закрепени ,не са деформирани и тн.?Една подобна ламаринка преди години ми изпили нервите ,но случая беше при навиване надясно и наляво на волана.Развита беше пущината и я притегнахме ;) Дано е нещо дребно и при теб!
Dieselgate Team member
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Понатиснах ги щитовете, не изглеждаше да има нещо охлабено. Пак ще ги проверя. :)
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Не знам как е при Йети но при Гранд Чероки имах подобен шум. Нещо, като глухо тупване при потегляне, обслужих раздатката и дифовете и изчезна.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Здравей колега. Не е тупване, по скоро нискочестотно резониращо избучаване.
Ето още едно подобно. При мен се чува по-слабо, доста за кратко в момента на тръгване/преди спиране, но със същата честота.

Моторът и цялата трансмисия обслужих преди месец. Няма никакъв ефект върху въпросния шум. И преди се появяваше и сега пак се появява.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Тва е от тъпи накладки/дискове.
Сложи тия дет ги имаш за проба
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Мани, така се разсвири този следобед. Вече вием и при движение с ниска скорост по инерция в задръстванията. Чукна ли леко спирачката да обере - спира. Пусна ли я - почва. От спирачките е, ясна е работата. Ще ги отворя уикенда да видя какво е положението.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Днес след поредната симфония ме хванаха лудите, купих едни накладки Текстар и ги смених по обяд за има няма 2 часа с кафето на принципа проба-грешка. Почистих и гресирах водачите, раздвижих и почистих апаратите хубаво и нещата май заспаха. Цял следобед карах колата и нямаше никаква следа от гадния шум. Продължавам да слухтя, де. [smilie=sarcastic.gif]
П.С.1 АТЕ-то изглеждаше доста "лъснало", а не съм издевателствал над него. Ще го снимам да си кажете мнението.
П.С.2 Изработката на Текстара доста ми хареса. Хубави антивибрационни подложки и готино обвити контактни зони. Като ги покарам ще видим де. Другата кола е с такива дискове и накладки и съм много доволен - никакви проблеми с тях.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

PSG написа: 30.03.2024, 22:06:02 Изработката на Текстара доста ми хареса. Хубави антивибрационни подложки и готино обвити контактни зони. Като ги покарам ще видим де. Другата кола е с такива дискове и накладки и с
Продавам ТЕКСТАР в несвяст.
Говорим за Кю7 и А6 2018 компетишъни и Поршета.
За парите си ТЕКСТАРА Е ТОП .
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Втори ден карам колата и няма и помен от проблема.
Почвам да се чудя дали да не разкарам и задните, въпреки че ги сменях миналото лято.....
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”