Разработване на нов автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- xVanchOx
- Гараж: Skoda Superb III Facelift combi L&K 4x4 2.0 TSI 280p.s.
Здравейте, скоро трябва да ми пристигне новата кола (супърб комби 2.0тси 280к.с.) и се чудя как точно трябва да я карам в началото, за да се разработи двигателя (за първи път ще имам чисто нов автомобил), някакви препоръки ако имате ще се радвам да се образовам 
Тема за моята красавица: viewtopic.php?t=5656
- blindbard
- Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
- Обратна връзка:
xVanchOx, според Шкода първите 1000 км. не трябва да се надвишават 3/4 от максимално допустимите обороти. Следващите 500 км. е възможно плавно повишаване до началото на "червената" зона.
Аз първите 3000 км. не надхвърлих 3000 оборота. До 10 000 км. не прехвърлих 3800 оборота. Всички ускорения ги правих плавно, а първото масло го смених на 2500 км.
По съвет от ЕТ през първите няколко месеца поглеждах нивото на антифриз и двигателно масло.
След студен старт на двигателя изчаквам между 40 секунди и 1 мин., за да паднат оборотите, а ускорявам след достигане на работна температура на маслото и антифриза.
Аз първите 3000 км. не надхвърлих 3000 оборота. До 10 000 км. не прехвърлих 3800 оборота. Всички ускорения ги правих плавно, а първото масло го смених на 2500 км.
По съвет от ЕТ през първите няколко месеца поглеждах нивото на антифриз и двигателно масло.
След студен старт на двигателя изчаквам между 40 секунди и 1 мин., за да паднат оборотите, а ускорявам след достигане на работна температура на маслото и антифриза.
Последно промяна от blindbard на 23.08.2023, 08:36:09, променено общо 3 пъти.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
Последните 2 нови коли до към 1500-2000км гледам да съм наистина внимателен с двигателя и скоростната кутия. Даже за Сеата си го пише в книжата. Предполагам и на Шкода са го добавили.

Последно промяна от istoyanov на 23.08.2023, 08:40:24, променено общо 1 път.
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
И в книгата на Шкода си го пише това за 1000км и 3/4 от оборотите. Като питах дилъра при приемане на колата той си го потвърди, а моят човек, който работи в Еуратек ми каза да си натискам, колата е я гаранция
Само да гледам маслото на двигателя да е достигнало работна температура.

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
xVanchOx,
viewtopic.php?t=3706&start=1035
В тази тема, от тази страница може да насетне може да видиш чудесен пример за запознанство и разработка на автомобила. Явор е перфекционист, та може да последваш примера му безрезервно. Стига да имаш време за малко разходки!
viewtopic.php?t=3706&start=1035
В тази тема, от тази страница може да насетне може да видиш чудесен пример за запознанство и разработка на автомобила. Явор е перфекционист, та може да последваш примера му безрезервно. Стига да имаш време за малко разходки!
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
Сменяйте си маслото и масления филтър на новите коли след първите 2000 - 3000км. Изключително важно, а се пропуска от много хора. То си пише в упътването, през първите часове на работа на нов двигател, триенето е по-голямо, а то до какво води всички се сещаме. Аз също го смених на 2600км. И оставям това:
-
Marto_20VT
- Гараж: Audi A4 B5, 1.8T AJL, quattro, GT2871R
Seat Ibiza 6L, 1.9 TDI, ASZ, GT1749VB
Octavia IV Ambition, 2.0 TDI - 150 HP, 7DSG
Да, същото еistoyanov написа: 23.08.2023, 07:53:50 Последните 2 нови коли до към 1500-2000км гледам да съм наистина внимателен с двигателя и скоростната кутия. Даже за Сеата си го пише в книжата. Предполагам и на Шкода са го добавили.

- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Нещо интересно от днес - Мат Уотсън и разработването на неговото Порше.
https://youtu.be/2WjO6jVX6LU?si=ImFx36yWMzrywfRF
Не че тая кола има нещо общо с Шкодите, но все пак интересно ми стана как се разработва по “книжка” и какъв всъщност беше съвета за по правилно разработване.
Най вероятно почти същото важи и за нашите коли, обаче… Да не забравяме, че това е пърформънс кола, която се очаква доста повече да се тормози и доста повече време да прекарва във високи обороти. Там грижите са други.
Също искам да обърна внимание, че там няма препоръка за смяна на масло след разработването. И ако имаше смисъл, то при тази кола едва ли щяха да го спестят като подробност.
https://youtu.be/2WjO6jVX6LU?si=ImFx36yWMzrywfRF
Не че тая кола има нещо общо с Шкодите, но все пак интересно ми стана как се разработва по “книжка” и какъв всъщност беше съвета за по правилно разработване.
Най вероятно почти същото важи и за нашите коли, обаче… Да не забравяме, че това е пърформънс кола, която се очаква доста повече да се тормози и доста повече време да прекарва във високи обороти. Там грижите са други.
Също искам да обърна внимание, че там няма препоръка за смяна на масло след разработването. И ако имаше смисъл, то при тази кола едва ли щяха да го спестят като подробност.
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
ABBC3_OFFTOPIC
@Stoyanov, ако тук имаме carverrical и работи - ще трябва да затворят всички автокъщи ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
Смен
Сменяйте ама от Шкода казват първата смяна да е на 30 000, което на мен ми се вижда доста фантастично. Колкото и да е long life това масло не вярвам да си запазва свойствата за такъв пробег. То в интерес на истината можеш да го сменяш и през месец ако имаш пари и време за губене. До сега съм вадил от магазина 7 коли. Нищо особено не правя, освен предписанията на производителя, просто първите 3-5000км съм особено нежен с колата и карам, като абсолютен пенсионер. Всичките коли съм ги карал до 130-140000км без да са дали никакви проблеми. До момента 3 тойоти, 2 пежа, един опел и Октавията.fryeruk написа: 23.08.2023, 09:19:19 Сменяйте си маслото и масления филтър на новите коли след първите 2000 - 3000км. Изключително важно, а се пропуска от много хора. То си пише в упътването, през първите часове на работа на нов двигател, триенето е по-голямо, а то до какво води всички се сещаме. Аз също го смених на 2600км.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
@oggie
Да, коментирано е тук много пъти, че ако нова кола ще се ползва само до 100-150 хиляди километра, колкото е гаранцията, няма проблеми маслото да се сменя по предписание long life. Проблемът е за следващия купувач. Затова е рисково купуването на кола на 4-5 години (уж като нова), което е толкова примамливо за голяма част от купувачите. Поради тези причини моето мнение е, че кола трябва да се купува или чисто нова от магазина, или такава на 10+ години в добро състояние. Щом на 10+ години е в добро състояние, тя е била поддържана добре.
Да, коментирано е тук много пъти, че ако нова кола ще се ползва само до 100-150 хиляди километра, колкото е гаранцията, няма проблеми маслото да се сменя по предписание long life. Проблемът е за следващия купувач. Затова е рисково купуването на кола на 4-5 години (уж като нова), което е толкова примамливо за голяма част от купувачите. Поради тези причини моето мнение е, че кола трябва да се купува или чисто нова от магазина, или такава на 10+ години в добро състояние. Щом на 10+ години е в добро състояние, тя е била поддържана добре.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Ами...качваш се и караш
Колко ли па пъти някой напиня до червеното изобщо, та точно с новата кола ще му доде зора да го прави
Никога не съм се замислял как да карам колите си. Според пътната обстановка, най често. Нищо няма да им стане от даване на газ. Напротив, ще се види има ли фабрични дефекти
Предпочитам аз да я размажа от каране, и ако нещо ще се чупи да е докато е в гаранция. А колкото до маслото...пак според ситуацията. Ако раздавам здраво, ще сменям често. Ако съм "чичка", икономично на повече километри. Но не повече от 15 хил. Религиозни възгледи ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Колко ли па пъти някой напиня до червеното изобщо, та точно с новата кола ще му доде зора да го прави
Никога не съм се замислял как да карам колите си. Според пътната обстановка, най често. Нищо няма да им стане от даване на газ. Напротив, ще се види има ли фабрични дефекти
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
ABBC3_OFFTOPIC
Ехааа! 1 милион километра. Браво!oggie написа: 18.02.2024, 18:48:44 До сега съм вадил от магазина 7 коли. ...
Всичките коли съм ги карал до 130-140000км
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
И аз съм на това мнение 15000км за масло на кола, независимо как са го кръстили от маркетинга е предел. Даже ако колата се кара много градско и от нервен шофьор дори на 10000 е много. На мотора ми примерно на всеки 5000км го сменям.
Да близо съм освен тях има и няколко стари и няколко мотора. От новите само две съм купувал аз другите ми бяха лични служебни.
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @gbuyukliev - И от кога производителите препоръчават най-доброто за максимално удължаване здравината на Автомобила? Те изрично казват, че "Haldex 4" няма филтър но аз съм го виждал с очите си. Много Хора бъркат значението на "Препоръчано от Производителя". Препоръката на Производителя е Минималното нужно, за да няма Проблеми в Гаранционния Срок.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.