Трепване при работа на празен ход на студен двигател
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- maglova
- Гараж: Skofa Fabia II хечбек, 2011, 1.2 TSI, 86 к.с., бензин
- Обратна връзка:
Здравейте,
Собственик съм на Fabia II 1.2 TSI, бензин. Колата е на 11 години и 210 800 км. Когато колата работи на празен ход на студен двигател, например при изчакване на светофар, вътре в купето се усеща едно трепване, понякога еднократно, а понякога 2-3 последователни. Съвсем насоро смених свещите и се надявах този проблем да изчезне, но уви. По време на трепването не й се менят оборотите. Колата пали от раз, има добро ускорение и при движение не се усещат прекъсвания, спъвания или придърпвания.
Собственик съм на Fabia II 1.2 TSI, бензин. Колата е на 11 години и 210 800 км. Когато колата работи на празен ход на студен двигател, например при изчакване на светофар, вътре в купето се усеща едно трепване, понякога еднократно, а понякога 2-3 последователни. Съвсем насоро смених свещите и се надявах този проблем да изчезне, но уви. По време на трепването не й се менят оборотите. Колата пали от раз, има добро ускорение и при движение не се усещат прекъсвания, спъвания или придърпвания.
- maglova
- Обратна връзка:
Оказа се, че това трепване не е само на студен двигател, но винаги когато колата е на място на свободна. Днес на изчакване на светофар колата отново трепна за части от секундата. Този път двигателят беше загрял до необходимата температура за оптимална работа. Явно е по-изразено при студен двигател. Колата няма никакви записани грешки на компютъра и изгорелите газове са в норма, посочена от производителя.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Не се вглеждай толкова, не е само при теб. Може да пробваш с някаква добавка за дюзи, но по-скоро тия мотори така си работят ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
pepi
- Гараж: Octavia
Напълно нормално е това нещо. И на бензинова Октавия го има. Щом не се менят оборотите, всичко е точно
- maglova
- Обратна връзка:
Мислех да не е от някой кабел или тампон на дигателя, макар че при тампон разтрисането вероятно трябва да е по-силно и непрекъснато, а това е само трепване - еднократно в повечето случаи. Притеснявам се да не би от това "скрито нещо" да не стане някоя беля, защото колата за годините и километрите си е много добре - стегната, удобна, със здраво и стабилно окачване, а моторът й, макар и с верига работи сравнително тихо с равномерен такт и ритъм. Към момента няма и помен от теч на масло или горене на масло. Ох, да не чува дявола.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
И аз на нова кола го имам нещо подобно от ден първи. В началото (може би защото е било зимата) беше по-често и осезаемо, преди да загрее двигателя, после спира да го прави. Сега като застудя ми го направи наскоро един път, лятото като че ли не съм го хващал да се случва.
При мен се усеща като едно еднократно притрисане (около 2-3 мин след като съм запалил колата) и после колата си работи нормално. Не знам дали говорим за едно и също нещо, но да споделя.
При мен се усеща като едно еднократно притрисане (около 2-3 мин след като съм запалил колата) и после колата си работи нормално. Не знам дали говорим за едно и също нещо, но да споделя.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- maglova
- Обратна връзка:
Моята все пак е с по-малък двигател по обем и мощност - 1.2 TSI, 86 Hp, и може би за това при мен усещането е като трепване.
- maglova
- Обратна връзка:
YYakovliev - Да, за едно и също нещо говорим. Аз купих моята кола през лятото, тогава беше на 8 години и сякаш не съм усещала това. После като захладня и застудя се появи, но я карах рядко и не съм обръщала внимание. На следващата година я подкарах всеки ден и по-интензивно. В топло време ефектът е по-неосезаем, а през есента и зимата напомня за себе си, та за това реших да споделя.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Споко, колега. Моята Фабия е 1.2 TSI EA211 с ремък и също при работа на място "потрепва". И си е така от нова, сега е на 65 хил. Преди да пишеш дори не се бях замислял над това ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Не съм усещал при мен да има такова претрепване. При мен има нещо подобно при леко подаване на газ от обороти на място, но това е от работата на дроселовата клапа и при други коли съм го усещал. Предполагам и при вас се дължи на същото.
-
atom
При мен го има също, но само на газ.
Мотора ми е 1,4 / 86 коня.
Оборотите не се менят, но аз познавайки си колата го усещам.
Аритмия един вид.
Мотора ми е 1,4 / 86 коня.
Оборотите не се менят, но аз познавайки си колата го усещам.
Аритмия един вид.
- maglova
- Обратна връзка:
Архимандрит Дионисий, Не, не е при подаване на газ, а при чисто работене на двигателя на празен ход, т.е. колата стои на място не се движи и не й подавам газ - чакам си на светофар.
- Kikovachev
- Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG
При мен се получава същата аритимия, само на светофар. Без значение дали е загряла или не, не е през равни интервали и не е всеки път при спиране. Колата е Голф 5 2.0 FSI с автоматична скоростна кутия. Правихме диагностика и нищо не излезе... Преди това го правеше при палене, при студен старт, но смениха един маркуч, част от вакуумните пътища и това поне се оправи, но на светофари продължава да придърпва понякога.maglova написа: 23.11.2022, 11:26:35 при чисто работене на двигателя на празен ход, т.е. колата стои на място не се движи и не й подавам газ - чакам си на светофар.
- maglova
- Обратна връзка:
Все повече се убеждавам, че това явно си е "ефект" на самия тип двигател - малко са по-"емоционални" и понякога си трепват или пък имат "гъдел". Още първите коментиращи си го казаха, а и някои от следващите. Важното е всичко да е наред и да не предизвиква по-нататъшни повреди.
- Kikovachev
- Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG
Имах някакви съмнения, че при мен това може да се дължи на някакъв температурен датчик, защото честотата се променя според външната температура. Само че нямам идея, какъв може да е датчика - не разбирам и не пипам ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Последно промяна от Kikovachev на 23.11.2022, 14:16:26, променено общо 1 път.